Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita to som netusila s aktualizaciou..
Ale my sme iny pripad. Pravoplatnym pestunstvom sme boli vyradeny z poradovnika.
A teraz ideme podavat na osvojenie.. ktovie ci treba zase aktualizaciu..
@rebekarebekova skus sa spýtať na kuratele, aj ja som zvedavá čo Ti povedia
@kikuska_wedge ďakujem pekne 🙂 maly dovršil tretí rok počas hosťovského pobytu :-/ nevadí čo už
@tulipan43 no ale my vlastne mame "aktualnu" aktualizaciu, vdaka/kvoli druhej dcerke..
@rebekarebekova tak to máte super, o starosť menej 🙂
@tulipan43 ale teda ktovie kedy bude adopcny sud.. nikto neriesil podobne? Ze z pestunstva do adopcie? Treba aktualizaciu?
Ahojte, mame za sebou prvú prípravu, musím priznať, že pocit nad moje očakávania, veľmi prijemne. Budeme sa stretávať každý týždeň, niekedy aj častejšie, tak verím, že to nebude dlho trvať. Chcem sa ale opýtať, myslím, že sú tu rodiny, ktoré majú dieťatko v pestúnskej starostlivosti, nie osvojené. Ako dlho sa čaká v bratislavskom kraji? Máte skúsenosť s následným osvojením dieťatka? Ďakujem za postrehy a skúsenosti
@rebekarebekova my sme riešili, ale stihli sme to dvoch rokov takže aktualizáciu sme nemuseli riešiť
@darci17 nam pestúnku starostlivosť ponukli týždeň po zaradeni do zoznamu žiadateľov. Aj napriek tomu ze sme boli zásadne proti pestúnskej, chceli sme len adopciu...
@nikoleta177 a ako ste sa rozhodli?
@darci17 boli sme v soku a v tom navale emócii sme si povedali ze si pozrieme jeho dokumentáciu, potom na základe ocarenia z fotiek, sme si povedali ze sa s nim aspoň raz stretneme...a bola to lasla na prvy pohľad 💖 dietatko je u nas doma uz tri mesiace 🥰
@nikoleta177 to je mile, určite to nebola náhoda ❤️
baby inak mne nie je jasna ta aktualizacia pripravy celkom. Par mesiacov po tom, ako k nam maly prisiel nam vyprsala ta 2 rocna lehota aktualnej pripravy a pocas sudov od nas nikto nic nechcel, ani sme si nic neaktualizovali a nedavali nikam doklad o priprave. Tak teraz neviem...
@hariet aj my tak
♡ dozvedela som sa že môj synček sa nekočikoval nikdy ☹ tak som okamžite zaobstarala "buginku" na dlhšie trate... keď to zbadal žiadná emócia... posadila som ho doň a potlačila pár metrov po záhrade....
Dievčatá také šťastie v očiach a úsmev na tvári som nikdy nevidela... ♡
A ešte taká vec, keď prišiel k nám domov nazval ma maminka.... také nacvičené mi to prišlo ...a postupne si ma premenoval na mamka ♡
A už bežne pred cudzími ľuďmi sa tísne kumne, a chráni si ma.... 🙏😍 zo začiatku to tak nebolooooo bože ja asi odpadnem od šťastia ... ♡
Každej prajem toto aj 10x viac...je to úžastné ♡ držte sa bojovníčky ❤
Žienky, hlavne tie, ktoré ste tu nové a riešite tieto veci aktuálne... a nechce sa vám hľadať v príspevkoch cca rok dozadu, kedy sme tam viedli dosť podrobnú diskusiu o tom....
Ja viem, že v bežnej reči sa veľa pojmov používa aj tak, že sa zamieňajú, ale z kontextu sa rozumieme... ale keď potrebujete riešiť niečo úradne, je dôležité používať správne pojmy a aj ich chápať správne.
Neberte to, že chcem niekoho poučovať alebo sa hrať na múdru, ale moje nasledovné riadky a príspevky berte tak, že vám novým mamičkám a budúcim chcem pomôcť...
TAKŽE:
"materské" je dávka zo sociálnej poisťovne, ktorú poberá bio matka alebo bio otec dieťaťa po splnení podmienok v zákone o sociálnom poistení
Môžme to poberať aj my, ktorí si dieťa vezmeme do náhradnej starostlivosti (NRS) - nás zákon označuje ako INÝ POISTENEC
Píšem to takto preto, lebo vám tu pridám neskôr aj link na zákony, aby ste si mohli aj vy pozrieť presné znenia... tak aby ste vedeli, kedy sa to vzťahuje na vás...
"materská dovolenka" čerpáte ju v práci, keď splníte podmienky podľa Zákonníka práce
"rodičovský príspevok" je dávka, ktorú vám vypláca UPSVAR (úrad práce, soc. vecí a rodiny), po splnení podmienok podľa zákona o rodičovskom príspevku
"rodičovská dovolenka" čerpáte ju v práci po splnení podmienok podľa Zákonníka práce
MATERSKÉ
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
§ 48 - 53, my hlavne 49

@kikuska_wedge chcela si napísať do šiestich rokov dieťaťa, nie do troch 🙂