Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@laura1994 teeen 🙂
@aliziana Ďakujem 🙂 Pozriem to a obvolám. Vďaka za radu
Ahojte mozno sa to tu uz riesilo ale neviem nic najst tak sa podelte kocky ako reagovalo Okolie ze ste si adoptovali dieta a co rodina ??
A co vase pocity citili ste sa prve dni nesvoje ze ake budu reakcie ak pojdete z babom vonku?? A kazdy sa navas bude minimalne divne pozerat ked nie vypitovat? Som fakt sialena ze ma take veci napadaju??
Dieta velmi chcem budem ho Lubit ako svoje viem ze nam to zmeni konecne zivot ale tieto otazky si Kladiem casto .. bude ma brat okolie ako neplodnu lutovat atd?? Napadli aj Vam take otazky mali ste aj Vy take Myslienky?
Kazda ma v sebe určité obavy, no ja osobne som tieto konkrétne uz vyskrtla. Po mnohých pokusoch umeleho oplodnenia sme sa dali s manzelom na túto cestu a je to nase rozhodnutie. Niekto to drží v tajnosti a niekto o tom otvorene hovorí. Co je vlastne moj prípad. Ak sa aj pytaju na dieťa vzdy poviem ze cakame na to naše. Ze cakame na adopciu. Pohlady ľudí su rôzne, taktiez aj otazky.... Moj názor je ze mame v sebe veľa lasky a odhodlania... Nehambim sa za to. Myslim ze to stoji vela úsilia. No je to nase rozhodnutie. Okolie sa vie pripraviť a čaká s nami 😊
Hlavne najbizsia rodina nie je postavená pred hotovu vec a ked s tym uplne neboli na začiatku stotozneny uz je to lepšie a su zvedavý ako ze kolko este cakania sa stale niekto opýta 🤣🤣🤣🤣
@pellka absolutne. Vsetci vedeli, ze cakame na adopciu. Kazdy sa s nami tesil. Nestretla som sa ani s 1 negativnou reakciou.
@pellka to ako ta bide brat okolie neovplyvnis, ano niekto ta mozno bude aj lutovat, ale nepovie ti to. A nieje ti to jedno? Mne uplne. Neber to v zlom, ale trosku viac sebavedomia skus ziskat, ak sa to vobec da. Ja som hrda na to, ze mam osvojene dieta, ja sa tym citim naopak vynimocna (pri vsetkej skromnosti 😂)
A ano priprav sa na to, ze ta budu zastavovat susedy a ptedavacky a pytat sa na babo ktore mas v kociku, budu sa cudovat, ja som bola nepripravena, necakala som take otazky 🤷♀️😁
@pellka Ja som sa nestretla so ziadnou negativnou reakciou, skor naopak. Par trochu rozpacitych reakcii som povazovala za pozitivne 😁. Vela ludi adopciu skor obdivuje, aj ked za mna teda nie je vobec co, ja som velmi stastna a vdacna, ze mozem mat dve moje bambulky. Ak to nahodou niekto zacne prilis riesit, co nechcem kvoli dcerke, odkedy to chape, dam mierne odpisovaciu reakciu a ludia vacsinou pochopia. Inak cim viac budes presvedcena o tom, ze adopcia nie je nic zvlastne a je to proste vasa prirodzena cesta, tym menej to budu ludia riesit.
@pellka nie si vôbec šialená, mam to tak isto. Napádajú ma rôzne scenáre, myšlienky, otázky. Myslím, že je to prirodzené, a hlavne keď sa to začne pomaly blížiť. My čakáme za malú chvíľu 4 roky, nemám žiadne ružové okuliare, po vsetkych tých rokov snaženia som skôr pesimista. Mam obavy ako to všetkom bude, ale zároveň sa neskutočne teším, úprimne som sama zo seba zmätená.. . V našom prípade to vedia iba moje kamošky a najbližšia rodina. Čítam tu už veľmi dlho príspevky, sem tam sa aj zapojím, ale hlavne "nasavam informácie". Príbehy sú tu rôzne a co adopcia to iný prípad. Je to beh na dlhú trať, ale ako sa hovorí, na dobré sa dlho čaká 🙂 Sme tu nato, aby sme sa vzájomne pochopili, povzbudili, a snáď ta poteší, že v tých myšlienkach o tom všetkom nie si sama. Tiež riešim okolie, kto čo povie, viem, žeby som nemala, ale to sa veľmi ľahko hovorí. Myslím, že to všetko záleží od našej povahy...my nie sme najmladší a ja sa obávam hlavne toho ze budu riešiť to ze už sme starý, či sme sa nezblazili na staré kolená a takéto reči...
@very_sad aky mate vek, ak sa mozem spytat?
U nas na priprave bola vacsina "starsia".
@rebekarebekova, aktuálne ja 38 a manžel 43
@very_sad ak by ste teraz zacinali a chceli prve dietatko, biele malinke, s cakackou 7+.. ale inak myslim, ze uplny priemer. 🙂
@rebekarebekova vieš, ono to je diskutabilne, všetci naokolo, kamoši, známy, rodina majú deti, staršie deti podotýkam, my jediný sme bohužiaľ bezdetny, takže preto ma napádajú také myšlienky. Možno, ak by sme "v tom" neboli sami, vnímam to úplne ináč. A o práci ani nehovorím, o 15 rokov mladšie kolegyne tehotné, jedna za druhou...mat dieťa je ta najľahšiea vec na svete, podľa ich reči... Ja keď si uvedomím koľko rokov sme tomu venovali a co všetko sme podstúpili, áno, pripadám si stará..
@very_sad My sme na tom vekovo podobne, aj s tym, ze znami maju uz vacsie deti. Nasla som si aj inych znamych podla veku deti. Podla mna treba byt proste otvoreny novym cestam a moznostiam. Myslim si, ze vela kamaratiek ti bude tak trochu tajne zavidiet, ze mas este babo 😉
@very_sad v dnesnej dobe je to ine, ludia bezne maju deti na prahu 40tky. Ano aj ja mam kamosky v mojom veku co maju skoro dospele deti, niektore uz aj dospele to je pravda, ale nemozes sa porovnavat s ostatnymi. Treba sa o seba starat a byt myslou mlady (aj ked neviem ci sa to da naucit). 11 rokov sme sa snazili o babatko, presli sme si vela zlym a smutnym..... Ja sa vekovo citim na 20, fakt neprehanam a realne uz mam po 40tke..... tak mozno preto to vnimam inak... 🤷♀️ Je to o nastaveni mysle, zivotnom style....
Byvas na vidieku ci v meste?
@pellka uplne v zaciatkoch mi mozno napadli podobne obavy, ale to sa velmi rychlo zmenilo. My sme o adopcii nehovorili vobec nikomu, rodicom sme to povedali po tyzdni, ako sme uz poznali maleho. Pre nas bol dolezity len nas nazor a pocit, vedeli sme, ze rodina s tym bude ok a boli samozrejme viac nez nadseni a dodnes su.. 🙂 Je fakt uplne jedno, co si kto o to pomysli, ja som odo dna ako ho mame najstastnejsia a najhrdsia mamina, som taka stastna a vdacna za nasu rodinku, ze to podla mna ani ludia, ktori maju deti na prvy sup ani nepochopia 🙂) My o bio nemame ziadne info , ale jedno viem, nas maly dostal uzasny dar zivota, ktory preziva v rodine, ktora ho miluje bez vyhrad, proste patrime k sebe a sme hrdi aj s muzom na nasu cestu, ze nas 10 rokov neplodnosti nezlomilo, ale prave posilnilo aj nas vztah, ktory mame. Tiez sme v podobnom veku a nepripadam si stara, mame vybudovane zazemie, neriesime existencen problemy ako mnohe mlade rodiny, mame na maleho kopec casu a uz aj nejake zivotne skusenosti.
Otazky a pocity ktore mas su ale uplne normalne, je to samozrejme nieco nove a nezname, ale ver mi, ako aj babam, ktore tu v podstate piseme to iste 🙂) ze to male stvorenie vas naplni takou laskou, ze tvoj strach sa rozplynie a ty sa uz nebudes vediet dockat prvej prechadzky s kocikom 🙂)
@hariet pekne napisane ano mam Obavy.. a velke nejde o to ze my babo nechceme vobec o to nejde a vobec nemam obavy co Babo budeme lubit a podobne veci to vobec moj manzel mi to omielal stale este sme sa spolu len stretavali ze aj keby Mal svoje deti na prvu supu chce si aj adoptovat… jemu sa plni sen a ja deti milujem tiez… bohuzial viem akych ludi Mam naokolo a nato sa musim pripravit
@very_sad ahoj, ja som mala 45 keď prišiel malý k nám, manzel vyse 55, (už aj vnučku máme z jeho 1. manzelstva), takže sme tu možno aj najstarší, čo som tak čítala, každopádne boli sme prekvapení( mali sme v požiadavkách dieťa do 6 rokov), keď nam zavolali, že majú 5mes. bábätko pre nas.Teraz mám ja 48 a sme najšťastnejší na svete. Čo si kto o nás myslí, je nám šumafuk a áno, občas myslím na to, že musíme dlho žiť a byť zdraví pre syna, ale zase sa tým nemienim moc stresovat. Užívam si materstvo naplno, muž je taký ten typ večný chlapec, energie ma viac ako ja, malého miluje a hoci je to náročné a únavné, nezmenili by sme. Staro sa necítime.
@santamonica ďakujem, že si sa podelila o tvoj príbeh🙏 potešil ma a zároveň mi dal za pravdu, že vek je len číslo. 🙂
@pellka nevieš si ani predstaviť, koľko sme si toho my vypočuli na margo otázky, kedy dieťa... Ľudia sú v tomto strašne natvrdly a nič pre nich nie je tabu. My sa snažíme vyše 12 rokov a už ich to konečne omrzelo, tie debilne otázky, asi pochopili... Počas tej doby sme si prešli mnohými štádiami žiaľu, zúfalstva, pocitu strašnej nespravodlivosti, prečo práve my... Sme spolu už veľa, veľa rokov a stále iba dvaja, mame život taký aký máme a mam trosku obavy ako to všetko zvládneme, keď sa nám život úplne, ale ze úplne zmeni. Teším sa ze budeme traja, naša vystužená rodina, ale mam zároveň pred tým všetkým aj veľký rešpekt.
@very_sad oj, to potom chapem preco to takto vnimas.. ja byvam v mensom meste a mam viacero znamych nechcene bezdetnych..
Ale suhlasim s tym, ze je to vas zivot a vy si ho verim, ze uzijete! 🙂
@pellka je to zial take slovenske starat s do druhych. je to len a len vas zivot, vy ho budete zit a to dieta s vami. vsetko ostatne je mimo, a mozes to mat na haku. viem ze sa to lahko hovori ale je to hrozne dolezite pretoze ludia maju pocit ze mozu vsetko. pytat sa preco nemas dieta a ked si ho osvojis preco ste to urobili. vzdy bude nieco. obavy su normalne no treba sa susteedit iba na svoju rodinu a tu bublinu. ostatna rodina napriklad to bude musiet akceptovat raz… drzim palce

@miriam439 542,40€. Dnes mi cinklo 😉