orsi_h
30. dec 2016
27928 

Vigantol - áno alebo nie?

Podávania vitamínu D dojčatám a batoľatám je medzi mamičkami kontroverzná téma. Pozrime sa teda na Vigantol blizšie.

Tento vitamín sa dáva detičkám po 3. týždni života. Podáva sa každý deň až do ukončenia 1. roku ako prevencia proti rachitíde a iným ochoreniam.

Mamičky s novorodencami hneď na prvej poradni u pediatra obdržia recept na kvapky Vigantol, s ktorým by mali smerovať do lekárne, aby si vyzdvihli príslušný liek. Avšak niektoré mamičky radšej siahajú po alternatívnych možnostiach podávania spomínaného vitamínu.
Prečo?

Vigantol je totiž podľa mnohých "zlý", "samá chémia", "príčina bolesti bruška bábätka". Kde je pravda?

Najprv si pripomeňme niečo o vitamínoch skupiny D (je ich spolu päť -  D1 až D5). Sú to v tukoch rozpustné vitamíny, štruktúrou sa radia medzi steroidy a v tele sa tvoria vplyvom slnečných lúčov z cholesterolu.

Vitamínové kvapky (Vigantol, Jamieson, Swanson) obsahujú len jeden druh: vitamín D3 = cholekalciferol. Jeho vzorec je nasledujúci:

Na trhu sú dostupné tieto kvapky s obsahom vitamínu D3:

  • Vigantol
  • Jamieson Baby-D
  • Swanson vitamín D

Môže sa zdať, že sú to rovnaké prípravky, keďže všetky obsahujú ten istý vitamín D3. Nie je to celkom tak.

Je veľmi dôležité, že len jeden z nich je registrovaný ako liek, a to je náš Vigantol. Má svoj registračný kód, je na predpis a je čiastočne hradený zdravotnou poisťovňou. Tým, že je klasifikovaný ako liek, je prísne a pravidelne kontrolovaný Štátnym úradom pre kontrolu liečiv. Kontroluje sa proces výroby, kvalita použitých surovín,  kvalita a čistota hotového prípravku.
Ostatné dva prípravky (Jamieson, Swanson) sú len potravinové doplnky (voľnopredajné produkty). Potravinové doplnky nemusia spĺňať také prísne kvalitatívne dokonca ani kvantitatívne požiadavky. Ich kontrola spadá pod iný úrad, tým je Štátna veterinárna a potravinová správa. Kontroly sú náhodné. Pri týchto náhmatkových kontrolách sa niekedy zistia nedostatky produktu (napríklad že daný produkt obsahuje len polovicu deklarovaného množstva liečiva). Keďže potravinové doplnky nie sú lieky (sú to potraviny), závery kontrol neznamenajú automaticky stiahnutie z trhu a verejnosť sa o nich ani nedozvie.

Určite si pamätáte kauzu Vigantol, keď niektoré šarže obsahovali nebezpečnú nečistotu. Pokazená šarža Vigantolu sa rýchlo stiahla z lekárni, mamičky boli varované cez médiá, a tak sa nevhodná látka nedostala do organizmu bábätiek.
Na tento problém sa došlo vďaka spomínaným prísnym kontrolám, ktorým podliehajú len lieky. V prípade voľnopredajných produktov sa na takéto nedostatky ani len netestuje! 
Pomocné látky:

Vigantol obsahuje okrem účinnej látky jedinú pomocnú látku - olej (v ktorom je rozpustený vitamín). Jeho názov je stredne nasýtené triacylglyceroly. Znie to zrejme príliš "chemicky", avšak prírodné oleje a tuky sú zložené práve z menej- a viac- nasýtených triacylglycerolov a navyše s voľne plávajúcimi mastnými kyselinami.

Na porovnanie, Baby-D Jamieson kvapky obsahujú presne rovnakú, jedinú pomocnú látku - triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (čo je iný názov pre stredne nasýtené triacylglyceroly).

V kvapkách Swanson D3 je olivový olej, čo znie prírodne. Lenže - ako som spomínala vyššie, aj prírodné oleje obsahujú značné množstvo rôzne nasýtených triacylglycerolov. V konečnom dôsledku je to teda takmer rovnaká pomocná látka.
Nežiaduce účinky:

Nežiaduce účinky Vigantolu sú: zápcha, plynatosť, nauzea, bolesť brucha alebo hnačka. Môžu sa objaviť samozrejme u hocikoho, kto má citlivú tráviacu sústavu.

Len na porovnanie - nežiaduce účinky Baby-D od Jamiesonu sú nasledovné hnačka, zápcha, bolesť hlavy, nechuť do jedla, strata hmotnosti, nevoľnosť, vracanie a extrémna únava - čiže úplne tie isté! 

Suplementácia (dopĺňanie) vitamínu D je pre vývoj dietaťa veľmi dôležitá. Z uvedených možností je najistejšie podávanie kvapiek Vigantol. Nie každý plač novorodeniatka je spôsobený Vigantolovými bolesťami brucha 🙂

#mk_blog_academy
#vigantol
#vitamin_d
#zdravie

KONECNE NORMALNA MAMICKA!!!!dakujem za prispevok!!!

30. dec 2016

Bohuzial u nas sposoboval vigantol strasny plac. Presli sme na swanson a bol klud. Takze za mna je stale vigantol chemicky kokteil

30. dec 2016

Zial aj u nas, u oboch deti sposoboval silne koliky...

30. dec 2016

Super clanok 😊 95% bolesti brucha z Vigantolu su sposobene tym, ze mamicky si o tom precitali 😊

30. dec 2016

dobrý článok, ja to určite skonzultujem so svojím dr. keďže nás to opäť čaká

30. dec 2016

ja som o tom necitala pri prvej dcerke, nemala som ani profil na MK... prisla som na problemy s vigantolom systemom pokus-omyl, a som si ista, ze bol na pricine...

30. dec 2016

Swason je devit?

30. dec 2016

Nabuduce netreba davat antibiotika,lebo sposobuju hnacky,netreba ockovat,lebo je to chemia,treba osupat jablcko a tym sa vsetko vyriesi

30. dec 2016
orsi_h
autor

@eva2809 nie, ale devit je este stvrta alternativa, zlozenim rovnaka ako vigantol a jamieson.

30. dec 2016

Náš mladší syn mal veeelke bolesti bruška a aj keď sme neskôr zistili, že to nebolo z toho, prvé, čo mi lekárka odporučila, bolo vymeniť vigantol. Tak ja neviem, čo si myslieť.

30. dec 2016

Ja teda niesom z tych,co neockuju,nedajboh este antibiotika a podobne....ale fakt je,ze maly reval,reval,reval ako tur den noc nonstop.Ja uz s nervami v zadku a dr mi povedala,nech skusim vymenit vigantol a hla,stal sa zazrak.Zrazu kludne a dobre babo,tak potom o com to je?A toto mi nezavisle povedala nejedna znama

30. dec 2016

dobrá reklama - stačí tam dať jeden vzorec a hned je to také "dôveryhodné"

30. dec 2016

KONECNEEEE dakujem 🙂

30. dec 2016

My uzivame vigantol uz 7tyzden a bez problemov..mala som velke obavy dat to malemu ze co nas caka kedze som citala kadejake strasne clanky..no nastastie u nas bez problemov..podla mna kazde dieta je ine a znesie nieco ibe..keby to bola taka katastrofa asi by malo problem kazde babatenko..moj nazor 😊

30. dec 2016

Skoda,ze ten moj maly sa s vysvetlenim, ze to Dcko vigantolove je to iste ako ine, neuspokojil a reval len po tom na predpis. 🙄 A ked mu brali krv, vzdy mal Dcko v poriadku aj bez vigantolu. Urcite 90 % deti problemy nema, ale niektore maju.

30. dec 2016

"V konečnom dôsledku je to teda TAKMER rovnaká pomocná látka.". To je skoro ako by k tebe na opáčky novorodenca prišla TAKMER zdravá návšteva. Skúsenosti hovoria niečo iné ako reklama na prísne kontrolované lieky.je to fakt náhoda,keď dieťa s vigantolom ryčí týždeň.2 dni nedáš a máš eoma anjela,opäť dáš a zase revy,zase nedáš a zlaté dieťa,ešte raz skúsiš a peklo... naozaj je to len výmyel?chyba mnohých odborníkov,kritikov a výskumníkov je v paušalizovaní.stále sa zabúda,že každý organizmus je jedinečný.je to ako dať zjesť 10 ľuďom pokazený jogurt. Niektorí sa zgrcajú,niektorí prečistia črevá a niekto v pohode môže zjesť aj dva a maximálne mu chvíľu poškŕka v bruchu....

30. dec 2016

U nás mal malý z Vigantolu obrovský problém s bruškom, museli sme použivat dokonca rektalnu rúrku. A bolo to 100% z neho keďže problémy začali na druhý deň od jeho 1. podania a trvali 2 týždne kým mi nenapadlo prečítať si pribalovy leták... Akonáhle sme ho vysadili a prešli na Baby-D bolo po probléme... Z ničoho iného to byť nemohlo keďže moja strava bola stále rovnaká... Je ale pravda že každé dieťa reaguje inac keďže starší syn s ním nemal najmenší problém...

3. jan 2017

moje obe dcerky uzivali vigantol a nic im nebolo

16. jan 2017

super clanok 👍 🙂 👏 mne to vysvetloval moj lekar uz davno 🙂 😉
Este je na trhu DeVit forte tiez D3 +triglyceridy so stredne dlhym retazcom od SaD Pharma
@orsi_h skusis pozriet aj ten?
A moj postrehje ze kazdy ma troslka ine davkovanie, vraj najlepsie sa davkuje Vigantol

26. jan 2017
orsi_h
autor

@ikaika Ďakujem za pochvalu, ja zas chválim osvieteného a trpezlivého lekára a Teba zas s že si ho počúvla.
DeVit je relatívna novinka. No čo sa týka tej pomocnej látky, je rovnaká ako vo Vigantole, len tie neštastné triacylglyceroly majú mnoho označení ale vzorec by bol rovnaký, ide o olej, v ktorom sa vitamín D rozpúšťa.
DeVit forte nieje vhodna pre deti do 3 rokov - to znamená že tam nerobia podrobné skúšky nečistôt - ktoré sú zákonom dané pre produkty ktoré sú určené pre deti do 3 rokov (toto sa týka napr aj detských výživ).
Obyčajný Devit sa môže podávať deťom, avšak spadá do kategórie výžiový doplnok, čiže ako Jamieson a Swanson, ktoré som opisovala v článku.

26. jan 2017

@dr_smajlik Sto palcov hore za Tvoj komentar. Akurat mi vcera pisala kamaratka, farmaceutka, aku sme pouzivali nahradu za Vigantol, pretoze jej dvojtyzdnova dcerka ma po nom neskutocne bolesti bruska. Vypozorovane nahodne, rovnako ako som to vypozorovala u syna ja. Zabudla som dat a problemy neboli, spokojne usmievave babatko.

26. jan 2017
orsi_h
autor

@kofoluska
@dr_smajlik Pozrite, nehovorim ze u 100percent babatiek je Vigantol tolerovany, ani to nikde nieje v clanku.
Ale na druhej strane, nie kazda kolika je sposobena Vigantolom, ktory je uplne dobry, nezavadny a bezpecny liek.
Toto je zaver clanku. Majte sa pekne.

26. jan 2017

@orsi_h ja tiež netvrdím,že každú bolesť bruška spôsobuje vigantol.úplne dobrý liek podľa mňa neexistuje,lebo každý liek má nežiaduce účinky,nakoľko lieky sú vyrábané chemicky,nie prirodzene.bezpečný možno je,i keď o bezpečnosti liekov sa dá veľa diskutovať,a vlastne aj úplne dobrý je,lebo dobrý je na trojku 😉 treba sa zmieriť s tým,že nie každý musí súhlasiť s vašim názorom.zaujímavé je,že môj komentár bol od 30.12. vami nepovšimnutý a keď so mnou niekto súhlasil,dostali ste potrebu mi prízvukovať,čo je alebo nie je v článku a aký je váš názor.predpokladám,že ste farmaceutka alebo podobne a možno je toto pre vás spôsob privyrobenia popri materskej,lebo píšete články o liekoch a dosť okato jednostranne zamerané.tým sa vás nechcem dotknúť,ale je tu aj dosť mamičiek ktoré majú právo vyjadriť opačný názor a teda zvolia prírodnejšie prostriedky ako chemické lieky.aj vy sa majte pekne.

26. jan 2017
orsi_h
autor

@dr_smajlik zle predpokladate -Pisem o liekoch lebo ma to bavi - je to moja profesia ako sa mozete docitat v blogu.A snazim sa pisat objektivne.
Samozrejme nazor mozete vyjadrit, kazdy nazor je vitany. A mate pravdu aj v tom ze kazdy liek ma neziaduce ucinkyn , ktore sa bud objavia alebo nie. Opak nikto netvrdi.
Prirodne prostriedky mozete zvolit avsak v pripade vitaminu d su vsetky alternativy rovnako chemicke/rovnako prirodne.

26. jan 2017

Mne moja dr. v skratke povedala to iste co je v clanku. A odporucala vigantol aj napriek problemom.
Ja som dcerku "rurkovala aj 3x denne ak to bolo nevyhnutne. Smozrejme nie vzdy. Ale raz denne to muselo byt.
@kittyjuliette mne prvy nic. A slecna mala si kvôli vigantolu svoje odrevala. Kazde babo inak. Sasa bola citliva. Zmena z kojenia na mixovane - mesiac koliky. Zmena mixovane na pretlacane vydlickou - zasa mesiac koliky. Co ju mam len kojit do dvaciatky??? ;)

26. jan 2017

@orsi_h Clanok a Vase komentare pod nim ani nepripustaju inu moznost ako to, ze Vigantol je bezpecny a dobre tolerovany liek. 🙂 Co pravda nie je - nie je ani bezpecny (vid pred par rokmi udalost, ktoru sama spominate aj v clanku) a vid realne skusenosti mnozstva mamiciek s nim. Vsetko ostatne uz zhrnula @dr_smajlik, takze sa nebudem rozpisovat ani v tejto debate pokracovat. Pekny vecer. 🙂

26. jan 2017

Mojho syna bolelo brusko,ci vigantol dostal,ci nie,ja som nic ine ani neskusala,presne kvoli dovodom spominanych v clanku,ale na tyzden som ho vysadila,zlepsenie nenastalo,tak som pokracovala v podavani.mam vystudovanu strednu skolu chemiu lieciv,tak presne viem,ako to funguje,tym nechcem dehonestovat ine produkty,ale obal znesie vela a kto mi zaruci,ze tam je vitaminu tolko,kolko treba. Iba kontrolovany liek ☺

26. jan 2017

TLIESKAM ! tiez nemam rada toho strasiaka z Vigantolu a suseda detska lekarka v nemocnici mi povedala, ze deti, co su na inom Déčku mavaju nizsie hodnoty v krvi , ako tie, co maju Vigantol.. prostre vstrebatelnost a ucinnost je inde 🙂

26. jan 2017

Ani sa mi to nechcelo citat dokonca, velmi slaba obhajoba vigantolu....

26. jan 2017

Pekny clanok, dakujem za zhrnutie...v kazdom pripade treba povedat, ze existuje ista inteindividualna tolerancia, a teda, co jednemu pacientovi nevyhovuje, inemu moze a naopak...v pripade neziad.ucinkov vobec nemusi ist o vplyv liecivej latky, ale aditiva alebo inych stabilizatorov... a tak nejako to moze byt aj v pripade tomto...kazdy ma nakoniec svoju pravdu😊

27. jan 2017

A inak ja som tiez za Vigantol, lebo ho schvalil Sukl, ale tak treba respektovat prava pacientov...

27. jan 2017

Oli po nasadeni Vigantolu zacal vecer revat, po 3dnoch som ho vymenila za babyD, kolikovy rev sa neopakoval. znova sme skusili vigantol a kolika sa vratila. cize u neho tie neziaduce ucinky boli. Vyuzival babyD, teraz sme sa opat vratili k Vigantolu a uz je vsetko OK, cize bolo potrebne aby dozrelo travenie.

27. jan 2017

Pri oboch detoch som davala vigantol,mapa mala koliky ale z vigantolu to veru nebolo,krpec by mal tiez lenze pri malej som este prd vedela. Maleho pri kazdom prebalovani som masirovala teplim olejom, a nevrestal ani raz. Ja sa nedivim ze maju babatka koliky, ved brusny lis sa ako tak spevni az okolo toho 3 m. Niekedy neskor zas zalezi ci dietatko an to brusko davam alebo kaslem na to. Tiez vravim,ze nie za kazdym bolenim brucha je vigantol ale v dnesnej dobe je to aj velmi dobra vyhovorka,mam taky pocit.
A teraz ma zabite, ale neverim ze 20 z 22 ma koliku z vigantolu. 😂 aj ked ano, niekomu urobi zle. Ale tolkym ako poslednu dobu?

27. jan 2017

Mne je jedno kto ma tu ide ci neide presviedcat, ze vie lepsie z coho moje dieta place ako ja...
Moj syn bol od narodenia babatko, ktore malo koliky tak 1-2x v mesiaci inak spokojne spinkal a budil sa kazde 3 h. uplne presne na minutu na papanie.
Nasadila som vigantol a zacal mat zelene hnacky a koliky boli na dennom poriadku.
Zmenila som teda vigantil za jamieson a opat sa vsetko dalo do povodneho rezimu...tak nech ma nejaky zastanca vigantolu neide ukecavat, ze to nebolo tym...

27. jan 2017

U nas detto.Prvy syn sa totalne zmenil po 3 týždni života.Dovtedy kludne a tiche babatko začalo nonstop plakať.Nechapala som až mi jedna kamaratka povedala že ci to nema z vigantolu.neverila som sak len 1 kvapka denne do mlieka.Tak som prestala dávať a nastal klud a vratilo sa spat moje dobre a kludne dieťa.Pri druhom synovi uz neriskujem.A kludne mi môže hovoriť kto chce co chce..

27. jan 2017

To je ako s ockovanim. My vsetky po 20tke sme jedli Vigantol a absolvovali povinne ockovania . A tu sme zdrave a zive 🙏

27. jan 2017
Komentár bol odstránený

@auberggine ja mam 30 a vigantol som teda urcite nejedla....
A povinne ockovania som absolvovala, ale to moj syn tiez.

28. jan 2017

Super članok...ďakujem pekne❤

28. jan 2017

@septembrovci ani ja som ho nejedla nikdy

28. jan 2017

evidentne Vigantolu klesaju obraty za predaj.......

29. jan 2017

Prisne a pravidelne kontrolovany... Jediny registrovany ako liek... 🙏 prosim, dajte pokoj s tym... U nas na SR sa prisne kontroluje iba to, kolko treba za ktore potvrdenie zaplatit a komu sa a ako hlboko vopchat do zadku. Existuju mnohe zeny, ktore normalnym, sedliackym rozumom spozorovali, ze vigantol ich detom realne skodi... Toto nie je objektivny clanok, ale blba obhajoba. Kazdy nech si dava co chce. Ja som sa mesiac narevala s mojim malym, kym sme nepresli na Jamiensom. O zrazu placu bolo o 50% menej.

29. jan 2017

Od 1 mesiaca som dávala malej jamienson, vigantol som ani nevyskusala, keď mala 14 mesiacov, hovorím si ze ved jej môžem dať aj vigantol a začalo to, aj keď som jej ho dávala ráno a až v noci presne o 1 začala strašne plakavat od bolesti, mala zastavené prdy a mala aj zápchu, dávala som jej ho mesiac no už mi to nedalo a prečítala som si pribalovy leták a začala som dávať zase jamienson a všetko prestalo aj kaka aj prdi a spí celú noc ako predtým, neviem prečo to tak je keď majú aj rovnaké zloženie prečo jej vigantol robil zle.. Ešteže som jej ho nedávala ako bábätku

29. jan 2017
Komentár bol odstránený

Tak aka forma vit D sa ma podávať babatku?

29. jan 2017

Este ste zabudli napisat jeden rozdiel a to je obsah jednotiek D v jednej kvapke. Vigantol ma v 1 kvapke 500 jednotiek a Jamieson ma 400 jednotiek v jednej kvapke,co je pri dvoch kvapkach rozdiel 200,a to moze sposobovat problemy u citlivejsich deti. 😉 Starsej som davala vigantol,kazdy vecer dve a viac hodin plakavala,ale nenapadlo ma ze by to mohol byt vigantol,az neskor ked som si precitala co moze sposobovat som pochopila ze to bolo asi z toho...mladsiemu som davala jamieson a bol uplne iny ako dcerka,kludne a spokojne babatko 😉

30. jan 2017

doplním, že ešte minimálne dve značky predávajú voľnopredajný aj pre bábätká, nielen jamieson a swanson - aj terezia a devit.

31. jan 2017
Komentár bol odstránený

Niekedy netreba tolko surfovat na nete ale použiť zdravý sedliacky rozum. O vigantole tu čítam prvý raz. Ani mi nenapadlo že to môže byť niečo zlé. Dávam ho stále ako mi povedala lekárka. Boli len koliky, ktoré prešli.

7. feb 2017

@lucecita čítaj 🙂

10. feb 2017

Ja som mojej malej nechcela dávať Vigantol, ale po prečítaní tohto článku som jej ho dávala pár dní.... Revy deň-noc, pestovanie na rukách, slabý nekľudný spánok, tvrdé bruško, tak som na radu kamarátky vysadila a dcérka je ako vymenená, presne taká ako pred užívaním, takže ja Vigantol hádžem do koša a nikdy ho užívať nebudeme....

10. feb 2017

Aj my mame negativnu skusenost s vigantolom,aj sestra.svagrina neverila,ze jej mala reve a ma zapchu z toho,skusali snad vsetko,az napokon zo zufalstva vysadili vigantol,ako poslednu vec,este aj hovorili ze tak to teda skusia ale uvidime ze to urcite nemoze byt z toho.a veru bolo.aj to napokon priznali,ze fakt neverili ze toto doktori predpisuju.

16. feb 2017

Niekedy sa daval vit D v kapsulach.Kazde tri mesiace jedna.Dcera bola z Vigantolu strasne nervozna,boxovala ruckami,mykala sa a srdcervuco plakala.Po vysadeni vsetko ok.Nedavali sme dlho nic,len tie kapsule na predpis od Dr-ano,este existuju.Asi v 9mes som zacala davat Jamieson a teraz uz druhe balenie D-vit.A vsetko je ok.Vigantol letel do kosa po par dnoch.A nikdy viac

16. feb 2017

Kto má možnost dat si kúpit v rakúsku bez predpisu vit. D3 Oleovit,nestojí vela cca 4€ a je omnoho prírodnejší,menej chémie a lahšie prijatelný pre maličký organizmus

16. feb 2017

Myslim, ze je to individualne. U nas bol tiez na zaciatku brania Vigantolu neskutocny plac a krce. Na moznost, ze je to z neho nas upozornila nasa pediatricka. Po vymene sa problem stratil zo dna na den. Nezovseobecnovala by som. Kazde dieta je ine a neziaduce ucinky mat moze ale nemusi.

17. feb 2017

snad len doplnim ze v sucasnosti uz niesu v ponuke len tri pripravky s vit. D. u nas vigantol tiez sposoboval problemy, a nie preto ze som o tom citala dopredu, az spetne som sa docitala 😉
ja idem aj tak do rybieho oleja O🙂 pre seba teda. pre druhe babo este neviem po com siahnem

17. feb 2017

Za seba poviem len tolko, ano, syn mal krce a bolesti bruska po vigantole, vymenila som za jamieson a nastal masaker, bolesti este vacsie, najprv som nepripustila, ze je to vitaminom, ale vysadila som a nic mu nebolo, tak sme sa vratili k vigantolu ...

17. feb 2017

hlavne treba vediet priznat, ze to je velmi individualne, a nie povedat len toto ano komplet pre vsetkych... dnes uz si ludia nastastie mozu vybrat z viacerych moznosti a kazda robime pre svoje deti to, co povazujeme za to najlepsie

17. feb 2017

Neviem ako moze niekto povedat ze nesposobuje krce a bolesti ked to pise v pribalovom letaku samotny vyrobca,boze moj 🙏

17. feb 2017
orsi_h
autor

@limetka713 ak si pozorne precitate clanok, nikde netvrdim, ze nesposobuje krce a bolesti. Ide len o to,ze nie vsetky krce a bolesti su sposobene Vigantolom.

17. feb 2017

@orsi_h dobrý článok... Tiež sme mali obrovské problémy s bruškom a kakanim, ale Vigantol pm to nebolo... Ale keby som ako prvorodicka čítala negatíva, tak s i to automaticky vsugerujem, že je to z neho.. Nikto nevyvracia ze niekto môže horšie naň reagovať.. Ale to je asi o všetkom... Niekto po paradajka ch nedýcha, niekto po orechoch... Každý am e iný.. Netreba zovšeobecnovat..

17. feb 2017

Presne toto som potrebovala vedieť! Ďakujem za super článok, že si to konečne vzal niekto na starosť! 😉😊👌🏻

17. feb 2017

@94misicka94 to uz co tu reklamujes za vyzivovy doplnom ,vit.D je rozpustny v tukoch a C vo vode ....a je to v jrdnej flaske ,ani radej nevediet ,co vobec v tej flaske je ...

17. feb 2017
17. feb 2017

Paradoxom,ze v inych krajinach sa VIGANTOL vobec neodporuca!!!
Ci uzv Irsku,Anglicku Holansku...dr.ho vobec nepredpisuju...vzdy pouzivaju inu nahradu a alternativu...

17. feb 2017

mne na vigantole napr vadilo ze nepise v akom je to oleji. my pouzivame terezia company d vitaminove kvapky a tie konecne sadli, swanson som nezohnala, jamieson bol problemovy lebo je v kukuricnom oleji a dcerka mala krce nafukovalo ju ale aj vigantol nerobil dobre preto sa pytam v akom je to oleji? preco sa to tam nepise? JE MI to podozrive. ale vysvetlenie rozdielu lieciva a volnopredajneho doplnku je spravne. ale zas ak mate problem riesite kao viete. ja uz mam vacsie dieta preto nemusim riesit ako pri novorodencovi ale ta terezia je fajn u nas. kazdemu je dobre nieco ine

17. feb 2017

@bibistec polahky to zistis podla chem.zlozenia tj.je v repkovom oleji...
@matuliks10 aku nahradu pouzivaju ...a teda uz len anglicko je vzor ,v holansku je spoplstnene asi vsetko ,takze je dost mozne ,ze decko je len odporucane ...a iri tobož...

17. feb 2017

@aristka ked som naposledy ten letak citala nebolo napisane ze je to repkovy olej a ak tam bola zlucenina tak to naozaj nebudem niekde predsa studovat.

17. feb 2017

@orsi_h a co hovoris na OleovitD3?

17. feb 2017
orsi_h
autor

@mmmmn OleovitD3 som nehodnotila, nakolko je to vyrobok z rakuskeho trhu. Podla pribaloveho letaku zlozenie identicke Vigantolu, ostatné parametre neviem hodnotiť, nepoznám ten výrobok a žial neviem tak dobre po nemecky.

17. feb 2017

@bibistec aj repkovy olej ma zvoje chem zlozenie a kedze ide o liek ,ktory podlieha slov.liek.legislative musi mat chem zlozenie v nazve...u potravinovych doplnkoch to neplati ,si zober ,ze by si mala na salame napisane chem .prvky namiesto soli ,vody ,muky a pod...nehovoriac letak od doplnkov nemusi zodpovedat zlozeniu doplnku ,uz tu boli afery ,ze obsahovali dolnky atb ,ci probiotika obsahovali omnoho menej probio ako bolo udane na obale alebo doplnky absolutne neobsahovali co bolo pisane ....doplnok je vzdy len doplnok ...a to ,ze ty si nestudujes co je za urcitymi odbornymi nazvami je len tvoj problem...

17. feb 2017

@aristka a to sa da niekd evygooglit, ze ek to repkovy olej? lebo uz som vela krat videla kde jake diskusie o vigantole,a le este ani raz nepadla info, ze e v repokovom oleji. tak si myslim, ze vacsina naroda netusi, aky chemicky nazov ma repkovy olej a ani netusi, ako to zistit. ja to teda neviem, chemia je moja slabsia stranka.

17. feb 2017

@aristka poprosim ta o nazor na zlozenie tohoto vit. D https://www.pilulka24.sk/devit-20-ml

17. feb 2017

Moj ma 5 a vigantol davam dodnes... Iba na zimu ale bez problémov. Brala ho aj moja mama nedavno, ale ona mala vysyp z neho. Vigantol je ako kazdy iny liek . Niekto ma nežiaduce ucinky, iny nie. Co su potom atb a ine lieky. Vacsina je vyrabana chemicky. Takze ja sa na neho kriticky nepozeram. Ako kazdy iny liek....

17. feb 2017

@bambala je to doplnok ,ci obsahuje to co ma si musis dat prekotrolovat na potravinovu spravu ...inak fakt v tych vit.je rozdiel v olejoch ...oziarena latka ,ten vit D je vsade rovnaky chemicky ,kedze sa nikomu este nepodarilo ho exstrahovat...

17. feb 2017

@aristka tento by mal byt v kokosovom oleji, ale overit to teda neviem

17. feb 2017

@bambala ved to...

17. feb 2017

@aristka napr.Zymafluor D,D-Fluorette,Devit D... nemecke Dcka,kt.si predstav su odporucane aj v Irsku ci Holansku...

17. feb 2017

@bambala ak ti to pomoze...

17. feb 2017

@matuliks10 nemyslis si ,ze ekonomiky sa vzajomne nejak podporuju a je to i v liekovej ci doplnkovej forme a fakt sorry to ,ze nieco odporucaju tj.nepredpisuju ,ti tak isto nezarucuje co je v obsahom danej flasky ....vigantol je liek ,nie doplnok a musi splnat kriteria tak ako popisovanu ucinnu latku ,plus popisovane nosice ....Takze zalezi ,ci dana krajina o ma registrovany a ci doktori neodporucaju doplnky za protisluzbu ...

18. feb 2017

mojmu som zacala davat vigantol a kazdy vecer 2hodinivy plac myslel som ze je to kolika tak som ho len cicikala raz sme mali navstevu a zase to zacalo znami co uz ma babetko hned ci davame vigantol ze mame skusit nejake ine dcko ze aj u nich to tak bolo.....na druhy den sme kupili ine a a od toho dna plac presiel a uz nikdy sa nezopakoval......takze u nas to nebolo tak ze som o tom citala a kazde zaplakanie pripisovala tomu.......nam jednoducho nesadol.....a ked budem mat druhe urcite vigantol vynecham za ten plac to nestoji pozerat na babatko co trpi ...

18. feb 2017

@aristka no dakujem za vysvetlenie

18. feb 2017
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený

@aristka to,ze na Svk Dr. predpisuju a poznaju "LEN" stary komunisticky Vigantol este neznamena,ze neexistuje nejake ine Dcko ako liek.Tie vyssie spominane su liekove Dcka,dokonca vo forme tabletiek,ako Vigantol,a si predstav,ze len tie ti Dr.predpisuju napr tu v DE a Vigantol predpisu len v krajnom pripade(kt..je podotykam v DE volno predajny) a tie druhe Dcka nie..!!!a to,ze na Svk je to "povinne",neznamena,ze v inych krajinach len preto,ze to "odporucaju"a hned "neprikazuju"neznamena,ze sa farmaci ci dane krajiny nieco nerobia za protisluzbu...
To mas ako s ockovanim,na SVK je povinne a v inych krajinach je to dobrovolne...
Ale kazdy nech robi ako uzna za vhodne!

18. feb 2017
Komentár bol odstránený

Picoviny tu vypisovat!!!!!!!! Pytala som sa vsetkych kamaratov co maju deti a hla kazde jedno decko malo z vigantolu bolesti brucha a napr od jamiesonu nic !! Nevravim ze vsetky deti sveta revu od tohto ale aj moj syn mal bolesti brucha z tejto pico...!

15. okt 2020
orsi_h
autor

@lolotalolald poprosim bez nadavok,komunikujme ako ludia.

15. okt 2020

Keby vam dieta preplace hodiny v naruci a pridete konecne nato preco a potom si precitate toto tak ma to vytocilo. Co sa tyka mojho syna ked mu nieco ublizi slusnost ide bokom

16. okt 2020
orsi_h
autor

@lolotalolald mna zas uraza takyto komentar,kedze som sa s temou naozaj zaoberala dlho a nevytiahla som si informacie z prsta,ani z vlastnej hlavy. Tak zakladny respekt k inym ludom a nazorom je celkom uzitocna vlastnost.
Navyse ja nevyrabam ziadny z uvedenych liekov a produktov,tak sa hnevcit mozete radsej priamo u vyrobcov ;)

16. okt 2020

Farmaceutický biznis je jeden z najväčších na svete kde ide o peniaze zo zmlúv a nie o zdravie ľudí. Navyše v článku nabádate matky na užívanie vigantolu namiesto objektívnej rady- skúsiť vysadiť a vtedy s istotou povedať, že neubližujú svojim deťom s vigantolom. Navyše ako mi vysvetlíte, že Dečko od Jamiesonu nespôsobuje našim deťom bolesti brucha? Prikladám vyjadrenie doktorky MUDR Jiříčkovej na tento ,,liek,, ( neoficiálne sa s jej odpoveďou zhodujú ďalšie dve podané ústne) Navyše v lete nemusí byť podávané déčko pokiaľ je dieťa na slnku inak môže dôjsť k predávkovaniu ale to tiež málokto spomenie nehovoriac o tom, že sa dáva aj deťom na umelom mlieku, v ktorom väčšinou býva obsiahnutý ale toto tiež nespomenie väčšina doktorov lebo tu ide o peniaze nič viac. A aj tento článok stojí za prečítanie... https://www.badatel.net/davkujete-deti-vigantolom/

16. okt 2020
orsi_h
autor

@lolotalolald badatel je konspiracna stranka,nemusime ani dalej debatovat,dovidenia.

16. okt 2020

@orsi_h aj doktorka je konspiracna stranka aj skusenosti matiek su konspiracie vsetci su konspiranti ... 🤦‍♀️

16. okt 2020
Modrý koník

@lolotalolald Slušně, prosím.
@orsi_h Máš možnost podobné komentáře na svém profilu smazat, je to tvoje místo, tvůj prostor.

16. okt 2020
orsi_h
autor

Dakujem za info

16. okt 2020

Začni písať komentár...

Odošli