Zelený jačmeň

Zelený jačmeň je usušená šťava vylisovaná zo zelených listov jačmeňa. Obsahuje 28% bielkovín, 50% sacharidov, vysoké množstvo chlorofylu, enzýmov a antioxidantov, vitamíny (karotén, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K1, kyselina listová) a minerály (predovšetkým vápnik, horčík, železo, draslík, mangán a zinok).

Na následujúcom videu je zachytený postup výroby zeleného jačmeňa:

Účinky zeleného jačmeňa

  • Podporuje krvotvorbu, pomáha pri anémii (chudokrvnosti)
  • Pôsobí preventívne proti vzniku nádorov, likviduje voľné radikály, má silné antioxidačné vlastnosti
  • Pomáha liečiť vredy, chráni pokožku a sliznice
  • Má protizápalové a dezinfekčné účinky
  • Pôsobí ako dezodorant, možno ho používať ako kloktadlo a osviežovadlo dychu
  • Funguje ako probiotikum, podporuje rast správnej črevnej mikroflóry3

Užívanie a dávkovanie zeleného jačmeňa

Užívanie mladého jačmeňa sa z dôvodu obsahu vitamínu K neodporúča pri užívaní liekov na riedenie krvi (napr. warfarín). Nesmie sa užívať pri rádioterapii (ožarovaní).

Zelený jačmeň sa užíva vo forme nápoja. Prášok sa rozpustí vo vode a vypije.

Mladý jačmeň je možné užívať spoločne s ďalšími zelenými potravinami (spirulínou] a chlorellou4), pretože ich pôsobenie sa vzájomne dopĺňa.

Súvisiace články

Viac o zelenom jačmeni na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. https://web.archive.org/web/20161220224357/http...
  2. http://www.zelenepotraviny.cz/
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti s zeleným jačmeňom

Máš skúsenosť s zeleným jačmeňom?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť