icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

miriam439
22. apr 2021

@djura 28.3. ste sa ešte len dozvedeli o dieťatku a 7.4. ste ho už mali doma? A to pri 3 ročnom dieťati?
Znovu sa mi potvrdilo, že tu na Slovensku, čo prípad, to iný postup v praxi... ale nemyslím to v zlom proti vám. Dieťatku je samozrejme už lepšie u vás...
Mám ponúkli vyše 8 mesačné dieťatko, na prvej interakcii nám v DeD povedali, že do troch týždňov ho budeme mať doma, ale si vraj musíme vybudovať nejakú vzťahovú väzbu s malým. Nakoniec to trvalo takmer tri mesiace. Na interakcie som mala chodiť do DeD 3 x týždenne, ale bol to problém, bo som pracovala a dochádzala veľa km spojom, ale za malým som chodila poctivo 2x týždenne. A keď sme konečne zaniesli na krajský UPSVAR správu z DeD o interakciách, aby nám odsúhlasili, že môžme podať návrh na neodkladné opatrenie, tak UPSVAR zrazu požadoval víkendové hosťovské pobyty malého u nás doma. A tak chúďatko malé cestovalo hore dole a malo z toho riadne stresy.

Takže sa naozaj čudujem, že pri oveľa staršom dieťatku ste to mohli tak rýchlo uskutočniť (vziať si ho domov). Ale myslím, že je to pre neho lepšie, keď je u vás doma, ako keby sa tak zbytočne miatol a stresoval ako náš drobček.

berginkan
22. apr 2021

@miriam439 velmi zalezi od ded. Nam ho tiez chceli dat na hostovsky po tyzdni a ze uz u nas ostane. Ked som sa pytala ze ci netreba tri interakcie tak povedali, ze ved to sa stiha. To bolo ale mensie dieta

miriam439
22. apr 2021

@lienocka1988
My sme brali dieťa domov koncom júla (v piatok), v pondelok som išla s neodkladným opatrením (bolo ešte len vykonateľné) a s preberacím protokolom (a asi aj s rodným listom) na Sociálnu poisťovňu, dali mi žiadosť o materské, to mi potvrdil zamestnávateľ a zaniesla som to potvrdené na sociálnu poisťovňu. Materskú mi priznali od piatku (deň prevzatia dieťaťa z DeD).
Neodkladné opatrenie nadobudlo právoplatnosť koncom augusta, ale dozvedeli sme sa to veľmi neskoro a až koncom toho roku sme si dali na súde vyznačiť právoplatnosť... a materské mi už chodilo pravidelne (aj keď sme ešte nemali vyznačenú právoplatnosť).
Materské od sociálnej poisťovne a materská dovolenka u zamestnávateľa ti patrí odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD... ALE prídavky až odo dňa právoplatnosti neodkladného opatrenia!!!
Nám ich ich doplatili spätne.
Skúsim ti to ohľadom materského pozrieť v zákone, priložím ti to tu potom.
Manžel nech si na personálnom oddelení v práci požiada o daňový bonus na dieťa, patrí mu už za celý mesiac, v ktorom ste prevzali dieťa. My sme dostali bonus už aj za júl. Ak je manžel SZČO, tak bonus uplatní až v daňovom priznaní.

miriam439
Autor odpoveď zmazal
miriam439
22. apr 2021

@berginkan My sme práveže natrafili v tom DeD na veľmi ústretovú psychologičku i sociálnu pracovníčku... nám do toho zasiahla pani úradníčka z krajského krajského UPSVAR a tým sa všetko odtiahlo a malý sa zbytočne stresoval zmenou prostredia a osôb, keď pendloval medzi nami a profi rodinou. On tým výslovne trpel...

miriam439
22. apr 2021
miriam439
22. apr 2021

@lienocka1988
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
my náhradní rodičia sme iní poistenci, preto § 49

rebekarebekova
22. apr 2021

@miriam439 hrozne sa to uz len cita, cim ste si presli a aj syncek. Veru, je to chory system, ze toto dovolia.
Ako sa mu teraz vodi?
Cakate na druhe, ci sa mi to pletie?

laura1994
23. apr 2021

@miriam439 prosím teraz čo napíšem neber osobne, ani nechcem nikoho uraziť. Ale podľa môjho názoru tie hosťovské pobyty sú jedna veľká somariny! Dieťatko si ako tak zvykne cez víkend a v nedeľu alebo v pondelok ho opäť treba odniesť naspäť! Ja si ani neviem predstaviť čo sa musí v jeho hlavičke odohrávať.... Ako sa musí báť, či znova po neho nastávajúci rodičia prídu. Chorý systém toto je fakt! Asi ako všetkom ☹ ....každý detský domov iné podmienky..

kattyb
23. apr 2021

my sme mali 4 interakcie, 3 v DED a štvrtú u nás doma. Každý týždeň jednu, čiže to trvalo mesiac. Po štvrtej interakcii sme si išli pre malú a je u nás na hosťovskom pobyte, ktorý sa bude podľa potreby predlžovať dokym nebudeme mať zo sudu neodkladné opatrenie, ktoré sme si podali v deň keď sme si boli pre malú. Povedali mi ze o materskú si môžem požiadať až keď budem mať právoplatné neodkladné.Takže zatiaľ nedostávam nič, len nejaké stravné mi vyplatia z DED, nejakych 70 euro mesačne.

berginkan
23. apr 2021

@laura1994 ono vela tych hostovskych sa predlzuje a dieta sa uz do ded nevrati. treba sa nato pozriet aj z inej strany. niekedy je to jedina moznost ako ti moze Ded dieta dat

nikadomi
23. apr 2021

@kattyb my sme mali presne tak isto 😊 akurát rýchlejšie interakcie.. potom malú domov na hosťovský a čskalo sa na schválenie neodkladka 😊 ja osobne by som nepristúpila na prerušovaný hosťovský pobyt. To bola u mňa v DD jedna z prvých info, že bábo chcem. Čo najskôr. Ale žiadne prerušovanie. Chvalabohu v oboch prípadoch to bolo aj v záujme DD takto postupovať. Musí to byť extrémne náročné. Pre tie detičky. Samozrejme aj rodičov, len my si to v konečnom dôsledku vieme racionalizovať.

djura
23. apr 2021

@jesienka22 o čom komkretne mate namysli?

djura
23. apr 2021

@miriam439 ano mate pravdu, je to absolutne individualne...
Nam pomohla pandemia na zaklade ktorej to urychlili...
A hlavne to zalezi na babach na urade 🙂
V nasom pripade mame obrovske stastie v celom procese od podania ziadosti az podnes...

Tak kazdemu drzim palce aby rovnako natrafili na empaticke uradnicky :-*

lienocka1988
23. apr 2021

@miriam439 Srdečná vďaka veľmi veľmi si mi pomohla 😘 lebo uz som myslela ci si nebudem doplacat poistovne v tom medzi obdobi.

jesienka22
23. apr 2021

@djura Myslim, ze obidve deti budu potrebovat viac ako 50% vasej pozornosti. Deti v nahradnej starostlivosti, najme pri adaptacii, nie su standardne deti. Treba pocitat s tym, ze su narocnejsie na pozornost, aj ked to nemusia prejavovat. Navyse, ak si bezdetna, tak starostlivost o novorodenca, resp. babo je celkom veda. Odporucam si to neidealizovat, ale nechat si poradit od ludi so skusenostami.

joannita
23. apr 2021

@jesienka22 ale tak zas....aka je veda starat sa o novorodenca? Neviem nemam ten pocit... Jasne 2 deti naraz nieje sranda, ale ja som presvedcena o tom ze si poradia a ze sa aj mozno s niekym poradia. Je fakt super ze budu surodenci spolu podla mna

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
jesienka22
23. apr 2021

@joannita ja som mala 2 babatka, ktore minimalne v niektorych obdobiach neumoznovali sa dostatocne venovat aj surodencovi

berginkan
23. apr 2021

@jesienka22 najdolezitejsie je otvorene stdce a laska. Vela lasky. Vsetko ostatne sa da zvladnut a naucit

jesienka22
23. apr 2021

@berginkan Nesuhlasim. Ale urcite zavisi aj ci mozu pripadne pomoct stari rodicia.

kikuska_wedge
23. apr 2021

Ahojte dievcata. Potrebujem radu k materskej. Od maja budem na urade prace. Cca na jesen by sme mali prist na radu. Vznikne mi ale narok na matersku, ak budem v evidencii uradu prace? (Podmienku 270 dni mam splnenu). Neboli ste niekto takto. Alebo sa musim pred prevzatim do starostlivost na par dni zamestnat?

janakjk
23. apr 2021

@kikuska_wedge musíš byť aktuálne v tom čase nemocensky poistena, čiže buď zamestnaná, alebo si dobrovoľne platiť nemocenské

andrea_82
23. apr 2021

@janakjk nie som si ista, da sa platit osobitne iba nemocenske? Podla mna len cely balik dobrovolneho poistenia.

kikuska_wedge
23. apr 2021

@janakjk ok dik. Dohodnem sa s kamaratom, aby na zamestnal. Ak by som si platila min. poistne dobrovolne, mala by som min. matersku.

janakjk
23. apr 2021

@andrea_82 ano len celý balik, ale myslela som to tak že proste musi byť nemocensky poistena v tom čase

joannita
23. apr 2021

@jesienka22 tak samozrejme, ale tak je to v bio rodinach, ked su deti hned po sebe. Ja chapem ze toto je ine lebo starsi chlapec bude zrazu v novom prostredi a vsetko vnima, ale nerobila by som z toho taku vedu a nestresovala by som dopredu.

djura
23. apr 2021

@jesienka22
@joannita
Neidealizujem si samozrejme ze si nechame poradit...
A myslim ze to az taka veda nieje novorodenecká starostlivosť , samozrejme to je náročne...ale nie nemožné...
Nemyslím si že je nutné úplne všetko hrotiť hneď ... uvidíme časom... som zdravotníčka a milujuca "matka" takže verím že to s milujúcim manželom/ otcom zvládneme 🙂

nikadomi
23. apr 2021

@djura veľmi vám fandím. Ja by som do toho rozhodne šla. S ružovými okuliarmi, či bez.. sůrodenci, ak je len trocha možnosť, majú byť spolu.. ♥️

magimary
23. apr 2021

@djura urcite to zvládnete... všetko sa dá, ak je odhodlanie a vôľa hľadať riešenia a nie výhovorky 👍
Veľa síl, odvahy a trpezlivosti.
Náročné to bude najmä zo začiatku, potom to už bude ľahšie a ľahšie.