Nadmerné kupovanie oblečenia deťom
Zienky su tu take maminky ako ja?Neviem co je so mnou.Stale mam za potrebu kupovat detom oblecenie,aj ked ho mozno nepotrebuju.Ja si poviem ale,ze potrebuju.Je to aj zbytocne plytvanie peniazmi.Nestacia im jedny zimne topanky,lebo predsa jedny ciste do mesta k dr.a jedny po von na ihrisko.Ine deti maju 1par a nosia ho celu zimu,tak isto aj sandalky a tenisky maju len 1par.
@miirkka1 - tak zopár párov topánok na sezónu nie je veľa (2-3). Mňa skôr desí, koľko odpadu je z toho, snažím sa nekupovať v obchodoch, ale všetko z druhej ruky, aspoň viem, že využijem po niekom, kto by zahodil. Ako dieťa som mala všetko ušité a uštrikované, takmer nič z obchodu, dnes ja neviem šiť, ale opravujem a napr. kratasy a tričká deťom spravím, keď sú nohavice/dlhé rukávy roztrhané. Aspoň nemusím kupovať. Ako 5 členná rodina určite držíme sumu pod 100€ za mesiac na všetkých vrátane topánok a šiat. Keby som mala čas obzerať, bolo by to lákavé míňať viac. Ale ja si ten čas zámerne zaplním iným. Netreba všetko "hltať", čo dnešok ponúka.
@miirkka1 dostupnost, cas, zavislost... ja som odjakziva neznasala nakupovanie oblecenia a celkovo nicoho. teraz dokazem stravit hodiny brazdenim po obchodoch. chvalabohu cestou z prace ziadny obchodak nemam, ale keby ano, tak... je to zavislost. zavislost od hormonu, ktory nam prinasa pocit uspokojenia. a chceme to zas a zas. nainstalovala som si aplikacie bonprix, ccc, tchibo atd do mobilu a teraz mi len stale vyskakuju spravy 20% akcia, doprava zadarmo... vedia ako na to, ako na nas. treba sa naucit tomu odolavat. teraz nestiham casto ziadnu akciu, lebo nemam cas obzerat, vyberat. ale keby som mala cas, tak 🛒😂
aj ked ja si myslim, ze kazdy by mal mat aj nahradne topanky aj oblecenie.
@miirkka1 nooo....bunda cca 50€,topánky 2x cca 40€, buď overal 60-80 €alebo nohavice plus bunda , čiapka 2x 10-15€.....to nakupujem v "akcií"....a mám dve malé deti....čiže na zimu celkom palka...keď sa do uvedených súm zmestim bude rada ....😉 Snažím sa mať jedno na nosenie...a druhé čisté do škôlky náhradné....
@gleep1 mohla by si skludniť hormon, je tu normálna diskusia a trubky si možeš dať niekam. Zjane si objavila "slow fashion" a ideš sa s toho pototo to je sice pekné a nik ti to neberie,možeš predsa dat svojej dcére to čo uznáš za vhodné ale na slovenský konzum sa treba pozrieť aj z historického hľadiska, detí 80-tich rokov ked bol nedostatok všetkého a vačšina rodičov davala jedny tepláky detom až kým sa nerozpadli a po večeroch štopkali ponožky. Další pohľad je, že vačšina matiek si nemože dovoliť kúpiť 3-rojo predažených slow fashion teplákov za 30.-E (30*3) ked tie deti potrebujú x dalších vecí tak siahajú po cenovo dostupnejších veciach v tescu atd. A ked sa pozrieš zloženie slovenskej spoločnosti a spravíš si prehlad o platoch a nákladoch tak s toho až taký mega kozum nevychádza. Všade sa nájdu výnimky ale tak to bolo odjakžia a zjavne to tak aj ostane. Radšej sa staraj menej o konzumné dušičky a nauč dcéru slušnej debate, pokore a úcte k ludom, ostatné príde samé.
@iwesska no presne to iste citim. Otravuje ma nakupovat detske veci..nikdy neviem odhadnut ako narastu. Kupila som na jar tenisky a dlho prsalo. 2x obute a male. No tak su mi na prd,lebo opacne pohlavie to nosit nebude 🤦🏼♀️. Predavat to nema zmysel, lebo ak sa niekto ozve vobec, tak dobre zenie zadarmo aj s postou. Detto bundy. Musi mat 2 ale to je hned male.
@gleep1 súhlasím s tvojim názorom na konzumizmus, ale takisto súhlasím aj s tým, že sa stráca ľudskosť a vzájomná úcta. Rovnováhu treba udržiavať vo všetkom, či už sa to týka materiálna, alebo duševnej a duchovnej oblasti - lebo aj prístup ľudí k sebe navzájom môže byť úbohý a tiež to prináša skazu 😉
Tak toto ja vôbec nechápem .. ..Ja mojim 2,5 ročným dvojičkám kupujem všetko tuto z bazáru. A zo všetkého majú len fakt pár kusov - radšej častejšie operiem. Kým sú takíto malí, že neriešia, čo majú oblečené a hlavne kým zo všetkého tak rýchlo vyrastú, tak budem aj naďalej kupovať tu za pár šupov. Som s nimi doma, takže tam už je fakt jedno, čo majú oblečené . A veľakrát mi ľudia dajú aj zadarmo, čo má každý toľko handier 🤦♀️
A robím to aj z ekologického hľadiska, nerobím to kvôli peniazom (mohla by som si dovoliť kúpiť nové oblečenie). Ale takto ušetrené peniaze radšej investujem do kvalitného jedla alebo neskôr na výlety, zážitky, atď.
@eni01 slow fashion som neobjavila, žijem minimalisticky a čo najviac ekologicky už dlhé roky, dávno pred tým než som mala dieťa. Konzumná je cela naša spoločnost a na rozdiel od západnej Európy, Slováci sú lenivý ešte aj separovať odpad čo je úplne minimum čo sa dá spravit (a aj na ekológiu to ma minimálny dopad ale lepšie než nič)
Uctu k ľuďom ktorý nemajú uctu k planéte necítim a nebudem sa ani pretvarovať že ta úcta vo mne je, prepáč. To tiež neviem- pretvarovať sa. 🙂
@anjelicek26 preco to tiesit? Pre odpad, ktory tym vytvaras.
@bikarbona Nie ruky bozkavat, ale ak uz nie osobne, telefonicky, aspon do mailu hodit jedno blbe dakujem...
Ja som nosila veci v 90 rokoch po maminej kamoske (zijucej v nemecku, posielala/vozila nam, lebo u nas sa nedali dostat a ak, nasi na to aj tak nemali). Pri stretnuti s nou sme sa vzdy pobavili na tom ake su tie bluzky od nej super a stale in a ako mi ich kamosky chvalia. Ani by ma nenapadlo sa tvarit, ze nie su od nej a ze nie som vdacna, ze mam tak super satnik vdaka nej. Lebo ona ich mohla totizto aj velmi lahko vyhodit a nie uskladnovat vo vreciach a prevazat na SK.😉
Mám tri deti, každé dieťa má jedny sandále, botasky alebo čižmy na von a jedny do školy, mesta,doktorovi ( proste nech nejdú ako sedláci) tak isto je to s bundami. Keď sa jedna ušpiní treba ju oprať nech má aj druhú do rezervy. Zo všetkeho majú po dve obcas aj po 3 keď je dobrá akcia
@miirkka1 Ja žijem striedavo aj v Memecku a neviem, čo za ľudí máš okolo seba, ale že dieťa má viac topánok je úplný štandard. Aspoň dvoje tenisky a dvoje zimné topánky, veď keď jedny premoknú tak čo potom? Letné sandále, dvoje gumáky, (jedny doma, druhé v škôlke), dvoje papuče, topánky do snehu... Rovnako oblečenie. Ak sa jedna vetrovka perie, ako by sa dostali do škôlky/školy? Tiež dvakrát nepremokavé nohavice a bunda na doma a do škôlky.
@miirkka1 skus peniaze pouzit na nieco ine skus odkladat do kasicky a uvidis kolko usetris moje deti maju menej oblecenia, alebo maju oblecenie po druhych detoch oblecenie kupujem len vynimocne ked mi ho roztrha moja autistka a topanky maju pokial neznicia starsia dcera ma asi 5 parov topanok, ale ta vela sportuje na zimu stacia jedny topanky
ja sa snazim minimalisticky ale teda zimne topanky maju byt pre dieta dvoje ved co ked sa mu noha premoci a pod co mu obujes ? setri na inych kusoch oblecenia ale dvojo topanok na sezonu je potrebne
@anjelicek26 kde ste v Nemecku.My od Mnichova 40km
myslim nadmerne nakupovanie ma vela ludi ako kompenzaciu ci "drogu" podobnu jedeniu sladkosti, ci hranie hier, prejedanie sa atd... Prinasa to uspokojenie ako kompenzaciu nejakeho fyickeho alebo emocneho stradania v minulosti, v detstve, alebo zaplnenie nejakej "diery" v sucasnosti.
To uz si clovek musi sam popremyslat, ci to co robi nie je extrem, a ako si to ustrazit.
Ja a moje sestry sme boli v detstve oblecene mizerne, boli sme 3 deti skoro rovnakeho veku, mama musela vsetko kupovat v jednom cisle trojmo /dvojcata + 1,5 roka mladsia sestra, ktora nas vyskou skoro prerastala/ a este k tomu otec dost penazi prepil. V tom case 70-80te roky sa nosilo menej veci ako teraz, ale aj z toho menej, my sme boli v tej horsej poslednej tretine. Tocila som dookola 2 nohavice a 2 tenke tesilove svetriky, pamatam sa, ze mi bola vzdy zima v tenkej spratej bunde. Neskor sme sa naucili strikovat, tak aspon strikovane pulovre sme nosili, este na vyske som tak chodila poobliekana, stipendium a peniaze z brigad som jak blba davala rodicom.
Ked som mala svoje deti, samozrejme som sa vyzivala v tom aby mali pekne vecicky, hoci aj zo sekaca, ale vzdy som vyberala pekne kusky, radsej aj trochu drahsie ale nech to vyerara moderne a pekne. Prve dcery mali kopec veci y obchodu aj zo sekacu. Pri synoch uz som menej kupovala, lebo sme zacali stavat dom, zobrali sme uver...
pre zmenu nas ale zacali ludia zasypavat oblecenim, veci boli dostupne lacne, kazdy mal toho plno a casto nemali kde posunut. tak my ako viacdetna rodina sme boli vdacny objekt. Ja som to zobrala velmi pozitivne... setrime prirodu aj penazenku, z veci co sme podostavali, sa dalo vybrat casto aj nenosene z visackami, mali sme plne skrine oblecenia az som to musela odmietat.
a usetrene peniaze som v case nasej horsej fin. situacie mohla dat detom na ine aktivity - mohli mat kruzky sporty, korcule, bicykle /ozaj aj tie sme par dostali posunute/ tabory.
Teraz sme na tom opat finanncne velmi dobre, ale medzitym mi z deti vyrastla generacia ekologistov 😀 takze keby ich chcem teraz nahorovit na vacsi nakup fast fashion asi ma sprazia pohladom, ze "mamiiiii" 🙄
@miirkka1 Frankfurt. V Mníchove poznám desiatky ľudí a je to tam úplne rovnaké. Inak veci ako náhradné vetrovky, vrchné nohavice do dažďa atď bežne kupujem od ruky (topánky nie z hygienického dôvodu). A väčšinu detského oblečenia aj topánok zas predám, takže to výnosí viac ako jedno dieťa.
My sme to tiež mali tak , kým sme mali iba syna a menšieho . Rada som mu kúpila nové pekne veci , no rýchlo rástol a aj veľa vždy dostal , aj nové , aj po synovcovi aj od kamosky po synovi. Takze mal plnú skriňu a točili sme aj tak pár veci dokola . Keď sa narodila 2. Dcera zistila som koľko toho mame a stopla shopping , kým nezistim že niečo reálne nepotrebuje . A čuduj sa svete kúpim do roka iba topánky , ponozky, spodné pradlo, pár tričiek , teplakov. A úplne to stačí .
Nazhromaždenie veci som potriedila, porozdavala, vyhodila časť do kosa , časť do kosa s oblečením, a tip top par kúskov som dala do bazarika.
Keď sa nad tým širšie zamyslim, koľko je s oblečením práca, aj to kúpiť, aj sa o to starať, koľko to zaberá miesta , a potom sa toho zbaviť tak už rozmyslam inak . A textilný priemysel je najväčším znečisťovateľom životného prostredia . Takze som rada že sa podarilo zmeniť môj prístup k tomu celému 🙏okrem iného ušetrený čas aj peniaze🙏
Niekedy si ale nepomôžes, keď je niekto nákupná maniacka nie je to ľahké . Neviem presne kedy je to už diagnoza , ak máš až taký zlý pocit skús ísť k psychológovi🤷♀️
Kupujem, čo sa mi páči, ale nejako extra to nepreživam. Pri prvom dieťati na RD to bolo iné - plné skrine, rôzne farebné odtiene, väčšinu mala na sebe raz... Potom ma to prešlo. To maniacke nakupovanie je aj kompenzácia toho, že človek sa nudí a nemá v živote iné ciele. Nikdy nekupujem veci z bazáru - životné prostredie je až za mojimi deťmi. Chcem, aby mali veci nové, pekné a kombinovateľné. Ale už poznám mieru a viem si povedať, že stačí. Peniaze dnes viac odkladám a investujem ich do hodnotnešich vecí ako je oblečenie a obuv. Alebo ich nechávam na šetriacom účte.
🙏🙏🙏ďakujem za túto tému. Spadol mi balvan zo srdca, ze nie som sama. Ja som sa už bála, že trpím nejakou maniou, ale ako čítam, som v poriadku 😅
Tak predsa idem objednať tie topánky a bundu co mam v košíku už týždeň a odolavam, lebo uz ma dosť 😅👌👌👏👏👏💃💃💃 jupiii!!!
@miirkka1 ako ja len do skolky potrebujem 2 sety papuc, nepremokavych kombinez/bund/ gumakov/snehul....a to som este nezacala s normalnymi topankami. A oblecenie to iste. Ano, sem-tam maju toho deti vela, ale ja zasadne kupujem vo vypredajoch znackove veci (usetrim casto 70% penazi- take primigi kupujem za 20-30e). Znackove preto, lebo to dlhsie vydrzi ako handry z pepca ci primarku na jedno pouzitie. So skusenosti moje veci vydrzia minimalne na 5 deti. Posuvam dalej v rodine a rodina dalej v rodine- momentalne mame deti ako smeti😀a ja som hlavny zasobovac. Moj muz je s tym v pohode, lebo vie, ze to ide do rodiny a zase ulahcim tym vrecka dalsej rodiny...a ze kupujem s rozumom a veci, ktore vydrzia....
@miirkka1 ja som to mala rovnako ako ty. A tiez som si zacala klast rovnake otazky, ktore skutocne viedli k zmene. Kupujem vsetko len 1x a az ked z toho vyrastie kupim ine. Vsetky topanky mam 1x - take ktore su potreba. A este vsetko co vynosi darujem dalej kamaratkam, aby nemuseli kupovat nove veci - pretoze tie nase su casto vo vybornom stave. Bolo to take postupne. Nenapadne. Na konikovi je skupina minimalizmus https://www.modrykonik.sk/group/7246/ kde uzivatelky ukazuju ako vyjdu s malom, ako vycistili, darovali, predali veci ... je to take motivacne. Pridaj sa k nam 🙂
Naša má napríklad 4 topánok, tenisky Minnie 15e, nepremokavé tenisky Zara 20e nepremokavé vysoké čižmy h&m 20 E, snehule značkové s kozusinou 38 eur, s týmto si vystačíme od jesene do jari.
A ešte jedny gumáky má za 20.

@eni01 ja dávam kamarátke a ta veľakrat keď sa stretneme povie sama ze to je od vás a najprv to vynosila jedna jej dcéra a potom ešte aj druhá, nevraviac že vždy sa. Poteší a poďakuje....
Kedy si som dávala rodine, nikdy som nespomenula že to máte po našej ale nikdy som ani nepočula že ďakujem.
Takže dám kamarátke alebo susede. Suseda sa vždy dokonca pýta co za to a keď poviem ze nič tak vždy sa pýta co donesie aspoň dcére à bud je to knižka, alebo nejaká maličkosť ma bastlovanie.. Alebo keď niekam ide s dievčatami na kúpalisko ci na výlet sa spýta ci nechce ísť aj naša s nimi