Môže sa počas sviatku pracovať na dvore?
Môže sa zajtra pracovať na dvore ? Napr. Kosenie travnika
@sara07 pozri to je na tebe ako správny katolík by si to mala dodržiavať.Ja v prikázaný sviatok ISTO by som nekosila trávu,nerubala drevo vždy som to tak robila a vždy budem.To ako keby som v nedeľu kosila asi (nie asi ale určite)by aj susedia na mňa oči nechali či mi šibe,no to je na dedine.Urcite v mestách sa to nerieši.Ale ja nie kôli ľuďom nerobím také činnosti to je o človeku v čo verí ...
U nás na dedine v Toni ,kde chodím prevažne cez víkendy a sviatky sa normálne robí všetko proste na dedine úplne normálne buď sa kosi tráva,pili drevo proste sa robí všetko čo treba .Však veľa ľudí to cez týždeň nestíha tak robia cez víkendy a nie je na tom nič zle a je to bežné tak prečo by sa nemalo,kto chce nech si robí kto nechce nech si oddychuje.
@janko77 zajtra nie je cirkevný sviatok.
A mimochodom som na dedine a tu sú rodiny pracujúce, čiže si robia veci keď majú čas. Aj v nedeľu:D a nepozeráme po sebe. A aj keby je nám to fuk. Keby tu bola nejaká akčná teta tak ju teda požiadam ze kým som v práci môže mi prísť cez týždeň porobiť:D a tým pádom bude ticho aj celý víkend.
Aj keď teda nerobíme my hurhaj ale tu stále aspoň jeden sused niekde kosiť, trieska, bagruje..
@simca06022011 ale veď ja viem.....
Na margo napisaneho, sme krestania, napriek tomu ma vytaca ked aj katechetka husti do deti ze v nedelu sa nema nic robit len ist do kostola (nikomu vieru neberiem). Len teda ked realne chodim domov kazdy den pred 19tou hodinou, asi nemam cas si porobit vsetko doma. A este nedajboze naplanujeme vylet na sobotu lebo na nedelu hlásia zle pocasie tak v nedelu robim úplne všetko potrebne okolo domu a v dome. Ja nechodim domov o 2 poobede aby som vsetko stihala cez tyzden
Normálne sa môže robiť a kľudne aj cez cirkevný sviatok.. nie každý je veriaci
A preco by nemohlo?! Je to statny sviatok, nie cirkevny. Iba cirkevne + nedela sa niekde na dedinach dodrziavaju, ze sa nepracuje okolo domu. Na 1.9.sme niekedy vyberali zemiaky 😁
Taký zákon majú jedine v Rakúsku. 🙂 Žije mi tam kamoška, a skutočne sú zakázané hlučné práce počas sviatkov.
Na dvore robím keď mám čas a počasie praje nie podľa toho aký dátum svieti v kalendári 🙂
@janko77 tak si ma pobavila pretože ja som pohan ako vyšitý a krestanov total za ich správanie a vnucovanie viery nemusím
za mna by mali ostat ted ked musia už byt maximalne vianoce a dost , žiadné márie bolestné ani nič
ja si budem robiť čo chcem a kludne aj na velku noc chodíme kopat do záhrady, nie som krestan nemusím dodržiavat ich prikázania absolutne žiadne, nikde to nemá žiadnu oporu
ja krestan nebudem nikdy ani podporovat ich vymslené bludy
Vynimocne suhlasim s @fallon1 . Myslim, ze kazdemu muselo byt jasne,ze svoj prispevok mysli ironicky preboha 🙈 fakt netusim, odkial ste zobrali, ze cez sviatok sa nemoze kosit 😁🙈 jasne, ze sa moze, skor je to o ludskej ohladuplnosti - je sviatok,ludia maju volno, tak nezacnem kosit o 7 rano..
Štátny sviatok ako bude aj zajtra...celá dedina maká aj na dvore.zahrade.na poli.tiez budem.Cirkevny sviatok...napr.najblizsie 15.sept.sedembolestnej p.Marie..dedina ide do kostola a max.navari .Občas to ale kazia kdejaki priselci.lebo nevedia/ nechcú vedieť čo sa kedy sluší a patrí.
PSano.viem.ze si robíte čo kedy chcete a nezáleží na mienke iných...lebo už je moderná doba...v tomto prípade je tá modernost viac na škodu ako na osoh.
ste naozaj vsetci ... ? anonym sa tu bavi a vy davate vsetko zo seba? je naozaj na kazdom z nas, ako ten ci onen den stravi tak alebo onak
Vo sviatok aj kosime, aj malujeme dom, aj opravujeme co treba. A kazdy mi moze vyliezt na hrb na mojom vlastnom dvore, sused mi nezaplati volno v praci kvoli tomu, aby som stihala robit veci, ktore inak nestiham ked sa vraciam domov z prace o 17:30. Aj tak bude vacsina ludi niekde na vyletoch, na hubach, turistikovat, cumiet do telky alebo kosit 😅
cez ŠTÁTNY SVIATOK sa MÔŽE pracovať
Cez CIRKEVNY SVIATOK by sa NEMALO pracovať
My robíme na dvore aj v nedeľu, keď idú ľudia z kostola. Minule nejaký chlap hučal čosi na manžela, ktorý muroval plot zrejme kvôli tomu, že je nedeľa a Boh vtedy oddychoval, ale nerozumel mu veľmi lebo bol ďaleko, tak mu iba zamával a robil ďalej. My neriešime, aký je sviatok alebo nedeľa. Keď treba, robíme. Samozrejme, nekosíme trávu o 8:00 ráno. Ale zasa naša kosačka je pomerne tichá, takže pohoda.
@elisebah91 by sa nemalo = môže sa 😉
@elisebah91 héjjjjjjjjjjj
vysvetli mi tak zrozumitelne prečo by sa nemalo pracovat ? cez cirkevny sviatok nechápem ako dôvod ?
A čo my neznabohovia, čo neriešime cirkevné sviatky?
@klarissa25 áno máš pravdu
Lebo dnes je to už inak ako niekedy...dnes ľudia nechápu že v nedeľu a prikázaný sviatok sa má ctiť bez práce, bez hrmotu atď...preto píšem, nemalo by sa alebo je lepšie napísať striktne NEMA SA PRACOVAŤ.
čo je lepšie? Keď som bola mala tak platilo NEMA SA PRACOVAT a každi to dodržiaval.
Dnes platí NEMALO BY SA lebo si aj tak ľudia urobia po svojom a neberu ohľad na iných, okolie, zvyklosti atď...
Lebo hoci som aj neveriaci tak pozriem okolo, v nedeľu nikto nič nerobí každú oddychuje je ticho tak sa prispôsobím ,, zvyku,, a pojdem s davom tam kde žijem.
U nás všade ticho v nedeľu len sused pod oknom pili, brúsi či čo..a ja otrávená, ani neviem z čoho, že ani chvíľu ticha?(lebo v sobotu sa všade vrcalo, pililo behalo z traktormi), že nerespekruje 95% susedov okolo ktori tiež oddychujú a nerušia druhých?, Že pozerá len na seba a svoj čas(lebo je dôchodca a môže to robiť aj v sobotu večer aj v pondelok ráno).
Prišlo mi smutno že sme k sebe taký neohladuplni, neempaticky....moderná doba...rob si čo chces, kedy chces ako chces lebo druhi ti môžu vyliezť aj na hrb. Ži sám pre seba, nepozeraj na druhých. V takom prípade chod žiť do jaskyne.
@sara07 tak laicky po mojom. Cirkevný sviatok =nedeľa
Kopirujem z kkc
KKC 2042
2042 Prvé a druhé prikázanie (1389) („Svätiť prikázané sviatky“ a „V nedeľu a v prikázaný sviatok zúčastniť sa na celej svätej omši“) vyžaduje od veriacich, aby svätili deň, v ktorom sa pripomína Pánovo zmŕtvychvstanie, (2180) ako aj hlavné liturgické sviatky, ktorými sa uctievajú tajomstvá Pána, preblahoslavenej Panny Márie a svätých, a to predovšetkým účasťou na slávení Eucharistie, (2177) na ktorom sa zhromažďuje kresťanské spoločenstvo, a aby sa zdržiavali tých prác, ktoré by mohli prikázanému sväteniu týchto dní prekážať
Náš sused cez sviatky a nedele zbija

Čoby nie... my máme rozkopaný celý dvor plus prerábame vnútro domu. Zajtra sme doma, tak ideme robiť, aby sa všetko stihlo. Pre zaujímavosť, zbíjačka na betón je už pripravená :D susedov máme od seba dosť ďaleko, takže nebudeme rušiť.