Oslava narodenín plná dramatických okamihov: Čo robiť?
Ahojte prosím o nestranný názor. Mám sestru, ktorá má dve deti (4r. a 1r.). Ja mám tiež dve deti (3r., 1,5r.). Boli sme na oslave prvých narodenín. Staršie dieťa mojej sestry je nesmierne agresívne a podľa mňa nevychované. Celý čas s ním bol problém. Kopanie, kusanie, skrtenie, facky, päste, vyjadrovanie ako sviňa, zabijem ťa, drž hubu a podobne. Mohla by som písať do nekonečna. Fyzicky aj slovne atakoval moje deti a keď som ho napomenula aj mňa. Sestra je nešťastná, priznáva si chybu nezvláda ho. Jej manžel však ten názor nemá. Podľa neho je to normálne správanie chlapca, chráni si vraj svoje teritórium a podobne. Poobede som už situáciu nezvládla, zbalila deti a odišli sme domov. Doma som si našla správu od môjho otca, že mám byť tolerantná. Vraj nemôžu byť všetky deti také dokonalé ako moja dcéra a mám viac tolerovať jeho povahu. Vraj tak, ako sa mi moje dieťa narodilo poslušné tak im sa narodilo živé a netreba z toho robiť vedu. Mňa po prečítaní skoro porazilo. Môj manžel rázne zastáva názor, že treba spoločne stretávania ukončiť. Čo si myslíte vy?
Samozrejme,ze musis byt tolerantna. Je to dieta,ano nie kazde je v spravani dokonale... aj ked sa sestra ako vidis snazi. Ocko chcel ukludnit situaciu. Koniec stretavania?sanka mi padla. A kedy sa zacnete? O 10rokov?ci vobec? Cosi... proste zvolte nabuduce stretnutie na neutralnej pode,niekde vonku napr na dvore u dedka,alebo prechadzka do prirody. Chlapec je najstarsi,ocividne ziarli na mladsieho surodenca, tak upriamuje na aeba pozornost. Sestre by si mala byt oporou a pomocou, poradit jej ako na neho,pripadne odporucit psychologa a nie sa este od nej odvratit pane boze . Ste rodina! Hovori ti nieco bezpodmienecna laska? Miluj ma aj ked som spinavy lebo keby som bol cisty,miloval by ma kazdy... A tak sa pozri i na svojho synovca. Je to male dieta.
Vyjadrujem svoj nazor! Nepotrebujem hejty...
To, že teraz sestra nemá viditeľné modriny, neznamená, že ich nemá, možno je švagor prešibaný a bije ju tak aby modriny prekrilo oblečenie. Sestru zavolaj k sebe a porozprávajte sa medzi štyrmi očami. Navrhni jej psychológa pre ňu aj pre dieťa. Vybav jej ho, ponúkni pomoc, oporu, že s ňou pôjdeš, budeš stáť pri nej. Správanie sa samo od seba nezmení , niekto im musí vysvetliť ako majú reagovať , ako sa v jednotlivých situáciach majú zachovať, nástupom do školy budú mať so synom obrovský problém. To čo chlapec robí môže mať odpozerané aj z TV, pokiaľ u nich beží celé dni , ale to ho neospravedlňuje.
Autorka, nemozes od 4 rocneho agresivne spravajuceho dietata ocakavat, ze mu nastavis hranice smerom k vam a ono ich bude dodrziavat. Tlak produkuje protitlak. Ak budes tlacit, to dieta bude tlacit este viac. Chuda dieta to musi mat doma velmi tazke. Vzhladom na to, co si pisala, tak tyranie matky smerom od otca pravdepodobne nadalej pretrvava a dieta to vsetko vnima a sprava sa rovnako. O to horsie, ak podobne vyhrazky nahodou smeruju k nemu, pripadne aj nefyzicke tresty ako statie v kute, klacanie na kolenach... Praca s dietatom, ktore vyrasta v takomto prostredi a takto sa sprava, je velmi narocna. To je na dennu robotu a nie, ze ty prides raz za cas a nastavis mu hranice. Ja to vidim na niekolko dovernych rozhovorov so sestrou, ponuknutie pomoci za kazdych okolnosti. A nasmerovat ju k psychologovi, a casom aj dieta.
Mňa dostala veta, že chlapec SK chráni svoje teritórium. Preboha, to on hovorí o zvierati, či čo? Švagor je očividne riadny kretén a sestra je týraná a chovanie dieťaťa je odrazom toho nezdravého vzťahu.
@krasolienka1 presne to mi napadlo, že aké správanie vidí doma, z koho si berie vzor.
Veď do škôlky nechodí, tak odkiaľ to má ?!
Toto - by som riešila so sestrou. Chlapec je len prenesený problém...
@katuskamala1 ako som písala v komentároch nižšie, vzťahy nechcem prerušiť, skôr by som chcela aby mal synovec vo vzťahu k nám hranice, ale na tom bude nutné popracovať zo všetkých strán. Čo sa stretávania týka, vždy sa stretávame len u našich rodičov. Majú vyhradenú jednu veľkú miestnosť pre deti kde majú hračky a môžu sa blaznit bez obmedzenia. Tá miestnosť vznikla len nedávno, takže to nie je ani tak že by mal synovec "svoju izbu u babky" do ktorej pribudli ďalšie deti.
@lenkakravcova bolo, aj mne by veru nepedagogicky ruku trhalo nasadzat mu nerátame 😇😇😇
@mogaa on nepotrebuje žiaden podnet na takéto správanie. Uvediem pár príkladov: deti sú na dvore a nájde palicu, začne kričať že sa ide hrať na vojakov a ostatné deti ide mlátiť palicou hlava nehlava, zoberie si loptu a začne ju silno a s agresívnym výrazom v tvári hádzať do detí bez akéhokoľvek predchádzajúceho upozornenia, napomeniem svoju dcéru aby niečo nerobila, on sa rozbehne za ňou začne po nej kričať že to nemá robiť a ide ju biť, iné dieťa si ide zobrať hračku, ktorá je voľne položená a nikto sa s ňou nehrá, príde, dieťa odsoti na zem a chce ho škrtiť, príde za dieťaťom, objíme ho zozadu a snaží sa ho zhodiť na zem, s manželom sme si všimli, že veľmi často sleduje či sa niekto z dospelých pozerá, keď si myslí že ho nikto nevidí tak bezdôvodne rozdáva rany päsťou, deti nie sú jediné ktorým ubližuje, kope do psa, nadáva mačkám a ťahá ich za chvost, plasi ich a raduje sa keď so strachom pred ním utekajú. Mohla by som hádam pokračovať do nekonečna
Ohľadom tvojho otca, dala by som mu prečítať tieto komentáre. Nie, nie si histerka ☺️
Toto je extremne spravanie dietata, moze mat sj nejaku diagnozu, a rodicia by to mali riesit. Ani ja by som neostala s mojimi detmi niekde, kde by dostavali bitky a vyslovene by im nadavalo ine dieta. Mam dvoch chlapcov, 6 a 1.5 roka. Niekedy sa tiez pobiju, potahaju za vlasy a podobne, nie je to idealne, ale ziadne extremy. Ked su u niekoho, nedovolia si to k inym detom. A toboz nie, nejake nadavky. To by starsi mal po chlebe. Snazime sa ho viest k takym veciam, co sa smie a co nie. Zatial v skolke a skole v tomto smere chvalabohu nebol ziadny problem.
no ak by nejake dieta skrtilo moje dieta, tak tam by stretavania skoncili.....a sestre by som odporucila navstivit s chlacom psychologa, nie je normalne ak 4-rocny skrti, bije, hryzie....neskor to moze byt horsie a podla tvojho otca to asi budes musiet akceptovat....nepochopim. Skor by mal aj on vysvetlit dcere a zatovi, ze maju tazko zvladnutelne dieta a treba to zacat riesit teraz, nie ked uz bude neskoro...tvoj muz ma pravdu, obmedzit stretavania
Ak oteckovi jednu v puberte prifajci,tak nech si potim spomenie na svoje slova,ze si len brani teritorium🙄To je hrozne sa len takto prizerat na nevychovane dieta.
Krutost k zvieratam je vraj jeden z priznakov z triady psychopata 🤔 To tak na "odlahcenie", kam az moze problem smerovat, ked bude sestra dalej zavierat oci nad stavom syna. Modriny u mladsieho surodenca? Preberie sa, ked to budu zlomeniny? Ci kde ma sestra hranicu, pri ktorej preberie zodpovednost za vychovu?
Deti maju pravo byt divoke,hnevat sa,nejake fyzicke utoky atd ale rodicia su od toho aby to korigovali a ucili svoje ratolesti slusnemu spravaniu. Cize ak si od sestry a svagra nepocula vychovne frazy tak ano,mala si pravo odist. Nenechas svoje deti otlkat,zatial co svagrik krci ramenami,ze ved chlapec je normalny.
Toto správanie čo tu opisuješ, je naozaj vážny problém a ja chcem iba upozorniť, že keď to nezačnú riešiť, je dosť pravdepodobné, že mladší sestrin syn toto správanie odpozoruje a bude ho vnímať ako štandardné správanie a budú mať doma nie jedno ale dve deti s problematickým správaním.
Autorka
S veľkou pravdepodobnosťou je tvoja sestra týraná, preto to správanie dieťaťa.
Bude potrebovať pomoc a podporu, je fajn že si nehodila flintu do žita a chces sa stretávať naďalej.
Čo sa týka tvojho otca šla by som za ním aj dnes alebo nepíšeš či by ste ďaleko a skúsila mu povedať, že máš podozrenie na to že švagor naďalej týra sestru ale že modriny nevidíte asi sa naučil udierať tam kde to nie je tak vidno. A syn preberá správanie otca, treba sestre pomôcť zbaviť sa tyrana ( to bude ťažké lebo ona to neprizná) a pomôcť chlapcovi aby mal mantineli. Lebo z neho vyrastie presne taký istý ako je jeho otec .
Skús si vygooglit správanie sociopata, či v tom švagra nenájdeš.
Zbalila by som deti a isla s tym, ze my sme unaveni a basta. Na toto by som nereagovala. Problem je tam ten otec, co to spravanie podporuje a povazuje za spravne. Podla mna si sestra vytrpi svoje a moj nazor je, ze to dieta kopiruje to, co vidi doma. Takze za mna tam bude aj domace nasilie, pripadne ma dieta velmi dostupny obsah, kde je zobrazovane nasilie. Cize napr otec s nim pozera filmy, kde sa toto deje a uziva si to.
Poviem to tak: nas syn ma 3,5 roka a vidi doma pekne spravanie. Takze sa radsej prituli, ale dotiahol par tahov zo skolky od takeho chlapca. Zrovna s nim s kamarati. Otec tam asi tiez doma robi vselico tej zene. Je to vidiet. Nasmu vysvetlujeme, ze preco sa to nerobi a nastastie to zabera. Lebo doma take nikdy nevidel a ani vidiet nebude.
Ak sa tak chlapec správa stále, môže tam byť diagnóza...
Chlapec sa popozera,ci ho nikto nevidi....
Cize on veeeeeelmi dobre vie,co robi a aj to,ze je to zle!!!!
V tom pripade hned primprvom ataku na kohokolvek by som ho asi zrubala ako hada.
Nie,nie som za fyzicke nasilie.
Ale tu asi pomoze len ak to skusi na vlastnej kozi...ake to je....
Lenze po zadku by ml jednu riadnu dostat od svojjo otca-lpred nm jedinym ma totiz respekt
Ako moze byt mladsie dieta stale s modrinami?
To nikomu nevadi?????
No tak ako citam dalsie tvoje komentare, tam su hlbsie problemy. Idealne by bolo sestre pomoct, ocividne je tyrana, normalne mi ostalo strasne smutno z takehoto pribehu...skuste sa spojit s rodicmi a riesit to. Hlavne kvoli tym detom, ja by som aj socialku zavolala asi. Ked chodi rocne s modrinami? Sestra je ocividne tyrana a je mi jej dost luto a hlavne tych deti, ved ten starsi prosto za to ani nemoze, ake monštrum sa z neho stalo, kvoli otcovi tyranovi. 😱
Ahoj, pre mna je zive dieta, take ktore hopka, skace, pobehuje...ked babka vari, tak vytahuje varechy, misky, hrnce...ked dedo ide do garaze, tak mu vybera kladivka, srobovaky a montuje, skrutkuje... - mame take v rodine 😁 ma vrtulu v zadku a vsade musi byt, vsetko musi vidiet, vsetko musi chytit do ruky😁
Toto co si popisala je podla mna nevychovane dieta a teda niekde sa takemuto spravaniu muselo naucit.
@osky to že má dieťa modriny, nemusí znamenať absolútne nič, iba to že dieťa je hravé a vymyselné. Pamätám si, že raz som urobila fotku neteri a bola samá modrina, moja dcéra tiež ako dieťa mala dosť modrín. A to ich naozaj nikto nebil, ani žiadne násilné správanie nikde v rodine nevideli. Ale v tomto prípade by som bola v pozore.
@autorka to co pises nie je v poriadku a bud rada, ze tvoj manzel chrani svoje/vase/tvoje deti. Je to len dobre.
Popisovane spravanie asi suvisi s domacim nasilim, deti velmi casto robia to, co vidia doma, pisala si, ze to asi prestalo...ono bit sa da aj tak, aby neboli modriny, mozno len zlepsil techniku, pozri stranky pre tyrane zeny. Hovorilo by za to aj to, ze aj chlapcek si strazi okolie, je vyborny pozorovatel toho co a ako robit. A bije teba a tvoje dievcatka, alebo si trufa aj na manzela a deda? to tiez ma svoju vypovedajucu hodnotu, zeny sa proste biju :-/
Aj to, ze to pokracuje je dovod, pre ktory by som tam pre sestru bola, stretavaj sa co najviac tak, aby ste mohli, najma tvoj manzel byt iny vzor pre jej syna. Mozno zaujme. Bolo by fajn, ak by sa mu venoval aj niekto, kto sa sprava inak. Samozrejme nutit sa to neda.
Dalsia vec, jednoznacne maj oci na svojich detoch a nenechavajte ich osamote, teda pravidlo pre hry s takym dietatom by malo byt - jeden dospely pri hre, len prenho a dalsi aby to monitoroval cele. Skrtenie, trosku zly uder moze byt bud posledny alebo s nasledkami, to by som ani pre najlepsiu sestru na svete nenechala len tak. A bude uz len starsi a tie sily sa budu menit len v jeho plus, teda o to viac oci na detoch.
Maj moznost a prilezitost bud s nou/sestrou sama, povedz jej ze tam pre nu ste. Podpor ju, urobte si na seba cas a nech sa stara manzel s niekym este o deti. Idealne tak, aby svagor o tom nemal ani paru. Z toho co hovori ten chlapcek a ako sa sprava by som tipovala, ze nic neskoncilo.
Akurat ked viac vyrastie bude sa to tykat aj toho deda, ktory sa ho aktivne zastava, aj vas vsetkych.
Chce to pracu a to teraz. Velmi dobra kniha
https://www.martinus.sk/416769-deti-ako-vyzva/k...
Velmi dobry kurz - filialna terapia
https://ipcko.sk/z-neistych-rodicov-terapeuti-s...
a potom stranky ktore mozno poznas
https://www.employment.gov.sk/sk/linka/
viac najdes tu
https://www.gender.gov.sk/zastavmenasilie/2015/...
este za mna lepsie kontakty v zmysle akcnosti
https://www.persefona.cz/?fbclid=IwAR3JqIxmhFDa...
pomahaju inak aj ludom, ktori su agresori, neviem ci by to bolo pre svagra a verim, ze to neskor nebude potrebovat pre syna
Ďakujem za každú radu, reakciu, komentár. Budem sa snažiť byť pre sestru nápomocná najviac ako budem vedieť.
Manzel ma pravdu. Tiez by som obmedzila kontakt iba na nevyhnuté navstevy, max na hodinku. Nenecham si otĺkať deti a nadávať im. Sestra nech pride na kavu sama. Lebo zase by som so sestrou nechcela stratiť kontakt.
Otca by som sa opytala, ze keby na tej oslave bol niekto, kto by atakoval teba, nadaval ti, kopal ta, ci by sa on ako rodic iba prizeral. Toto je uz vyssi level nevychovanosti a mozno je tam aj nejaka diagnoza alebo zrkadlenie nasilia v rodine. Zaklad riesenia problemu je priznat si, ze problem maju. Ty to nevyriesis. Ak by to jej zrutenie ako ho nezvlada je uprimne, tak by sa snazila to riesit. Odstrihnutie kvitujem.

no ak chceš kvôli tomu vyeskalovať vzťahy v rodine, je to tvoje rozhodnutie....ukončiť stretávanie kvôli dieťaťu? každé dieťa si zaslúži šancu....ak si tvoja sestra problém uvedomuje, nech ho začne riešiť....a ano, sú aj deti čo hryzú, sáču, kopú, ale....podstatné je, čo s tým robia rodičia....teraz ho sestra ešte môže vychovávať ale o 5-6rokov si s ním už neporadí, už bude na výchovu neskoro....podstatné je aj to, prečo to chlapec robil....udrel lebo mu mladšie niečo zobralo? alebo sa chcel len ukázať? bol rozbláznený a nevedel čo so sebou? deti ešte nevedia spracovávať emócie, reagujú rôzne a občas aj napriek tej najlepšej výchove sú zlé.....ale kvôli 4ročnému chlapcovi by som sa isto neprestala stretávať so sestrou a jej deťmi....jedna vec je jednorazové správanie kedy sa dieťa ukazuje alebo je nahnevané na celý svet a robí zle, iná ak sa tak chová stále, aj v škôlke aj doma....