Ako zvládať silné úzkosti a strach?
Čo by ste poradili na silné úzkosti tak silné že nezvládam isť ani na nechty a sedieť tam vyše hodiny, predtým som si to užívala teraz je to nočná mora pre mňa. Nemám ani že depresie ale silné úzkosti až ma trasie. Môže to byť z kofeínu? Mám obmedziť kávu? A piť len zelený čaj? Mám zo všetkého strach, obavy, búši mi srdce, potrebujem niečo na ukludnenie. Skúšam všetko magnerot, aschwagandu, lexaurin mi nič nerobí, a potom ešte guajacuran. Ako sa mám ukludniť? Vypnúť hlavu. Spím 8h+, zdravo sa stravujem, pijem veľa vody, veľa pohybu, cvičenie, príroda😭šport a stále nič. Čo vám pomohlo? Mám o 20 tej vypnuť telefon a čitať len knihy? Na krv som bola aj moč zajtra sa dozviem výsledky. Tlak mám veľmi nízky ale to máme aj v rodine. Nevládzem fungovať hlava sa mi točí, motá ma, unavená som. V kostole som skoro odpadla lebo som tam musela stáť prudko si klaknúť postaviť sa sadnúť a bolo teplo ešte dotoho aj silná menštruácia… Herpes mám vyčerpaná som. Čo by ste poradili? Ako sa mám ukludniť? Kofein pijem hlavne preto že mam nizky tlak a potrebujem fungovat, ked si nedam kofein boli ma hlava. Obvodná mi dala len magnerot a odporučenie k psychiatrovi. Psychiater hned AD. Poradte mi niečo na ukludnenie hocičo. Vitamíny potraviny,lieky. Kľudne aj obmedzím mobil a Tv, sladkosti, kofeín, len nech mi je lepšie..Su aj lieky priamo na uzkosti že nie antidepresiva?
@dollyzv veľmi dobre píšeš.
Ľudia sú (úplne prirodzene) pohodlní, miesto hľadania príčin a následného odstraňovania na všetkých úrovniach nášho bytia siahajú po liekoch. Tak sme “naprogramovaní”, tak funguje “západná” alopatická medicína. Riešenie príznakov, maskovanie symptómov a potom sa človek čuduje, že sa pridružujú ďalšie symptómy, ďalšie problémy, ďalšie choroby.
Chýbajú nám lekári, ktorí by skutočne hľadali pričinu problémov a pomáhali nám ju odstrániť.
Lieky by mali byť posledné po ktorých my, či lekár siahne. Všetky majú množstvo nežiaducich účinkov, zamaskujú jeden problém, vytvoria iný.
Telo je potrebné dať do rovnováhy na všetkých úrovniach -fyzickej, emocionálnej, mentálnej a duchovnej.
Ako píšeš, je to ťažké, oveľa ťažšie a oveľa náročnejšie na čas ako si dať tabletku a myslieť si, že choroba je preč a všetko je ok.
Je úžasné, že sa ti to podarilo.
@sisaka Ja som napríklad neni pohodlná, mám silné úzkosti a AD neberiem..Hladám príčinu a iné možnosti liečby. Skušam vysadiť sladkosti, alkohol, kávu, mastné, spať 8h+, šport, prechádzky. AD neuživam lebo mi bolo velmi zle po nich a mesiac trva nastupok učinku. Hladam ine možnosti liečby. Aj keby mam prestat pozerat Tv alebo nejesť nikdy potraviny ktore to zhoršuju, a ma mi to pomôcť ako sa dať na lieky. Predtym som lieky brala, utlmilo ale nevyliečilo. Hlavne ze AD su nenavykove, 1 deň som si nedala a hneď som vracala a mala elektrošoky v hlave…
@anonym_autor odstran to co to sposobuje ten stres.
@domkakvet Žijem sama. Nema mi kto alebo čo stres spôsobiť. Ten stres je vo mne. Potlačane emocie, možno traumy z detstva, rozvod rodičov, smrť starych rodicov. Cez bežny den mi nema čo spôsobovať stres takže nemam čo odstraňovať. Spôsobuje mi stres cestovať mhd, vlak,lietadlo ale to len preto lebo mam uzkosti a viem že odtial sa nemôžem len tak zobrať a isť domov…
@domkakvet Žijem sama. Nema mi kto alebo čo stres spôsobiť. Ten stres je vo mne. Potlačane emocie, možno traumy z detstva, rozvod rodičov, smrť starych rodicov. Cez bežny den mi nema čo spôsobovať stres takže nemam čo odstraňovať. Spôsobuje mi stres cestovať mhd, vlak,lietadlo ale to len preto lebo mam uzkosti a viem že odtial sa nemôžem len tak zobrať a isť domov…
@anonym_autor ja to myslim tak aby si nasla ozajstnu pricinu, nic ta okrem tohto netrapi?
@anonym_cc57b2 zhoršenie smrť blizkej osoby
@anonym_autor boli tam nejake neporiesene veci? bola to nahla smrt?
je jasne, ze musis poriesit veci, ktore pred sebou tlacis/zakryvas z minulosti. telo Ti jasne hovori, ze s tym musis nieco porobit.
hrozby pominuli, len potrebujes preniest informaciu do mozgu.
odporucam precitat nejaku literaturu- napr. Gabor Mate- Mytus normalnosti
@anonym_autor boli tam nejake neporiesene veci? bola to nahla smrt?
je jasne, ze musis poriesit veci, ktore pred sebou tlacis/zakryvas z minulosti. telo Ti jasne hovori, ze s tym musis nieco porobit.
hrozby pominuli, len potrebujes preniest informaciu do mozgu.
odporucam precitat nejaku literaturu- napr. Gabor Mate- Mytus normalnosti
@anonym_cc57b2 tak ano aj poražka smrť do rana, 3x smrt v nemocnici do rana, takže všetko nahle
Na toto je fajn dobry psycholog, lebo ten ta dovedie k takym otazkam, na ktore ked najdes odpoved, doslova ta osvieti, ze nejaka velka cast tvojho zivota nie je v poriadku, aj ked to tak nevyzera. Ale pozor, ked prides na pricinu, je to sakra tazke ju aj vyriesit, lebo to su veci, ktore z velkej casti tvorili a ovplyvnovali nas kazdodenny zivot dlhe roky. Smrt blizkych bola spustacom, ale pricina je pravdepodobne hlbsie. Strach z vlastnej smrtelnosti? Konecnost vztahov? Neistota? Nezmyselnost enormnej snahy, ktoru davas do zivota v porovani s nahlou "nahodnou" smrtou? Nedostatok pevnych vazieb v zivote? Osamelost? Vlastna bezcennost? Je xy otazok, ktore to v tebe mohlo vyvolat a kym si ich nezodpovies a neporiesis, uzkosti bud potlacis (ci uz AD alebo inak) ale nevyriesis a ony sa urcite vratia, ked pride iny spustac.
@sisaka Ja som napríklad neni pohodlná, mám silné úzkosti a AD neberiem..Hladám príčinu a iné možnosti liečby. Skušam vysadiť sladkosti, alkohol, kávu, mastné, spať 8h+, šport, prechádzky. AD neuživam lebo mi bolo velmi zle po nich a mesiac trva nastupok učinku. Hladam ine možnosti liečby. Aj keby mam prestat pozerat Tv alebo nejesť nikdy potraviny ktore to zhoršuju, a ma mi to pomôcť ako sa dať na lieky. Predtym som lieky brala, utlmilo ale nevyliečilo. Hlavne ze AD su nenavykove, 1 deň som si nedala a hneď som vracala a mala elektrošoky v hlave…
@anonym_autor ako som pisala, nie všetko sa dá liečiť na fyzickej úrovni. Príklad To, že vysadiš kávu ti nepomože, ak nevedomky bojuješ so strachom z vlastnej smrti a z toho ti napríklad búši srdce, zvyšuje sa ti cortisol v tele a pod. To je len príklad. Potrebuješ zistiť pričinu. Keď sa začnú objavovať fyzické symptómy telo sa ťa snaží upozorniť, že je niekde problém, nejaká nerovnováha v tele, fyzické symptómy môžu a nemusia mať fyzický pôvod.
Potrebuješ minimálne psychoterapeuta.
Na toto je fajn dobry psycholog, lebo ten ta dovedie k takym otazkam, na ktore ked najdes odpoved, doslova ta osvieti, ze nejaka velka cast tvojho zivota nie je v poriadku, aj ked to tak nevyzera. Ale pozor, ked prides na pricinu, je to sakra tazke ju aj vyriesit, lebo to su veci, ktore z velkej casti tvorili a ovplyvnovali nas kazdodenny zivot dlhe roky. Smrt blizkych bola spustacom, ale pricina je pravdepodobne hlbsie. Strach z vlastnej smrtelnosti? Konecnost vztahov? Neistota? Nezmyselnost enormnej snahy, ktoru davas do zivota v porovani s nahlou "nahodnou" smrtou? Nedostatok pevnych vazieb v zivote? Osamelost? Vlastna bezcennost? Je xy otazok, ktore to v tebe mohlo vyvolat a kym si ich nezodpovies a neporiesis, uzkosti bud potlacis (ci uz AD alebo inak) ale nevyriesis a ony sa urcite vratia, ked pride iny spustac.
@tululu No veď toto. Ja som AD aj brala a dosť dlho. A asi mi teda nepomohli keď mi je este horšie.Môže mi zomrieť pes, už je starši. Rodičia napriklad, choroby, stresujuca praca.. A stale sa tie uzkosti budu vracať ved to je ako začarovany kruh.. AD len potlačia priznaky a ked sa vysadia tak znova to iste..
@tululu No veď toto. Ja som AD aj brala a dosť dlho. A asi mi teda nepomohli keď mi je este horšie.Môže mi zomrieť pes, už je starši. Rodičia napriklad, choroby, stresujuca praca.. A stale sa tie uzkosti budu vracať ved to je ako začarovany kruh.. AD len potlačia priznaky a ked sa vysadia tak znova to iste..
@anonym_autor inac, nevies co chces. Stale tocis dokola to iste. CO CHCES POCUT ? Nechapem, a ano, zivot moze priniest dalsie zivotne situacie, a co chces potom robit?
@anonym_autor Ahoj, mne sa zdá, že ja mám podobné problémy. Ja by som Ti určite doporučila vylúčiť kofein, teda kávu (keď tak bezkofeinovú) aj v zelenom čaji je kofein, tiež sa dá zohnať bezkofeinový. Ja som tiež sama, ale celý deň mi robí spoločnosť buď rádio, alebo telka, veľakrát len ako kulisa, nemáš čas rozmýšľať nad "hovadinami". Na ukľudnenie skús medovkový čaj, z liekov PERSEN forte (je čisto na prírodnej báze). Ja by som AD nebrala aj keď občas potrebujem 1/2 - 1 Lexaurinu.
@anonym_autor Ahoj, mne sa zdá, že ja mám podobné problémy. Ja by som Ti určite doporučila vylúčiť kofein, teda kávu (keď tak bezkofeinovú) aj v zelenom čaji je kofein, tiež sa dá zohnať bezkofeinový. Ja som tiež sama, ale celý deň mi robí spoločnosť buď rádio, alebo telka, veľakrát len ako kulisa, nemáš čas rozmýšľať nad "hovadinami". Na ukľudnenie skús medovkový čaj, z liekov PERSEN forte (je čisto na prírodnej báze). Ja by som AD nebrala aj keď občas potrebujem 1/2 - 1 Lexaurinu.
@anonym_13ba38 Ano kavu už nepijem len čakankovú, len ja som zavisla na kofeine tak ma bude bolieť hlava, pila som ju preto lebo som unavena dnes mi prišli vysledky mam nizke železo tak aspon viem pričinu aspoň ta káva ma držala pri živote😔Tiež beriem lexaurin, a medovkovy čaj pijem len by som mala asi častejšie. Prečo nechceš uživať ad? tiež sa bojiš nežiaducich učinkov? Maš tiež silne uzkosti? Mne bolo dnes lepšie, večer som si dala lexaurin a dnes som nemala kávu ani sladkosti,slane, vysmažane. Dúfam že mi to vydrži.
@anonym_13ba38 Ano kavu už nepijem len čakankovú, len ja som zavisla na kofeine tak ma bude bolieť hlava, pila som ju preto lebo som unavena dnes mi prišli vysledky mam nizke železo tak aspon viem pričinu aspoň ta káva ma držala pri živote😔Tiež beriem lexaurin, a medovkovy čaj pijem len by som mala asi častejšie. Prečo nechceš uživať ad? tiež sa bojiš nežiaducich učinkov? Maš tiež silne uzkosti? Mne bolo dnes lepšie, večer som si dala lexaurin a dnes som nemala kávu ani sladkosti,slane, vysmažane. Dúfam že mi to vydrži.
@anonym_autor mne je z liekov zle a tých AD by som sa aj bála. Skús ešte ten PERSEN forte. Ja som bola tiež na káve závislá, ale po čase sa mi triaslo celé vnútro z toho kofeinu, naozaj zlý pocit... skús si nájsť na youtube nejaké pekné videá...aby si prišla na iné myšlienky
@anonym_autor skus si zanalyzovat, co konkretne ta na tej predstave desi? Co by sa take najhorsie mohlo stat (u kadernicky, nechtarky, v autobuse)? Ok, pises, ze sa bojis, ze ti pride zle. Mas objektivne nejake zdravotne problemy, ktore by mohli sposobit odpadnutie a pod.? Mne toto velmi pomahalo pri panickom ataku (ja som mavala stavy, ze som myslela, ze mam infarkt, bolesti, tlaky na hrudi, oblieval ma studeny pot)... ked som po beznych vystreniach bola lekarkou uistena, ze mam srdce v poriadku, zacala som sportovat a srdce v pohode zvladalo vysoke tepy aj dlhodobo, ak na mna atak prisiel, len som si to racionalizovala, sama sebe vysvetlis, ze sa s tebou hra len psychika, ze to nie je infarkt. Toto chce ale cvik, s tym ti vie pomoct psycholog, alebo si aspon stiahni apku Nepanikar, dost pomoze v akutnych situaciach. Ak mas problem ist busom, skusaj po troske, jednu, dve zastavky napr. a zvysok dojst pesi. Alebo si v tom buse davaj kratke ciele - este jenu zastavku vydrzim, predycham, pozeraj do tej apky a dychaj podla nej. Nechtarku si tiez mozes najst nejaku po znamosti a vysvetli jej vopred problem, nemusis ist niekde k aziatkam do nakupneho centra, mozes poprosit otvorit okno, pohar vody... niektore nechtarky (aj ta moja) su najlepsie terapeutky 😀. Keby cosi, kludne mi napis.
@selenka7 och presné s týmto mám tiež problémy.. pár krát som uz myslela že mam infarkt, pobehabe všetko od jardiologa az interne a všetko je ok ale hlava to ma aj tak problém prijať...uz som z toho zúfalá lebo vidím že mi to narúša už život... 🤦
@anonym_466203 a ake AD vam sadli?
@anonym_autor práveže dulsevia. ale zacinala som ich brat spolu s neurolom. riadila som sa odporúčaniami môjho dr. a tak za mesiac som začala uz jesť. a za 3-4 mesiaca som vladala už aj vychádzať von. neurol som uz pila iba ked na mna sla ta vlna. teraz uz 2 roky ze vobec ho nepotrebujem. ale napríklad ked letim niekam tak aj tak ho šupnem preventívne.
ja ze neni to nieco čo pomôže hned z prveho dna. a o side effects som bola upozornena a len som to nevzdala hned. bola som na tom fakt zle, tak možno preto mi ani nenapadlo prestavat dulseviu pit alebo menit. tqkze len som to prezila. aj ked som neverila ze niekedy sa moj zivot vôbec zlepší
@anonym_autor ja som mala vertigo strasne... MRT bolo fajn, neurológ iba povedal ze som zdrava.vysadila som lepok... nepomohlo. ale drzala som dietu. spanok, kava atd - tiez vsetko som takéto riešila... cestovanie samozrejme uz bola pre mna katastrofa. vsetkym tym co popisujes som prešla. stale som mala nadej ze to nejak vyriešim. a az potom moje telo odmietlo prehltavat jedlo🤷🏻♀️ no a slo to uz uplne z kopca. az do urgentu psychiatrii.
a este dôležite: dr vzdy tvrdi ze ak len nieco sa zmenilo k horšiemu- hned volat alebo prist. necakat na dohodnuty termin. a to je štátny dr. iba na začiatku AD mi hovorili ze mam to vydržať. za par tyzdnov sa nič nemeni. a mali pravdu
@anonym_autor tak ked sa bojis toho, ze sa to po vysadeni liecby zas spusti v reakcii na konkretne situacie, vazne by to chcelo psychologa. Ten by Ta naucil sa "preprogramovat", aby si tie situacie dokazala zvladnut. Mozno by ti pomohol najst pricinu toho vsetkeho. Ozaj, AD nechces brat, ale lexaurin beries. Ved ten je na rozdiel od AD navykovy.
Namiesto liekov by trebalo vyskusat nieco ine....napriklad prirodne Doterra veci mne ked je nieco idem za kolegynou v praci ktora s tymi produktmi robi a rozumie tomu velmi dobre. Najprv mi spravi meranie a vzdy presne vyjde cím mam problem...momentalne riesim problemy so stresom q spankom ale uz sa mi to zacina zlepsovat nastastie....doterra ma kopec veci na ukludnenie a ucinkuju okamzite
@anonym_bb54b2 to naozaj? Tak zostanem pri lexaurine, ale potrebujem aspon 3mg lebo 1,5 je premňa slabé ja mám veľmi silné úzkosti a ťažobu mam na hrudi😔ledva vyjdem z domu
@anonym_autor lenže lexaurin nič neporieši a tiež je návykový..pri AD ti bude mesiac zle a potom sa Ti rozjasní. Sú aj šetrnejšie AD.
@anonym_autor práveže dulsevia. ale zacinala som ich brat spolu s neurolom. riadila som sa odporúčaniami môjho dr. a tak za mesiac som začala uz jesť. a za 3-4 mesiaca som vladala už aj vychádzať von. neurol som uz pila iba ked na mna sla ta vlna. teraz uz 2 roky ze vobec ho nepotrebujem. ale napríklad ked letim niekam tak aj tak ho šupnem preventívne.
ja ze neni to nieco čo pomôže hned z prveho dna. a o side effects som bola upozornena a len som to nevzdala hned. bola som na tom fakt zle, tak možno preto mi ani nenapadlo prestavat dulseviu pit alebo menit. tqkze len som to prezila. aj ked som neverila ze niekedy sa moj zivot vôbec zlepší
@anonym_466203 mne dala len dulseviu 30 žiadny neurol..
@anonym_autor tak ked sa bojis toho, ze sa to po vysadeni liecby zas spusti v reakcii na konkretne situacie, vazne by to chcelo psychologa. Ten by Ta naucil sa "preprogramovat", aby si tie situacie dokazala zvladnut. Mozno by ti pomohol najst pricinu toho vsetkeho. Ozaj, AD nechces brat, ale lexaurin beries. Ved ten je na rozdiel od AD navykovy.
@selenka7 Ale ja keď som si 1 deň nedala AD bolo mi zle, vracala som medzi ľudmi, smiali sa mi že je víkend že som to prehnala s alkoholom.. AD nie su navykove sa hovori, tak prečo som ich tak dlho vysadzala? mala som elektrošoky v hlave bolo velmi tažke ich vysadit. Keby mi z Dulsevii neni zle tak ju beriem.. už prvy večer som nemohla spať tak mi bolo zle celu noc som plakala, nie kazdemu AD sedia, ja mam citlivy žaludok. Neberiem žiadne lieky jedine na alergiu
Namiesto liekov by trebalo vyskusat nieco ine....napriklad prirodne Doterra veci mne ked je nieco idem za kolegynou v praci ktora s tymi produktmi robi a rozumie tomu velmi dobre. Najprv mi spravi meranie a vzdy presne vyjde cím mam problem...momentalne riesim problemy so stresom q spankom ale uz sa mi to zacina zlepsovat nastastie....doterra ma kopec veci na ukludnenie a ucinkuju okamzite
@woooler Viem, ide to aj inak. Ale vidite všetci hneď radia antidepresíva. Že inak sa to nedá liečiť. Písala som že AD som už brala a mam s nimi velmi zle skusenosti. 30kg+ na váhe, vysadila som jedny a všetko sa mi vrátilo, zapaleny žaludok. Takže to treba brať už navždy.
@selenka7 Ale ja keď som si 1 deň nedala AD bolo mi zle, vracala som medzi ľudmi, smiali sa mi že je víkend že som to prehnala s alkoholom.. AD nie su navykove sa hovori, tak prečo som ich tak dlho vysadzala? mala som elektrošoky v hlave bolo velmi tažke ich vysadit. Keby mi z Dulsevii neni zle tak ju beriem.. už prvy večer som nemohla spať tak mi bolo zle celu noc som plakala, nie kazdemu AD sedia, ja mam citlivy žaludok. Neberiem žiadne lieky jedine na alergiu
@anonym_autor prepac, ale tebe niet pomoci.. Skoro kazda ti radime zmenu liekov a vydrzat chvilu, kym si na ne telo zvykne, aby ti bolo lepsie, ale ty si ides stale to svoje, tak sa trap. Už neviem co ine ti napísať. Nie, neprejde to samo, nie, nepomoze nepit kavu, zmena stravy, ani nic iné pri tak tazkych stavoch ake mas uz dlhodobo, ale komu niet rady, tomu niet pomoci. Bez liecby sa tvoj stav nezlepší a nemusis mi znova pisat, ako ti bolo zle a neviem.. Napriek tomu ti prajem vsetko dobre a vela sil, lebo lepsie ti nebude..
@anonym_autor mne je z liekov zle a tých AD by som sa aj bála. Skús ešte ten PERSEN forte. Ja som bola tiež na káve závislá, ale po čase sa mi triaslo celé vnútro z toho kofeinu, naozaj zlý pocit... skús si nájsť na youtube nejaké pekné videá...aby si prišla na iné myšlienky
@anonym_13ba38 Ja som mala dokonca hnačky z AD, vracala som, pribrala 30kg, smiali sa mi, sucho v ústach, musela som spať aj po obede,nemala som menstruaciu, cysta na vajecnikoch, utlmena, bola som aj namesačná skoro som vypadla z balkona lebo som spala a nevedela sa zobudiť. A bolo mi zle psychicky aj ked som to uzivala. A bol to Escitil. Neodporučam
@anonym_autor prepac, ale tebe niet pomoci.. Skoro kazda ti radime zmenu liekov a vydrzat chvilu, kym si na ne telo zvykne, aby ti bolo lepsie, ale ty si ides stale to svoje, tak sa trap. Už neviem co ine ti napísať. Nie, neprejde to samo, nie, nepomoze nepit kavu, zmena stravy, ani nic iné pri tak tazkych stavoch ake mas uz dlhodobo, ale komu niet rady, tomu niet pomoci. Bez liecby sa tvoj stav nezlepší a nemusis mi znova pisat, ako ti bolo zle a neviem.. Napriek tomu ti prajem vsetko dobre a vela sil, lebo lepsie ti nebude..
@luizina Dobrý deň. Mám termín u psychiatra tak čakám na to. Chcela by som lieky ale šetrnejšie.
@luizina A vy si myslite že mňa psychiatrička zoberie hneď keď si pisknem? Žijeme na slovensku u nás sú dlhé čakacie doby. Keď mi da lieky šetrnejšie na žaludok tak nemam s tym problem. Ale ona mi nedala ani žiadny Neurol, lexaurin na začiatok na potlačenie nežiaducich učinkov.
@luizina A vy si myslite že mňa psychiatrička zoberie hneď keď si pisknem? Žijeme na slovensku u nás sú dlhé čakacie doby. Keď mi da lieky šetrnejšie na žaludok tak nemam s tym problem. Ale ona mi nedala ani žiadny Neurol, lexaurin na začiatok na potlačenie nežiaducich učinkov.
@anonym_autor ak si jej pacient a máš akútny problém, treba jej volať. Ak neroeši a nechá Ťa čakať 3mesiace, treba hľadať inú. 😉
@anonym_autor ak si jej pacient a máš akútny problém, treba jej volať. Ak neroeši a nechá Ťa čakať 3mesiace, treba hľadať inú. 😉
@anonym_0fe1f0 presne tak to je, mna riesi doktor hned, ak je nejaky problem, alebo mi nesadnu lieky.
@anonym_0fe1f0 presne tak to je, mna riesi doktor hned, ak je nejaky problem, alebo mi nesadnu lieky.
@luizina samozrejme, nemôže ťa nechať čakať 3mesiace. Ale, autorka stále vymýšľa ako neriešiť svoj problém, nie ako ho riešiť.

@anonym_autor odstran to co to sposobuje ten stres.