icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
25. sep 2021

@ckatka lebo pri aktualizaciach menia ziadatelia poziadavky

tanuska28
25. sep 2021

@kikuska_wedge ked ste 10 v poradi bez rozdielu etnika to moze byt do mesiaca. To uz bude velmi rychlo

kikuska_wedge
25. sep 2021

@tanuska28 no bodaj by si mala pravdu. Ale po tom telefonate v piatok, neviem neviem

joannita
25. sep 2021

@kikuska_wedge no my mame poziadavku na poloetnicke babo a co si pamatam sme zapisani asi 5 mesiacov pred vami. Volali nam asi pred 2 mesiacmi s jednym babom ktore sme odmietli a odvtedy tiez nic 🤷‍♀️

baumciki
26. sep 2021

Ahojte, chcem sa opytat ak tu niekto podobnu situaciu riesil na zaciatku pri podani ziadosti, na ktory prislusny upsvar si podat ziadost o osvojenie, ked mate trvaly pobyt v inom kraji ako kraj, kde mate prechodny pobyt a tam zijete a pracujete? Vsade sa tu uvadza, ze ziadost v mieste trvaleho pobytu. Ale nasledne postupy ako navsteva z uradu u vas doma by mala byt realizovana medzikrajovo - tam kde byvate, zijete a mate prechodny pobyt nie? Dakujem za objasnenie, ak mate realnu skusenost.

andrea_82
26. sep 2021

@baumciki my sice nemame prechodny pobyt, ale ziadost sme podavali rovno na krajskom urade, nas okresny sme uplne preskocili. Patrite podľa bydlisk k jednemu kraju alebo je aj ten uplne iny?

baumciki
26. sep 2021

@andrea_82 uplne ine kraje su to praveze

miriam439
26. sep 2021

@baumciki Skúste písomne cez mail osloviť príslušný krajský UPSVAR podľa vášho trvalého pobytu a opýtať sa ich na to. Ale urobte to naozaj radšej písomne, lebo vieme, ako to na SK chodí - na úrade povedia ústne hocičo a potom sa s nimi dohadujte...
My máme TP v inom okrese ako momentálne bývame (stále ten istý kraj) - a pani na krajskom UPSVAR sa to nejako dozvedela a musela som doložiť doklad o prechodnom pobyte. A ešte mala problém, že prečo ho mám len ja a syn a manžel nie. Musela som jej rázne napísať, že nahlasovanie prechodného pobytu na príslušný obecný či mestský úrad a vyžiadanie potvrdenia o PP nie je povinné. U nás na úrade mi povedali, že môžem mať aj 10 PP a nikde to nemusím mať nahlásené.

juliagas
27. sep 2021

Ahojte baby tak sme sa aj mi uz posunuli o nieco do predu tak 39 miesto zatial velmi sa tesim 😍❤️ Trnavsky kraj 🙂

bosorkabb
27. sep 2021

@ckatka môže. Ľudia menia požiadavky. Hlavne ak veľmi dlho čakajú v poradovníku.

ckatka
27. sep 2021

@bosorkabb nedáva mi to zmysel. Ak čakajú na biele babo....A sú 10 v poradí....
Ktokoľvek je za nimi a zmení požiadavku na rómske, tak ich kvázi preskočí, ale len s rómskym. Na biele sú stále oni 10 v poradí...

bosorkabb
27. sep 2021

@ckatka nie. Ľudia zmenia požiadavky ( rómske napríklad) a posunú sa dopredu a ty dozadu. Lebo čakáte zrazu na to isté dieťa ale oni boli zapísaní pred tebou. Stáva sa to bežne. Od cca čísla 50 sa hybes veľmi pomaly a občas aj cuvas.
Kritérium nie je len etnicita ale aj vek a zdravotný stav. Plus možnosť pestunstva a tak adopcie. Tých kritérií je veľa. Ktoré ťa posúvajú vpred.

miriamkaaaa
27. sep 2021

@bosorkabb fu tak to je riadne komplikovane ked to citam😵‍💫 ja uz nejdem riesit poradovnik lebo mi bude z toho uz sibat…cakam na telefon a ked zazvoni… vsak raz sa urcite docka kazda z nas😏

ckatka
28. sep 2021

@bosorkabb tak potom treba spraviť tak ako my - nám poradila v Usmeve, nech si dáme žiadosť o pestunstvo, ale ze "potenciálne osvojitelne" dieťa.
Po dokončení prípravy sme na druhý týždeň šli do Úsmevu, čakali nás spisy asi 15 deti podľa našich kritérií, vybrali sme si jedno polročné bábo, šli na návštevu a do mesiaca bol doma "na hostovskom" a na súde podané neodkladko do pestunstva. A o 9 mesiacov bol adoptovany.
Takých deti je habadej veru...pretože kým sa poriešia papiere a osvijitelnost na súde, tak to trvá.

very_sad
28. sep 2021

@miriamkaaaa určite sa dočkáme, neboj, nemysli nato a príde to. Mne 4 roky celkom rýchlo utiekli, len teraz sa to začalo spomaľovať, aspoň mne "v hlave". Dnes sme mali začať ďalšiu aktualizáciu, a bum, som chorá, takže ďalšie zdržanie. Co už, beriem to, ako to ide. Ale už sem tam kúpim nejakú drobnosť pre babo, už mi to nedá 🥰 Sem tam ponozticky, sem tam svetrík ❤️

magimary
28. sep 2021

@ckatka presne tak...
toto je asi najrýchlejšia cesta k bábätku,
pestúnstvo s perspektívou adopcie...
kto chce mať dieťatko rýchlo, tak toto je jedna z tých najrýchlejších ciest

ckatka
28. sep 2021

@magimary akože áno...hypoteticky tam môže byť malinke riziko ze sa to nepodarí...ale čo nám hovorili, tak na Slovensku súd dieťa pestúnske skôr prisúdi potom do adopcie náhradným rodičom. A navyše pokiaľ matka už raz podpísala súhlas s adopciou ako u nás, tak je to úplne bezpečné.

bejulik
28. sep 2021

Žienky, my sme zapísaný v poradovniku od 1/2015, PO kraj, a sme momentálne 31.v poradí. Po-ma-ličky sa to posúva. Momentálne má poradovniku v PO kraji číslo cca 150.

bosorkabb
28. sep 2021

@ckatka ja to poznám. V poradovníku som bola mesiac a dieťa už má momentálne 5 rokov. Ja už nie som čakateľ.

livinkita
30. sep 2021

Ahojte baby, len sa pripomínam,ak budete mať sekundu,zahlasujte ešte prosím Ďakujeme ♥️

https://mamaroka.mamaaja.sk/sutaziaci/livia-deb...

ellen2016
3. okt 2021

@bejulik kolko zaujemcov bolo zapisanych v PO v 2015? nejako sa mi to nezda ani na biele novorodeniatko🤔

laura1994
4. okt 2021

@ellen2016 my sme sa v po kraji ani po 3.5 roku nedostali na poloromske dieťatko. Na biele sa čaká v po 9 rokov.

tanuska28
4. okt 2021

@laura1994 pritom tieto kraje maju podla mna najviac romskych a polo....my mame z BB a zdravy pekny chlapec a neumiestneny az ho vzal nas kraj na urad a pochybujem ze ho vobec ponukali v tom kraji

laura1994
4. okt 2021

@tanuska28 no ja keby som začala písať čím sme si v po kraji prešli a hlavne ako sme boli oklamaní, tak neviem...

ellen2016
4. okt 2021

@laura1994 neskutocne. nas zapisali v BA v novembri 2016 a za 3 mesiace sme mali malu doma. tiez z vychodu...ale pravda je, ze romcatko.

marcelarefat
4. okt 2021

@laura1994 no asi by si mala to napísať aby sa aj ďalší nedali oklamať ako vy.😢

laura1994
5. okt 2021

@ellen2016 no aj my sme zmenili požiadavky na rómske a čakali sme skoro 4 roky... Sme z po kraja ale chlapčeka mám z KE kraja

laura1994
5. okt 2021

@marcelarefat máš pravdu asi by bolo aj dobre to rozpísat. Ak si nájdem chvíľku času tak vám to tu napíšem ak nebude s tým problém

very_sad
5. okt 2021

Ahojte, chcela by som sa spýtať, je tu nejaka ado mamina, ktorá popri prvých mesiacoch na materskej aj pracovala/je , mala/ má home office, povedz ze, dve, tri, štyri hodinky denne. Dá sa to zvládnuť, alebo je to podľa Vás nemožné? Pýtam sa čisto teoreticky. Ďakujem za Vaše akékoľvek skúsenosti.

tecko28
5. okt 2021

@very_sad ja som pracovala na polovicny uvazok aj bez home officu