Skrížená alergia

Skrížená alergia vzniká na základe podobnosti alergénov. Je to stav, keď organizmom vytvorené IgE protilátky proti určitému alergénu reagujú na základe podobnej štruktúry aminokyselín s iným alergénom. V tomto prípade imunitný systém považuje podobné alergénne proteíny za identické.

Skrížená reakcia sa môže vyskytnúť medzi dvoma druhmi potravín, ale aj medzi potravinou a peľmi, alebo latexom a potravinou. Vysoká skrížená reaktivita existuje medzi mliekom kravy, ovce a kozy. Ak je niekto alergický na kravské mlieko je vysoká pravdepodobnosť reakcie na mlieko ovce alebo kozy3 (až 90 %).

Orálny alergický syndróm

Orálny alergický syndróm je najčastejším prejavom skríženej alergie. Tento syndróm je známy aj ako Lessofov syndróm. Vzniká na základe skríženej reaktivity protilátok medzi inhalačnými alergénmi a niektorými alergénmi rastlinného pôvodu. Alergická reakcia je spôsobená IgE protilátkami.

Príznaky sú väčšinou izolované na hornú časť tráviaceho traktu a nosovú sliznicu. Tento syndróm je očakávateľný u peľových alergikov.

Objavuje sa po požití surového ovocia alebo zeleniny. Tepelná úprava alergénny vplyv rastlinných bielkovín väčšinou ruší. V prípade skrížených alergií pele – potraviny často predchádzajú príznakom potravinovej alergie respiračné príznaky (zápaly spojiviek, senné nádchy). K reakcii na zeleninu a ovocie môže dôjsť vdýchnutím alebo dotykom (pri lúpaní, krájaní, strúhaní, lisovaní).

Výskyt

Dnes sa najčastejšie vyskytuje orálno alergický syndróm u adolescentov. Má ho takmer polovica pacientov s alergiou na pele stromov a takmer štvrtina pacientov s alergiou na pele tráv. Tento syndróm môže klinicky predchádzať manifestáciu typickej peľovej alergie.

Klinické prejavy

Dvojice skrížených reakcií

Inhalačný alergén Potravinový alergén
Breza jablko, čerešňa, mrkva, lieskový orech, zemiaky
Trávy pšenica a iné obilniny, rajčiny, sója, šošovica
Palina zeler, mrkva, petržlen, koreniny, fernet, mango
Roztoče kôrovce, mäkkýše, slimáky
Latex banány, avokádo, kiwi, papája, figi, ananás

Z tabuľky vyplýva, že ak je niekto alergický na pele brezy, môže po zjedení potravinového alergénu z danej skupiny (jablko, čerešňa, lieskový orech...) reagovať na potravinu alergickou reakciou.

Prevencia a liečba

  • eliminácia danej potravy zo stravy,
  • tepelná úprava danej potraviny,
  • ošúpanie a ponechanie potraviny na vzduchu,
  • antihistaminiká zmiernia symptómy,
  • adrenalín pri anafylaktickom šoku.

Súvisiace články

Viac o skríženej alergii na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. http://www.prealergikov.sk/texty/skrizena-alerg...
  2. http://www.slovenskypacient.sk/clanok/1809/potr...
  3. http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/...
  4. http://www.webmd.com/allergies/features/oral-al...
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Oral_allergy_syndrome
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti so skríženou alergiou

Máš skúsenosť so skríženou alergiou?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť