Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri
lubos
21. nov 2017
1070 

Začať "kváskovať" môžeš hneď teraz!

Ešte nedávno väčšina z nás nemala ani potuchy o tom, že chlieb sa dá piecť aj bez rýchleho pekárenského droždia. Vraciame sa však k spôsobom našich prarodičov a dnes opäť pečieme chlieb doma zo zázraku nazývaného kvások.

Kvások už dávno fascinoval aj súčasnú mamičku troch detí, Lenku Mančíkovú, ktorá mu venuje rozsiahlu časť svojho voľného času, organizuje kurzy pečenia, píše blog a nedávno jej tiež vyšla príjemná knižka s názvom Kvások (teraz, 11/2017, sa čaká na dotlač).

V nasledujúcom rozhovore nás Lenka presvedčí, že pečenie z kvásku (tzv. "kváskovanie") je jednoduché, zábavné a časovo nenáročné. Naozaj?

Chceš získať jednu z troch kníh Kvások od Lenky Mančíkovej?

(Už ukončené! Knihy majú nové majiteľky. Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili.)

Ak áno, stačí keď do komentárov pod tento článok napíšeš svoje skúsenosti s "kváskovaním". Ak z kvásku nepečieš, napíš, čo je to, čo by Ti pomohlo začať. Lenka trom z vás pošle knihu s venovaním hneď, ako bude znovu dostupná na slovenskom trhu. 

Prajem veľa úspechov pri "kváskovaní".

Ľuboš.

...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    Ahoj, prvy kvasok som zalozila pred rokom, ale nieco sa s nim stalo, a prvy chlieb bola hotova katastrofa. Dovodom boli gastro problemy. Kvaskovanie som vtedy nechala tak, a vratila som sa k nemu az 25.9.. A uz je to lepsie, chlebiky su OK, uz mam aj par favoritov. Jedine, co sa mi nedari je pecivo z kvasku. Prvy den je super makke, na druhy den je uz hutne, a nie je take chutovo dobre. Takze, ak by Lenka poradila, co s tym bola by som rada.

    8. nov 2017

    Ja by som sa velmi potešila knižke piecť este nepeciem, lebo ani neviem ako preto by sa mi kniha hodila ... a preco by som chcela začať ? Mam problémy zo stravou kupovaný chlieb a pečivo ma strasne nafukuje tak uvažujem o pečeni chlebíka doma ,no neviem ako , preto by sa hodila ...🙂

    8. nov 2017
    lubos
    autor

    @saskarisko ďakujeme za komentár aj otázku. Samozrejme, poprosím Lenku o odpoveď. Sám som zvedavý!

    8. nov 2017

    Ja mam na linke prave 3dnovy kvasok "zlatko" .. som zvedava ci sa mi podari aj z neho piect nakoniec 🙂

    8. nov 2017
    lubos
    autor

    @ladyblcha ahoj. My niekedy kvások zabudneme v chladničke aj týždeň. No vždy sa preberie k životu. Vy ste ho aj pomenovali! Padnem na zadok! Hneď navrhnem doma...

    8. nov 2017

    @lubos jasne, ked sa on mam tolko starat, tak nech ma meno 😀

    8. nov 2017

    Zatial som piekla len pomocou klasickeho drozdia, ale kedze som neodolala a dnes do mojej kuchynskej vybavy pribudla ovalna osatka, bola by velka skoda, keby ostala prazdna a nekysol v nej chleba pripraveny z kvasku. Takze moje prvotiny mozu zacat....

    8. nov 2017

    ...a este som ho len zalozila. Kvasok mu este asi ani neviem povedat. Treti den dokrmujem, este par dni potrva, kym bude zo "zlatka" ozajstny kvasok

    8. nov 2017
    lubos
    autor

    @idame Držím palce!

    8. nov 2017

    @lubos diky. Dufam, ze sa to bude dat aj pozivat....ak nie aspon sliepkam radost urobim.

    8. nov 2017

    na 2x som si zakladala vlastný kvások, no vždy "zdochol" tak mi sestra doniesla podarovaný od kolegyne a s tým pečiem už asi pol roka. Stále to nie je to pravé, ale nám chutí a aj deťom. A už som dokonca začala aj sem-tam nejaké sladké piecť. Knižku nemám žiadnu, tak by som sa jej potešila, pretože musím všetko hľadať na nete. 🙂

    8. nov 2017

    Ja som veru ešte neskusala,ale veru už dlhšie pozerám nejaké stránky,skupiny, čítam a verím tomu,že keby som mala takú super pomocnú knihu doma,tak by som to zvládla a pustila sa do toho bez obáv 🙂

    8. nov 2017

    Rada by som začala s kvaskovanim kvoli svojim dvom synom, momentálne hľadám knižku s receptami z kvasku aj s návodom ako si založiť svoj vlastný kvasok, takze kniha by ma konecne naštartovala pustiť sa do toho a skúšať 😊

    8. nov 2017

    Ahoj,kvaskovat som zacala koly zdraviu svojho synceka. Mal dva roky ked sa zacali kolotoce testov na hystaminovu intoleranciu,celiakiu a laktozu a BKM...stres ,des ,chaos a panika. Objavila som kvasok a povedala si ,ze dobry zaciatok. Nakoniec sa potvrdila iba laktoza ale domacemu chlebiku sme uz prisli na chut. Po asi roku mi kvasok,,umrel,,. Novy som dostala pred 9timi mesiacmi ale bola som chora a 3mesiace na ATB nakazili aj kvasok :(. A tak som zalozila vlastny 🙂 nas Timko ,ako ho syncek vola s nami zije od marca 2017🙂. A teda je riadny pracant 🙂 chlebiky aj sladke pecivo su parada a uz len kvaskove :D. Ale bojim sa experimentovat a potrebujem stale aby ma ,,viedol,, recept . Knizka by ma moooc potesila a dala by mojim vytvorom ten spravny smrnc a smer 🙂

    8. nov 2017

    Zacala som kvoli svojim detom a sebe chcem jednoducho aby jedli aspon co sa da poctive potraviny..vzdy som kvasok dostala a vdaka dovolenkam som o dva aj prisla na tento su uz davam velky pozor..knihe by som sa potesila

    8. nov 2017

    @fishteich odporucam knihu kvaskovanie vysla uz aj kvaskovanie 2 je drshsia ale super ja som ju kupila v martinuse

    8. nov 2017

    Jeej Lenka, som ju objavila, len teraz nedávno na insta, veľmi sa teším, že je vidím. Kniha je krásna. Páči sa mi, že je taká akurát do dlaní, že sa bude s ňou dobre radiť. My s manželom pečieme relatívne už dlho, popravde hlavne on je hlavný pekár. Ale ja som taká tá nutričná a kreatívna poradkyňa v pozadí 🙂. Čo dvíha štandarty. Radi experimentujeme s múkami a chuťou. No len ešte stále sme sa neodhodlali na kváskovanie, všetky tie pozitíva poznáme, asi strach, alebo zvyk, nedostatok času. Treba si vedieť jednoduchšie zmanažovať čas pri kváskovaní, ako hovorí Lenka. No povedali sme si, že v kváskovaní nebudeme nejako skúšať všeličo (hocijaký recept z netu na kvások). Lebo zasa ja mam veľkú pokoru pred chlebom, asi by som neprežila ho vyhodiť. Že musíme nájsť niekoho, kto tomu naozaj rozumie. Zodpovedne. A tým, že sme prešli viacmenej na bezlepkové verzie. Tak je to ťažšie. No a tak som si našla Lenku na insta (inak vďaka dobrožrútom 🙂. Takže sa veľmi teším, že sa knižke darí. Len tak ďalej. Snáď sa stretneme na Lenkinom kurze, som to už pozerala, rada by som prišla z východu. To, čo Lenka hovorí je super, že sa dá nájsť kvások. Som si to predtým na stránke nejako nevšimla. Knihu by som si veľmi veľmi priala, ale aj iným. Posielam srdiečka a veľmi pozdravujem.♥♥♥ Inak ďakujem Ľubošovi, ako sa hovorí -hosť zavítal vpravý čas.
    Ešte pridám našu bezlepkovú vianočku.

    8. nov 2017

    peciem chlebik vacsinou z drozdim s kvaskom som viac krat skusala ale u nas chuti len mne asi robim niekde chybu...

    8. nov 2017

    Už dlhšiu dobu sa pohrávam s myšlienkou, že nebolo by zlé založiť si kvlások, ale akosi sa toho "obávam 😉 i napriek tomu, že veľmi rada pečiem a varím... no s odbornou pomocou by som to určite skúsila.

    8. nov 2017

    Ja som sa na kvaskovanie dala len teraz, mam doma 9dnovi kvasok a zatial som z neho piekla len kolace ale boli vyborne. Odhodlavam sa na domaci chlebik preto by ma velmi potesila knizka s radami a receptami.

    8. nov 2017

    Chcela som aspoň raz v živote skúsiť upiecť kvaskovy chlebík. Tak som si dohodla materský kvások od jednej maminy tu na koniku a po rady išla aj do skupiny kvaskovania tu na MK. A tam mi jedna mamina odpísala, že to veru nepozná upiecť raz za život kvaskovy, že keď to vyskúšam, tak mi písla "už si naša"...a mala veru pravdu, kvaskovanie ma "draplo"...toto je v poradí šiesty chlebík ...a chuti veru všetkým doma...knižka by potešila, zatiaľ lovim info len na nette..

    9. nov 2017

    Pečiem prevažne chlebíky, pečivo sa síce z jedlo, ale je to úplne ona chuť ako z droždia... Takže tam som zatiaľ na vážkach ci budem skúšať ďalej... Stale si ale neviem nájsť ideálny recept, podľa ktorého by to vždy vyšlo... Zatiaľ je to taká lotéria, vyjde nevyjde

    9. nov 2017

    Chcela by som začať kvaskovať kvôli zdraviu mojej rodiny a hlavne dcérke ,ktorá ma HIT. Preto by sa mi Vaša knižka zišla ako soľ do chlebika.

    9. nov 2017

    Ešte nikdy som nekváskovala a chcela by som začať pre moju rodinu,ale aj pre seba.Veľa pracujem,mám málo času na varenie a pečenie.Knižka by veľmi pomohla pri mojich pokusoch.

    9. nov 2017

    Ja som uplny antitalent co sa tyka kvaskovania. Mam pred nim respekt takze kniha by sa mi velmi hodila aby som sa spravne nastartovala k peceniu.

    9. nov 2017

    Ja sa stále iba odhodlavam, obzerám knižky a recepty a práve túto lenkinu som si chcela vypýtať na meniny 😊 chcem sa k tomu naozaj dostať, lebo pečivo z beznych obchodov mi teda vôbec nechutí.

    9. nov 2017

    Ja sa "dokopavam" uz dlho ku kvaskovanie, uz aj osatku nahanam a stale nie a nie sa do toho pustit, aj na kurz som chystala ale stale je obsadeny. Ale uz to skusim a som zvedava ako to dopadne, a dobre vediet ze vide yaka krasna kniha, urcire si nu zakupi.

    9. nov 2017

    Jej tak ja nekvaskujem, ale veľmi by som chcela, neviem prečo mám pred tým taký rešpekt a pocit že je to niečo veľmi zdĺhavé 🧐 kváskovanie je veľmi často spomínané tak by som chcela niečo zdravšie urobiť pre svoju rodinku 😁

    9. nov 2017

    Ja sa na kvaskovanie chystám uz dlho,aj ked kamarátky si tukaju na čelo, ze popri troch malých deťoch chcem stihat este aj to..za ten dobrý a hlavne zdravý chlebík to ale stojí.. mame v rodine aj ekzém a intolerancie,takze by som sa do toho mala naozaj dokopat. Mam však pocit,ze je to cela veda a musim toho kopu nastudovat,takze by mi kniha veľmi pomohla ako odrazový mostík. Musim predsa nakŕmiť 4 hladných chlapov 🙂 😉

    9. nov 2017

    Moj prvy kvasok? To bolo nečakane pri jednej znamej kt chlebik sa mi zapačil a tak mi dala vsetko co k nemu potrebujem a uz 2 mesiac nic nerobim len kvaskujem
    A zamilovala som si to nie len ja ale aj moja rodina
    ❤️

    9. nov 2017

    Kvaskujem uz niekoľko týždňov a ked jeden den nepeciem veľmi mi to chyba. Milujem ten pocit ked chlebík vytiahnem z rúry a čakám na to kedy ho rozkrojím. Mam 1,5 ročnú dcérku, ktorá lubi chlebík a pečivo tak som sa rozhodla, ze jej ho budem piecť doma. A samozrejme aj my s mužom mame maškrtné jazýčky. Preto by som knihu využila naplno a upiekla z nej asi vsetko 😋

    9. nov 2017

    Kváskujem asi týždeň, priviedla na k tomu mama a jej výborne chlebíky a keďže je od nás ďaleko tak som začala piecť sama a myslím, že mám nové potešenie 😍 zatiaľ iba skúšam a učím sa, tak by ma kniha veľmi potešila ❤️

    9. nov 2017

    Ahoj ja kvaskujem druhý mesiac. Všetko podla internetu. Úplná závislosť. Schudli sme s priatelom dokopy už 5kg a cítime sa super. Aj syncekovi chutí. Snáď ma to dlho bude baviť a každému vrelo odporúčam a viete čo? Aj ušetríme lebo vzdy keď sme išli do obchodu pre chlieb a pečivo tak sme aj iné kúpili..A teraz už len na veľké nákupy sa chodí a je to rozdiel 😉👍🍞

    9. nov 2017
    9. nov 2017

    Ahojte, musím sa priznať, že o kváskovanie sa intenzívne zaujímam. Pridala som sa do skupiny "Kváskovanie", kúpila ošatky, nakúpila múky ražnú aj chlebovú. Naštudovala postup... Lenže stále sa neviem odhodlať k tomu, aby som kvások založila, kŕmila a upiekla z neho chutný chlebík. Stále neverím, že je to také jednoduché a nijaká mamička v mojom okolí kváskový chlebík nepečie, že by mi poradila. Kniha by bola určite super pomocníčkou a inšpiráciou. Domácemu chlebíku by sa určite potešili aj naše detičky. A spievali by sme spolu: "Mísím, mísim na chleba, urobím to jak treba. Múky, vody, trochu soli, len aby bol chlebík dobrý". :D

    9. nov 2017

    Ja som si založila našu "Alicu" pred dvoma mesiacmi. Odvtedy som chlieb nekúpila a skúšala som i makovky, čokoládovú roládu, osie hniezda, pizzu, desiatové uzly. Pečiem každý druhý deň. Kváskovať som začala hlavne kvôli mojim deťúrencom. Zatiaľ sa však stále učím, raz sa chlebík podarí viac, inokedy menej. Sú to však našťastie len také chybičky "krásy", ktoré mu na chuti neuberú 🙂

    9. nov 2017

    Ja nekvaskujem zatial,ale chystam sa na to uz dlho..Potrebujem len nakopnut a tato knizocka by mohla byt to spravne nakopnutie 😉 totiz dve z mojich troch deti maju alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka a rada by som im piekla bezmliecny chlebik a pecivo a teda nemusela sledovat zlozenie tychto vyrobkov v obchode..

    9. nov 2017

    Kniha by potešila nielen mňa, ale hlavne môjho muža😉 On je kuchár “od cesta”, robil domáci chlieb z droždia, domácu pizzu a ciabatty. Kvaskovanie spomína dosť často🙂😉 a ja by som sa konečne pridala😄

    9. nov 2017

    @fem ďakujem za pochválenie knižky. Presne toto bol môj zámer, spratná milá knižka, ktorá postrčí každého ku kváskovému pečeniu, ak sa stále nevie odhodlať. Často mi píšu, že je to tam práve veľmi prehľadne a "polopatisticky" vysvetlené, čomu sa teším. Často je prekážkou len strach alebo že nemáte kvások. Je lepšie ho už získať od niekoho ako ho zakladať. Ale viem, mnohé si chcú dokázať, že to dajú! 🙂 Držím palce v kváskových pokusoch. Ku knižke posielam aj sušený kvások, ktorú si viete objednať u mňa na blogu.

    9. nov 2017
    lubos
    autor

    @lenkamancikova ďakujem, Lenka, za zásah do diskusie. Pekný deň ešte.

    9. nov 2017

    @saskarisko hm, s tým pečivom to asi tak bude. Ja som veľmi náročná na chuť kysnutého cesta. Možno aj vy tak isto. Ak poznáte moje recepty, tak viete, že pečiem aj s určitým podielom celozrnnej múky, tak to sa určite nedá porovnať s bielym rožkom. Ale z kurzov vidím, že kočky chvália moje výrobky aj druhý deň. Sladké koláče alebo žemličky. Ale je pravda, že kváskové pečivo chutí inak a má tendenciu viac vysychať.

    9. nov 2017

    @lubos len tak na rýchlo, lebo sa chystám na Bibiliotéku, ak by ste sa tam niektorí chystali, budem tam dnes o 13tej, aj s kváskom. 🙂 Aj bezlepkové chlebíky pečiem. Inak, ku knižkám priložím aj sušený kvások, to som ti zabudla zdôrazniť. Je to lepšie, nemusia zakladať kvások, len ho musia v priebehu asi 3 dní oživiť. 🙂

    9. nov 2017

    Ja prave zakladam svoj prvy kvasok ... este mu chyba par dni k dozretiu... prave studujem rozne videjka, clanky ako upiect prvy chlebik, ale urcite by k tomu dopomohla nejaka knizocka, ktora je pisana jednym clovekom... lebo kazdy ma svoje skusenosti, v kazdom clanku radia nieco ine a ja mam zbytocny chaos ... urcite by knizka dopomohla a pomohla naucit ma spravne kvaskovat 😉 😚

    9. nov 2017

    Kvaskujem uz vyse pol roka

    9. nov 2017
    lubos
    autor

    @sima.p nádhera!

    9. nov 2017

    Kváskujem len tri týždne, zato intenzívne, po prvotných nezdaroch (aj ked vyzerali všelijako,zjedli sa) mám konečne krásne chlebíky, s ktorými som spokojná ja aj moja rodinka. A chutia vynikajúco. Len s pečivom sa neviem zatiaľ skamarátiť (rožkami by sa aj kachličky dali rozbíjať😀,ale zjedli sa aj tak). Tiež som sa odhodlávala asi rok na pečenie z kvásku,nakoniec som sa prihlásila na Lenkin kurz a odvtedy pečiem skoro každý deň, aj knižku mám a môžem len odporúčať, je v nej všetko stručne vysvetlené.

    9. nov 2017
    lubos
    autor

    @sutocka Ďakujeme!

    9. nov 2017

    Ahojte 🙂
    Moja sestra kváskuje takmer rok. Chlebík je famózny. Ja sa chystám od budúceho týždňa robiť svoje prvé hóóókusy póóókusy :D V knižke by som hltala asi každé slovo 🙂

    9. nov 2017

    Lenka je moja kamoška homeopatka, len homeopatii sa teraz už kvôli pečeniu a kvaskovaniu nestíha venovať. Bol som u nej na kurze pečenia razneho kvaskoveho chlebíka asi pred rokom a pol. Dostala som od nej vtedy aj kvasok, ktorý mi doteraz funguje! Už som z neho aj rozmnožila veľa krát kamarátkam a veľmi si pochvaľujú, ako krásne vykysne! Lenka je naozaj 100% odborník na kvasok 🙂

    9. nov 2017

    Ja kvaskujem velmi kratko no velmi casto.Zacala som po tom ako ma nato navnadil brat ktory pecie casto /teda pecu, doma detom/
    Dost som o tom citala a po zisteni ze NENAFUKUJE som do toho hned sla.Moj mladsi syn je alergik, atopik a z peciva mal nie raz krce.No ale,prvacik, co mu na desiatu ak nie pecivo.Denne na ovoci a zelenine, ak je v skole dieta do 15tej sa neda
    Tak mi dal brat z kvasku a sup do toho.
    Po radach ktore som zberala sme skusili nas prvy chlebik.Vysiel super ,deti nadsene, manzel nadseny,mamka spokojna 😀
    A tak sme urobili druhy,treti,stvrty a peciem skoro denne...
    No dodnes zberam skusenosti a rady.Rada by som skusila aj ine recepty ,aj nieco sladke kvaskove len...ako nato?🤒
    Kniha by u nas mala 100% vyuzitie😇
    Pripajam fotku nasho prveho chlebika/chlapci ho drzia a tesia sa z neho a hore na fotke nas posledny.
    Zajtra peciem dalsi😀 lebo u nas dlhu zivotnost pri troch chlapoch nema 😅

    9. nov 2017
    lubos
    autor

    @akika722 tak to je pán Chlebík! Ďakujeme!

    9. nov 2017

    @lubos 😇 dakujem.To preto lebo mam takych pomocnikov 😇
    Ale ako pisem, to su len nase zaciatky.Mame sa este co ucit

    9. nov 2017

    Ja mam doma svojho "Emila". Dlho predlho som sa odhodlavala piect z kvasku, obavala som sa toho dost. No kedze casom som sa dopracovala k tomu,ze som pecivo uplne vyradila z jedalnicka (bolo mi z neho zle), tak som zacala nad kvaskom viac uvazovat. Potom som nasla kvaskovu skupinku tu na MK a citala, citala,citala... a nabrala odvahu 😉 Odvtedy si mozem s kludom dat kus chlebika a obcas (samozrejme to nesmiem prehnat) aj obycko pecivo z obchodu 😀 U nas doma najviac ide chlebik, hocaky chlebik, uz pekavam aj pre maminu. Manzel sa naucil ake muky kupovat, a ked je treba (uz som ho otestovala), zamiesi aj chlebik podla receptu. Tie mam hlavne z netu a z kvaskovych skupin. Tak kniha by ma potesila, ta moznost listovat receptami a nemusiet prepisovat 😀
    A posielam foto chlebika,s ktorym pomahal manzel 😉 (uz mu len vysvetlit autolyzu,hihi)

    9. nov 2017
    lubos
    autor

    @lucylka25 ďakujem! Lenka má ražný chlieb naozaj preslávený. A vlastne aj ten bezlepkový z ryžovej múky.

    9. nov 2017
    lubos
    autor

    @lyrrya kto vidí tú fotku, hneď si musí ísť z chleba "odvaliť"! 👏

    9. nov 2017

    Jaaaj, no ja som sa do kvaskovania pustila vo velkom. Teda chcela som... zohnala som si kvasok (krasny, vonavy) a podla receptu na nete som upiekla svoj prvy chlebik. Bol vyyyborny... potom sa nieco stalo - aj ked som kvasok prikrmovala podla instrukcii byvalej majitelky, zomrel mi. Jednoducho prestal kvasit, prestal vonat 😯 chcela by som si zalozit vlastny, novy, ale asi by som k tomu potrebovala nejaku literaturu. Knizka by mi veeelmi pomohla...

    9. nov 2017

    @lubos ze odvalit 😀 dakujem

    9. nov 2017

    Moj kvasok ma len 44 dni...je to taky mladuch, krmim ho, obcas nieco skusam....ale chlebiky su stale take hutne , mokre.... tak ja neviem...vcera dosla osatka, tak uz sa tesim,kedy sa znovu na to dam.... kedze chodim do roboty, je to umenie to nacasovat..... vacsinou stvrtok vecer zalozim kvasok, pocka v chladnicke a v piatok vecer miesim cesto a sobotu rano peciem... 🙂

    9. nov 2017

    Kvasok je pre mna alchymia 🙂 Zatial okukujem, zistujem co a ako. Rada by som sa na to dala. Co by mi k tomu pohohlo? Casova schema k vsetkym fazam od nastartovania kvasku az po pecenie 🙂

    9. nov 2017

    na 1. a doteraz posledny kvasok som sa podujala z dlhej chvile pred niekolkymi rokmi podla receptu andy timkovej z jej zdravej knizky.chybal mi presny fotopostup a aj nejake tipy a rady ako dosiahnut ten spravny kvasok..pribuzni sa na mna vtedy pozerali cez prsty..xiet upiect chlieb bez drozdia?blbost..
    a ono to aj tak skoncilo..cele zle a v kosi..asi som ho prekrmila a chudak kvasok neslavne pristal v kosi..no tentoraz s uplne otvorenejsou a uvolnenejsou klimou by som to predsa len opat skusila..uz sa mi tu totiz z okolia nanukavaju rozlicne kvasky..len ako zacat.hmm??ta kniha by bodla;)👍

    9. nov 2017

    Ahojte, ja som pricuchla ku kvasku pred necelymi 2mi mesiacmi (mesiac som sa k tomu odhodlavala) a tak ma to chytilo, ze mam pocit, ze to je diagnoza 😅 postupne vsetko s drozdim ci praskom do peciva nahradzam kvaskom a denne rozmyslam, zeco dalsie idem skusit, chlebik a rohliky sme odkedy kvaskujem ani raz nekupili a len pilujem, pilujem a pilujem 😉 kniha by bola pre mna super inspiraciou do dalsich napadov, co dalej upiect 😊 a tu je zopar mojich vytvorov, ktore tesia nielen mna, ale vsetkych mojich stravnikov, ktorym velmi chuti 🤗

    9. nov 2017

    Ja sa odhodlavam na kvaskovanie uz asi dva mesiace...na linke mam vyse tyzdna polozenu muku a chyba mi odvaha zacat....co to som vycitala kade tade na nete ale stale v tom nemam uplne jasno...mozno prave tato kniha by ma naozaj presvedcila ze to nieje az taka veda ako sa mi zda....myslim ze by tam boli pokope vsetky odpovede na moje otazky ...Velmi by ma kniha potesila a nakopla...

    9. nov 2017

    Dlhsiu dobu som uvazovala nad kvaskovym chlebikom. Tento rok som sa nakoniec z jedno dna na druhy rozhodla zalozit si vlastny kvasok. Prvy chlebik nedopadol dobre ale som sa nevzdala a skusila som iny recept a podla toho receptu peciem dodnes. Je to sice len pol roka ale kvaskovy chlebik sme si zamilovali. Peciem rozky, makovky, coko croasanty a chlebik. Rada by som vyskusala aj ine recepty na chlieb.

    9. nov 2017
    lubos
    autor

    @janka5111987 nádhera! Ďakujeme.

    9. nov 2017
    lubos
    autor

    @kikuskar5 naozaj, "kváskovanie" je nákazlivé. Držím palce, výtvory sú fakt super!

    9. nov 2017

    Kváskovanie je moja závislosť. Kváskujem od januára a dovolím si samu seba pochváliť...veľmi sa mi darí. (Viď fotoalbum). Chlieb som nekúpila už pekne dlho a ani neplánujem. Kvások s nami cestoval aj do Španielska na dovolenku. Nevedela som si predstaviť ako mesiac bez pečenia vydržím. A veru aj tam sa mi podarili krásne chlebíky aj vianočka. Ak sa na mňa neusmeje šťastie určite si knižku kúpim 😉

    9. nov 2017

    Toto je napríklad dnešný balón s tangzhongom

    9. nov 2017
    lubos
    autor

    @pehana Uč ma prosím, majster!

    9. nov 2017

    Ahojte skusenosi s kvaskovanim nemam ale ako citam tento prispevok a prispevky vas sikovne mamicky mam cim dalej vacsiu chut zacat sa venovat aj ja tejo vonavej zalube. Dakujem za inspiraciu.

    9. nov 2017

    @lubos ale kdeeeeeee od majstra mám veľmi ďaleko😉😉😉 ešte sa mám čo učiť 😉

    9. nov 2017

    Kvaskujem od februára tohto roku. Založila som si svoj vlastný kvasok podla rôznych navodov na nete. Dnes pečiem chlebiky, pizzu, koláče, recepty si väčšinou tiež hľadám na internete. Tu je ukazka môjho včerajšieho chlebika psenicno-razny so slnečnicovymi semiackami

    9. nov 2017

    Ja som zaciatocka, kvaskovat som zacala asi pred 3 mesiacmi, ale neskutocne ma to bavi! Mam za sebou aj par nepodarkov, no teraz je to uspech za uspechom 😁 a samozrejme zavislost 😁👍 len nemam nato ziadnu knihu, recepty hladam iba na nete... tak by som si knihu veeeelmi priala. 💚🍞 mam 3 chlapcov a oni moj chlebik jedia, z coho maaam asi najvacsiu radost. A hlavne kvoli detom chcem kvasovat 👦🏼👦🏻👦🏻

    9. nov 2017
    9. nov 2017

    Už sa na kváskovanie odhodlávam skoro rok, len nemám nikoho, kto by mi kvások podaroval, takže knižočka by sa veru veľmi hodila, aby som vedela ako na to☺v kuchyni som stále, mám doma hladnú svorku☺, pečieme veru všeličo, s kváskom by to bolo aj zdravšie...

    9. nov 2017

    Ja som zacala kvaskovat mozno pred siestimi rokmi, po prvom porode mi zacali traviace problemy suvisiace s lepkom, este som chvilu piekla pre zvysok rodiny, ale casovo to bolo pre mna prilis, tak som to vzdala ... teraz v lete som sa odhodlala pustit do bezlepkoveho kvaskovania a uz sa mi celkom dari, aj ked este nie vzdy odhadnem spravny cas kysnutia 😊

    9. nov 2017
    9. nov 2017

    U nás doma si už život bez kvásku nevieme predstaviť. Pečivo vôbec nekupujeme viac ako pol roka. Pečiem chlebíky, sladké a prerábam si vlastné recepty na kváskové. Za všetkými dobrotkami je náš kvások Lukáš ❤

    10. nov 2017

    Sestra s kvaskovanim uz zacala, doniesla mi ochutnat jej chlebik, bol vynikajuci... takze sa chystam aj ja.. len este neviem kde zacat. Zatial som len zacala o tom citat, viacej sa tomu venovat a hladat a porovnavat recepty. Urcite sa budem o to pokusat, nakolko mam 2deticky a chcem pre nich len to najlepsie. Zdravu stravu som zacala praktizovat uz viac ako pred 15rokmi (zo zdravotnych dovodov) a aj mojich malych drobcov na to ucim, aj ked ocko povoli pri sladkostiach a vzdy tej starsej nieco da... maly este je na mliecku, ale chcem aby prvy chlebik okostoval uz ten moj vlastny co upeciem 😉

    10. nov 2017

    Ja som si založila asi pred 2mesiacmi kvasok kvôli dcérke. Chcem aby sa zdravo stravovala a ja samozrejme s ňou. No kvasok pravdepodobne nevyšiel. Síce som upiekla s neho rožky, ale slabo nakysli🤔 aj preto by som sa potešila knižke. Nech viem s “prvej ruky” ako nato 😌

    10. nov 2017

    Ahoj 🙂 ja nekváskujem, ale rada by som začala, často 2-3x do týždňa,robím z čerstvého droždia, mám pekáreň na chlieb, tak mi vymiesime cesto a robím od sladkého po chlebíky, vianočky, tak by sa kvaskovanie hodilo 🙂 ďakujem

    10. nov 2017

    ja idem dnes dať prvý pokus z bezlepkového kvásku😉...kvások som si založila sama..uvidíme...rada by som mala knihu,nakoľko by som postupom času rada skúsila nielen chlieb, ale aj sladké koláče, len sa toho nejako obávam...nie som typ na experimentovanie...radšej postupujem podľa receptov...

    10. nov 2017

    Zrovna vecer sa chystam na urobenie rozkvasu na zajtrajsi chlebik. Kvaskovanie ma velmi chytilo a povedala som si, ze toto musim dat a aj tak treba nieco robit na materskej. Prvy chlieb sme urobili s mojou mamou, dopiekla ho ona, lebo ja som sla do porodnice. Takze datum zacatia si budem stale pamatat. Prvy kvasok bol slaby, zalozila som druhy, s ktorym vypekam a teraz skusam zakladat podla dalsieho navodu, tak uvidime. Kniha by ma velmi potesila🙂

    10. nov 2017

    Ja som ešte nekvaskovala,veľa som o tom už počula,len neviem ako na to, ako začať, dcérka by sa iste potešila, nakoľko kupovaný chlebík papať nechce vôbec, ale verím,že ten od mamky by jej určite chutil💜💜💜💏

    10. nov 2017

    zatiaľ som skúšala piest chlebík len z drozdim...nepeciem dlho učím sa a veľmi rada by som sa posunula dakej a skúsila kvaskovanie......knižka by potešila veľmi ako každú ktorá sa rada zvrta v kuchyni a dopraje sebe aj svojej rodine len to najlepšie😉

    10. nov 2017

    Ahoj, kvaskujem cca pol roka, dostala som sa k tomu tu na modrom koniku, co-to precitala a zalozila som svoj prvy kvasok menom Teodor. Od vtedy som nekupila chlebik a kazdy kto k nam prisiel a ochutnal velmi chvalil jeho chut. Zo zaciatku neboli chlebiky take ako by som si predstavila no uz je to lepsie. Nikdy u nas ziadny chlebik nesiel do kosa, ved predsa chlebik je bozi dar ktory si treba vazit,,chlieb nas kazdodenny”. Postupom casu sa kvaskovaniu zacali venovat aj obe moje svagrine a tak som im kvasok podarovala, jeden sa vola Vlado a druhy Izidor, nedavno som darovala dalsi mamzelovmu sefovi pretoze aj jemu velmi chlebik chutil a uz sa aj pustil s manzelkou do pecenia. Dnes som zarobila dalsie tri kvasky pre moje susedy, som zvedava ako ich pomenuju. A na zaver som si dneska zalozila uplne novy kvasok menom Rómeo aby som mala do zasoby keby sa s Teodorom cosi stalo. Pridavam ak foto mojej pracicky. Ps. Knizocka by sa mi velmi hodila. 🙂

    10. nov 2017

    Keby som dostala takú knižku,bola by to motivácia k tomitomu,aby som konecnesa začala s kvaskovanim a následne domácim pečením v pekaci,ktory som dostala ešte na vlaňajšie Vianoce. 😁😉🙏💖

    10. nov 2017
    lubos
    autor

    @ludka1531993 ďakujeme! Krásny príbeh!

    10. nov 2017

    Aktuálny chlebik cerstvo dopeceny psenicno-razny s medvedim cesnakom

    10. nov 2017

    ja som uz viac krat zacala a furt ma kvasok zradil,ani neviem ci by pomohla kniha alebo sukromna hodina,stracam nadej ale tak velmi y som chcela 🙂

    11. nov 2017

    @cvikla969 prečo Vás kvasok zradil? čo mu bolo ak sa smiem spýtať, poradím ak budem vedieť 🙂

    11. nov 2017

    Kvaskujem rada, je to celkom jednoduché i keď nerobím dokonale chlebíky ale su chutne lebo su vlastnoručne urobene domáce bez ecek. ❤️❤️❤️❤️

    11. nov 2017

    Tak ja som si kvasok zalozila 2×. Na prvy raz mi splesnivel, na druhykrat sa mi uz podaril, aj som z neho nejaky cas piekla domaci chlebik - po 2-3 tyzdnoch od zalozenia kvasku zacal byt makky a nadychany, zo zaciatku bol taky hutnejsi....no potom sme boli dlhsie prec, medzitym nebol cas na pecenie, kvasok som mala v chladnicke, zabudala som ho raz za cas prikrmit a uz bolo citit, ze sa tam premnozili bakterie alkoholoveho kvasenia, bohuzial to bolo citit aj v upecenom chlebiku, tak som ho musela vyhodit (chlebik aj kvasok). Odvtedy som kvaskovy chlieb uz doma nerobila. Potrebovala by som podrobnejsie tipy a triky, ako udrziavat kvasok, lebo internet tiez nie vsetko prezradi 🙂 a tiez by som sa rada dala na pecenie bezlepkoveho peciva, lebo klasicke mi obcas nerobi dobre

    11. nov 2017

    @ludka1531993 po4dni vzdy skysne,splasne..

    11. nov 2017

    Ešte som kvaskovat neskúšala... Chcela by som začať ale,, bojím sa,, že sa mi to nepodarí preto by mi taka knizka pomohla 🙂

    11. nov 2017

    @cvikla969 na 4ty den sa dava uz razna chlebova muka, mozno to bude mukou ktoru pouzivate skuste znenit znacku alebo kupit novu taku ako mate je mozne aj to ze bola nejaka chybna sarza. A ako vonia?? Ako ovocny kvas akebo ako myslite ze skysne?? Splasnut moze ked ho znovu nakrmite vyrastie a potom znova splasne a takto dookola

    11. nov 2017

    Ja som svoj prvý kvások založila asi pred rokom.volal sa Homer.podarili sa mi z neho fajné rožky,ale inak sme sa nejak nekamarátili.hlavne počas leta som ho nevedela odhadnúť,cesto na chlieb mi vždy prekyslo,nakoľko som nemala kedy pri ňom pol dňa stáť a sledovať,či už bude hotový a v noci radšej pím,lebo mám dve tornáda,jediný úspech boli špaldové štangle a apomínané rožky.bolo mi to ľúto,lebo ten sajrajt z obchodov mi už nejak nešmakuje a mužovi ktorý jedáva pečivo na tony ani nerobí dobre.strašne by som sa chcela k tomu vrátiť,ale odkedy môj druhorodený prestal byť nehybným bábätkom "kde ma položíš,tam ma nájdeš",už som sa k tomu nedostala.nakoniec mi chudiatenko Homer umrel.jeho pravá noha,či ruka ešte z jeho novorodeneckých čias(rozumej,keď mal 14 dní) skončila v mraziaku a tam stále čaká na svoje vzkriesenie.hrozne moc verím,že to raz príde a naša kuchyňa bude opäť krásne rozvoniavať už snáď aj jedlým nadýchaným chlebíkom.možno by mi pomohlo nejaké to poštuchnutie dobre mienenou radou,alebo čosi motivačné 😉

    12. nov 2017
    lubos
    autor

    @dr_smajlik ďakujem za príbeh! 😢

    12. nov 2017

    My este nekvaskujeme...ale chceli by sme to skusit.Musim si nastudovat co a ako a nabrat odvahu vyskusat to a snad sa podari aj nieco chutne vytvorit. Knizka by bola super najma na zaciatok aby som vedela co a ako a urcite aj inspiracia na rozne dobroty...🙂

    12. nov 2017

    @ludka153199 tak ako kvas ale silne,splasne,zredne-skusala som uz rozne navody,tak kde a aku muku je najlepsie kupit?

    13. nov 2017

    Ja som úplný začiatočník. Čítlala som rôzne blogy,pozerala videá,recepty. Založila som si svoj kvások. Ku podivu krásne rástol,tak som sa pustila do chlebíkov. Je to relax,záplava endorfínov... pri prvom chlebíku som sedela a hypnotizovala rúru. A taká som bola na seba hrdá. Je to veľmi návikové. Rada by som vyskúšala viac receptov. A kniha by ma naozaj potešila. A kváskovaním som naočkovala rodinu aj kamarátku. Každý dostal odomňa do pohárika kvások,moje inštrukcie a všetci pečú chlebíky.

    13. nov 2017

    @cvikla969 ak skysne, teda vonia za acetonom, tak len treba dokrmit. Ak je riedky, tiez len prisypat muku... a on rastie a potom aj kus splasne. Podstatne su bublinky. Ak ich ma, tak zije.

    13. nov 2017

    Svoj prvý kvások som založila iba včera. Som úplný začiatočník. Dlho som sledovala stránky, skupiny a blogy, ktoré boli o kváskovaní. Robila som si poznámky a zápisky, snažila som sa čítať otázky a odpovede čo v akých situáciach robiť. Už sa objavili prvé bublinky 😊 teším sa na prvé pečenie 😍

    13. nov 2017

    Prvý kvások som skúsila založiť pred par mesiacmi, žiaľ neznala... bolo to fiasko. Práve hľadám správne múky na začatie a skutočne presný opis aby som nebola stratená s zas to nepokazila

    13. nov 2017

    Kvasok som vypestovala v januari a uz si to bez neho nevieme doma predstavit 🙂

    13. nov 2017

    Kvaskovanie všetkým odporúčam. Ja som zacala kvaskovat kvôli 11 mesačnej dcérke. Je to závislosť. Každý chlebík je moje dielo a som na neho hrdá. Ta chuť a vôňa je neopisatelná. Iný chlebík uz nechceme. ❤

    13. nov 2017
    lubos
    autor

    @zufka10 nádhera, gratulujem!

    13. nov 2017
    lubos
    autor

    @e.vacka Amen!

    13. nov 2017
    13. nov 2017

    @cvikla969 Možno treba len dobrý recept a kvások. Verím, že moja knižka je tak zrozumiteľne napísaná, že by pomohla. Ale ak správne chápem, tak vás zradil kvások pri zakladaní? To sa totiž často stáva, že aj keď je to jednoduché, tak zároveň aj nevyspytateľné. Čiže moja rada je: získať kvások už overený, zavedený od niekoho napr. na kváskovej mape http://www.zdravepecenie.sk/kvaskove-pecenie/o-...

    13. nov 2017

    Pre všetky maminy, ktoré sa boja samé začať kváskovať a majú radi kurzy, je tu jeden môj kurz v Mamalande už 4.12. Môžete prísť aj s deťmi, postráži vám ich animátorka.
    https://www.facebook.com/events/337605060040478/

    15. nov 2017

    Lebo som chlap trucker a chcem sa to naučiť a knižkou aj potešiť manželku ktora mi dala dvoch bohovských synov tak nech vám to kvasí priatelia

    18. nov 2017

    Ja kým som neprišla na MK tak som nepocula o kvasku a osobne doteraz neviem co to je poriadne, ale keďže sa o tom tolko basni a nie je nad domace pecivo bolo by fajn mat knihu ako odrazovy mostik😉

    19. nov 2017

    Ja som v kváskovaní zatiaľ iba také "ucho", kedže som začala pred 14dňami, ale ide to celkom fajn, už mám za sebou upečený aj prvý chlebík, aj ked fotkou sa zatiaľ nepochválim..to ešte doladím... Ale tá vôňa a chuť kváskového chlebíka je fantastická...zatiaľ sme celá rodinka nadšení a verím, že nám bude "kváskovať" aj nadalej.... 👍 😉 A kniha by ma teda veeeeľmi potešila, bolo by fajn čerpať skúsenosti a recepty aj z knihy... 🙂

    19. nov 2017

    Ja sa zatial len chystam zacat kvaskovat, dozvedela som sa o tom od kolegyne, ktora doniesla do prace aj chlebik ochotnat a bol naozaj fantasticky. Tesim sa ked zacnem aj ja, dufam ze to bude co najskor

    19. nov 2017

    Kvaskujem iba kratku dobu. Prave som si nachystala rozkvas na moj piaty chlebik v poradi a zakazdym skusam novy recept. Nie preto ze by nam nechutil ale preto ze sa chcem co najviac zoznamit s kvaskom a spoznat je silu. Prave preto by ma velmi potesila knizka Kvasok s ktorou by som mohla skusat dalsie recepty 😍🌹

    19. nov 2017
    lubos
    autor

    Ahojte dievčatá (a pán), náhodným žrebovaním sme dospeli k novým majiteľkám knihy Kvások. Sú to: @kikuskar5 , @fishteich a @zuzankaaah . Gratulujem! Ďakujem všetkým veľmi pekne za množstvo nádherných komentárov! Na mojom blogu nájdete nový seriál o pečení z kvásku s Lenkou Mančíkovou. Už čoskoro pre vás vymyslím ďalšiu možnosť, ako svojou aktivitou budete môcť niečo získať pre seba alebo svojich drahých. Pekný deň ešte prajem!

    Dievčatá, ktoré ste získali knihu, napíšte mi prosím do internej pošty svoju adresu, a prípadne meno osoby, ktorej chcete knihu venovať. Teším sa!
    Ľuboš

    23. nov 2017

    Odpadneeeeeeeeeem. Ďakujeeeeeeeeem. Vianoce v novembri❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

    23. nov 2017

    @lubos Ďakujem bolo to super, všetko také živé a ľudské. Posielam obom vám ❤❤ . Knižočku verím, že obstarám, kvásku sa nevzdám, aj keď v bezlepkovej verzii.

    18. dec 2017
    lubos
    autor

    @fem ďakujeme! Bez vás, aktívnych žien, by to bolo zbytočné! Veľa úspechov s Tvojim "kváskovanim" prajem! Lenkin bezlepkový je tiež preslávený.

    18. dec 2017