Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Po kraj 23.8 sme boli na 112. mieste. Dnes manžel volal sme na 107
Ahojte ,mám otázku.Nežiadali ste niektorá z vás o prehodenie.spisu inemu sudcovi?potrebovala.by som poradit.najlepšie do sukromnej správy.
@simona2007 To by si musela dať namietku zaujatosti, dobre ju zdôvodniť, on by sa k tomu vyjadril a išlo by to na krajsky sud, ktorý by Ti mohol vyhovieť aj nie.
@milionar ahoj z vlastnej skúsenosti v BB kraji minuly rok. V apríli som volala boli sme asi 10 , nepamätám si už presne. Sociálna pracovníčka má ubezpečila že tento rok tl urcite nebude keďže už polroka nebolo žiadne biele bábätko na osvojenie. Čuduj sa svete a zrazu v júni nám volali prvý krát ,druhý krát v auguste - obe bábätka sme odmietli a tretí krát nám zavolali v septembri to už bolnás synček .Tiez smeboˇi vyhukani z toho , aj sme sa pýtali ako to je možné že nám volajú keďže sme pred casom boli 10 . Priprav sa teda ze pravdepodobne čoskoro dostaneš telefonát z UPSVaR 🌞🍀❤️👍
@gunhild Čo povedali bato keď si sa pýtala ako to je možné že vám už volali?
@zuzlicek44
tvárili sa, že nechápu o čom hovorím, myslím to moje 10 miesto v poradovníku a nečakaný telefonát Vyšlo z nich , myslím , že skôr na svoju obhajobu, aby vysvetlili ten rýchli posun v poradovníku, čo sa medzičasom udialo v tom ich poradovníku.
Dôvod uviedli skutočnosť, že niektorí žiadatelia pozastavili žiadosť , ini zase odmietli ísť sa pozrieť na bábätko pre nevhodne rodinne podmienky atd. . Neviem čo bolo na ich tvrdení pravdy.
@zuzlicek44 nemusia odpovedat. Vpodstate sme to tu uz riesili, ze su rozne pripady, rozne deti a rodiny a oni mozu vyberat vhodnych respondentov
@berginkan Nemusia ale gunhild napísala že odpovedali,preto sa pytam
Cisto teoreticka otazka pre skusene 🙂 Ponuknu nam dieta, paci sa nam, je osvojitelne, chceme ho, ALE problem (pre nas) aktualne treba este dotiahnut veci v praci (do konca sk. roka ), takze by som este nechcela nastupit na MD. Podotykam, ze ide o ciastocny uvazok (36%, tj 2x v tyzdni). Ako sa to da riesit? Mozem o materske poziadat aj pol roka po tom co by som mala dieta v predosvojitelskej? Mozem mat na tie 2 dni pri dietati opatrovatelku/babku/niekoho z rodiny. Islo by o 4-6 dni v mesiaci, lebo manzel pracuje turnusovo a 2 tyzdne v mesiaci je doma, cize by islo o cca max 30 dni (ak by bolo ponuknute teraz, realne ovela menej, lebo to moze prist aj o mesiac-dva) kedy by som s dietatom nemohla byt naplno (resp. manzel).
@tecko28 odpoviem iba k tej druhej casti lebo matersku fakt netusim. Nie je vhodne a ani sa neodporuca aby bol s dietatom niekto iny ako vy dvaja aspon prve tyzdne. Kvoli adaptacii. Nam odporucili dva mesiace a my sme dodrzali aj tak boli nejake haluze ale dalo sa to. Takze ja urcite neodporucam a uz vobec nie cudzy clivek. Ja by som pockala kym to budete mat vyriesene
Ahojte dievčatá, prihlasovali sme malého na trvalý pobyt u nás v obci . Odovzdali sme rodný list a teraz po nás chcú dodatočne aby sme priniesli rozhodnutie súdu o osvojení. Majú na to právo? My sme čakali na nový rodný list práve koli týmto citlivým osobným údajom a neprihlasovali predtým syna na trvalý pobyt, aby úradnícky necumely na jeho povodne meno. Predsa bývame na dedine a kazdy každého pozná a informácie sa šíria priam bleskovo. Bojím sa toho že povodne meno bude čochvíľa poznať každý v dedine. Poraďte , čo mám robiť . Ísť im ho odovzdať ? Máju nan zákonné právo ? Však už sme my v rodnom liste zapísaný.
@gunhild ahoj,, ja som tak isto čakala na novy rodný list, len s tym som išla a prihlasila som ho na pobyt od toho datumu čo som tam išla, nič som nedavala povedala som že je osvojení a nič im dávat nebudem,, to sme mesto a akceptovali to... nedaj sa , dedinske uradničky chcu čumiet na papiere..nedala som ich nikomu ani len pozriet..
Dievčatá, neviete poradiť ohľadom nemocenského poistenia? Dajme tomu ze budem mat odpracovaných tých 270 dní za posledné 2 roky, ale nebudem zamestnaná v čase keď nám dajú dieťatko. Ale chcem sa prihlásiť na nemocenské ako dobrovoľný platiteľ.
Nepamätám si už ako sme žiadali o materské, od ktorého rozhodnutia..
Lebo nárok na materské nestačí len tých 270 dní nemocenského poistenia, ale musí byť aj aktívne nemocenské poistenie.. Tak ak by som si ho chcela doplatiť, ale aby som zbytočne neplatila mesiace navyše, neviete odkedy od podania žiadosti o nemocenské poistenie začína byť aktivne a odkedy mám podať žiadosť o materské keď nám ponúknu dieťa? Myslíte že to stihnem za tých pár dní, čo budeme riešiť predosvojitelsku? Aby som zbytočne neplatila mesiace nemocenského, lebo to je cca 160e mesačne...
@berginkan ved by bolo s nami, "lietali" by nam 2 dni v tyzdni pocas 2 tyzdnov mesiaci, realne teda max 4 dni v mesiaci par hodin - konkretne ucim pondelky a utorky po 4h. Popri tom som na predlzenom rodicaku so synom, ale ten je skolke. A este sa stale sa nic nedeje, len som sa tak vcera na urade informovala a keby chceme poloromske tak by to aj mohlo byt teoreticky este tento rok. Neviem realne za aku dobu od prveho kontaktu by nam dieta dali domov, ale radovo by naozaj mohlo ist len o par dni co by niekto strazil (ved su aj prazdniny, OCR,). Ide mi teda o tu realnu skusenost ci mozem poziadat o materske a nastupit na matersku neskor ako by nam bolo dieta zverene
@tecko28 ahoj, podla mojich info, na matersku "musis" nastupit, resp. vznika Ti pravo dnom, kedy si dietatko prinesiete domov a zacnete sa on starat. Cize od nas potrebovali papier o prepusteni z Ded. Mozes teoreticky na matersku nastupit aj neskor, ale tych 6 mesiacov, co mas narok na matersku, sa Ti bude tym padom kratit. Dufam, ze to tu este niekto fundovanejsie vysvetli, ale mne to bolo takto povedane uradnickami na soc. poistovni.
@hariet cize teoreticky... prinesieme domov dieta januar 2020 -realne by som mala 28t materske+ zvysok rodicak a to 3 roky od prevzatia, ale ak pozidam o materske az jul 2020, mozem vybrat materske+ rodicak, ale zasa len do jan. 2023, cize sa pripravim o 6 mesiacov poberania penazi od statu a pobytu doma
@berginkan cize ked si prinesiem dieta domov to znamena, ze 24h 7dni v tyzdni minimalne mesiac nemozem ist nic vybavit a odist z domu, lebo sa nenaviaze? Ak by k takej situacii doslo, tak si isto nacasujeme prevzatie ked bude manzelik doma, je mozne, ze by ukecal kolegynu, aby ten turnus potiahol doma 3 tyzdne a ona v praci -tak sme hned na 3 tyznoch co bude dieta vylucne so svojim otcom (mama bude z toho 6 dni- vzdx len pon a ut par hodin mimo) a babky nie su cudzie osoby. Nejaka opatrovatelka by prichadzala do uvahy jedine ak by ony dve to nezvladali. Cize v podstate tu ide vlastne len o to, ci budem musiet ist na matersku prevzatim dietata, alebo budem moct aj v robote zatajit, ze by sme mali noveho clena rodiny. Zatial naozaj len teoretizujem a som si vedoma toho, ze sa moze stat, ze ak by to prislo vsetko bude uplne inak
@tecko28 ved urob ako myslis. To nie su moje vymysly, su nato vyskumy studie atd. Ale stale je to predsa na vas. Ja som tiez riesila ze neodidem z prace skor. A baby mi tu pisali ze ked budu interakcie sama budem chciet odist co najskor atd. Samozrejme som myslela oboch rodicov. A ano zvyknu si ludia na prvy tyzden brat dovolenku. A babka zial ano. Zatial cudzi su vsetci
@tecko28 myslim, ze je to tak.
Co sa tyka naviazania, ano je to dolezite, ale zas velmi indualne ako pise @berginkan, zalezi ake stare je dietatko a cim si preslo. Napriklad nam toto nikto nevravel na priprave, ale to len poukazuje na kvalitu pripravy.. Ja som vyslovene to tak citila, ze chceme byt s malym stale a len my, rodine som dokonca povedala, ze mozno aj 2 tyzdne budeme potrebovat byt len sami, aby to respektovali. Ale napokon uz po par otukavacich dnoch som videla, ze maly je spokojny a vsetko pekne zvladame, tak prisli na navstevu aj skor. Strazit by ho chceli, to ano, ale citime to tak, ze potrebujeme prehlbovat tu vztahovu vazbu najma my ako rodicia a samozrejme so starymi rodicmi sa stretavame. Takze sama budes citit, ako to je u vas.

@denka40 to ako vies, ze niekoho prave oslovili? To takto narovinu povedia? Snad sa to aspon teda pohne