Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@wodanka tak to máte fakt super. Nám ho dajú prvý krát na noc z piatka na sobotu, ale v sobotu ho musíme o 17 odniesť naspäť a v nedeľu o 10 ísť znova po neho.
@nikadomi trvajú preto na právoplatnosti lebo vraj kým nebude právoplatnosť je dieťa ich a ona ho nemôže vymazať zo systému.
@ereska presne toto mi mamka vravela, že si mám zistiť, či sa to takto nedá že pôjdeme na súd a povieme, že sa nechceme odvolať. A nech nám vyznačí právoplatnosť. Žienky ja vám veľmi pekne ďakujem, aspoň viem, že znova som mala ja pravdu. ❤️❤️❤️
@laura1994 pri sudnom rozhodnuti je dolezita vykonatelnost. Vtedy je rozhodnutie vymahatelne. Ak budete mat vykonatelne rozhodnutie, cdr vam dieta musi odovzdat. Aj ked nebude este pravoplatne. My sme mali dve neodkladka vykonatelne hned, pravoplatne neskor. Pri prvom sme velmi cakali na neodkladko kvoli tomu, ze sme mali hostovsky a potrebovala som uz zacat matersku. Volala som na sud a snazila sa to urychlit. Tam mi myslim aj povedali, kedy uz si mozem prist vyzdvihnut vykonatelne rozhodnutie.
@laura1994 ja nechapem tych ludi v cdr. Je jednoznacne v zaujme dietata, aby nechodilo horedole. Ked to oni dietatu takto komplikuju kvoli tomu, aby to mali administrativne jednoduche, je to smutne. Nam inak pomohlo vo vyjednavani s detskym domovom, ked som argumentovala, ako to moze fungovat inde, ze preco by sa to u nich nedalo.
@laura1994 ja tomuto nerozumiem. My máme jedno dieťa z PO (bol u nás na hosťovskom v Ba nepretržite 7mesiacov, kým sa súd pohol!!!! A druhú nám dali hneď ako to šlo.. je pravda, že ja som sa voči prerušovanénmu hosťovskému vymedzila asi v prvej minúte stretnutia v cdr.. je neuveriteľné, že niekde to nejde. To je pre dieťa aj pre vás devastujúce denne ho premiestňovať z náruče do náruče. Ak tomuto niekto nerozumie, nemá vykonávať túto prácu!!!! Ja som teraz tak rozhorčená z toho, čo píšeš, že až!!
@laura1994 domov vam MUSI odovzdat dieta akonahle bude neodkladko VYKONATELNE, pamatam si na to, lebo ked sme to riesili, tak aj domov aj nasa pravnicka nam prizvukovali, ze si musime cim skor prevziat dieta na zaklade vykonatelnosti, inak by sa vraj porusil nejaky zakon, alebo laicky povedane, bolo by to marenie sudneho rozhodnutia. Cize v ziadnom pripade necakat na pravoplatnost. Skus si to najst v nejakom zakone a potom im to ukazat? Ale teda prvodrade je aby vam schvalili to neodkladko vobec
@jesienka22 my to budeme mať tak že pri prevzatí papierov bude už aj vykonateľnosť dnes sme obvolavali súd, ak to schvália môžeme si prísť po to hneď to bude aj vykonateľné.
@jesienka22 aj ja som sa takto snažila argumentovať, ale žiaľ mi to nepreslo. Tvrdia že dieťa je zverené im oni za neho zodpovedajú preto to nieje možné
@nikadomi ja som strašne rada, že má viete v tomto pochopiť lebo som si už pripadala úplne ako psychopat.
@nikadomi ďalší postup bude taký ako doteraz podľa všetkého.
@joannita ďakujem veľmi pekne, ja viem že to takto funguje, len vieš ako im to dokázať skús pohľadať ešte nejaké zákony, kurátorka malého vravela sociálnej pracovníčke že ako náhle pride papier, že to je schválené môžem si malého prevziať a nastúpiť na MD. Ako tie pani v CDR sú milé to nemôžem povedať, ale je to také hocijaké no
@laura1994 Ta vykonatelnost sa riadi sudnym poriadkom, podla mna to tam nie je napisane tak, aby to pochopila teta v cdr. Ak vam cdr nebude chciet vydat dieta na zaklade vykonatelneho rozhodnutia, konaju protizakonne. Mozte pohrozit staznostou, pravnikom, zavolat pravnika, skusit zaangazovat urad.
@jesienka22 ďakujem pekne za radu. Len keď to tak bude, tak škoda, že opäť bude "trpieť" dieťa a budú sa naťahovať dní... Je to fakt hrozne. A možno na koniec všetko dopadne dobre, lebo ako tety z CDR boli fakt milé. Aj keď dostali z úradu papiere tak hneď nám volala, že si môžeme podať neodkladne no uvidíme
Ahojte, viete mi poradiť koľko kópií musím mať, keď idem podávať na súd 2v1 neodkladko spolu s pestunskou. Na úrade mi povedali, že 1x stačí. No mne sa to nezdá 🤷🏻♀️
Ahojte, prosim mate nejaky email do socialnej poistovne, kde mi aj realne zodpovedaju moje otazky ohladne materskej? Dovolat sa tam je asi nerealne...
Nrmyslim maily ktore maju uvedene na stranke, ci ste niekto nepisali nahodou kde vam aj relevantne odpovedali.....
@laura1994 z akeho systemu ho musi mazat? Co to trepe? Ach. Hostovske pobyty nepozna?
Ake stare dietatko riesite?
@joannita ja som uz 2 krat pisala. A na ofic mail a oni si to poposuvaju a odpovie kompetentna.
Co potrebujes? Mozno budem vediet
@rebekarebekova no tak dávajú nám ho len na 1 deň od rána do poobedia a potom ho musíme naspäť odviesť, dieťatko má 3 mesiace
@laura1994 nam tiez popredu vraveli ze neodkladka neschvalia a aj neschvalili. Ked som volala na sud pred par mesiacmi ze je to uz pol roka a takto sa neda fungovat povedali mi ze som si mala dat Nahradnu rodinnu starostlivost a mozno by schvalili ze pri pestunskej neschvaluju. To by ma v zivote nenapadlo kedze maly bol jasne na pestunsku s pravdepodobnostou osvojenia....akoze kazdy sud ma svojske jednanie. Drzim palce. Ak neschvalia potom uz len uprosit CDR o hostovske pobyty
@rebekarebekova mozem ti to napisat do mailu? Je to dlhsie....
@tanuska28 aka blbost. Nam uz schvalili 2 neodkladka s pestunstvom.
Mrzi ma to za vas.
@djura mam iny prijem chvalabohu inak by som pravdepodobne musela dat vypoved alebo sa vzdat dietata... Na toto nikto nemysli. A to sme ho vracali 3x a bolo to prišerne uz dost vnimal.
@laura1994 tiez sme to mali spojene neodkladko plus pestunska. Ale podla mna vynimocne neschvaluju tak myslite pozitivne 🙂
@tanuska28 u vas si podla mna sudca poriadne neprecital podanie :(

@laura1994 tento systém je veľmi zlý, jedno CDR dá dieťa domov hneď ako sa podá prvý návrh na sud, niektoré CDR až po súde, niektoré až po právoplatnosti. Myslíte dievčatá, že sa raz dočkáme toho, aby na prvom mieste bolo dieťa a nie pomyslené zákony toho ktorého riaditeľa. Chcelo by to zmenu zákona. Každopádne držím palce, aby ste ho mali čo najskôr doma.