Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@laura1994 si pozri ešte toto
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
§ 54 - viď aj foto...
Ak by v našom DeD neodkladné opatrenie nepovažovali za rozhodnutie súdu (a v zákone nepíšu vôbec o právoplatnosti), tak my by sme dieťa z DeD a Protokol dostali až o dva roky neskôr, pretože my máme pestúnsku a právoplatnosť riadneho pojednávania (a rozhodnutia súdu o PS) nadobudlo až o cca dva roky. Nám sa tak dlho všetko ťahalo od neodkladného opatrenia do riadneho pojednávania o PS.
@laura1994 A dokonca (minule som o tom sem tiež písala) - ja osobne som bola prítomná na pojednávaní súdu o zrušení ústavnej starostlivosti (vyňati dieťaťa z evidencie DeD), ktoré sa konalo o cca tri mesiace po prevzatí dieťaťa z DeD (neodkladné opatrenie bolo právoplatné už cca dva mesiace)
Takže náš DeD konal na základe vykonateľnosti neodkladného opatrenia, takže keby si oni zákon vysvetľovali inak, ako ti tu už viaceré baby potvrdili, tak ja by som nemohla poberať materské ani nastúpiť na MD vtedy, keď som nastúpila....
@laura1994 A podľa mňa, keď je prax toľkých rôznych DeD taká, ako ti tu píšeme viaceré, takže mýli sa zrejme váš DeD a nie mnohé iné po celom Slovensku.
Ja by som kvôli tomu písala hoc aj na Ústredie práce a SV do Blavy či Ministerstvo SV.
Ina vec je, žeby ste nemali neodkladné opatrenie, tak by si musela riešiť situáciu inak (neplatené voľno, PN...), ale ty máš v rukách rozhodnutie súdu....
Nájde si ich stránky a píš im cez internet, lebo ja som písala ohľadom jednej veci a posielala poštou a trvalo to dlho a aj mi tuším napísali, že treba radšej riešiť cez internet.
@laura1994 obrat sa s prosbou o pomoc na socialnu kuratelu ustredia upsvar.
Žienky ďakujem vám veľmi pekne ❤️❤️❤️ Som rada, že ste ochotne pomôcť a poradiť. Manžel išiel odniesť papiere na sociálnu dnes som bola dať aj čestné vyhlásenie, tak uvidím ako to bude. CDR nám dalo malého na základe toho, že my sme im papiere poslali čo sme dostali my.
@laura1994 nechapem, kto "ona"? Profi? A ved co ona pobera matersku? To asi nie... A tebe ide o matersku predsa, tak ake peniaze mala na mysli ze nemozes poberat ty aj ona? A nechapem ako im nenohlo prist rozhodnutie sudu? S kuratorkou maleho si hovorila? Ja toto nchapem proste, mna by asi od jedu roztrhlo. Ja by som pisala staznosti uz na vsetky mozne miesta a aj by som im volala a povyhrazala by som sa im pravnikom
@joannita sociálna pracovníčka CDR s ňou všetko riešime od začiatku, 17.6 majú prísť ešte na kontrolu. Neviem čo všetko poberajú na malého, ale vravela, že stravnu jednotku mi vyplatí. To robí na mesiac cca 93€.Ja som sa jej pýtala, že ako je možné, že im ešte neprišlo rozhodnutie aj som vravela aku adresu sme dali korešpondenčnú , sociálna pracovníčka CDR mi vravela, že im to má prísť elektronický a ešte stále im nič neprišlo , čo sa mi veriť nechce. Kurátorka má dovolenku a nastúpila len teraz niekedy v januári sme jej prvý prípad tak veľmi mi s tým pomôcť nevie. Ja už mám nervy v koncoch. Mne nejde o peniaze, ale ide o to že ani v práci teraz nevedia ako to majú riešiť. Dnes manžel odniesol na soc.poistovnu papiere tak som zvedavá . Keď to neprejde už fakt to budem musieť inak riešiť.
@laura1994 Zriadovatel cdr vyzera, ze je upsvar. Ja by som sa pytala na pracovnicku, co ma na starosti cdr a poziadala ju o riesenie. Ak by nepomohlo, alebo zaroven by som poslala do cdr doporucenu ziadost o vydanie preberacieho protokolu na dieta s datumom, kedy ste ho prevzali. Popisala by som v tom liste situaciu, ze ste ho preberali na zaklade vykonatelneho rozhodnutia sudu.
@laura1994 ak sa vyhovaraju, ze nemaju rozhodnutie, priloz im kopiu s orazenou vykonatelnostou, najlepsie notarsky overenu. Musi mat pre nich rovnaku platnost ako ta elektronicka.
@jesienka22 tu sa dá overiť, či je rozhodnutie vykonateľné či právoplatné... pokiaľ to bude tu, tak určite nepotrebuje dávať niečo overovať notárovi...
https://www.justice.gov.sk/PortalApp/RegisterDo...
@laura1994 ja som šla na materskú tiež na základe vykonateľnosti (a samozrejme preberacieho protokolu), nikto nikdy neriešil právoplatnosť neodkladka... myslím, že doteraz ju ani nemáme vyznačenú, lebo o 2 mesiace sme mali už riadne pojednávanie, tak som to takisto neriešila...
@aliziana Ano, samozrejme nepotrebuje to notarsky overene. Pisala som to kvoli doterajsiemu sposobu argumentacie pani v cdr. Verim, ze notarske overenie by pre nu bol argument (hoci v skutocnosti netreba).
Ahojte, prosím vás neviete ako sme sa pohli v Nitrianskom kraji? Ďakujem
@jesienka22 však ani ja som nemyslela, že radíš niečo zle, len hádam akceptujú vyššie inštancie...
Ale aj tak je čudné a smutné, že CDR nevie, ako to má byť 🙁
@hariet veď práve preto som sa jej pýtala, že ako je možné, že to nemajú mi povedala, že ona sama nevie, ale jednoducho nemajú nič iba to čo sme im my poslali
@jesienka22 uvidím , čo sa vybaví na soc.poistovni a keď nič tak to budem musieť asi takto riešiť, ďakujem pekne
@jesienka22 my sme im len všetko preskenovali, ale mne sa nechce veriť že to nemajú aj tak to na Tom nič nemení lebo sociálna pracovníčka tvrdí že všetko sa môže riešiť až po právoplatnosti , teraz je ešte stále vedený v CDR
@aliziana no podľa všetkého nariadenie súdu neakceptujú
@laura1994 presne, s riaditelkou treba hovorit a povedat jej, ze ked to nezacnu okamzite riesit podla zakona, budes sa stazovat na vysssich miestach.
A elektronicky ak to sud posielal, tak to museli mat este v ten den, treba zistit na sude, ci im to posielali.
Si im povedala v cdr ze ty tym padom nemozes ist na matersku? Uvedomuju si to vobec? Povedz im, ze ti tymto sposobuju skodu, ze mozes prist o pracu a ked sa tak kvoli nim stane, budes to riesit aj dodatocne sudnou cestou (jasne ze nebudes, ale nejak ich dotlacit treba) ved co ten zamestnavatel tvoj, na zaklade coho ta ma pustit?
@joannita skúsim zajtra pozistovat na súde, či im to posielali, áno v CDR som jej povedala, že na vybavenie materskej potrebujem malého rodný list , preberaci protokol, zo súdu papiere a potvrdenie od zamestnávateľa. Povedala , že ja nemôžem poberať materskú keď oni ešte malého nemôžu vyradiť z evidencie keďže súdne rozhodnutie nenadobudlo právoplatnosť a tým pádom mi nedá preberaci protokol ani rodný list malého - rodný list samozrejme mám od malého kurátorky, pretože mi ho samozrejme trebalo k neodkladku. Ja idem svoje a ona stále svoje a nevieme sa dohodnúť. Na šťastie mám chapaveho zamestnávateľa a som mu povedala, že od 1.6. musím nastúpiť na materskú, že mám to pozistovane.
@laura1994 veď neodkladné uznesenie je vykonateľné dňom doručenia. Čiže dňom doručenia sa má postupovať ako je v uznesení napísané. Ak sa tak nekoná je to protiprávne jednanie.
To by CDR mala vedieť.
Tiež sme mali podobné problémy ale stačil jeden telefonát s riaditeľkou kde som jej jasne vysvetlia že odmieta rešpektovať súdne rozhodnutie a či vie čo to znamená. Oznámila som jej kedy prídem pre dieťa ( ešte v ten deň) a že nech mám všetko pripravené. Inak to budem riešiť oficiálne a to sa jej páčiť nebude. Ale ona bola bez urážky krava.
Ani sa s nami nestretla. Dieťa nám dala profi a papiere prišli poštou. Profi hovorila že ešte nikto riaditeľku tak nenasral ako ja. A bála sa kontroly z Bratislavy. Ja som im naskenovala neodkladne a poslala priamo na e-mail riaditeľke aj sociálnej plus na kurátorke. Dala som si upozornenie že mi príde oznam že e-mail otvorili. Tak mali smolu a žiadne že o rozsudku nevie nepomohlo.
malicka1 dávno som tu nebola. Pomôžem
Ahojte, chcem sa spýtať. Máme dieťa v pestúnskej starostlivosti na základe neodkladného a chceli by sme ísť na dovolenku do zahraničia, máme pas dieťaťa, neodkladné je právoplatné. Potrebujeme ho mať preložené úradne v angličtine? Alebo vôbec nemôžeme cestovať, ak nemáme právoplatné rozhodnutie súdu?

@laura1994
Pár dní som tu pre niekoho písala to isté, čo sa pýtaš - brali sme dieťa z DeD (CDR) v r. 2017 na základe vykonateľnosti... dostali sme všetky veci aj Preberací protokol, išla som na MD dňom prevzatia dieťaťa.
Tiež som mala na ten deň nahlásenu v práci dovolenku, čo sa samozrejme potom pripísalo v dochádzke už na 1. deň MD.
Právoplatnosť sme mali až o mesiac.
Nám normálne DeD dodatočne na ten mesiac od prevzatia do právoplatnosti (neviem prečo) vypísal papier o hosťov. pobyte dieťaťa a dal nám stravné (vtedy okolo 60€/mes). Ja som si to vtedy vysvetlila tak, že to je kvôli tomu, že podľa zákona nám vzniká nárok na prídavky na dieťa až od právoplatnosti neodkladného opatrenia.
Takže ja som mala aj MD, aj stravné. Ale Protokol mi dali hneď, ja som vtedy ani netušila, že také niečo si mám pýtať.