Perly našich detičiek, vaše zážitky a trapasy
Pôvodná diskusia bola prevedená na cz konika, ale tam sa nejak nechytila. Mne veľmi chýba a tak sa pokúšam ju obnoviť. Dúfam, že sa podarí....pridajte sa 🙂
Nedávna scéna v obchode.Kaťdú chvíľu chcel niečo kúpiť nejakú sladkosť tak ma nič "múdrejšie " ako ho odbiť nenapadlo iba hovoriť , že je to drahé. Ke´d sa to zopakovalo už asi 5ty krát malý si nahlas povzdychol:" Aj toto je drahé?! Parchanti jedni!" 🙂
No a pri pokladni , keď nám pokladníčka oznámila celú sumu zahlásil :"Ježkovy zraky" 🙂
Výrok môjho 4,5 ročného syna. Išli sme domov z prechádzky, máme to hore kopcom a Filip zahlásil: maminka, ja už nevládzem, mám vybitú baterku, potrebujem na nabíjačku. 😉
Ja by som radšej prijala, keby mal nejaký vypínač a občas sa dal vypnút 😀 😀 .
Pred 50.rokmi moja stvorrocna teta v lese - oci,oci, tu mravence twist tancuju 🙂 - videla mravenisko
Moje 5 rocne krstniatko sa nechcelo obliekat a hovorim mu, ze pojdeme vlacikom do Tatier. Prideme do Lomnice a on - krstna, ukaz mi uz tie tatrovky
🙂
Vysvetlovala som synovi ako to je: Chlapci maju pipika a dievcatka pindulku. Tak vravim Mama je dievca ma pindulku, krstna je dievca ma ..............................................., ocko je chlapec ma pipika, ty si chlapec mas pipika, dedo je chlapec ma pipika, mali vyskoci a krici nie dedo nemoze mat pipika ma velke brusko!
Brat zo zenou (bohato obdarena hore) a so synom 6r. boli u nas na navsteve. Rano sa isli prezliect ked v tom synovec vybehne s maminou podprsenkou na hlave beha po byte a vykrikuje - achbra dokonalost na cestach
robili sme s malou take sladke jednohubky vo formickach a po chvili som ich vybrala z chladnicky a jeden som si rovno do ust vyklopila, mala na mna hodila velke oci: ty si ho zjedla cely? a ja hovorim: hej, cely, som maskrtna. a mala to spresnila: ty si pazrava 😀
Synček sa išiel kúpať, chystal si hračky do vane a hovorí mi:
"Mami, ešte mi prines chlievik."
Ja: "Chlievik??? Aký chlievik by si chcel?"
"No, ten červený z kuchyne."
"Aháááá! LIEVIK!"
Negativistické obdobie nášho syna, dotiahnuté do dokonalosti:
Tatino ráno roztiahne závesy a povie: "Dobré ráno!"
A syn: "NIE!"
toto nie je od mojich detí, ale sú to reálne výroky spolužiakov dcéry na písomke o prísloviach a stoja naozaj za to:
Lepší vrabec v hrsti ako kozub na streche.
Lepší vrabec v hrsti ako na tanieri.
Lepší vrabec v hrsti ako ten, kto ho krstí.
😀
dnes sa dvojicky nahanali cez skrinu - jednou stranou dnu, druhou von. pytam sa malej - matko ti chce ritit chytku? original som chcela povedat - matko ti chce chytit ritku 😅
Popredu sa ospravedlňujem maminkám postihnutých detičiek,ale to čo zadrel môj 10-ročný dnes...ja neviem kde na to chodí.Boli sme na nákupoch v Piešťanskom tesku a bola tam rodinka s telesne aj duševne postihnutým chlapcom na vozíku.Chlapec bol evidentne nespokojný,kričal,vydával rôzne zvuky...a keď sme vyšli zTesca,tak sa synátor pýta: "Tatík a vyrábajú sa aj také košíky na hubiny pre mentálne postihnutých?" Akože v prvom momente výbuch,ale samozrejme sme mu vysvetlili,že oni nemôžu za svoje správanie...
4-ročný synátor - maminka rybičky sú studenokrvné? a psíky a mačičky sú teplokrvné? potom odmlka ...... a morská víla?.......
Naša 5-ročná dávala hore striešku na kočíku, kde ležala jej týždňová sestrička. Ja jej hovorím, že načo, nech to nerobí. A jej odpoveď bola: "Veď vonku je už tma, aby jej nešla do kočíka." 🙂
syn je 2 roky po operácii slepého čreva,má tam samozrejme jazvu a dnes mi vraví- mamka,mne tam v tej jazve tak puká niekedy...ja sa pýtam-ako puká? on na to- no tak,že bum,prásk,plesk...takže už presne viem ako 😉
Sme nefajčiarska rodina, ale aj tak ma rozsekalo, keď som otvorila okná dokorán a po chvíľke prišla malá a so správnou intonáciou sa ma pýta : "Mami, pokúriš?" 😀😀 (Zakúriš myslela, ale znelo to, ako keby ma pozývala na jednu 😀 )
Syn ma teraz fazu, ze nam s manzelom na striedacku hovori, ze sme najlepsia mama/najlepsi papa a podobne.
Predvcerom pri zaspavani mi dal kompliment, ze som "najlepsia varicka", ze varim vzdy dobre veci 😀 😀 😀
A papa je "najlepsi varic", lebo on tiez dobre vari 😉 😀 A ze aj dobre pecieme 🙂
Tak som mu vysvetlila, ako sa to spravne povie, aj v nemcine (v ktorej mi ten kompliment dal v originali), aj v slovencine.
Trochu trapas so synom:
Mali sme navstevu, kamoska si bola zobrat oblecenie pre jej rocneho syna, ktore ostalo po mojm synovi. Potom si sla odniest tie tasky ku dveram a ked sla spiakty do obyvacky, syn jej podava ruku a hovori: "Papaa!" ako na rozlucku 😉 😀
Tomu sa hovori decentny vyhadzov 😉 😀
Kupili sme synovi dekoraciu - halapartnu, original na halloween, ale nam sa hodi ku kostymu rytiera, co uz ma. Prisli sme k nasim, zobral si fujarku a zacal zhanat klobuk. Na co klobuk? No aby som mohol vyberat korunky. Aha, no tak taky klobuk nemame, ale mame okruhlu krabicu, tak si zober tu. O chvilu na to, ze idu s dedom von a on hlasi - musim si zobrat tu sekeru, fujaru, aj tu krabicu, lebo ja som žebravý rytier a budem žebrať. No, moj otec mal teda silne dost a povedal, ze bude hoodne daleko od neho stat.
Marko zaujatý hrou, keď mi zrazu niečo spadne a spraví to riadny rachot. Syn sa na mňa otočí a zahlási: Ej duša moja,ale som sa zĺakol 🙂
Dnes som hľadala asi 15 min.menžestrové nohavice,vyhádzala som skriňu a nie a nie ich nájsť.Na to príde moja 4.ročná repetuľa,že kde som tak dlho a ja ,že hľadám tie teplejšie nohavice.A ona mi vraví - maminka a veď ich máš oblečené. Pozrem na seba a fakt -no ja som asi naozaj prepracovaná-zajtra nič nerobím !!! 🙂
@ichbinich nad vlastnou hlavou, či pod vlastnou hlavou?? 😀
@dulkagabulka
😀
No, rucka bola POD hlavou a ostatne NAD hlavou, ako ma byt. To som nejak zvladla, ze som bola aj zakryta. Ale spravna otazka od teba, kedze som bola tak mimo vtedy 😉 😀
@ivia25
@ichbinich ...no ved to poznam... Minule sme trochu prispali, klasicky ranajsi chaos a stres...obidve uz poobliekane, poobuvane stepujeme pred vchodovymi dverami a ja som sa hrabala v kabelke a hladala kluce od bytu...no, nervy spravili svoje a zhucala som do priestoru "Kde do prdele mam tie kluce?!!" ..a mala so stoickym pokojom hovori "Maminka no uz len tam, kde si si ich odlozila"... 😝 😀
dievcata este nemali tri roky, boli sme niekde v meste a nedaleko prechadzal cernoch. jedna dcerka zahlasi: mami, tam je opica? doma to "prirovnanie" pocut rozhodne nemohla,ale v tej chvili mi az zovrelo zaludok, ze odkial to ma 😕 ..potom vysvitlo, ze "ved ako v zoo vcera!" (vcera rozumej kedykolvek v minulosti). jej sa ten pan asi naozaj podobal.. 😖 tak som jej vysvetlila, ako sa veci maju, ale panovi by som to urcite nevysvetlila..nastastie bol dost daleko. no aspon som sa presvedcila, ze nie vsetko, co deti povedia, maju napocuvane z domu.
Detských slov a novotvarov je veľa, niektoré sa dajú pochopiť rýchlo, ale slovo našej 2-ročnej "bobalbalba" mi chvíľu trvalo pochopiť. Pochopila som, až keď som videla, ako ukazuje na časopis so stopami jej maliarskeho umenia - čiže "bobalbalba" znamená počarbala 🙂
Nínom-nánom kuva. Cize Dinom danom na kopecku stala. Podla mojej 2,5r.
3 rocny syn isiel pobozkat mierne zarasteneho manzela, ale rychlo sa odtiahol spolu s vycitavym kometarom: "tatinko, si stiplavy!" (pichlavy)
@jankamgr U nas bol povaľanč = pomaranč. Voda s ujom = voda so sirupom. A jebik = rebrik. 😀

Naložila som večer kapustu s cviklou na čalamadu a nechala som ju v lavore na balkone nech postoji 12h.Rano vstaneme aj s drobcom (14 mes.) otvoríla som balkon ( zaskleneny),že vyvetram a isla som robit ranajky.Chviľu bolo ticho tak idem mrknut, no a moj drobec rovno v strede lavora stoji cely od cvikly , ponožky sfarbene do ružova - všetku štavu mal v ponožkach.Maly šikulik. Skoda,že som ho neodfotila :D :D :D