Útulok nám chce odobrať psíka.
Psickarky potrebujem radu. Pred rokom aj pol sme si vzali hlavne kvoli detom z utulku krizenca huskyho a ovciaka. Psik mal za sebou tazky osud a ked sme boli v utulku padol nam do oka. Slecna alebo pni co s nami riesila adopciu nam vysvetlila,ze psik pojde na tyzden k nam na skusku a ak sa aklimatizuje dohodne sa ostatne. Bol u nas tyzden a pobyt zvladal perfektne. Nakoniec sme podpisali zmluvu kde bolo jasne napisane,ze psika treba dat zacipovat a,ze utulok si vyhradzuje pravo prist kedykolvek na navstevu aby zistilo ako sa psik ma. Zo vsefkym sme suhlasili a psika zobrali domov. Mame domcek s mensou farmou kde mal moznost ofvoreneho vybehu takze kazdy den bol vonku medzi zvieratami a na noc mal moznost ist dnu. Po roku prisla pani z utulku na kontrolu tak sme jej ukazali nasi farmu aj psika ktory ozaj bol tam stastny. Pani sa nas pytala ci pes byva vonku alebo vnutri tak sme jej vysvetlili,ze ma moznost byt vonku aj vnutri. Odisla prec mala som dost zmiesane pocity z toho pretoze si vsetko obzerala a robila si poznamky ale tak nehovorila nic. A dva dni pred vianocami nam napisala aby sme psa 30. nachystali,ze pride si ho zobrat. Nerozumela som preco. Vysvetlila,ze pes zije v nevyhocujucich podmienkach nema dostatok pohybu, psovi sa nik nevenuje,je divoky ( to usudila z toho ze lietal po celej zahrade), je tam nebezpecie urazu( casto pobehoval po vybehu s konmi ale ked ste ho zavolali pribehol) a jednoducho to neni pes pre nas a navyse ho krmime zbygkami z kuchyne ( co vobec nie je pravda preroze mu kupujeme kemivo ktore nam ona sama odporucala,to ze pes prehrabe zahradu a pozerie co vidi je normalne)
Ja som z toho hotova a s manzelom stale premyslame co dalej. Psik si u nas zvikol deti ho zboznuju miluje nasu farmu nikomu zo susedoc nevadi ved skodo vobec nesteka skor robi take pazvuky ako huskyovia zvyknu. Ak ho zoberie prec zlomi to psa aj nas. Neviege nam poradit ako sa mame branit? Osobne si myslim,ze je za tym nieco ine. Dakujem
@jana_eyre_2 ved oni odoberaju tych psikov vacsinou z osad... a haskacov je v utulkoch niekolko, aj cistorkvnych, takze tvrdit, ze niekto tuzi prave po problemovom krizencovi velkeho vzrastu... ved to nema ani za mak logiky... len hrate hru autorky, pravda bude inde, nechce zverejnit ziadne fakty, dokazy, nic, mech da aspon fotku toho stastneho psa a mozno prideme na to, ze je podviziveny alebo zraneny...ktovie ako to je naozaj
@nelca84 tak samozrejme, že podmienky psa že celý deň vonku bez povšimnutia s nejakým pofidérnym žrádlom sú už cez, ale teraz sa o tom myslím nebavíme... Ja som ešte minulé leto videla v niektorých lokalitách na Slovensku psov uviazaných na reťazi, z tohoto mi je naozaj ťažko, neviem, prečo sa nerieši skôr toto. Pes na reťazi je týrané zviera a stále to tak niekde funguje...
@0silvia0 No, záleží ci je niekedy púšťaný na voľno, aspoň v noci. Napr take sliepky v klietkovych chovoch sú väčší problém.
@nelca84 aha, tak aj ja môžem povedať, že ty hras hru útulku - nevieš o koho ide, ale aj tak zastavas človeka ktory môže byť aj nečestný - lebo akože keď je niekto z útulku, tak musí mať automaticky pravdu, však? Neexistujú útulky na Slovensku, ktoré utrácajú psov ako na bežiacom páse a neeticky, nebolo už niekoľko krát zverejnené koľko hnusu sa deje v niektorych útulkoch, však.. to len tí zli, zlí ľudia čo si dovolia mať psa vonku sú vinní.. a nemôže ani náhodou existovať človek, čo má o daného psa nejaký zaujem, že..
My máme psa vnútri lebo je to bytové plemeno, vonku by neprežil (ale aj doma nie je považovaný za tvora ktoré môže robiť čokoľvek), ak by sme mali nejaké iné plemeno je to inak - to ale automaticky neznamená, že by bol opustený a keby sa našiel niekto kto ho vezme len na základe jednej návštevy a bez dôkazov nejakého tyrania, tak nato by som sa teda pozrela..
@jana_eyre_2 ja hovorim len to, aby zverejnila nazov utulku alebo OZ, adopcnu zmluvu, fotky, cokolvek... ziadali to aj ine a vobec na to neraguje, to vo mne vzbudzuje nedoveru, pochybnosti a pripusta moznost, ze klame, alebo nehovori celu pravdu... nic viac, nic menej...
@nelca84 lenze môže nereagovať aj preto, že napríklad má farmu a deti, tak nemá čas písať na nete.. to je jedna možnosť.. alebo druhá možnosť je, že chce naozaj ostať v anonymite a nechce aby niekto prišiel na to, že sa sťažuje na MK.. dalsia možnosť je, že v súkromí komunikuje už s niekým, kto jej aj reálne pomôže.. založenie diskusie na nete s otázkou predsa nedáva autorovi povinnosť nejako dokladovať, že má pravdu.. navyše, ak by tu aj zverejnila o aký útulok ide - čo to pomôže? Mohlo by to dopadnúť aj tak, že sa stiahnu v konaní voči nej a ešte ju zazaluju za ohováranie na nete..
@lenkakravcova to je vec nazoru, podla mna pes nema v ziadnom pripade byt na retazi. Aj sliepky v klietkach su problem, aj tulave macky, aj cirkusove zvierata a mozeme pokracovat dalej...
@jana_eyre_2 keby som vedela nazov utulku, ver tomu, ze by som sa tam informovala na tento pripad a mozno by bolo zaujimave sa dozvediet ako to vidia oni... ak ma pravdu, neviem aky dovod ma na to, aby to nezverejnila, ved oni jej ho chcu odobrat, cize to je uz posledne stadium a nema co stratit... iba ak nehovori celu pravdu
@nelca84 myslíš, že by tebe ako osobe, ktorá s ani jednou stranou nemá nič spoločné, zverejnili dôkazy? Čomu a komu by to pomohlo, že sa o to zaujíma žena z modrého koníka? Si ochotná zverejniť kto si a či máš právo sa nejako starať o tento prípad a môžeš pomôcť aj inak ako tým, žeby si sa o tom bola informovať priamo v útulku?
@nelca84 v neposlednom rade, ak má farmu musí byť určite nejako kontrolovaná veterinármi, myslis, že ti by neprišli na nevyhovujúce podmienky?
@jana_eyre_2 nejde o ziadne zasadne info ani osobne udaje, opytala by som sa len na stav psika... chodime do jedneho utulku a o takychto veciach sa da s tymi babami/dobrovolnickami normalne porozpravat, ze ten a ten psik sa dostal do takej rodiny, do takeho mesta, v akom stave sa tam dostal...normalne co vedia ti povedia ak sa zaujimas, nejde o ziadne tajne informacie...samozrejme ze mi nedaju meno a adresu, ale vedia ze je to rodina s dvoma detmi napr. a maju dalsieho psika a pod.
Odobrat by Vam ho mali praveze vtedy keby taketo plemeno bolo zatvorene v dome. Nedala by som sa,.vytvorila som mu perfektne podmienky na zivot,.ma k dispozicii pestru stravu, je socializocany nakolko travi vela casu s rodinnymi clenmi, ma dostatok pohybu pre jeho zdravotny vyvoj,.je pod odbornym veterinarnym dohladom. S ich stanoviskom jasne nesuhlasite, ziadate o opatovne presetrenie pripadu. Pisomne poslat. Zbohom.
@nelca84 a pomohlo by to komu? Teda ak nie tvojej zvedavosti..
No neviem. Diskutuje sa tu o psoch alebo o deťoch?🙄 Pokiaľ si pamätám tak ešte par rokov dozadu bolo normálne,lepšie a preferované aby sa psi chovali vonku.Aby mali výbeh. Trochu voľnosti.Nehovorim o kabelkovych psoch ale o plemenach ktoré sú zrodene v prírode.Prepana veď nemôžem držať vlčiaka, huskyho či slovenského čuvača v byte.To by bolo týranie.Ved psi boli vždy aj rozdelené podľa toho aké sú akú majú povahu..
Strážne,poľovnícke,ovciarske, a podobne.Ano pes je domáci miláčik ale vždy je to zviera a tie žili vždy v prírode A čuduj sa svete vždy prežili.
@baccio áno, presne v spoločnosti sa zabúda na to, že pes je síce domestikovany, ale pobyt vonku je preneho prirodzene prostredie.. navyše je žiadúce aby bol socializovany s inými zvieratami..
My máme malého yorksira - raz sme zažili to, že sme boli s ním a dvoma malými deťmi na prechádzke, začalo pršať, premokli sme všetci do nitky, deti sme vzali s mužom na ruky, pes bežal vedľa nás.. a starší pár co čakal v ukryte pri obchode sa rozčuľoval, ako sme mohli nechať toho chudáka psíka tak zmoknut.. pes nie je človek, ale dnes sa túto vetu človek už aj boji vysloviť..
@jana_eyre_2 skoda ze nemam fotku ale mam doma bernskeho salasnickeho a min. Rok ked udrela zima - 15 a snezilo, pes lezal v klietke a spal a na neho len snezilo a snezilo (dvere vonku mal otvorene aby z nej kedykolvek vysiel). Ked som ho zavolala ze kde vobec je, ci nejde dnu, sa len otriasol od snehu (vyzeral jak velka snehova guľa) a prisiel sa napit teplej vody a zas si siel tam lahnut. Si neviem predstavit ho zavriet dnu do izby ked von mu je super.
@saskia_98 náš pes asi pred 3ma rokmi tak fúkalo snežilo fujavica bola tak normálne škrabal na dvere nech ho dnu pustíme a to je vonkajší pes 🤣 ale ozaj zima bola tak sme ju pustili dnu. Ale inak ako píšeš leží na parapete a sneží na ňu al prší ale keď leje schová sa potvorka 😁😁😁 a mačky okolo nej 🤭🤭🤭
@janulik2008 ja som si psov naucila ze ked s labou zacnu tapkat po francuzskom okne, ich pustim dnu a ked prsi aj moji su dnu lebo bleskov sa boja ale ked snezi hajaaaj 😂 2ja su jak snehove gule a 3ti retriver nahana vlocky 🙈😁 ale aj tak chcu spat von lebo budy maju zateplene. 🙂
@jana_eyre_2 a o com sa tu teda bavime ak nie o tom kde je pravda? Vies, ak sa nema moznost vyjadrit druha strana, je dost velka pravdepodobnost, ze sa nedozvieme vsetky informacie, len tie, ktore vyhovuju tej prvej strane...
@saskia_98 zlaty 😂
môj brat má tak psa, keď velmi mrzne, tak ho zatvárajú dnu a on sa tam ide zblázniť, stále sa pýta von.. má veľkú zateplenu budu a on aj tak takmer stále spí na svojej stoličke, ktoru má vedľa 😅
@nelca84 tak sa ešte raz spýtam - vieš nejako pomôcť ak sa dozvies verziu druhej strany?
@maca1984 Čítala som, že už sem neprispejes, ale i tak ti odpíšem. Snáď si prečítate.
Mňa mrzí, že si vytiahla tie veci, za ktoré som ochotná sa hádať. Ale dobre. Neviem, či pochopíš, ale skúsim napísať ešte raz, prečo nenapíšem konkrétne názvy a chápem i autorku, prečo už mlčí.
Roky som pomáhala jednému útulku docaskami psov i mačiek. Zvieratá choré, po operácii, v karanténe, mláďatá bez matiek, čiže kŕmenie deň nič, masírovanie brušiek, behanie k vet. Investovali sme hodiny času, financie. Len z lásky k zvieratám. Bohužiaľ, časom som zistila, že nie všetko je v útulku úplne koser. Keď nastali problémy, často sa útulok stiahol a riešili sme my za vlastné peniaze. Keď som raz otvorené, ale slušne napisala na stránku FB útulku, neodpovedali tam. Začali mi posielať správy.
Myslíš, že sa mi chce ťahať po polícii za ohováranie? Čo a ako im dokážem? Bude moje slovo staviť? Keď tie desiatky či stovky zvierat u nás od nich boli bez zmluvy o docasnej opatere? Ako komu dokážem, že prevážajú zvieratá bez papierov do zahraničia? Že tie zvieratá ani nevidel veterinár? Keď ich ani neinzeruju na svojich stránkach?
Rovnako to dopadlo na posledný s jedným Zo, kde sme pomohli prvý a posledný krát a dlho to budem ľutovať. Jedna pani slušne napisala na ich FB a by si videla sme vyhrážanie tam bolo. Invektiva ani spomínať nebudem.
Takže nie, ďakujem. Nebudem menovať.
Kto nezažil neuverí a kľudne môže byť virtuálny hrdina. Otvorene bojujem tak, kde je šanca.Nie tam, kde mi i špičkový prokurátor povie, že si mám rozmyslieť, či mi súdne procesy ťahajuce sa roky, stoja za to.
Baby, ktoré sa tu domáhate údajov, fotiek či zmluvy. Zakladateľka chce zrejme ostať v anonymite. A to je pochopiteľný a akceptovateľný dôvod. Nie každý musí bežať podrobnosti zo svojho života verejne. Podľa fotky ktokoľvek identifikuje. A názov útulku tiež zrejme nechce zverejňovať preto aby ju prípadne nemohli napadnúť. Dostala rady, bude to konzultovať s veterinárom, hovorila so starostom, keby toho psa týrali alebo by býval v nevyhovujúcich podmienkach, asi by nemali podporu okolia. Tiež si myslím že niekedy sú požiadavky z útulkov až prehnané. Áno, psíkov vypiplete. Ale žiadať, aby veľké plemená bývali dnu, he nonsens. Za adopciu z útulku sa platí. Tak že takého psa si berie človek, ktorý ho chce. Keby chceli psa hrať tak si ho vezú zadarmo z bazosu. Možno zakladateľka niečo prikrášlilla. Ale husky V dome dlhe hodiny tam zavretý sám, však to je na hlavu. Pozbiera potrebuje pohyb hodiny a hodiny denne.
@jana_eyre_2 mozno ano, ak nema utulok pravdu, tak urcite nestoja o zaujem verejnosti a ja viem byt velmi, velmi zla pokial ide o tyranie zvierat
@jana_eyre_2 tak vas rodicov a deti nepolutovali, ze ste mokri, pes je chudak, ten zmoknut nemoze🙄
@saskia_98 našej dážď nevadí 🤣 ale vtedy pri tej fujavici akurát sme vraveli že ju pustíme dnu a zrazu ťuk ťuk 🤣🤣🤣
@0silvia0 no ja som vtedy ani nevedela ako reagovať.. 🤐

napis mi ss, poznam par psych chorych ludi kt vedu utulky ci na juhu alebo na zapade, ak takto sikanuju ludi ako ty musi sa to skoncit.