13 vecí, ktoré dokáže Vaše dieťa a Vy nie 😂

    #codokazedietaavynie #dieta #schopnosti

    Zdroj: https://nasedeti.relaxmagazin.sk/13-veci-ktore-...

    sabusik321
    Správa bola zmenená    2. mar 2022    

    Dáme si anketu za ❤️🧡❤️
    Akú (nezvyčajnú) diétu ste skúšali vy alebo niekto vo vašom okolí? Mne utkvela v pamäti tukožrútska polievka z pubertálnych čias, ktorú sme so sestrami navarili 3 dni pred svadbou, s nádejou, že keď ju budeme 3 dni jesť,brucho do šiat spľasne 😅 čo myslíte spľaslo?

    #dieta #anketa #fitshaker

    Dajte si pozor na deti,
    vy veľkí.
    To zbierajú váš peľ,
    tie drobné božie včielky...
    Zaviečkujú si ho do zvedavého tielka.
    Napodobňujú vás.
    Sú to o vás tie najpresnejšie
    žijúce zrkadielka.
    Ich tvar je z vašej nákovy.
    Žijú na vašom chlebe.
    Raz budú také ako vy.
    Tak buďte ľudskí k sebe...

    ..
    .
    #mamaasyn#dieta#laska#love#soon#dream#hry#deti#radost#stastie#zivotnamaterskej##ihrisko#littlemen

    Blog❣️ .
    Vždy som sa tešila ako si budeme s Paťkom čítať knižky. No jeho to vôbec nebaví 💁🏻‍♀️ Len začnem a hneď odchádza 😀
    Od malinka sa ho nezaujímalo,nepočuval,nepozeral proste nič 😀 Teraz po novom, keď mu večer čítam knižku,tak sa veľmi zapája 😀 Ale to len z toho dôvodu lebo nechce ísť spať, tak sa strašne tvári,že ho to baví 😀😀 Na Milankovi už teraz vidím, že reaguje inak. Sedí,pozerá na mňa a počúva 😀 Sem tam sa začne smiať 🙂 Niekedy si zoberiem naschval Milanka k sebe a čítam akože jemu, tak ešte vtedy Paťko doletí a číta s nami 🙂 Vaše deti sú ako natom s knižkami ? 🙂baví ich to ? 🙂
    #knihy #citam #deti #dieta

    moderna_mamina
    Správa bola zmenená    4. feb 2019    

    Viem,že už Vianočné obdobie dávno skončilo, ale trošku si to pripomeniem 🙂🙂🙂
    #dieta #chlapcek #vianoce #vianocne #obdobie #fotene #doma #na #posteli #pre #radost #syn #syncek

    moderna_mamina
    Správa bola zmenená    4. feb 2019    

    Blog❣️
    V noci sa mi Milanko zobudil o 4 a už nechcel zaspať. Zobrala som ho a išli sme do Paťkovej izby, lebo v spálni spal manžel aj Paťko. V Paťkovej izbe som ho uspávala na rukách. Väčšinou mu dám v noci flašku mlieka a spí ďalej. No teraz ju nechcel 😒

    V Paťkovej izbe som ho hojdala,chodila s ním po izbe. Má vyše 10 kíl,je fakt dosť ťažký je to taká iná váha ako keď máš 10 kilovú činku 😀

    Nechcel spať. Ja som bola fakt strašne unavená. Lebo som večer nemohla zaspať, Paťko sa zobudil asi dvakrát a do toho toto.. hlava ma nezvykne bolievať, no teraz som myslela,že mi vybuchne ..z únavy. Nebudem klamať začala som byť z toho nervózna. Bolo mi zle, malý nespal a vedela som,že nebudem môcť spať ani cez deň, lebo manžel šiel do práce.
    Jedine čo ma napadlo bolo, že zase celý deň byť s deťmi a spať pôjdem najskôr o 22:00 a ako to zas bude a bla bla..čím som bola nervóznejšia tým bol Milanko nespokojnejší. No po chvíľke som si uvedomila jednu vec.
    Toto všetko raz skončí.. Keď bol Paťko taký malinký som už chcela nech je väčší . Ani som sa nenazdala a už ma v noci nepotrebuje na uspavanie, už nepotrebuje aby som ho nosila na rukách. Chce byť pri nás tak príde.
    Pozrela som sa na Milanka a došlo mi,že za chvíľu vyrastie aj on. No teraz ma ešte potrebuje. Potrebuje v noci jesť a nato potrebuje mňa. Keď sa mu nedá v noci zaspať,potrebuje v noci mňa aby som ho v náručí uspala. Len mňa. Presne tento pocit mi dal naraz toľko energie,sily a chuti,že som si to vychutnávala a za chvíľku malý zaspal 🙂 Lebo sa už cítil dobre.
    Prišlo mi viac správ,že ako to s nimi zvládam keď som celé dni a niekedy aj vikendy úplne sama,od rána do večera. Presne vďaka tomuto. Majú len mňa,lebo ocko pracuje, tak robím čo môžem kým som s nimi doma. Lebo všetko raz skončí🙂
    A čo som robila keď som ho uspala ? Plná energie išla robiť obed 😀
    Keď niekedy budete v podobnej situácii, spomeňte si nato, že ste jeho maminka a potrebuje vás .. potrebuje sa u vás cítiť v bezpečí 🙂 nebude to tak navždy 🙂
    #blog #materstvo #uspavanie #stres #radost #dietatko #syncek #mama #navzdy #dieta #laska #vsetko #chlapcek #unava #nevladzem #maminka

    #dieta moja osvedcena

    marsiee
    11. júl 2017    Čítané 2515x

    Potrápte deťom hlavičky: 7 tipov na hry pre rozvoj intelektu

    Každý rodič by chcel mať doma malého Einsteina či novú Mariu Curie- Sklodowsku. Ale nikto učený z neba nespadol a je preto potrebné drobcovi napomôcť, aby sa mal od čoho odraziť.

    Ako to však urobiť? Prinášame pár tipov na hry, rozvíjajúce intelekt.

    • Rozprávajte sa s ním o hocičom a to stále! Toto mu pomôže zlepšovať svoje rečnícke schopnosti. Deti vychovávané v domácnostiach, kde sa veľa rozprávalo majú často vyššie IQ skóre až o 38 bodov ako deti v domácnostiach s nie tak častými rozhovormi. 

    • Čítajte s nimi od malička a to knihy typu „Moja prvá knižka“. Deti by už pred nástupom do škôlky mali poznať základné farby, tvary, ročné obdobia, ovocie, zvieratá- všetky základné informácie, ktorým sú deti čítajúc/prezerajúc si tieto knižky vystavené. Pokiaľ pozná všetky tieto veci už pred nástupom do škôlky je na dobrej ceste.
    • Vytvárajte pre vaše dieťa pamäťové výzvy. Keď si prečítate úryvok z príbehu, vypytujte sa ho, čo sa v príbehu dialo. Žiadajte, nech ho prerozpráva vlastnými slovami. Vytvárajte rôzne tvary pomocou malých predmetov (ako sú napríklad chrumky, malé guľôčky,...), následne ich prekryte a vyzvite dieťa, aby z ostatných predmetov vytvorilo ten istý obrazec. Tieto cvičenia budujú obrazovú a slovnú pamäť.

    • Vymyslite si vlastné matematické konverzačné cvičenia. „Večera bude hotová za 5 minút.“, „Chceš jeden alebo dva koláčiky?“, „Aké máš maličké pršteky, zrátaj mi, koľko ich máš.“, „Tu máš dve lentilky, teraz ti dám ďalšie dve. Aha, už máš štyri.“. Taktiež zapleťte matematiku do čítania knižky: „Pozri, aká je tu chobotnica. Koľko má nôh?“.

    • Vhodnou hračkou pre budovanie inteligencie sú puzzle, kocky, Lego alebo Duplo. Hraním sa s nimi posilňuje svoju obrazotvornosť. Taktiež môžete využiť detských časopisov, kde môže dieťa hľadať rozdiely alebo hry podobné dobre známemu konceptu „Kde je Waldo?“.

    • Dovoľte dieťaťu riešiť problémy. Ak sa loptička zakotúľa pod stôl, nechajte ho, nech príde samo na to, ako ju vybrať. Pokiaľ sa dokáže samo rýchlo obliecť do školy/škôlky, spýtajte sa ho, čo by sa dalo robiť, aby to vedel robiť rýchlejšie. Nechajte ho, nech samo rozhodne o jednoduchých veciach ako napríklad, čo bude na večeru či obed. Deti, ktoré majú dovolené samé o niečom rozhodovať, majú vyvinutejšie kognitívne funkcie.

    • Vždy je potrebné mať potreby na vyrábanie po ruky. Čo ak by pršalo? Farebné papiere, voskovky, nožnice, lepidlo, trblietky, farby, fixky, štetce, plastelína,... Práca s tými nástrojmi cibrí jemnú motoriku, čím deti učí ako kontrolovať svoje ruky a prsty.

    Hlavne urobte z hry prioritu. Pretože to, že si vaše dieťa prácu užíva, je predsa to najpodstatnejšie.

    Pár tipov na program pre dieťa, ktoré ešte nenavštevuje škôlku 

    Foto: pixabay.com

    shilou
    5. apr 2017    Čítané 1081x

    Môj večný boj s telom

    Diétujem, naberám, zhadzujem už od 17 rokov. Dokopy za tie roky som zhodila váhovo jedného dospelého človeka a  pribrala som ich ešte viac.

    Nikdy som nebola štíhla. V prvom roku som mala 12 kíl, v 12 tich rokoch až 65 kíl. Neznášala som sa v škole vážiť, bolo to stresujúce zistiť, že vážim najviac z celej triedy.

    Moja prvá diéta začala až v 17 rokoch. Čakala ma v tom roku stužková a pri mojej váhe 85 kíl som si nevedela predstaviť  zohnať niečo pekné a moderné na svoju postavu. Za tri  mesiace bolo dole 15 kg a naspäť dlhé roky ani gram navyše.

    Zlom nastal o dva roky neskôr. V nemocnici dvakrát v priebehu jedného mesiaca a následne 10 mesiacov doma. V práci bol aspoň pohyb. Váha sa dostala opäť smerom hore, tentokrát sa zastavila až na 90 kg. V hlave bol len jeden plán. Schudnúť. Dlhý a nekonečný boj, ale ustálilo sa to na 70kg. Po čase len 60kg. Moje sebavedomie krásne stúplo. Napísala som svoj článok aj do časopisu. 

    Moja svadobná, 70 kg.

    Práca bola na smeny. Každý týždeň som sa stravovala inak a to bolo najhoršie. To kolísanie bolo cítiť aj na oblečení. O dva roky som sa vydávala ako 70 kg, ale na pohľad som vyzerala štíhla. Dlhé nekonečné roky sa váha držala. Striedali sa u mňa zmenou stravovania aj nálady. Váha sa potom rokmi zvyšovala a keď som išla rodiť prvú dcérku, ručička ukazovala 107 kg, pri druhej 102 kg. Po pôrode prvej dcérky sa mi podarilo schudnúť 18 kíl, ale po čase boli naspäť. Aktuálne, druhá dcérka má 27 mesiacov.

    Keď som zahliadla súťaž o výrobky na chudnutie s

    na tri mesiace, hneď som sa zapojila. V kútiku duše som tajne verila a dúfala, že budem medzi troma šťastnými výherkyňami. Môj diétny plán ukázal toto:

    Strašné. Pri svojej aktuálnej výške 170 cm mám 97 kg. Hanba je také číslo napísať, ale je to tak. Obvod pása a bokov mám rovnaký 119cm. Prsia 123cm. K tejto postave som sa dopracovala najmä nepravidelnou stravou a dojedaním za deti.

    Radosť bola neskutočná, keď sa mi podarilo vyhrať. Výhra dnes dorazila.

    Nafotila som sa aj v plavkách, ale tie pridám až po troch mesiacoch. Je to strašné sa na to pozerať. Nechcela som byť slonica, ale dopustila som to.

    Ďalší článok budem pridávať v pondelok. Sama som zvedavá na výsledky. 

    Držte mi palce!

    Pokračovanie: 

    ketodiet-časť-1

    ketodiet-časť-2

    ketodiet-časť-3

    ketodiet-časť-4

    adiaca
    10. jan 2017    Čítané 5321x

    Sľub

    Nesie si v sebe naše gény,

    po tebe uši - po mne vnemy.

    Je naše.

    Z teba a zo mňa

    - to najlepšie z nás.

    Len na určitý čas

    nám bolo pridelené.


    Nevlastníme ho

    nespútavame.

    Je hlavne TVOJE, Pane.

    A my - my ho s láskou vychováme.
    Sľubujem.

    Text a foto: Andrea Ággová

    141993
    3. jan 2017    Čítané 618x

    Chcem schudnúť, ale ktorú diétu si vybrať?

    ,,Táto diéta je zaručená a pomôže ti." Toto počúvam stále. Áno, aj ja mám ten problém schudnúť. Ako to? Veď som mladá, mám dieťa a tým pádom aj veľa pohybu. Toto všetko je pravda, ale nastupuje tu dedičnosť a metabolizmus.  A povedzme si narovinu, že popôrodné bruško ide zriedkakedy ľahko dolu.

    V súčasnosti máme na výber veľké množstvo diét, avšak veľa z nich nemusí fungovať, alebo sú príliš drastické. Čo s tým ale robiť? Najprv si treba urobiť prieskum. 

    Prieskum je podľa mňa najdôležitejší. Prečo? Pretože potom nebudem mať ,,nervy", koľko času som zasa premárnila!

    Dievčatá do 18 rokov by podľa mňa nemali držať žiadne diéty. Len si zničia zdravie a "pocuchajú" nervy. Potom sa dostávajú do chorôb ako sú anorexia (odmietanie prijímať potravu) a bulímia (stav, kedy osoba potravu prijíma a nasledne vyvráti alebo použije preháňadlá). Ako si takéto niečo môžem dovoliť tvrdiť?

    Predstavte si situáciu

    Mladé dievča pozerá TV. Povedzme, že pozerá reláciu o modelkách. Vidí aké sú krásne, vysoké a štíhle. Samozrejme je v puberte a má pár kíl navyše. V tomto veku to nemusí byť nič nezvyčajné. Nemusí mať dokonca ani predispozíciu. Pozrie sa do zrkadla a povie si, že by mohla aspon pár kíl schudnúť. Ide na internet a hľadá. Nájde diéty, ktoré tvrdia, že ak nebude jesť NIČ, potom NIČ a ešte raz jedno veľké NIČ tak má výsledok zaručený. Pridá sa k tomu neúspech, stres a nervozita. Bingo! K anorexii či bulímií je to už len krôčik. Samozrejme, žienky, neberte ma doslovne. Takýto hororvý scenár sa vôbec nemusí stať. Ale uznajte, že nie je ani nereálny. Takže dávajte si pozor. 

    Ale dosť teoretizovania! Poďme si tie diéty rozobrať zo všetkých strán.

    Diéta podľa krvnej skupiny

    V postate táto diéta nemá presne vymedzený jedálniček, nemá presné inštrukcie a čo je najpodstatnejšie - nezmieňuje sa o stave ketózy, ktorá je v podstate pre telo bežná a zažívame ju napríklad pri hladovaní alebo ťažkej fyzickej práci. Ale je tu jedno veľké ALE! Pri nedodržaní inštrukcií, môze viesť k  zdravotným problémom. Takže za mňa 0 bodov.

    Dukanova diéta

    Táto diéta, známa po celom svete, ktorá bola preložená do 14 jazykov a bolo predaných viac ako 15 miliónov výtlačkov, by bola riadna výzva. Je rozdelená do štyroch fáz. Útočná, výletná, konsolidačná a stabilizačná fáza. Pointa je, že striedate bielkovinový a zeleninovo - bielkovinovy deň. Postupne si môžete pridať aj pšeničné otruby, ktoré celkom pekne zasýtia. No len 2 lyžičky! Túto diétu údajne držala Williamova žena Kate po pôrode prvého synčeka.  Vyzerala užasne. Jo-jo efekt by sa nemal dostaviť pri dodržaní všekých pravidiel. Ale žienky, priznajte sa! Kto by mal odvahu a silu? Ja teda nie. 

    Uhľohydrátová diéta

    Keď som si čítala viac o tejto diéte, prišla mi akási komplikovaná. Musíte počítať uhľohydráty alebo si merať glukózu v krvi. Ja osobne by som pristúpila na to, aby mi každý deň zobrali pol litra krvi, než aby som sa pichala do prsta 🙂 Povolené potraviny sú mäso, zelenina či orechy. Podmienené sú ovocie, obilniny alebo strukoviny. 

    Hrozí tu komplikácia ako je zápcha. 

    Rozlišovacia diéta

    Zakladá sa na štyroch sa opakujúcich dňoch. Bielkoviny, škroby, uhlohydráty a vitamíny. Každý 29. deň je vodový. Diéta trvá 90 dní a potom ďaľších 90 dní, ale tam sa už nemusí presne dodržiavať postupnosť dní. Ja som zástankyňa tejto diéty. Nie je to nič rapídne a v strave su zaradené všetky potraviny v logickom poradí. Ja som videla výsledky už po dvoch týždňoch.

    Ketogenická diéta

    Ketogenická diéta je založená na tom, aby sa telo dostalo do keto-adaptovaného stavu. Trvanie diéty je 6 týždňov. Po skončení tohto obdobia môžete jesť v podstate čokoľvek, avšak nemôžu narušiť stav ketózy. Musím spomenúť, že sa používa na liečbu detskej epilepsie už asi 100 rokov. Poruke musíte mať glukomer, ketomer alebo ketostix. 

    Ketóza 

    V tomto procese ide to, že z potravy sa musia vylúčiť uhľohydráty. To má za následok to, že telo začne spaľovať tuky. Na to, aby sa mohli ketolátky tvoriť, je potrebná hypoglykémia (nízka hladina cukru v krvi, jednoducho povedané), ktorá musí trvať niekoľko hodín. 

    A z môjho hľadiska je ketóza pre dnešného človeka nebezpečná. Prečo? Žijeme v konzumnej spoločnosti a sme zvyknutí, že stále máme po ruke jedlo, hocaké. Čo viem, tak naši predkovia a eskimáci prežívajú v stave ketózy, no pre nich je to prirodzené.

    V dnešnej dobe väčšina ľudí prežíva patologický hlad. Poviete si, že nie? Ja vám to ale vyvrátim.

    Uvediem tento príklad:

    Najete sa a za polhodinku ste zasa hladní alebo máte chuť na sladké? Zamyslite sa nad tým. Veď ste vášmu telu dodali dosť energie! A tento stav sa volá patologický hlad.

    Baby, nebuďte smutné. Ja to zažívam skoro stále. Najem sa a za hodku - dve som hladná. A keď nevykonávate žiadnu športovú aktivitu, tak priberáte. No ja som našla alternatívu. Dajte si pár orieškov alebo si pripravte chutný šalát. Žalúdok bude plný a vy spokojné. 🙂 

    Proti stresu

    Ide v podstate o to, že potravinami zmiernime stres, resp. vylepšíme naše duševné zdravie. Do nášho jedálnička zaradíme napr. listovú zeleninu, ktorá obsahuje dopamín. Dopamín nás udržuje v kľude. Morčacie prsia obsahujú serotonín a ten nám navodzuje pocit šťastia. Jogurt/probiotiká, ktoré sú tiež zodpovedné za pokoj či nepokoj. Ak s črevami nie je niečo v poriadku, prejaví sa to na nás nervozitou. Bobuľové ovocie takisto dopomáha bielym krvinkám k budovaniu imunity. Ide o to, že ked sme v strese, naša imunita ide prudko dolu. Takže tu by som sa zamyslela nad našimi životmi a ako rýchlo ich žijeme. Možno aj toto je dôvod mnohých chorôb! Keď sa na to tak pozerám, toto ani diéta nie je. Je to skôr zdravší spôsob života.

    Protiplesňová diéta

    Táto diéta by sa mala držať hlavne vtedy, ak sme na to pripravení. V období keď prechádzame nejakým ochorením ako je napr. Candida, príde celkom vhod. Najväčším lákačom plesne je múka a cukor. Hlavnou súčasťou vášho jedálnička by mala byť hlavne sezónna zelenina. Úhlavnými nepriateľmi kvasinkového ochorenia sú cesnak. chren, cibuľa či dokonca silná horčica. Ten, kto trpí často kvasinkovými ochoreniami má spôsob, ako si vylepšiť zdravie. 

    Ale v ponuke máme aj iné diéty ako sú paleo diéta, atkinsova diéta, clean eating, protirakovinová budwingovej diéta, uhorková diéta, melónová diéta, delená strava, mliečna diéta, nulová diéta, ...

    Milé žienky, áno strava je dôležitá, ale takisto k tomu patrí zdravý pohyb. Nemusíte denno-denne chodiť do fitka a makať ako o život. Myslím, že to sa ani pri deťoch nedá. Stačí 2 - 3 krát do týždňa nejaká pravidelná fyzická aktivita. Pod fyzickou aktivitou si predstavte chôdzu, beh, jumping, brušáky, jóga, core tréning (ten sa dá cvičiť aj doma a nielen core tréning), powerjóga, tancovanie. Takisto na internete sa objavujú videá, kde vidíme, ako ženy cvičia s deťmi. A cvičenie je hneď zaujímavejšie. Priznám sa, že som to skúšala a nie je to také ľahké, ako sa zdá. Je to jednoducho "makačka".

    Niesom ukážkový typ chudnutia a aj keď držím rozlišovaciu diétu, mám veľa prehreškov. Dôležité je, aspoň pre mňa, keď vidím vysledky. A nemusia byť ani na váhe. Veď keď schudnem 2 kilá tuku a 2 kilá svalov naberiem tak ani nemôžem zaznamenať zmenu váhy. No môžete mi veriť, že sa zlepší váš zdravotný stav a kilá pôjdu ľahšie dolu. To je moja osobná skúsenosť. A aby som sa udržala v dobrej psychickej forme, doprajem si aj pohár vínka či čokoládku.

    Všetkým žienkam držím palce a z menších prehreškov si nič nerobte, to je jednoducho život. Majte sa radi a pamätajte si, že ste úžasné a snaha sa cení. 

    Zdroje:

    http://rady-tipy-chudnutie.webnode.sk

    http://www.paleo.sk

    https://www.tabletky-na-chudnutie.sk/protiplesnova-dieta/

    zajkouskovy
    28. dec 2016    Čítané 80x

    Ako na deti? Jednoducho a rýchlo, to určite nebude ...

    Deti milujem, sú môj život. Možno práve preto som k nim začiatkom mojej praxe bola až príliš tolerantná. Neskôr som prišla na to, že nie každá ich výhovorka je pravda a ďalšia opravná písomka neznamená, že dieťa bude mať lepšiu známku. Dospela som preto k názoru, že dieťa má pociťovať nielen od rodiča, ale aj od učiteľa, že je milované, no zároveň musí mať určené hranice, ktoré musí dodržiavať. Akonáhle to tak nie je, malo by dostať "stopku," ktorá mu povie, že to prehnalo.

     A čo by som radila rodičom, ktorí majú doma živé a neposedné dieťa? Svoje odporúčania dávam do niekoľkých bodov:

    • Opakujte svojim deťom, že ich milujete. Deti to potrebujú počuť rovnako ako vy vo svojom živote. 
    • Dávajte deťom svoju pozornosť. 
      Viem, je ťažké venovať sa práci, domácnosti a aj rodine. Ale ak deti nemajú pozornosť doma, hľadajú ju napríklad v škole. Častokrát na seba potom upozorňujú vyrušovaným na vyučovacej hodine. Prípadne si hľadajú partiu kamarátov (a nie vždy správnu), kde sa cítia dobre, pretože tu majú možnosť sebavyjadrenia.
    • Stanovte si pravidlá a hlavne ich dodržiavajte. 
      Prideľte deťom nejaké domáce práce a dozerajte na to, aby ich splnili. Vďaka nim sa vaše deti naučia zodpovednosti a vám ostane tiež viac času napr. aj na rodinu. Pokiaľ dieťa svoju úlohu nesplní, malo by dostať primeraný "trest" napr. vo forme inej práce navyše plus splnenie aj prvej úlohy. Tak sa vaše dieťa naučí, že každý skutok má svoje dôsledky.
    • Odmeňujte svoje deti.
      Keď dieťa prinesie dobrú známku zo školy, pochváľte ho. Pozitívna motivácia je lepším prostriedkom na rast osobnosti, ako karhanie prípadne výčitky. Za splnenie pravidiel môžete dať dieťaťu niečo čo si skutočne želá, prípadne s ním môžete ísť na nejaký pekný výlet.
    • Dávajte deťom ďalšie šance. 
      Ak dieťa opakovane zlyhá v nejakom predmete, alebo v živote porozprávajte sa s ním. Je to lepšie ako to nechať na jeho pleciach a má sa s tým stále trápiť. Veď aj vám nešlo v škole a ani v živote všetko. Všetci robíme chyby, či sme dospelí alebo deti. Nezaslúžia si deti viac tolerancie ako my, dospelí?

    Zdroje fotiek: pixabay.com

    Na výstave v Bratislave si MODERNÁ PERINKA MIMI získala novú fanúšišku- známu slovenskú herečku Julku Hovráthovú, ktorá nám veľmi fandí a drží palce.

    #modernaperinka #zavinujeme #dieta #cakamebabo #modernirodicia #handmade #madeinslovakia

    modernirodicia
    23. jún 2016    Čítané 258x

    Nápad za milión

    Som  MAMA, presne ako mnohé z vás. Nie dokonalá, nie neomylná. Proste mama.

    Na prvé dieťatko som sa neskutočne tešila, tešila sa ako si vychutnám rolu mamičky. No nebolo to ako v mojich predstavách….budenie sa aj 6x za noc, spanie cez deň, tak to bol úplny sviatok….vraj zdravé, ale náročné bábätko, ktoré si stále vyžadovalo moju prítomnosť. Áno, zatnete zuby a idete….nevyspatá celá rodina, podráždenosť, beznádej…..je vám to tiež známe?

    Po dvoch rokoch kolotoča okolo dieťatka, prišla skvelá správa: „ Opäť čakáme chlapčeka“.  No radosť aj obavy…ale povedala som si, že tentokrát to už bude iné….že musí existovať spôsob, ako upokojiť nekľudné dieťa, ako predlžiť spánok, aby sme si aj my s manželom trochu vydýchli a začali si užívať rolu RODIČOV.

    A našla som skvelého pediatra H. Karpa. Celé noci som študovala jeho knihy, učenia, semináre….úplne ma to uchvátilo. Jeho filozofia a 25ročné štúdie bábätiek vychádzajú z toho, že dieťaťu chýba štvrtý trimester. Deti sa rodia v 9mesiaci, pretože neskôr by ho už žena nedokázala kôli veľkosti hlavičky porodiť. No organizmus dieťatka ešte nie je tak úplne dovyvíjaný- nedozretý tráviaci systém (čo je príčinou koliky, refluxu), nervový systém, zmyslové vnímenie…. Vymyslel „vypínač plaču“.

    Že také niečo neexistuje?

    Čo je vypínač plaču?

    Je to vlastne 5krokov, ktorými navodíme dieťatku podmienky aké malo v brušku. Dáva vám to zmysel? Mne áno. Veď v brušku bolo dieťatko chránené, cítilo sa v bezpečí, bolo v teple, jemnom pohybe (pohupovalo sa), zabezpečený pravidelný prísun výživy (5 krokov ako mať pokojné a šťastné bábätko)

    Na základe tohto učenia som dostala skvelý nápad!!!

    Spojila som moderné učenie o zavinovaní dieťaťa, ktoré k nám prišlo z USA a rozšírilo sa rýchlosťou blesku do všetkých vyspelých krajín Európy, Austrálie s naším tradičným Slovenským spôsobom zavinovania. Vedeli ste, že napr. vo Veľkej Británii, Francúzku či Rakúsku nepoznajú klasické perinky, aké sa používajú na Slovensku?

    A tak sa narodila MIMI – moderná perinka,

    ktorú som vymyslela, aby pomohla mnohým mladým rodičom.

    Je to čistá Slovenka. Na jej vývoji som pracovala takmer dva roky a snažila som sa vychytať všetky detaily. Vo svete je  jedinečná, proste MIMI originál.

    Rada vás s MIMI original zoznámim, pretože je tu pre vás, MODERNÍ RODIČIA, aby upokojila vaše dieťatko, predĺžila mu spánok a vy ste si mohli užívať tie najkrajšie chvíle, chvíle rodičov s dieťatkom…..pretože to je TO, na čom v skutočnosti záleží….VAŠA RODINA

    S  prianím pekného dňa, 

    Miška

    Pecena zelenina s tzatziki...
    #dieta

    Pediater predvádza jednoduchý spôsob, ako za pár sekúnd upokojiť plačúce dieťa. Celý článok nájdete tu: http://www.doba.sk/2015/12/02/pediater-predvadz... #plac #dieta #pediater

    lilivka
    24. nov 2015    Čítané 394x

    HASHTAG? To čo je?

    Čo to za čudné značky hádžu priatelia do statusov? Kopec modrých mriežok a akýchsi hesiel, ale na čo je to vlastne dobré?

    Aj vy to používate? A cielene, alebo "len-tak"? Šup #mriezka kamkoľvek, nech nie ste úplne "out"? Ozaj a tiež ju  ("#") musíte zakaždým okopírovať v príspevku niekoho iného, lebo nepoznáte klávesovú skratku?  Aspoňže to nik netuší, že? 😀 Dobrá správa! Už nemusíte. Stačí ak na tento "manuál" včas natrafíte 😉  

    Takže poďme na to... jednoducho a  krátko. Nie, ja nie som IT-macher 😀 Toto bude úplne pohodové čítanie 😉

    Čo je to ten HASHTAG?

    "Wiki" vraví, že sú to všetky frázy označená predponou „#“ (mriežka).

    V praxi to znamená, že ku symbolu # (mriežka) pridáme kľúčové slovo a máme hashtag 🙂

    Príklady hashtagov:  #mama  #dieta #rodina (skrátka za mriežkou je vždy to, čo najlepšie vystihuje daný status, obrázok, či fotografiu) 

    Pravidlá písania (si dobre prečítaj) sú len dve:

    1. Medzi # a kľúčové slovo NIKDY NEDÁVAJ medzeru! 

    2. Nepíš diakritikou, je to fakt zbytočné 😉

    Ale čo v prípade, že jedno slovo nestačí? Čo ak potrebujem celý reťazec slov?

    Možností máš viacero, no hlavne nezabudni, že to stále musí byť REŤAZEC .... t.j. medzi slovami opäť nesmú byť medzery!!!

    - buď to napíš celé spolu, ako: #dietatyzdna

    - alebo môžeš slová oddeliť  "podtržníkom" : #rodinka_uzasnych 

    A k čomu to vlastne slúži?

    Predovšetkým k vyhľadávaniu!

    Je to užitočný spôsob ako si uľahčiť hľadanie čohosi konkrétneho, či podobného. Slovíčko s mriežkou zadáš do “hľadáčika”, hodíš enter a vypľuje to príspevky, ktoré tento výraz obsahujú.  Samozrejme od všetkých užívateľov, ktorí vo svojom blogu takýto hashtag použili.

    Druhá možnosť- že ani nevyhľadávaš, len naň skrátka natrafíš. Samozrejme aj ten môžete rozkliknúť. Či to bude značka kohosi iného, alebo tvoj vlastný - napr. na blogu, klik Ti umožní vidieť viac. 🙂  Ak totiž existuje ktosi, kto značí príspevky rovnakým spôsobom, určite ho takto uvidíme. A možno sa i  pobavíme. 😀

    Napr. ja značím svoje vtipné príhody ako #vtip_zo_zivota... Teraz (čisto) hypoteticky:  ak by každá maminka dala pod svoju humornú príhodu takúto značku - mali by sme zbierku na popukanie 🙂 A hlavne boli by všetky pokope a dostupné ihneď (na ten jeden klik). Výsledok : Nemuseli by sme listovať vo svojom blogu, či blogu niekoho iného  až hlboko do histórie. 

    (tip: už ste niekedy ťukli na #navrh ?  To vám je super zbierka!!! 😀 )

    A tretie, úplne perfektné využite, je v našich MK skupinkách. Určite ste si všimli ten zakrížikovaný zoznam vpravo.  😉 Ešte to máme aj rozdelené na : najnovšie a najpopulárnejšie. Vďaka týmto "srandičkám" sa možno veľmi rýchlo preklikáte, práve k veciam ktoré potrebujete, alebo k informáciám, po ktorých vám srdce piští. 

    A aká je KLÁVESOVÁ SKRATKA #?

    No TOTO hlavne nezabudnime spomenúť! 😀 

    Takže "rovnica" je jednoduchá - nasledovná. Stlač len: 

    Pravý alt  + X  =############################################

    (prípadne Alt Gr + X 😉)   A mriežkovať môžeme pomaly aj väznicu 😀

    Ozaj, ak chcete, ukážem Vám čo všetko pravý alt ukrýva 😉 Viď obr. a skús.

    Tak čo.... funguje?  

    Ešte na doplnenie. Ak máš zapnutú anglickú klávesnicu (t.j. namiesto SK ti na lište svieti EN), vtedy tvojou funkčnou skratkou nebude to horeuvedené, ale:

    SHIFT+3

    No a teraz schválne, aký hashtag by sa hodil tomuto článku? (očakávam v komentároch - povedzme, že je to malá rozcvička, či skúška správnosti?  😉 

    Tak do zHASHTAGovania priatelia 😉

    moniciak
    20. sep 2013    Čítané 0x

    Stať sa maminou v sedemástich

    Stať sa maminou v sedemnástich prináša so sebou mnoho vecí, ktoré staršie mamičky neokúsia.

    Nikto vám negratuluje k pozitívnemu testu, skôr vidíte šokované pohľady, žiadne zverejňovanie testov na modrý koník a už vôbec nie na facebook, už dlho som bola na tejto stránke, písala si so žienkami, ale svoj vek som priznala až oveľa neskôr. Musím však povedať, že Moniku milujeme od prvého okamihu, odkedy sme sa o nej dozvedeli. Je však ťažké, že sa to netýka len vás dvoch (troch) ale všetkých, s ktorými žijete a vonkoncom na to nie sú pripravení. Táto príprava a zmierenie trvá mesiace, ale po nej prichádza zvedavosť, či je zdravé, čo to bude a s pozitívnymi informáciami radosť.  To by bolo poriešené. Čo sa mňa týka, nikdy ma ani nenapadlo fintiť sa, aby som bola krásna tehuľa. Ani raz. Hoci som sa už veľmi tešila z každého kopnutia, najradšej som nosila čo najvoľnejšie veci, pokiaľ to šlo (a to sa rada pekne obliekam aj maľujem).

    Ani so svadbou to nie je jednoduché. Veľmi sme sa chceli vziať, obaja dodnes cítime, že sme urobili správne, keď sme sa rozhodli podať žiadosť na súd, aby nám to vôbec bolo umožnené pred narodením našej milovanej krásavice. To nám vyšlo a pán farár bol zhovievavý. Svadba nebola obrovská, ani biele šaty (ktoré som ani nechcela, chcela som modré ako nebo). Ale bola nádherná. Počas pôrodu všetci tí, čo boli predtým šokovaní a sklamaní vyvolávali každú hodinu, či už je to zlatíčko na svete. Prišla 🙂. Nevedela som ju ani správne nakojiť a už vôbec prebaliť. Pri odgrcnutí si mlieka som utekala za sestričkou, že malá zvracia 😀. Všetko sme sa spolu naučili. Bola s nami v našo prvom byte v podnájme. Bola tam, keď som sa učila pustiť práčku a žehliť.

    Keď muž chodil na týždňovky, nikdy som nebola sama. Oslávila so mnou osemnástku, devätnástku aj dvadsiatku. S tatíkom zas 19,20 a 21.Dnes je z nej škôlkarka. Všetci ju milujeme a ona nám dáva toľko lásky, koľko by som vôbec od dvaapólročného dievčatka vôbec nečakala.Dnes po škôlke nám obom bolo zle, ona zvracala, ale potom už v poriadku  ja mám žalúdočné kŕče doteraz, Tatík šiel svokrovcom pomáhať s oknami a príde zajtra, tak sme spolu ležali v posteli a ona mi hovorí, že bude dobre, nebude ťa už bolieť bruško a hladká ma. Čo krajšie ma mohlo v živote stretnúť?

    Ja viem, že to bolo náročné a nie len pre nás, ale to, že teraz v dvadsiatke mám dcérku, ktorá ma vie utešiť, opísať mi deň, povedať, že nás ľúbi a vie o čom hovorí je to najkrajšie, o čom sa mi kedy mohlo snívať.Možno som tento článok napísala preto, aby som vyjadrila svoje myšlienky, možno preto, aby aj ostatné mamičky videli, aké to má nevýhody a výhody a možno preto, aby si to raz moja dcérka prečítala a vedela, že hoci nebola plánovaná, bola veľmi milovaná a aj chcená 🙂

    P.S. Pozdravujem všetky starostlivé mladé maminky zo skupiny Mladé maminky (16-20 rokov), plus @norikk, ktorá v nej síce neviem prečo nie je, ale je to moja kamarátka a starostlivá mladá maminka aj tak 😀

    Milujúca maminka Monika 🙂

    space1
    21. mar 2012    Čítané 0x

    Ako stimulovať aktivitu dieťaťa.

    Príklady rodičovského prístupu k stimulácii:

    • Chaotická stimulácia – tendencia rodičov predvádzať viacero hračiek naraz bez toho, aby mu ukázali, čo je s ňou možné robiť a nechali ho, aby si to vyskúšalo. Alebo v sociálnom kontakte striedanie väčšieho počtu ľudí v krátkom čase.
    • Stimulácia s prevahou manipulácie inou osobou – rodičia hračkou manipulujú, ale nenechajú ho, aby si robilo, čo ono chce. Nútia dieťa, aby konalo tak, ako uznajú za vhodné oni. Odsudzujú dieťa do roly pasívneho príjemcu. V sociálnom kontakte by sme to mohli prirovnať k situáciám, kedy vyvíjajú aktivitu dospelí a nečakajú v komunikácii s dieťaťom na jeho reakciu a ak aj nejaká príde tak ju nerešpektujú. Napr. opýtajú sa niečo – a hneď si odpovedia alebo ani nepočkajú na odpoveď alebo reakciu dieťaťa.
    • Stimulácia s možnosťou neriadenej, spontánnej aktivity – rodičia nechávajú hračky v dosahu dieťaťa dlhú dobu, aby sa s nimi hralo ako chce. V sociálnej oblasti sa to dá prirovnať kontaktu s ľuďmi, ktorí sú v blízkosti dieťaťa, reagujú na jeho správanie, ale sami komunikáciu a kontakt nestimulujú.
    • Variabilná stimulácia s možnosťou vlastnej aktivity – rodičia dieťaťu hračku ukážu, ukážu mu, čo je možné s ňou urobiť a podporujú aj jeho vlastnú aktivitu. Ak v sociálnej oblasti je to podobné – dospelí aktivitu dieťaťa iniciujú a rozvíjajú. Dieťa je rešpektovaným partnerom.


    Príklady stimulácie dieťaťa vo veku 3. mesiaca života.

    • Pri kúpaní a zakaždým pri prebaľovaní umožníme dieťaťu dostatok pohybovej aktivity – dbáme na to, aby v miestnosti bolo primerane teplo, aby dieťatko neprechladlo. Tak často, ako je to možné nechávame dieťa nahé na podložke, aby voľne kopalo nožičkami a pohybovalo ručičkami.
      Podporujeme pohyb rúk, nôh aj hlavy stimulovaním pokožky – rozvíjame hmat dieťaťa.
      Keď je na podložke hladíme ho po celom telíčku – dbáme, aby sme mali teplé ruky a nezranili dieťatko prsteňom.
      Keď kope nožičkami pomôcť mu spolu s riekankou:
      S jednou nôžkou hore-dolu,
      s druhou nôžkou práve tak,
      a potom už hopki, cupki
      pobehám si sem a tam.

      Jemne mu trieť ručičky a skúšať pomaly tlieskať – veľmi jemne – znovu sprevádzané veršíkom:
      Ťap, ťap, ťapušky,
      išli mačky na hrušky;
      podriapali kožúšky
      povešali na vráta,
      príde drotár popláta.

      alebo
      Paci, paci, pacičky
      To sú pekné ručičky.
      Teraz je to mištička:
      Kto z nej pije? Mačička.

      Dieťatko môžeme stimulovať aj tým, že ho budeme hladiť rôznymi mäkkými tkaninami, príjemnými na dotyk, prípadne jemným pierkom – pričom pomenúvame časti tela, ktoré hladím.
      Dôležité: Sledujeme reakcie dieťaťa – pri náznaku nevôle alebo únavy prestaneme.
    • Pohodlne sa posaďte do polosedu – s podopretým chrbtom a vystretými nohami. Na svoju hruď si položte svoje dieťatko (ak môžete tak, aby bolo aj ono aj vy vyzlečené – aby sa dotýkalo vašej pokožky) bruškom dole, aby malo hlavičku opretú a počúvalo vaše srdce. Jemne ho hlaďte po chrbátiku a tíško mu spievajte.
      Motivujte ho, aby dvíhalo hore hlavičku a pozrelo vám do očí. Prihovárajte sa mu tichým a upokojujúcim hlasom. Táto činnosť môže byť tiež relaxačnou pre vás oboch. Každý pokrok dieťaťa a každý úspech pochváľte a pohladkajte svoje dieťatko.
      Dieťatku sa neustále prihovárame. Dbáme na to, aby hračka bola pestrá, lesklá a dostatočne veľká.
    • Dvíhanie hlavy v ľahu na brušku. Položíme dieťa na bruško a paže mu upravíme tak, aby ležali pokrčené a pritlačené k hrudi alebo trochu pod hruďou. Hlavičku dieťatku otočíme tvárou na podložku – dieťatko by malo hlavu dvihnúť. Necháme ho na brušku najmenej 2 – 3 minúty – ak je spokojné môžeme ho tak nechať aj dlhšiu dobu. Podnecujeme ho, aby dvíhalo hlavičku napr. tým, že mu vsunieme ruku pod hrudník – dlaňou smerom k hrudníku – a dvihneme hrudník asi o 5 cm, aby sa hlava nemohla dotýkať podložky.
      Dôležité: Dieťa nebude dvíhať hlavu len tak, ale preto, aby niečo zaujímavé videlo! Preto dieťa lákame niečím zaujímavým. Ešte stále v tomto období je ľudská tvár tým najväčším lákadlom pre dieťa, preto si kľakneme tak, aby naša hlava bola vo výške hlavy dieťaťa a voláme ho, aby sa na nás pozrelo. Postupne nahrádzame tvár rôznymi hračkami.
    • Necháme dieťa v ľahu na brušku. Prstami a dlaňou ho jemne hladíme po chrbátiku. Druhou rukou mu mierne pritlačíme zadoček. Stimulujeme ho k dvíhaniu hlavičky. Môžeme mu pritom spievať – napr. Pásla ovečky v zelenom hájičku ....
    • Pohyby hlavy pri rôznom spôsobe nosenia. Dieťatko uchopíme vo vodorovnej polohe do náručia, chrbátikom smerom hore a s hlavičkou vysunutou cez predlaktie. Nesieme ho teda v ľahu na brušku a dieťa sa tak môže lepšie rozhliadnuť. Prechádzame sa s ním takto po byte, po záhrade, po parku ... Dieťa sleduje svoje okolie a udržuje hlavičku dvihnutú a zároveň ju otáča všetkými smermi za tým, čo ho zaujíma. Táto poloha dieťa aktivuje. Poloha na chrbte ho uspáva.
    • Prednožovanie. Posadíme sa na stoličku. Nastavíme paže a ruky tak, akoby sme chceli nabrať vodu zo studne. Dieťa si položíme zadočkom na svoje dlane tak, aby chrbátikom dieťa ležalo na našich oboch rovnobežne držaných predlaktiach a jeho hlavička je opretá o naše brucho. Dlaňami pohybujeme tak, že dvíhame a spúšťame panvu dieťaťa a tým dieťa dvíha a spúšťa nôžky. Dôležité je, aby sme cítili, že dieťa sa aktívne zúčastňuje a pomáha priťahovať nôžky ku brušku.


    Básničky a pesničky, ktoré nám pomáhajú stimulovať dieťatko:

    • poklopkávanie po chodidlách dieťatka:
    • jemné poklopkávanie bruškami prstov po celom tele dieťaťa:
      • Ide, ide panáčik má on žltý zobáčik,
        kde vodička zurčí tam zobáčik strčí.

        (pošteklíme dieťatko pod bradou, alebo pod pazuškami
      • Lezie pavúk po stene, kým sa .....(meno dieťaťa) zasmeje,
        lezie pavúk po papuči, kým sa .....(meno dieťaťa) nerozpučí.

    • „varenie kašičky“ po dlaniach dieťaťa – jemné stimulovanie celej dlane a prstov na oboch rukách
      • Varila myšička kašičku, v maľovanom hrnčíčku.
        Tomu dala na tanierik, tomu dala na mištičku, tomu dala na lyžičku,
        tomu dala na vidličku a tomu maličkému nič nedala.
        Všetko pozametala, pozamykala a utekala a utekala až tu sa schovala.

        (jemne dieťa šteklíme smerom hore po ruke až pod pazušku).
    • Aka, kika gymnastika

    • (v ľahu na chrbte chytíme ručičky dieťaťa, jemne ich naťahujeme do vzpaženia a prikladáme k hrudníku)
      zhlboka sa dobre dýcha.
      (to isté, ale upažujeme)
      Raz dva, raz – dva
      (dieťa držíme za členky a krčíme jemne nožičky v kolienkach, tlačíme jemne k brušku a naťahujeme)
      na poli je brázda.
      (dieťa držíme za členky a krčíme jemne nožičky v kolienkach, tlačíme jemne k brušku a naťahujeme)
      Po nej krepčí jarabica
      (striedavo krčíme a narovnávame pravú a ľavú nožičku)
      a na konci otočí sa.
      (jemne otočíme dieťatko na bruško)
      Vysoko je slnko,
      (masírujeme chrbátik, aby dieťatko dvihlo hlavičku hore)
      hlboko je zrnko,
      (masírujeme chrbátik, aby dieťatko položilo hlavičku na podložku)
      cez potok je most,
      (preložíme dieťatko na chrbátik a jemne mu nadvihneme chrbátik oboma rukami – vytvorí mostík – jemne pomasírujeme)
      cvičenia je dosť.
      (poprevaľujeme dieťatko zo strany na stranu a zatlieskáme).
      Platí zásada: Všetky úkony robíme jemne, nenásilne. Sledujeme reakciu dieťaťa.

    • stimulácia v polohe na brušku – vo vani pri kúpaní
    • „lietadielko“ pri nosení sa po byte
    • pomenovanie a stimulovanie na tele