Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@nikadomi ake stare dietatko riesite a ake mate doma?
@rebekarebekova doma 5 ročné (brali sme si ho 3,5 mesačného). Teraz 1 mesiac 🙂
Prepacte, uz sa to tu riesilo x-krat, ale nepamatam si... kam ste davali navrh 2v1 neodkladne+predosvojitelska? O osvojitelnosti rozhodol sud podla bydliska matky. Dieta je v starostlivosti DD inde a prakticky je na hostovskom pobyte u nas, zase inde. Podla zakona by to malo byt podla toho, kde ma dieta bydlisko urcene zakonnym sposobom, ak take nie je, tak kde sa dieta zdrzuje. Ja by som najradsej dala tam, kde rozhodli o osvojitelnosti, lebo tam su vraj dost rychli. Prosim poradte ako ste to mali vy.
@jesienka22 nedavaj tam kde sa to tebe paci, lebo ked podas zle, tak sa ti to pekne cele zdrzi, kedze ten nespravny sud by to cele musel poslat na ten spravny. Toto by ti mala na 100% zodpovedat kuratorka dietata kam sa to ma podat, taktiez v DeD by mohli vediet tuto info.
My sme podali do mesta, kde sa syn narodil, tam mal aj kuratorku a cely spis. Povodne sme chceli podat kde sa maly zdrzoval (v DeD v inom meste)presne ako pises ze je v zakone, ale kuratorka nas navigovala ze urcite nie.
Co pripad, to ina prax, na Slovensku to takto funguje, v jednom kraji sa to robi tak a v druhom zas inak....
@jesienka22 tam kde sa narodil aj u nás...ale! Tie by som v tvojom prípade podala tam kde bola už osvojitelnost...porád sa s niekým kompetentným...radsej
🙂
@jesienka22 my sme vsetko riesili v meste, kde rozhodli o osvojitelnosti, sudkyna si pripad riesila od zaciatku az po osvojenie. A samozrejme tam mala aj kuratorku, ktora nam bola napomocna s vybavovanim terminov.
@jesienka22 my sme dávali 2v1 v mieste narodenia dieťatka a osvojenie už budeme podávať u nas
@tecko28 osvojenie tiez tam?
@rebekarebekova ano, rozmyslali sme nad prelozenim spisu, ale kuratorka nam to neodporucala,
@jesienka22 odporucam ti si to zistit, pretoze my sme ani neurobili sami tak ale sudy a nas spis bol pol roka vo vzduchu a nikto nevedel co poriadne. Ako radi joanita. My mame sudy tam kde sa narodil a kde ma bio rodinu
@jesienka22 ahoj, my sme dali v mieste nášho bydliska, malý sa narodil v inom obvode, ale kurátorka povedala, ze máme podať u nás. Tam sme aj podali neodkladko +predosvojitelsku. Neodkladne schválili ale predosvojitelsku nechcela sudkyňa riešiť. Požiadala o preloženie do obvodu, kde sa malý narodil. To jej ale zamietli a vrátili to do nášho obvodu. Na termín súdu sme čakali vyše roka.
Takže tak nejak...drzim palce.
Ahojte, prosim Vas ako to je v pripade, ze si podame ziadost teraz, ked mame obaja trvaly pobyt v BA kraji a v priebehu cakacej doby by sme sa prestahovali do ineho kraja a zmenili aj trvaly pobyt. Nemate prosim niekto taku skusenost?
@joannita
@zuzlicek44
@tecko28
@ereska
@berginkan
@santamonica
Dakujem vsetkym. Kuratorka radi tam kde osvojitelnost, ina pani z toho isteho uradu podla miesta bydliska. A pozeram, ze u vas tiez ziadne pravidlo. Asi si hodim mincu :(
@zuzzi18 ahoj, my to práve riešime, posledný súd bude v inom kraji, sama som zvedavá ako to pôjde, potom dám určite info. Akurát sme podali žiadosť v novom meste na osvojenie, oni si musia vyžiadať spis z BA, kde sme bývali predtym, potom nám maju dať termín už tu. Budem zas urgovat, otravovať, vyvolávať, navštevovať. Nám sa to ťahá celé pekne dlho, od neodkladka su to už vyse 2 roky. Maly rastie a stále nieje oficialne náš, je to stres.
@fatma1 my sme mali online. Usmev
Ahojte, mate mat niekto v tychto tyzdnoch pojednavanie? Viem, ze do 24.1. boli pojednavania rusene a prekladane. My by sme mali mat predosvojitelsky sud koncom februara. Zatial nam ho nezrusili, ale obavam sa, ze to pride. A tak upenlivo nan cakame. Ach jaj. Na stranke ministerstva spravodlivosti som nasla oznam, ze pojednavania tohto typu sa mozu konat ak ucastnici suhlasia, ze pojednavanie bude za ich nepritomnosti. Nedali tam casovy ramec odkedy dokedy to takto bude. Riesite niekto podobnu situaciu?
@evkasus minuly tyzden sme mali sud a boli tam vsetci
@rebekarebekova Vdaka. Mozem sa spytat v akom kraji?
Ahojte, chcel by som vás pekne poprosiť ak si nájdete čas. Som študentom Vš. a píšem prácu na tému pestúnska starostlivosť. V súčasnej situácií je veľký problém vyhľadávať ľudí, alebo robiť prieskumy nakoľko je lockdown. Rovnako aj ja som pestún a preto hľadám niekoho kto má tiež dieťa, alebo deti v pestúnskej starostlivosti. Ide však o dieťa, ktoré nie je úplne zdravé čiže má nejaké zdravotné problémy ( mentálne postihnutie, zrakové, sluchové, telesné, poruchy učenia, ADHD - hyperaktivita spojená s poruchou pozornosti, narušená komunikačná schopnosť, atď.. .) Ak by sa tu našla taká osoba bol by som veľmi rád ak by mi s mojou prácou pomohla. Ide len o vaše pocity, problémy ktoré vás postretli, prípadné riešenia problémov, váš názor atď... . Ak by bol niekto ochotný mi pomôcť a napísať svoj príbeh s dieťaťom veľmi by ma to potešilo. Samozrejme to nechcem zadarmo, ak máte takéto dieťa určite by ho potešili hračky či iné veci. Predávam hračky a za ochotu by som poslal nejaké, samozrejme zadarmo. Ak by ste mali záujem mi pomôcť budem rád ak ma kontaktujete do správy. ĎAKUJEM 🙂
@ellen2016 my sme to riesili aj si sudkynou priamo na predosvojitelskom a aj ona nam povedala, ze si to ako sud oni dotiahnu a mala bola nasa o 11 mesiacov po tom co sme ju priniesli domov, ziadne zdrziavanie. Vsetko je o ludoch a ich pristupe. Co tu tak pozorujem sme asi velka vynimka ako hladko vsetko prebehlo. Jedina komplikacia je u nas stale matrika, neviem kedy sa konecne dopracujeme k zmene krstneho mena
@evkasus bb

@rebekarebekova čo by Ťa zaujímalo?