#split #chorvátsko #dovolenka #leto #tip Ak zvažujete návštevu Splitu v lete, môžete predtým omrknúť, ako to tam vyzerá

    https://www.youtube.com/watch?v=1nBvy2SnmOM

    #leto
    🌞⛲

    #stanovacka v plnom prúde.... Stan skontrolovaný, vraj môže byť, ale teraz už šup šup do vody..... #leto

    Naše dni vo foto 🥰

    #leto

    (7 fotiek)
    ma5ma
    Správa bola zmenená    30. júl 2020    

    Aj dnes sme boli a opäť bolo úžasne ... aj sa s nami kúpala užovka (preplávala okolo do rakosia, skoro som sa pototo ) deti ešte neboli vo vode ... ale bola nádherná . (keď bola dostatočne ďaleko 😃) No ale vykúpané spokojne deti , ja som si dala pár minút “jogy” ... radler vychladeny ako bonus pre Maminku ... ráno som skoro vstala , pripravila obed pre majstra odborníka a Ocka aj pre nasho Deda , (doma meníme kúrenie a bojler) takze som odchádzala z domu doobeda a všetko hotové , navarené pre 10ludi , napeceny koláč cuketovy s broskyňou, zamiesene na chlieb, Už sme teraz doma idem pripraviť večeru a variť lekvár. Krásne leto na Slovensku mame , krásny deň tiež , pohoda je stále. Bohu Vďaka ! #dovolenkanaslovensku #leto #radler #zlatybazant #stastnedeti #spokojnamama #5mama #mamapiatich

    Tá póza 🙈😅

    #portugalsko #plaz #leto #sunar

    Zbalení.
    Čakajú nás 3 týždne u našich portugalských starých rodičov. 😊🇵🇹

    #portugalsko #leto #sunar

    Čakala, že ho prebudí 😁🐴🍪

    #leto #vylet #sunar

    Koniec skoly a mozeme plne uzivat prazdniny #leto

    Nevieme, čo zjesť skôr 😁🌽🍐

    #leto #grecko #sunar

    Čo sa týka hľadania nových kamarátov, nemá absolútne žiadny problém 😁

    #chorvatsko #leto #kamarati #sunar

    “Čo vám ponúknem?
    Hrozno, banány, jablko alebo fľašu mlieka?” 😁🍇🍌🍎🍼

    #leto #sunar

    Od starkej zo záhradky😍 sú neskutočnéé😍 #leto☀️

    evaeva77
    Správa bola zmenená    31. júl 2018    

    Keď nejdem do škôlky a nedostanem desiatu od pani kuchárky, zjem aj toto... 👦😉
    Jemne slaný tvaroh s kyslou smotanou Rajo s kurkumou, paprikou a rascou v košíčkoch z uhorky. 👏
    Nevadí, že tam mama nasypala viac korenia kôli fotkám.
    Len tri??

    #test_rajo5
    #leto
    #nejemlenzmrzlinu

    (3 fotky)
    nikolett_xx
    Správa bola zmenená    27. mar 2018    

    No čo ako ste na tom vy ... tiež už sa pripravujete na letnú sezónu? 🙂 mňa to chytilo už dávnejšie vecičky som si už začala objednávať.
    Plavky H&M
    Okuliare som si objednávala z aliExpress tu Vám prikladám aj link lebo sú naozaj skvelé a neviem sa dočkať toho ako si ich budem môcť nasadiť a vyraziť s nimi do ulíc 🙂 https://www.aliexpress.com/item/cat-eye-pink-su...
    a samozrejme okrúhle náušnice bez ktorých by som to nebola ani ja 🙂 🙂 ♥
    #leto #summer #plavky #teplo #essence #h&m

    kasandra_g
    29. júl 2017    Čítané 1464x

    VIDEO: Obliekame bábo v lete

    Vraví sa, že dieťa by malo mať na sebe o jednu vrstvu viac oblečenia, ako máme my, dospelí. Platí to aj v lete? Čo na seba? nie je len večná otázka nás, žien... Pozrite sa, ako obliecť dieťa tak, aby ste predišli prehriatiu z tepla, alebo na čo myslieť, ak sa vonku ochladí.

    #leto #starostlivost_o_dieta #materstvo #dovolenka #oblecenie #video

    kasandra_g
    29. júl 2017    Čítané 274x

    Dilema: Čo zbaliť do tábora

    Tábor sľubuje zábavu, dobrodružstvo, hry, prekvapenia, ale vraj aj romantiku! Preverí ostražitosť a núti pohnúť i rozumom. Nič sa nesmie zabudnúť! Chce to zoznam!

                                                  Hej, skauti, hor sa, volá deň.
                                                  S nádejou na nás hľadí zem,
                                                     slnko už na cestu žiari,
                                                  kráčajme s úsmevom v tvári!

    Či vás toto čaká prvý, alebo poslednýkrát… Či dieťa vyšlete do dobrodružného, poznávacieho, alebo rozprávkového tábora… Či budete mať z neho malého skauta, alebo tanečníčku… Odfajkajte si:

    Oblečenie na 1 týždeň

    • 7 x spodná bielizeň
    • 7 x ponožky
    • 1 x pohodlné pyžamko
    • 7 x tričko s krátkym rukávom
    • 7 x tričko s dlhým rukávom
    • 4 x tepláky
    • 1 x rifle
    • 1 – 2 x sukňu pre dievčatá
    • 5 x krátke nohavice, šortky
    • 2 x teplá mikina
    • 1 x pršiplášť
    • 2 x plavky
    • 1 x šiltovka
    • 1 x uteráčik
    • 1 x osuška
    • 1 x uterák k vode

    Náš tip:

    Zabaľte spodnú bielizeň spolu s ponožkami zvlášť do mikroténových vrecúšok, podľa počtu dní. Každé vrecko označte názvom dňa. Budete mať istotu, že deti ľahko rozoznajú čisté veci od špinavých a budú si ich denne meniť.

    Ak chcete ušetriť aj miesto v kufri, oblečenie zrolujte. Aha, takto. Koľko dní, toľko roliek.

    Obuv

    • Prezuvky – sandálky
    • Nepremokavá obuv
    • Tenisky
    • Obuv k vode

    Náš tip:

    Označte obuv. Môže sa totiž stať, že rôzne deti budú mať rovnaké topánky. Aby drobec rozpoznal tie svoje, nalepte na vnútornú stielku topánky nálepky.

    Hygienické potreby

    • Zubná kefka
    • Zubná pasta
    • Plastový pohárik
    • Mydlo
    • Toaletný papier
    • Vreckovky
    • Sprchový gél
    • Šampón
    • Hrebeň
    • Opaľovací krém
    • Repelent

    Náš tip:

    Na trhu sú cestovné balenia hygienických potrieb pre deti, siahnite po nich.

    Nezabudnite na:

    • Lieky, ktoré dieťa užíva pravidelne
    • Preukaz poistenca (fotokópia)
    • Vreckové podľa uváženia
    • Malý ruksak na výlety
    • Fľaška na vodu
    • Slnečné okuliare

    Náš tip:

    Pribaľte aj píšťalku, keby sa stratili v lese.

    Baľte spolu

    Zapojte vaše ratolesti do celého procesu. Vysvetlite, ktoré veci sú nevyhnutné a prečo. Budú mať prehľad o svojom oblečení, nepomýlia si ho s cudzím. Naučte ich triky, ako sa zbaliť a ušetriť miesto v kufri. V budúcnosti to iste využijú.

    Ešte stále neviete, kam v lete s deťmi? Poradí vám aj Modrý koník.

    Zdroj foto: pixabay.com

    nelinkabublinka
    10. júl 2017    Čítané 307x

    Pozor na nástrahy pieskovísk

    Bez pieskovísk by si horúce letné dni nedokázali predstaviť ani deti, ani rodičia, ktorí si môžu vďaka zaujatosti potomkov na chvíľku vydýchnuť. Prvé kamarátstva, aj prieky o hračky. O tom všetkom je "piesková sezóna". Ak však nemáte pieskovisko vlastné, počas vašej neprítomnosti prekryté, dobre si skontrolujte, čo v ňom na vaše dieťa číha.

    Vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky docentka  Mgr. MUDr. Jana Hamade, PhD., rodičom radí: ,,Pri návšteve otvoreného pieskoviska zriadeného v rámci občianskej vybavenosti si všímajte jeho celkovú úroveň, či nie je poškodená obruba, ale aj hrubé znečistenie,  vrátane biologických exkrementov. Zdravotné riziká pre dieťa môžu byť mikrobiálne a mechanické. V rámci mikrobiálneho rizika sa pri nedostatočnej hygiene môže na  pieskoviskách nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami  ako toxokaróza, toxoplazmóza, giardióza, salmonelóza, helmintózy. Pokiaľ ide o mechanické poškodenia, rizikové bývajú najmä poranenia injekčnými ihlami alebo rozbitým sklom, voľne pohodenými v pieskovisku,“ zdôrazňuje docentka Jana Hamade.

    Aké sú povinnosti prevádzkovateľa?

    Prevádzkovateľ pieskoviska (väčšinou obec) je podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva povinný viesť záznamy o čistení, prekopávaní, prehrabávaní a polievaní pieskoviska pitnou vodou alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie najmenej raz za dva týždne počas sezóny ( od 1.marca do 30.novembra).

    Komu sa sťažovať v prípade neplnenia povinnosti?

    Ak máte podozrenie, že si zriaďovateľ svoje povinnosti neplní, či je pieskovisko nebezpečné, môžete podať podnet na prešetrenie. Ak ide o verejné pieskovisko, je potrebné adresovať ho zriaďovateľovi ihriska s pieskoviskom. Vo väčšine prípadov je to samospráva, resp. obec. V prípade pieskoviska, ktoré je súčasťou vonkajšieho areálu zariadenia pre deti a mládež, adresujte podnet príslušnému Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý v danom zariadení vykonáva štátny zdravotný dozor. Zákonom stanovená lehota na vybavenie podnetu je 30 dní.

    Salmonela aj fekálne streptokoky

    Každý regionálny úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky má vypracovaný plán kontrol, do ktorého spadá aj kontrola pieskovísk. Kontroly sa robia priebežne podľa plánu, ďalej podľa podnetov od občanov a raz za dva roky sa robia tzv. cielené kontroly podľa pokynov Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.


    Prítomnosť Salmonelly sp. a geohelmintov (vajíčka, larvy) vlani zistili v piatich prípadoch v Bratislavskom kraji, jeden prípad v Košickom kraji,  dvadsaťpäť v Trenčianskom,  osemnásť v Banskobystrickom a  štyri v Trnavskom kraji. Všade bol vydaný zákaz používania pieskoviska až do času odstránenia nedostatkov.

    Z celkového počtu 648 odobratých vzoriek piesku nevyhovelo v roku 2016 z dôvodu mikrobiálneho a parazitárneho znečistenia 53 vzoriek piesku.

    Viac o nástrahách Salmonelózy si môžete prečítať >>tu

    Čo ak sa dieťa poranilo?

    Ak sa dieťa na pieskovisku poraní napríklad znečistenou injekčnou striekačkou, je nevyhnutné ranu ošetriť, dezinfikovať a ihneď informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe,  prípadnom očkovaní proti hepatitíde typu A a B, pravidelných sérologických vyšetreniach, resp. o sledovaní zdravotného stavu dieťaťa počas šiestich mesiacov.  Nebezpečné sú aj ostré predmety, úlomky skla či hrdzavé predmety.

    Rodičia by ani pri hre v pieskovisku nemali stratiť ostražitosť. Aj keď dieťaťu nehrozí priame nebezpečenstvo pádu, úrazov, zlomenín, konzumovanie pieskovej bábovky priamo z formičky môže mať za následok nakazenie ktoroukoľvek z vyššie spomenutých infekcií.

    Aký je váš vzťah k pieskovisku? Navštevujete verejné pieskoviská alebo skôr to doma na záhrade? Priniesli ste si domov z pieskoviska zranenie alebo infekciu? Podeľte sa o svoju skúsenosť vo WIKI. Stačí kliknúť sem.

    kasandra_g
    22. jún 2017    Čítané 2074x

    NAJ tipy na hry pri vode. Zabavia sa deti aj dospeláci

    Boli by ste pri mori, mali by ste vyložené nohy, popíjali drink, zatiaľ čo by sa vaše deti hrali na pláži a stavali hrady z piesku… Idylka. Môže byť?

    Táto predstava je priam ukážková. Ale, baví ešte deti hrať sa s vedierkom a formičkami? Je treba stále čosi vymýšľať? Čo tak aktivity, ktoré dostanú nielen ich? Zabavia a poučia aj vás a na drink s vyloženými nohami budete chcieť rýchlo zabudnúť! 

    Začnite s prípravou už doma

    Tak ako začínate baliť kufre, začnite aj s premýšľaním aktivít. Zvážte, čo je vo vašich silách a popracujte i s vlastnou fantáziou. Niektoré činnosti treba zahájiť včas:

    Spoznávanie mušlí

    Aktivita ako stvorená na spoznávanie. Stiahnite si kartičky s obrázkami jednotlivých mušlí a dajte zalaminovať. Na pláži nechajte deti mušle hľadať a k obrázkom priraďovať.

    Domčeky z mušlí

    Kúpte plastové misky a keď sa budete slniť, stavajte do nich domy. Piesok, kamienky, mušle, riasy a možno prehovoríte aj živého krabíka. Výsledkom bude mušľový domček so záhradkou z piesku a rias... Namiesto strážneho psa, strážny krab!

    Obrazy v piesku

    Nezabudnite si zobrať plážové šľapky. Nielen preto, aby vás horúci piesok nepopálil… Nalepte zo spodnej strany šľapiek penové zvieratká a dupkajte spolu na prechádzku. Cestu späť ľahko spoznáte. 

    Hľadanie hviezdic

    Budete potrebovať nádobu a všetko, čo na pláži nájdete. Hlavne nech sú to hviezdice. Tie schovajte do piesku a spoločne hľadajte. Video vám napovie viac.

    Piškvorky na uterákoch

    Pomocou fixy na textil nakreslite na plážové uteráky hraciu plochu na piškvorky. Jeden hráč má kamienky, druhý mušle. Kto vyhrá?

    Zbaliť sa a ísť

    Last minute dovolenky sú niekedy tie najlepšie. Je čas hry improvizovať!

    Kreslenie na kamene

    Niekomu kamienková pláž úplne vyhovuje. Dá sa na ne kresliť. Stačia len fixy a na kamene môžete namaľovať čokoľvek. Od portrétov ľudí na pláži, cez morské zvieratá, až po abstraktné umelecké diela.

    Kamienkové puzzle

    Na jednotlivé kamene nakreslite vždy kúsok z celého obrázku. Potom spájajte.

    Umenie z kameňov

    Nazbierajte kamene rôznej veľkosti a farby. Vytvárajte mozaiky morských zvierat. 

    Popkornová vojna

    Či už na pláži, keď slnko svieti, alebo v hoteli, keď zrovna prší, usporiadajte vojnu. Stačí k nej slamka a pár popkornov. Deti súťažia medzi sebou, kto cez slamku najrýchlejšie dostane svoj popkorn do cieľa.

    Precvičovanie písmenok

    Ak ste na pieskovej pláži, je to ideálne. Podajte dieťaťu paličku a do piesku bude písať písmená. Ak stihnete pred dovolenkou zalaminovať kartičky s písmenkami, nemusíte ani nič hovoriť.

    Krabie závody

    Dovolenka all inclusive. Všetko ste už ochutnali? Tak sa hýbte! Usporiadajte krabie závody na pláži. Špecifický pohyb vám dá zabrať.

    Chyťte si skutočného kraba!

    Vedeli ste, ako sa chytá krab? A ako ho vôbec nájsť? Obrázkový postup nájdete tu a verte, že vás klepetami neuštipne!

    Bublinový had

    Bubliny sa dajú robiť všade, aj na pláži. Príprava je jednoduchá, nezaberie veľa času a všetko sa dá nájsť v plážovej taške, ktorú máte pod slnečníkom. Z plastovej fľašky odstrihnite manikúrovými nožničkami dno. Na toto miesto pripevnite pomocu gumičky do vlasov ponožku. O jednu síce prídete, ale... Ponožku ponorte do saponátového roztoku a fúkajte.

    Slnečné hodiny

    Naučte deti, ako sa určoval čas v dávnych dobách. Potrebujete kamienky a paličku. Tú zapichnite tak, aby na ňu svietilo slnko. Kamienky usporiadajte v tvare hodín. Aktuálny čas skontrolujte s ozajstnými hodinami. Potom sa už riaďte podľa zostrojených slnečných hodín. 

    Uložená spomienka

    Ak už pravidelne, niekoľko rokov, cestujete na to isté miesto, prečo si nevytvoriť pár spomienok? V prázdnej fľaši, alebo v nádobke, si nechajte odkaz do budúceho roka. Alebo napíšte, čo najkrajšie ste zažili pri mori práve teraz. Fľašu s odkazom schovajte na tajné, bezpečné miesto. Zapamätajte si ho a keď sa sem o rok vrátite, spomienku nájdete.

    Spoznajte priateľov

    Stretnúť  na dovolenke nových ľudí je snáď to najľahšie. Priučiť sa novému jazyku, alebo porozumieť si aj bez slov. 

    Čo na to deti

    Dvojičky Lilka a Nelka S. (8) majú rady nebezpečenstvá: “Keď sme pri mori, najradšej robíme triky na nafukovačke. Lastovičku, saltá na rukách... Alebo nafukovačkovú vojnu: to je, že v mori zhadzuješ druhého z nafukovačky.” Samozejme, že pod dohľadom maminky Karin, ktorá s úsmevom dodáva: “U nás vždy bola základom piesková pláž, vedierka, lopatky, formičky...” Podľa skúseností mám na diskusných fórach, sa deti väčšinou zabavia aj samé. Veď more, pláž, západ, či východ slnka na pobreží, to je niečo, čo nevidia každý deň. Ako sa vyjadrila Elizita: “Už aj vystátie radu na zmrzlinu, či kornútok, je pre dieťa zaujímavé.”  

    Dovidenia, more!

    Na konci vašej dovolenky nezabudnite odtlačiť nohy do piesku a napísať prstom rok. A na svete je pekná fotografia.

    Foto: pexels.com, creativeinchicago.com

    bally
    21. jún 2017    Čítané 4231x

    Prekrývate kočík plienkou? Ohrozujete svoje dieťa!

    Ako môže niekto v letných horúčavách nechať dieťa v aute? Takéto prípady sa stávajú každý rok a pochopiteľne sa nad nimi pohoršujeme, pretože ide o veľký hazard so zdravím a životom dieťaťa. Čosi podobné sa ale okolo nás deje denno-denne, len to mnohí z nás netušia. Poznáte mamičky, ktoré v dobrej viere, že chránia svoje bábätko pred slnkom, prekrývajú kočík plienkou? Alebo to robíte vy sama? Je načase s tým prestať. 

    Teplota v kočíku nebezpečne stúpa

    Je úplne jedno, či mamička cez kočík prehodí deku, plienku alebo akúkoľvek tenkú látku. Prekryje totiž jediný otvor, cez ktorý k dieťatku prúdi vzduch. V takto uzavretom kočíku začína teplota stúpať veľmi rýchlo. Počas letných horúčav sa môže na slnku vyšplhať až na 37 ° C. Teplotný rozdiel v kočíku a vonku môže byť aj 15 stupňov, čo je už pre dieťatko alarmujúce.

    Čo bábätku v prekrytom kočíku hrozí? Vďaka vysokej teplote môže dôjsť až k prehriatiu alebo úpalu. Tým to ale nekončí. Bábätko môže prestať v dôsledku horúčavy dýchať a mamička to ani nezbadá, nakoľko na neho kvôli prekrytiu nevidí. Syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) prichádza náhle a potichu, preto je dobré nespúšťať bábätko z očí ani počas letnej prechádzky.

    5 pravidiel kočíkovania počas letných horúčav

    • Kočík neprekrývajte - ak chcete bábätko ochrániť pred slniečkom, kúpte si radšej slnečník na kočík alebo špeciálne clony s UV faktorom, ktoré nebránia prúdeniu vzduchu do kočíka, ak čakáte letné bábätko môžete sa poobzerať po kočíku, ktorý bude mať na strieške možnosť vetrania
    • Vyhýbajte sa slnku medzi 11. a 17. hodinou - pokiaľ už musíte ísť v tomto čase von, nezdržiavajte sa tam zbytočne dlho a vyhľadávajte radšej tieň
    • Bábätko ľahko oblečte - v lete určite neplatí pravidlo, že by mal mať drobček o jednu vrstvu oblečenia navyše, počas horúcich letných dní mu postačí len bavlnené bodynko, nemusíte sa báť nechať ho ani nahé a prípadne ho len prekryť bavlnenou plienkou
    • Nezabúdajte na opaľovacie krémy - predtým, než sa vyberiete na prechádzku, natrite bábätko detským opaľovacím krémom s vysokým UV faktorom, natrieť by ste ho mali celé, teda aj pod plienočkou a oblečením
    • Dbajte na pitný režim - rovnako ako vy, aj bábätko potrebuje počas leta zvýšiť prísun tekutín, a to buď materského mliečka, ak dojčíte alebo čistej vody

    #zdravie #kocik #leto #teplo #prekryvanie_kocika #materstvo
    Foto: flick.com

    nelinkabublinka
    19. jún 2017    Čítané 748x

    Aby klimatizácia nebola strašiakom

    Kedysi vymoženosť prímorských letovísk, dnes samozrejmosť v autách a čoraz častejšia súčasť moderných príbytkov. Pri prerábke domov a bytov ľudia začínajú zohľadňovať neustále sa zvyšujúce priemerné teploty a nezabúdajú na montáž klimatizácie.

    Čo je to klimatizácia?

    Klimatizáciou označujeme proces úpravy teploty, vlhkosti, čistoty a distribúcie vzduchu. 

    Zariadenie nasáva vzduch, filtruje ho a podľa aktuálnej teploty v interiéry buď ohrieva alebo ochladzuje, poprípade zvlhčuje, vysušuje a rozvádza.  

    Ak ju máte správen nastavenú, viete ju vhodne využívať a dbáte na pravidelnú údržbu, je v horúcich dňoch útočiskom pred rozpáleným okolitým svetom a pomáha zmierniť negatívne dopady vysokých teplôt na ľudské zdravie a vyhnúť sa tzv. úrazom z tepla.

    >>Aké sú príčiny, príznaky a prvá pomoc pri úrazoch z tepla?

    Pozor na teplotný šok!

    Pri extrémnych výkyvoch teplôt dochádza k celkovému oslabeniu organizmu. Je jedno, či sa rozpálení vraciate z prechádzky do vyklímovaného bytu alebo naopak opúšťate prílišne klimatizované pracovisko a sadáte do rozpáleného auta, vlaku, autobusu. Teplo ktoré musí váš organizmus spracovať spôsobí, že sa prehreje a vy sa cítite unavení, ospalí, bolí vás hlava, chatáte závraty či dokonca môžete aj zvracať.  Následné rýchle ochladenie môže ťažkosti ešte prehĺbiť. 

    Pre koho je používanie klímy rizikovejšie?

    Prudké zmeny teploty horšie znášajú predovšetkým tí najmenší a najstarší, keďže je známe, že u nich termoregulačné mechanizmy nie sú tak účinné. Pri častých a dlhodobých teplotných výkyvoch musia ísť na plný výkon a organizmus sa vysiľuje.  

    Čo nám hrozí ak to budeme s klímatizáciou preháňať?

    Reakcia na klimatizáciu závisí aj od vnímavosti jedinca, odolnosti organizmu, celkového zdravotného stavu a imunitného systému. Vplyv má aj stravovanie, pravidelný pohyb či otužovanie. Najhoršie je, že negatívne účinky sa neprejavia hneď na zdraví, ale až po dlhšom čase.

    "Ak v interiéri udržiavate konštantnú teplotu, bez ohľadu na vonkajšiu, môžete mať v horúcich dňoch problémy. K najčastejším ochoreniam patria bolesti hlavy, hrdla, prechladnutie, môže sa oslabiť imunita i celkovo organizmus,“ hovorí Mgr. Michal Jajcaj, vedúci odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. ,,Príliš nízka teplota v interiéri môže byť síce osviežujúca, ale prechod do vonkajšieho horúceho prostredia je pre zdravie rizikový. Chladný cirkulujúci vzduch môže vyvolávať dýchacie problémy, spôsobiť nachladnutie, angínové bolesti v krku, pocit upchatého nosa, bolesti dutín, hlavy, chrbtice,  kĺbov, alebo vyvolať astmatický záchvat.  Ak máte chladný prúd vzduchu nesprávne nasmerovaný  do tváre, vysušuje vám kožu, oči a prispieva k opakovaným zápalom očí, uší, prínosových dutín, aj k bolestiam zubov a trojklaného nervu,“ upozorňuje Mgr. Michal Jajcaj.

    Správne využívanie klimatizácie

    1. Teplotný rozdiel medzi vnútorným a vonkajším prostredím max. 5 - 7 stupňov Celzia - inak by mohlo dôjsť k teplotnému šoku.  Na to, aby si telo zvyklo na vysokú teplotu ovzdušia je potrebný istý čas na prispôsobenie sa, nastavenie a spustenie termoregulácie.
    2. Klimatizácia vždy vyžaduje aklimatizáciu - pri prechode z vychladenej miestnosti do teplého vonkajšieho prostredia chvíľu zotrvať v neklimatizovanom priestore napr. chodbe a až potom ísť von. V aute vypneme klimatizáciu pár kilometrov pred cieľom. Nepriaznivé následky zmiernime aj tým, ak sa pred odchodom von napijeme, nie príliš chladného nápoja.

    3. Nezabúdajte aj na vetranie - Klimatizácia môže správne fungovať len vtedy, ak sú okná zatvorené. Z času na čas je však vhodné klimatizáciu vypnúť a byt dôkladne vyvetrať.
    4. Čistenie a výmena filtrov - Ak už investujete do klimatizácie, nezabúdajte aj na pravideľné čistenie. Inak môžu byť liahňou pre baktérie a plesne. Darí sa im v potrubí, filtroch, nádržkách zvlhčovačov. Celý klimatizačný systém si dajte raz ročne skontrolovať v servise. Súčasťou bežnej údržby má byť aj pravidelná dezinfekcia výparníka klimatizačnej jednotky.

    5. Auto nie je výnimkou - ak sa chcete  problémom vyhnúť, dodržiavajte pri používaní klimatizácie v aute podobné zásady ako v uzatvorených priestoroch. Klimatizáciu púšťajte maximálne na 10 – 15 minút v priebehu hodiny. Chladný vzduch nesmie fúkať priamo na posádku. Inak si koledujete o vysušenie pokožky, očnej rohovky, rezanie a pálenie očí či ľudovo povedané seknutie v krku.

    Aké sú vaše názory na klimatizáciu? Využívate ju doma či v aute? Vyhľadávate klimatizované priestory alebo sa im radšej vyhýbate? Aké zásady máte pri jej využívaní?Podeľte sa o vašu skúsenosť vo WIKI.