Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
MATERSKÁ A RODIČOVSKÁ DOVOLENKA
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
§ 166-169... pre nás hlavne §169
Ešte chcem k MD a RD niečo vysvetliť, čo používa zákon (a čo sa v praxi ľuďom trochu pletie) a potrebujeme to aj na správne chápanie § 169, ktorý sa týka nás - rodičov detičiek z DeD...
Podľa § 169, keď si vezmeme dieťatko do NRS, tak máme najprv nárok na 28 týždňov (v určitých prípadoch aj viac) materskej dovolenky (žena) alebo rodičovskej dovolenky (muž) podľa § 166 ods. 1... - § 166 ods. 1 hovorí vlastne o tom, že toto prvé obdobie starostlivosti o dieťa sa u ženy nazýva materská dovolenka, ale u muža je to rodičovská dovolenka.
A teraz pozor - toto je pomenovanie pre pracovnoprávne účely - nehovorí to nič o tom, či žena alebo muž poberá práve dávku materské alebo rodičovský príspevok...
Kľudne môžete byť v situácii, že ako žena budete na materskej dovolenke, ale budete od začiatku poberať z UPSVAR len rodičovský príspevok (pretože podľa zákona o sociálnom poistení vám nevzniká nárok na dávku materské).
Alebo váš manžel bude na rodičovskej dovolenke a bude poberať dávku materské zo Sociálnej poisťovne.
A potom sa § 169 odvoláva ešte aj na § 166 odst. 2 a znovu sa tam hovorí o rodičovskej dovolenke. Toto je už to druhé obdobie starostlivosti o dieťa (po uplynutí tých 28 týždňov - MD u ženy a RD u muža)... toto je to obdobie, ktoré za normálnych okolností bio rodičom skončí dňom, keď ich dieťa má presne 3. narodeniny
U nás náhradných rodičov je koniec RD stanovený inak (je to uvedené v tom § 169, ale teda kľudne sa môže stať, že aj pri zdravom dieťati budete môcť čerpať RD do jeho 6 rokov (aj v závislosti od toho, koľko malo rokov, keď vám bolo zverené).
Žienky, toto ale NIE JE záväzný výklad zákonov - skúsila som vám to len vysvetliť "ľudskou rečou" ☺️
Pred MD a RD som pracovala v oblasti účtovníctva a určité veci okolo zákonníka práce a poisťovní som riešila aj v práci, takže sa viem trochu viac "hrabať v zákonoch"... no určité veci som si "musela" za pochodu naštudovať v posledných 4 rokoch naštudovať sama, lebo mám rovnakú skúsenosť (ako mnohé z vás), že nie každá osoba na úrade / poisťovni čítala zákon, ktorým sa akože riadi... však to poznáte... škoda ďalších slov na túto tému 😎
Prikladám vám tu aj linky na dané zákony, aby ste ten základ mali pekne pokope a mohli si pozrieť originálne znenie zákona... pretože aj ja som len človek, teda sa môžem mýliť, alebo mi niečo ušlo a zabudla som vám niečo podstatné napísať..
Kvôli určeniu správneho konca RD pre nás náhradných rodičov, som vlani písala aj na ministerstvo soc. vecí - tak akože potvrdili mi to, že ja som zákon pochopila správne - že aj podľa nich by to tak MALO BYŤ, ale zároveň dodali, že záväzne mi môže odpovedať myslím že len ústavný súd - takže ÁNO, ALE...
Inak, ak by ste vy žienky, čo práve teraz riešite začiatok NRS, mali potrebu o tejto téme zistiť viac (a dokážete si nájsť čas) - našla som našu spoločnú debatu, kde sme dosť podrobne poriešili hlavne koniec RD a RP.
Našla som začiatok na strane 1063, kde jedna pani položila otázku ohľadom toho, že jej na UPSVAR tvrdia, že má o mesiac menej nárok na RP... riešili sme do až do strany 1072...a na str. 1071 nájdete aj vyššie spomínanú odpoveď z Ministerstva SVaR
Píšem to tu pre to, že za ten rok sa v týchto veciach hádam až tak veľa nezmenilo a možno by táto naša debata spred roka mohla niekomu novému pomôcť...
Ahojte, idem k Vám s otázkou, hlavne na tie, ktoré ste mali na začiatku v pláne neromske dieťa a nakoniec máte doma poloromske, resp. rómske.
Z úradu nám ponúkli do pestúnskej poloromske dieťa (aj napriek našej požiadavke na nerómske) a my zvažujeme ísť do interakcie s ním.
Moja otázka je, že čo Vás natoľko ovplyvnilo, aby ste svoje rozhodnutie zmenili? My s manželom sa nejako nevieme pohnúť z miesta.
@miriam439 Mozem otazocku? Nam bolo dieta zverene na zaklade neodkladneho opatrenia v septembri minuleho roku. Pobedala som hned matersku 28 tyzdnov a v marci som presla na rodicovsku. Dnes som si bola na urade prace pre potvrdenie odkedy dokedy mam pravo poberat rodicovsky prispevok. Pani mi tam vyznacila 3 roky od predosvojitelskeho sudu ktory bol vo februari tohto roku. Teda od pravoplatnosti zverenia do predosvojitelskej starostlivosti. Nespravila chybu? Nema to byt 3 roky od pravoplatnosti predbezneho opatrenia? Ved dietatko sme uz fyzicky mali zverene od septembra. V linku ktory uvadzas sa pise ze su to max 3 roky od pravoplatnosti rozhodnutia, ktorym bolo dieta zverene do NRS.
@wodanka ahoj, nemám tuto skúsenosť prezitu, zatiaľ chodíme na prípravu a tiež mame požiadavku na nerómske do 4 rokov. My by sme išli do interakcie, no po nej by sme museli byt na 100% rozhodnutí. Proste podľa mna to budete cítiť. U nás je manžel ten, ktorý je proti, ja ho vôbec nepresviedčam, to musí byt skutočne jeho rozhodnutie. Držím Vám veľmi palce. Aké ste mali požiadavky? Ako dlho ste čakali a aký kraj ste?
@ivana2703 ja si myslim, ze nato sa pracovnicky spoliehaju.ze sa ti to dieta zapaci. lebo tak to je, kto by nechal take male mile dieta aj ked snedsie ze?
@wodanka ja ti radit nemozem, len skusim z inej strany. ak mate iba strach a pochybnosti, tak sa to moze zmenit. ale ak ste a nemyslim to vobec v zlom nastaveni uplne proti, tak to nerieste. zial velakrat sa pri tomto tazkom a dlhom obdobi cakania dostavame do pozicie, kedy nas urady zahanaju do kuta a nekoname triezvo a realisticky ale cez emocie. nie vzdy je to zle, len naozaj si treba uvedomit a nahlas povedat co je vas realny problem s inym etnikom... anemusite byt rasisti
@darci17 my už máme osvojeneho syna a teraz čakáme na druhé, cca 2 a pol roka. A požiadavky boli nerómske a mladšie ako náš syn, s tým ze môže byť aj pestúnska.
@berginkan nám čakanie nejako nevadí, i keď samozrejme by sme boli radi, keby to ide rýchlejšie. S Rómami ako takými nemáme problém a ani zazitu zlú skúsenosť. Len si nie sme istí tým, čo nám iné etnikum prinesie. Už vieme, že dokážeme ľúbiť "cudzie" dieťa. Teraz je otázka ci budeme vedieť ľúbiť aj dieťa iného etnika. Na fotkách sa mi malý veľmi páči, ale veď ktoré malé dieťa je škaredé, že? 🙂
@evkasus ma to byt 3 roky od pravoplatnosti prveho sudu, cize od neodkladka. Dovtedy budes dostavat rodicak. Tak je vyhodne pre teba, ze ti vyznacila dlhsiu dobu poberania 😁 ale radsej by som ju na to upozornila, aby si nemusela potom peniaze vracat.
A inak na rodicovskej dovolenke mozes byt az 3 roky od skoncenia materskej dovolenky. Ale pozor, uz bez poberania rod. prispevku, ten budes mat dovtedy ako pisem hore.
@wodanka my tiez mame roma...ja ked sa doma na neho pozeram , nevidim ziadny rozdiel. Neviem v com iny by bol rozdiel mat biele. Okrem snedsej pokozky ktoru romske moze mat a ze ludia to mozu riesit a bude sa s tym potykat ? Nas je taky polosnedy. Je to uplne normale dieta, nechova sa inak ako biele. A podla mna uz trosku na Slovensku postupujeme s predsudkami a este som sa nestretla so zlou reakciou aj deti sa s nim hraju aj ostatne mamicky su nanho mile. Do interakcie chodte uvidite co budete citit. Sice kazdy to inak berie, lebo nam slo len o zdravotny zaznam, vyzor sme neriesili, dokonca na interakciach som nebola unesena jeho vyzorom popravde. Proste normalne deculo. Ale vyklul sa z neho najkrajsi chlapec fakt krasny a uzasny
@evkasus Áno, máš pravdu, pochopila si to správne, pani urobila chybu.
V zákone o RP v § 3 odst 2c sa jasne píše: "najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti"
Mne aj kamoške UPSVAR tak tiež priznal - od právoplatnosti neodkladného opatrenia.
Na úrade to buď zle pochopila, alebo ona to môže brať tak, že neodkladné opatrenie nie je rozhodnutie, je to len opatrenie, alebo myslím, že presne tam je nadpis uznesenie (nechce sa mi to ale hľadať v dokladoch).
Ale keď sme tu pred rokom viedli o tom debatu, myslím, že viac žien tu potvrdilo, že dostávali 3 roky od právoplatnosti neodkladného opatrenia...
@wodanka ahoj, aj my mame romacku. tento rok Eduma spustila "romskych poradcov", t. j. romaci pomahaju bielym vychovavat romske dieta. za nas, super projekt. nasa 5 rocna dcera dzavoce par slov po romsky a machruje, ze ma ohen & hudbu v srdci. je to o nastaveni vas, rodicov. my zijeme vo velkom meste a nikto z nasho okolia toto neriesi, no boli aj taki, kt. ked sme im povedali, ze mame v plane si osvojit romske dieta, tak zalomili rukami, ze paneboze, len romske nie. a boli to aj mladi ludia. vsetci do jedneho su dnes do nej a su stastni, ze ju maju v zivote. o prvej fotke z uradu ani nehovorim.... vsetci nas v tichosti lutovali, mala totiz vyzerala ako mala cierna gula. dnes sa na tom smejeme🙃 uz ma svetlejsie vlasy ako ja a postavicku ako lusk😉
@wodanka ahoj, my zrejme máme poloromskeho chlapčeka, ale nieje to isté, otec neznámy. Kazdopadne na fotkách ako bábätko vyzeral ako polorom/róm, keď sme prišli na interakcie, tak sme boli prekvapení, že v skutočnosti vôbec. Teraz ma 3 roky a vlásky má hnedé, položku krásnu, jemne snedu a je nám to šumafuk, či je alebo nieje. Biomatka je biela. Uvidíme čo život prinesie, každopádne by sme ho nemenili. Inak my sme etnické dieťa nechceli viacmenej kvôli môjmu otcovi, ktorý žil na mieste s rómskym problémom a doslova ich neznášal, nechcela som aby malý pocuval tie jeho reči, prosto aby tým netrpel v buducností. Ale otec sa všade hrdí akého ma vnučika, takže chvalabohu za to.
@wodanka Ahoj, neviem či ti moja skúsenosť pomôže, ale my sme mali 2 roky len biele dieťatko, na aktualizácii sme zmenili na poloromske. Teraz skoro po ďalších 2 rokoch sme zmenili na rómske. Máme ísť pozrieť jedného chlapčeka, ktorý na fotkách nevyzerá vôbec ako rom. Tiež som sa veľmi Bala ako zareaguje na to okolie. Mamka vedela, že sme zmenili na rómske, ale ocko nie. Keď sa však dozvedel , že máme ísť pozrieť na chlapčeka plakal spolu so mnou a plače stále keď si na to spomenie ( samozrejme od radosti ) .
@laura1994 @santamonica @tulipan43
@ellen2016 ďakujem Vám za Vaše skúsenosti, Vaše príbehy s detičkami ❤️
Aj na základe nich sme sa s manželom rozhodli ísť do interakcie s malým. A potom dáme na náš pocit so stretnutia s ním. Ja som už takmer rozhodnutá, manzel zatiaľ nie.
@berginkan riešilo sa to na príprave a tam nám bolo povedané, že zmenu podmienok na dieťa si máme poriadne premyslieť a nedať sa dotlacit do niečoho čo vlastne nechceme.
Ale po všetkých skúsenostiach, čo už máme, z nejakej požiadavky ustúpiť treba, ak je náš záujem o ďalšie dieťa skutočný.
Takže reálne to dieťa bude buď od narkomanky (to je napr. náš prvý syn), alkoholicky, matky s mentálnu retardaciou alebo schizofreniou a neviem čím všetkým ešte. Alebo bude od niekoho, kto je ako tak v pohode, len s tým, že bude iného etnika.
A je na zvážení každého, čo je pre neho už moc a co ešte dokáže akceptovať.
A to práve teraz my zvažujeme, čo už je moc a co ešte nie.

RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
* pre nás hlavne § 3 odst. 2 pís. c
* upozorňujem, že aj keď je to aktuálne znenie zákona, tak výšky RP v 2021 by mali byť 275,90 € / 378,10 € - zmenili to opatrením (jeho číslo neviem)