redakcia
1. feb 2019
2194 

Klobúčiky na dojčenie: Skvelý vynález pre mamičky. Ako ochrana pred bolesťou sa ale nemusia vyplatiť

    "Pri prvom tehotenstve som si niečo málo prečítala o dojčení, ale bradavky mi nikto neskontroloval. Mala som ich ploché a malý sa nechcel prisať. Už z pôrodnice som teda odchádzala s klobúčikmi a nie úplne "rozkojená."  Z počiatku to bol boj, ale po rade mojej mamky som potom vždy vstrekla do klobúčika trochu mlieka, aby mal syn dôvod sať - to bol začiatok úspechu.
Mala som snahu sa klobúčikov zbaviť (predsa len na ne človek musí stále myslieť, aby ich mal, keď ide mimo domova a strašidelné správy o tom, ako prídem o mlieko, keď budem dojčiť s klobúčikmi, mi nedodávali na pohode), ale nepodarilo sa. Na druhej strane, dojčila som do jedenástich mesiacov a som rada,"
rozpráva mamička z Modrého koníka.

Začiatky dojčenia sú ťažké pre každú mamu. Ak trpí navyše nejakou anatomickou nedokonalosťou bradaviek alebo pri dojčení pociťuje bolesť, ktorá jej dojčenia sťažuje, sú klobúčiky pomocníkom na nezaplatenie.

Dojčenie je najprirodzenejšia súčasť materstva, ktorú nám príroda dala spolu so schopnosťou počať, vynosiť a porodiť bábätko. Len máloktorá mama sa však môže pýšiť tým, že dojčila bez ťažkostí a začiatky dojčenia pre ňu boli ľahké.

Klobúčiky boli vynájdené ako pomocník pre ženy, ktorých prsné bradavky sú vpadnuté či inak anatomicky nedokonalé, a preto je pre bábätko ťažké z nich sať materské mlieko. Pre takéto mamy a ich bábätká sú dojčiace klobúčiky vynálezom, ktorý môže dojčenie zachrániť.

Vo všetkých ostatných prípadoch, keď sú mamičkám klobúčiky doporučované, je ich používanie, podľa laktačných poradkýň aj skúseností mamičiek, zbytočným hazardom s technikou dojčenia, ktorý sa vám môže po odznení ťažkostí nepekne vypomstiť.

K čomu boli klobúčiky vynájdené a kedy sa dobre osvedčili

    Dojčiace klobúčiky sú vlastne nádstavce na bradavky vyrobené z tenkej vrstvy lekárskeho silikónu. Sú anatomicky vytvarované tak, aby sa z nich bábätkám čo najlepšie a najprirodzenejšie salo materské mlieko. Vyrábajú sa v niekoľkých rôzne označovaných veľkostiach. Pre prípadnú kúpu je ideálne si ich prezrieť a veľkosť odhadnúť na mieste, alebo premerať v prípadoch, keď výrobca uvádza vnútorný rozmer klobúčika v milimetroch.

Prvotným cieľom tejto vychytávky, ktorá je vlastne akousi malou protézkou, bola pomoc mamičkám, ktorých bradavky sú nejakým spôsobom anatomicky deformované a pre bábätko je ťažké, až nemožné, z nich sať. Jedná sa najmä o vpadnuté alebo ploché bradavky, kedy vrcholky bradaviek smerujú smerom do prsníka, nemôžu sa vztýčiť a vytvoriť tak pre bábätko ideálny tvar prírodného cumlíka.

Vo všetkých týchto prípadoch môžeme klobúčiky považovať za zázrak vývoja, ktorý zachránil dojčenie mnohým mamičkám. Aj tu je ale stále možné skúšať bábätko prikladať a nechať prisávať. Situácia sa, spolu s hormonálnym kokteilom a mliekom v prsiach, môže zmeniť, aj mamičky s vpadnutými bradavkami majú šancu, že budú dojčiť úplne bez pomocníkov.

Dojčiace klobúčiky možno využiť aj pri iných ťažkostiach, dajte si ale pozor, nech vás nakoniec nepotrestajú

    Okrem využitia klobúčikov ako účinného prostredníka medzi bradavkou a jazýčkom bábätka v prípadoch, keď je dojčenie sťažené anatomickými nedokonalosťami mamičkiných bradaviek, propaguje mnoho výrobcov využitia tejto vychytávky aj v iných prípadoch.

Ak máte v prvých dňoch dojčenia popraskané, rozboľavené bradavky, možno ste aj zaznamenali praskliny roniace kvapky krvi, možno vám klobúčiky pripadajú ako dobrý pomocník, ktorý vaše bradavky dočasne ochráni, než sa zahoja. Bohužiaľ, dojčiace klobúčiky sú v týchto prípadoch pomocníkom, ktorý sa vám nakoniec nemusí dobre odmeniť. Snaha zbaviť sa klobúčikov sa totiž môže stať utrpením, ktoré vás bude stáť veľa síl.

Dojčenie s klobúčikmi je samo o sebe pomerne nepohodlné a z neprirodzenosti, ktorá je s nimi spojená, je na prvý pohľad zrejmé, že to nie je stále riešenie. Zároveň si tiež možno všimnete, že sa vaše bradavky síce po pár dňoch zahoja, ale akonáhle klobúčik odstránite, prasklinky sa začnú tvoriť nanovo.

    Bariéru medzi bradavkou a pusinkou bábätka nevytvára len viditeľná silikónová časť, ktorá vám uľahčuje dojčiť bez tej hroznej bolesti. Príroda totiž vymyslela bradavky úplne dokonale. To, že z nich bábätko saje, mu nezabezpečuje len prísun vždy čerstvého a vyváženého materského mlieka. Styk pusinky bábätká s bradavkou "skin to skin" má ďaleko širšie opodstatnenie.

V bradavke sa totiž ukrývajú veľmi citlivé receptory, ktoré na sliny bábätka reagujú. Mozog mamičky informujú o tom, aké baktérie a vírusy sa v slinách bábätka ukrývajú a prsné žľazy vďaka týmto informáciám potom vyrábajú mlieko priamo na mieru potrebám bábätka, s obsahom protilátok proti ťažkostiam, ktoré by bábätko mohli začať trápiť. Je to dokonalé splynutie mamičky a dieťaťa, o ktorom možno vôbec neviete. A dojčenia s klobúčikmi ho môže veľmi narušiť.

    Ďalšou skutočnosťou, ktorá klobúčikom príliš nenahráva, je tvorenie rôznych plesní a množenie baktérií, ktoré pod vlhkým klobúčikom vznikajú. Hoci ste si chceli klobúčikom pomôcť od bolesti, môžete si aj pri zachovaní maximálnej hygieny spôsobiť ďalšie škaredé problémy, ktorých sa budete veľmi ťažko zbavovať.

Rovnako zlou správou pre fanúšičky dojčiacich klobúčikov bude fakt, že vinou bariéry medzi klobúčikom a bradavkou sa prsia nesprávajú úplne prirodzene a nemusia sa pri dojčení vyprázdniť úplne. To nahráva vzniku hrčiek a následného zápalu prsníka, ktorý je veľmi bolestivý a môže byť pre zdravie aj samotné zachovanie dojčenia veľmi nebezpečný.

Dojčenie s klobúčikmi tak môže stáť za pozvoľnou stratou laktácie aj jej vymiznutím. Štatisticky je potom dokázané, že dojčenie s klobúčikmi sa ukončuje skôr a pri dojčení detí s touto pomôckou vzniká veľa ťažkostí. Mamičky, ktoré s nimi dojčili svoje deti viac ako osem mesiacov, sú potom podľa zberu dát laktačných poradkýň hrdinky alebo deti šťasteny.

O bradavky je dobré sa starať ešte pred tým, než sa vaše bábätko narodí. Trénovaním ich odolnosti ešte v tehotenstve či dodržiavanie hygieny, ku ktorej patria vetranie, či vhodné mazanie bradaviek v prvých dňoch dojčenia bábätka, si môžete pomôcť tak, že dojčiace klobúčiky nebudete potrebovať.

Ako sa klobúčikom vyhnúť? Starajte sa o bradavky už pred narodením bábätka!

    Ak netrpíte priamo anatomickou vadou prsnývh bradaviek, ktorá by dojčeniu úplne bránila, na dojčenie sa môžete pripravovať už niekoľko týždňov pred očakávaným narodením bábätka. Môžete tak predísť bolestivosti aj vzniku prasklín.

Niekoľko týždňov pred termínom pôrodu môžete začať bradavky trénovať. Utierajte si ich po kúpaní hrubším uterákom a ak je leto, môžete ich vystavovať priamemu slnku. Môžete tiež upustiť od nosenia podprsenky a nechať bradavky voľne trieť o oblečenie.

Bradavky sa tak môžu pripravovať na záťaž, ktorá ich čaká, a nebudú toľko precitlivené na dotyk, ako keď si ich budete chrániť.

Hneď po narodení bábätka sa o svoje prsia dobre starajte, ruka v ruke s tým, ako sa budete učiť bábätko kŕmiť

    Po každom dojčení môžete prsia umyť a nakrémovať. Na krémovanie vám laktačná poradkyňa v pôrodnici najčastejšie odporučí Bepanthen, ktorý sa vám bude hodiť aj pre bábätko. Existujú však aj prírodnejšie masti, ktoré sú pre bradavky skvelé. Napríklad PureLan, veľmi mastná masť vyrobená z ovčieho tuku, ktoré svojím zložením a štruktúrou udržuje bradavky vláčne niekoľko hodín. Zabraňuje tak popraskaniu pokožky preventívne a v prípade, že predsa len bradavka utrpí ujmu, veľmi príjemne dokáže ranku hojiť.

Všetky mastičky, ktoré sú určené na liečbu a prevenciu popraskaných bradaviek, sú zdravotne nezávadné a bábätko ich môže olizovať.

Ruka v ruke s premazávaním je nutné myslieť aj na dostatočné vetranie pŕs, ktoré zamedzuje prasklinkám aj množeniu baktérií a kvasiniek. Ak je teplo, pokojne choďte doma nahá, pomôže to nielen prsiam, ale aj vášmu popôrodnému brušku, aby sa dobre prispôsobili svojim novým rolám.

V prípade chladu až zimy si môžete zaobstarať špeciálnu vložku do podprsenky, ktorá udržuje prsnú bradavku ďalej od bielizne a zároveň vďaka otvorom bradavku vetrá. Tomuto vynálezu sa hovorí chránič bradaviek a možno ho kúpiť aj vo variante, ktorý pomáha prsné bradavky formovať.

Pokiaľ dojčenie vášho bábätka sprevádza bolestivosť, snažte sa pár dní vydržať a po klobúčikoch nesiahať. Bradavky sa počas niekoľkých dojčení adaptujú, prestávajú byť bolestivé a po pár dňoch môžete zažívať dojčenie úplne bez nepríjemných pocitov.

Ako sa klobúčikov zbaviť, ak to bez nich naozaj nešlo?

    Určite sa môže stať, že poranenie bradaviek je tak veľké a bolestivé, že máte na výber len z dvoch možností - nasadiť klobúčiky, alebo dojčenie vzdať. A z dvoch zlých možností si určite vyberiete tú, ktorá vám dojčenie vášho bábätka umožní, aj za cenu budúcich problémov.

Ak sa rozhodnete, že to bez klobúčikov chcete skúsiť, môžete k tomu prikročiť aj naraz. Pripravte sa na to, že budete začínať s dojčením prakticky od začiatku, pretože technika dojčenia bez klobúčika bude úplne iná, a to hlavne pre bábätko. Bábätko môže byť po odstránení klobúčika nevrlé, pretože mu nepôjde sa prisať a materské mlieko môže tiecť iným tempom, než bolo zvyknuté. Môže sa stať, že dieťa bude prsník odmietať a vy si tak zaradíte do scenára prvý bojkot dojčenia.

Ak ste ale naozaj rozhodnutá, že sa klobúčikov chcete zbaviť, vydržte, stojí vám to za to!

    Ako pomoc a vychytávku pri zbavovaní sa klobúčikov radia mamičky v diskusiách, aj skúsené laktačné poradkyne, skúsiť klobúčiky odstraňovať najprv v noci. Bábätko je rozospaté a prsník potrebuje, takže bude lepšie spolupracovať.

Pomôcť si môžete tiež natvarováním bradavky - prstami ju premasírujte, narovnajte, vytiahnite tak, aby bábätku lepšie pasovala do pusinky. Dobrým pomocníkom môže byť tiež nahriatie prsníka v horúcej sprche alebo pomocou teplého obkladu. Rovnako tak funguje aj vypitie horúceho nápoja - mlieko sa rozprúdi a bude sa bábätku ľahšie sať.

Ak sa vám ani po pár dňoch nebude dariť sa klobúčikov zbaviť a vaše bábätko bude nespokojné, z dojčenia sa môže stať peklo, ktoré je veľmi ťažké ustáť. Pouvažujte o tom, či si nepozvať domov laktačnú poradkyňu, ktorá by vám mohla s dojčením poradiť a tým ho zachrániť.

Ak už ste vo svojom trápení s dojčením došli až sem, nevzdávajte sa a ešte to skúste. Vlastniť automatický dávkovač toho najlepšieho, čo môže vaše bábätko dostať, za boj určite stojí.

zdroje:

kojeni.net

cs.wikipedia.org

porodnice.cz

Asi polovica kamosiek čo koji ma.ploche bradavky a ziadna z nas klobucik nepotrebovala ani ja a v zivote by som to nepoužila,naco?

2. feb 2019

Keď som rodila malú pred siedmimi rokmi, dojčenie bolo boj od začiatku.. Nemala som ploche vradavky, ale nevedela som ju hneď na začiatku dobre priložiť ani mi to nikto neukázal a tak mi popraskali. Najorv to bola krása potom krv a až tak mlieko. Prsia sa mi naliali a ja s bolesťami až v prstoch na nohách som si vytláča la mlieko do plienky len aby sa ne zapálili.. Za každú cenu som chcela kojiť (a bola som po cisárskom) Manžel mi kúpil klobúčiky v lekárni a potom to šlo tak, že mala pri potiahnuti praskla krasticku vystriekla krv do klobúčik ja som rýchlo klobúčik oplachla vodou a potom ťahala už len mliečko.. Takto sme bojovali asi mesiac kým sa vradavky celkom zahojili a ani neviem ako hneď si zvykla bez klobicokov.. Keby nebolo klobicokov možno by som to vzdala.. Takže som nakoniec kojila malú 2roky..ja dúfam, že tentoraz ich potrebovať nebudem, ale pre istotu ich kupim🙂

2. feb 2019

Pre mňa top vec používala som ich 3mes mne hneď pomohlo aj malý pekné priberal

2. feb 2019

dojcila osm s klobucikmi osem mesiacov..asi som hrdinka, tieto laktacne poradkyne su na jednu vec..vytiahnut peniaze..pomohla som si sama , dostatok mlieka som mala kolk osom chcela maly sa PRIRODZENE ODSTAVIL SAM ze odmietal uz jest take mlieko..takze bez z

2. feb 2019

jedine co to ma nevyhodu ze musite to umyvat a nemozte dojcit len tak barskde..ale to ma ani netrapilo lebo som dojcila len v pohodli domova alebo u niekoho..a nie v obchodnych centrach a pod..takze vrelo doporucujem mamickam..ziadne maste ani pod..ak to nejde zoberte klobuciky a dojcite tak dlho ako chce vase dieta..klobuciky su vyborne

2. feb 2019

@angelinja pokiaľ mám dobré informácie z rôznych zdrojov v 8 mesiacoch sa prirodzene žiadne dieťa neodstavi.moja najstaršia sa kojila iba5 mesiacov a tiež sa " prirodzene" odstavila vdaka fľaške s mliekom.no to bolo pred 23 rokmi.vtedy sa dojcilo krátkoa informacie boli biedne.dodnes ma to mrzí lebo ostatné deti som kojila oveľa dlhšie a dokonca 2 ročnú ešte dojcim

2. feb 2019

Ja som teda dieťa šťasteny, mala ma 11 mesiacov a stále takto fungujeme, kvôli pravému prsniku, kde je plocha... mne to bolo strašne nepríjemne to akokoľvek riešiť ešte pred pôrodom... inak funguje to, aj v nákupnom centre, hocikde... je to trochu nepohodlne, jasne, treba na to myslieť, čistiť. Ľudia sa pýtajú, čo to je. Našťastie sa mi opisane problémy vyhli. Dúfam, že sa mi vyformuju a ďalšie bábätko bude bez nich 🙂

2. feb 2019

Milujem tieto články, aké je dojčenie najlepšie na svete. A čo, keď nemáte mlieko? Môžete mať aj najdrahšie klobúčiky, aj odsávačku. My sme na UM od začiatku a normálne fungujeme. Po rizikovom tehu, počas ktorého mi nič nestrávilo a záchodová misa bola mojou spoločníčkou, som sa po pôrode mohla konečne normálne najesť.
V pôrodnici nám hovorili, že keď si dieťa zvykne na klobúčik, naučí sa zlú techniku sania..Tak teraz si vyberte, čo je najlepšie.

2. feb 2019

Ja som pri prvom dojčila v pohode,no druhý syn bol asi veľmi pažravý, alebo čo 😀 po dvoch dňoch bradavky neskutočne boľavé,až tak,že som pri každom prikladaní doslova húkala od bolesti..neskutočne hrozné to bolo..po týždni som si dala klobúčiky a po pár dňoch sa to omnoho zlepšilo,začali sa hojiť,lebo ani natieranie mi predtým nepomohlo,nič.mňa zachránili klobúčiky a potom som ich jednoducho prestala používať a nebol problém.

2. feb 2019

Nam veru klobuciky zachranili kojenie. Do 3 mesiacov sa odmietal prisat na prso bez klobucika a potom zo dna na den to prislo. Prisal sa bez nez neho a uz na ne ani nepomyslel. Ma uz 2 roky a este nestratil zaujem o materske mlieko 🙂

2. feb 2019

@smile4ewer no netreba veru vždy spanikáriť a veriť nejakým článkom..nám to dojčenie zachránilo tiež a malý bol dojčený do vyše dvoch rokov..švagrinej takisto pomohli, ani o mlieko neprišla, ani nebol problém prestať ich používať..proste každý musí vyskúšať sám..ona zo začiatku tiež počúvala rady laktačných a pomohlo až keď ich prestala počúvať..u každého je to iné.

2. feb 2019

toto je článok plný bludov a podpory krokov, ktoré vedú k nedojčeniu...žiadne anatomicky deformované alebo nedokonalé bradavky z hľadiska dojčenia neexistujú...každá žena má bradavky iné ako tá druhá a pred kojením ich nijako netreba kontrolovať...ak by autor ovládal techniku dojčenia a vedel by, že dieťa potrebuje v pusine celý dvorec, logicky mu je jedno aký tvar má bradavka...to, že sú mnohé ženy presvedčené, že majú bradavky, s ktorými nebudú môcť kojiť je preto, že im to na šestonedelí natlačili do hlavy...ja som to s klobúčikmi skúšala a žiadna pomoc to nebola a od tenkého silikonu to malo ďaleko

3. feb 2019

@s_kika presne tak, ledva kolostrum z toho moja mala vycucala..ale potom mi neslo nic, takze u mna boli klobuciky uplne zbytocne a vyhodene prachy

3. feb 2019

@s_kika mne druhu noc na poporodnom sestrička povedala, s nervami, keď som ju pýtala o pomoc, že ja nikdy kojiť nebudem.. Tak ma to vytočilo, že som sa nedala.. Snažila som sa kojiť spočiatku doma ale krv od popraskanych bradaviek malej po licku a naliate prsia boľavé, pri tahani ma až prsty na nohách boleli.. Manžel šiel do lekárne kúpil klobuciky, o ktorých som ani nevedela, že existuje niečo také a pretrpela som takto asi mesiac a s nimi dokonca sa mi aj zahojili bradavky podmazane mliekom (keďže mlieko v klobúčiku aj stalo pokiaľ mala ťahala) a potom som ich asi po mesiaci zahodila.. A kojila som až dva roky normálne.. Takže ja vravím, áno najlepšie je dať to hneď na ,,prirodno", ale keď chceš a nemôžeš pomôž si aspoň na chvíľu... Človek sa celý život učí a aj tak zomrie nenaučený..

3. feb 2019

@habibim tvoja skúsenosť je zaujímavá, ale som presvedčená, že správnymi postupmi by si sa ich popraskaniu a toľkej bolesti vyhla...ja som sa raz riadila postupmi neonatologických sestier a raz mamilou a môžem povedať, že všetko, čo hovorí mamila, sa mi osobne potvrdilo...to, čo som robila prvýkrát zle a kam to viedlo, do seba krásne zapadlo a druhýkrát to šlo celkom hladko

3. feb 2019

@s_kika jasne... Hovorím, ze človek sa učí celý život... Mne to nemal, ako prvorodicke, kto ukázať, ani som sa nevedela na nikoho obrátiť... Teraz som skúsenejšia... Ale ak ženy majú možnosť si pomôcť, len aby sa dojčenia nevzdávali tak prečo nie..iné je, že nemôžeš kojiť, lebo mlieko nemáš

3. feb 2019

mne klobúčik veľmi pomohli hlavne pri synovi.... Mala som bradavku ktorá pri dojčení neskutočne stvrdla a malý ju nevedel chytiť do pusinky... Potom čo mi klobúčik pomohol napraviť túto neforemnú bradavku som ich po 2 mesiacoch odložila.... už sa dojčíme 5 a pol mesiaca a nemáme problém nejaký výrazný

14. feb 2019

Začni písať komentár...

Odošli