Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita my sme brali deti z pôrodnice na neodkladne rozhodnutie v auguste, v septembri sme podali predosvojitelsku, vytýčili pojednávanie na začiatok novembra, to odročili, lebo že ešte neprebehlo pozbavenie rodičovských práv v októbri, ďalšie pojednávanie bolo koniec novembra, to zase odročili a až v decembri to bolo úspešné
@striga8658 môžem sa opýtať, to prvé neodkladné bolo teda na akú formu náhradnej rodinnej starostlivosti, ak teda nie na predosvojiteľskú? Na pestúnstvo?
@kikuska_wedge aha, asi sme sa nerozumeli, teraz pozerám celú diskusiu dozadu, bavíte sa o pestúnskej starostlivosti, my sme dávali osvojenie, robili sme všetko tak ako nám kázali tety na kuratele, kedy a čo podať
@striga8658 nie nie, bavíme sa o osvojení. Ja som sa len pýtala, že aký právny základ malo to vaše prvé neodkladné opatrenie. Teda Vám ho dali neodkladne do predosvojiteľskej, aj keď bio matka nebola ešte zbavená rodičovských práv?
@kikuska_wedge áno tak, nebola ešte pozbavena
@joannita ze ak by matka mala o dieta zaujem, tak by nerobila problemy s dostavenim sa na sud a podobne. Nic specialne som tym nemyslela; tu bio matku som spominala ako namet, aby sa kuratorke vobec chcelo nieco zistovat
@striga8658 cize matke isli vase udaje? Mena, adresa a tak? My preto cakame na pozbavenie prav a az potom podavame navrh, lebo nechceme aby vedela o nas.
Pri prvom dietati islo vsetko dokonale hladko (takmer) ale teraz to nevyzera velmi ok.
@jesienka22 jasne chapem. Ale aj tak si mi dala chrobaka do hlavy 😂 Budem ja zajtra znova volat koliznej 😃
@joannita nám prisľúbili, že nepôjdu, ale my sme to nejako neriešili, chodila som do pôrodnice za deťmi a chcela som ich mať čím skôr doma, ale viem, že keď bol súd o pozbaveni rodičovských práv, prišli tam obaja rodičia, mama vraj sa na deti nepýtala a otec sa pýtal, či sú deti v okrese? pravdaže mu nepovedali, to nám hovorila pani z úradu, čo bola na súde
Ahojte dievčatá, tak ako ste poradili tak som volala na Urad co ďalej.... a dobre ste mi poradili, naša zložka uz bola založená ako vybavená :-/ ... keďže sme PS, paninka si spis nenaštudovala od novembra až teraz keď som jej zavolala že cieľom je osvojenie v čo najkratšom čase...
@joannita čo sa týka podávania na súd, podávali sme 2v1, prešlo to. Neodkladným zverený v septembri a predosvojitelský súd v januári (mal byť v novembri ale odročené kvôli chorobe sudkyne).
Čo sa týka odročenia ohľadom zbavenia práv matky - nám sa to stalo - v apríli 2021 a vytýčili to na jún. U nás bol dôvod že to dovrzali a vytýčili súd na dátum, kedy matka nebola plnoletá, takže nej nemali čo vziať. V tom apríli len vyslovili potom osvojiteľnosť.
@djura Ale neviem ako tam u vás, ale u nás je to tak, že ak chceš z pestúnskej starostlivosti prejsť na osvojenie (a je splnená základná podmienka, že rodičia pol roka nekontaktovali dieťa), tak musíte ísť vy na UPSVAR za vašou kurátorkou a spísať niečo také ako žiadosť, aby UPSVAR začal konať vo veci osvojiteľnosti dieťaťa.
Možno vám to pomôžu spísať oni alebo povedia, že si to máte urobiť doma sami a im len doručíte.
UPSVAR potom začne proces, v ktorom najprv overia, či na strane rodičov neboli vážne okolnosti, ktoré by im bránili prejaviť záujem o kontakt s dieťaťom a potom ešte neviem čo všetko skúmajú a potom UPSVAR podá na súd návrh na vyslovenie osvojiteľnosti dieťaťa.
A zasa záleží od praktík toho sudcu, či v rámci vyslovenia osvojiteľnosti zároveň pozbavi rodičov aj rodičovských práv... a tiež aj to, či zároveň vás urči dieťaťu za poručníkov...
Takže ešte skús preveriť informácie o tom, aký v tomto procese majú postup na vašom upsvar a vašom súde.
@joannita na hostovsky vam ho nedaju?
@jesienka22 na hostovsky nam ju daju az po podani nasho navrhu na sud. My ale cakame na pozbavenie, nakolko nechceme aby matke isli nase udaje. A hostovsky tiez nieje riesenie, tolko dovolenky nemam.... 🤷♀️ Mozeme ju ale navstevovat u profi
@joannita Ta prva podmienka nemusi byt definitivna. Nam tiez nechceli povolit hostovsky bez rozhodnutia, ale nakoniec sa dali presvedcit. Len pre info.
@jesienka22 nam nie bez rozhodnutia, ale bez podania navrhu. Ked si podame navrh, tak potom povolia bez ohladu na rozhodnutie.
Niekolko x nam to zdoraznovali, tak asi to aj myslia vazne 🤷♀️
Nic neplanujem uz, lebo pri adopcii nieco planovat sa nevyplaca...
Zdravim..
Chcela by som sa spytat, ci je tu niekto, kto presiel procesom adopcie novorodenca. A ako sa vztah medzi nim a dietatom vyvijal dalej.
Momentalne sme v priprave a mam z toho velmi zvlastne pocity. Cela priprava je o tom, ze nas len strasia ake to bude zle. A ako su vsetky deti zle a aj z adopcie novorodenca nebude nikdy "normalny" clovek..
Normalne mam uz pochybnosti o tom, ci robime spravne.
Dakujem za vsetky skusenosti a rady 🙂
@liduska_haa a to kde robite pripravu? 😲
My sme si osvojili 2 mesacne dieta, ale teda ircite to nieje strasne, je to najuzasnejsia vec aka sa mi stala.
@liduska_haa prosim ta, kde si robite pripravu? to je nonsens. nic z toho nie je pravda. je tu kopa bab, ktore mali novorodenca ved vacsinou kazdy chce co najmensie. to ako to bude nezalezi od veku dietata, ale od viacerych veci - jeho pribehu, vasho pristupu, zdravotnych veci atd...
@liduska_haa Podľa mňa tu nejde o strašenie, aj keď sa vám to tak teraz môže zdať, ale o to, aby ste si len naozaj zvážili všetky okolnosti, ktoré by mohli nastať a či naozaj rátate aj s takýmito možnosťami. Ono naozaj nikdy vopred neviete, aké dieťa vám príde a čo všetko budete musieť počas jeho života riešiť.
Poznáme viac rodín, čo majú deti adoptované, alebo v pestúnskej starostlivosti. A po pravde, skoro každý z nich sa z niečím boril. Aj my. Či už to boli zdravotné komplikácie, či problémy so školou, či boli problémy so správaním a pod.
Tým vás od toho samozrejme že nechcú ani oni, ani ja odradiť. Ale skôr poukázať na to, že musíte už vopred rátať aj s tým, že môže nastať aj takáto možnosť a či ste s tým vyrovnaní a naozaj zte zvážili všetky pre aj proti.
U nás to bolo podobne. Tiež som mal ako keby dojem, že nás počas prípravy "strašili". Ale s odstupom času som to už tak nebral. Skôr išlo o to, aby sme si aj my naozaj zvážili všetky pre a proti, aby sme uvažovali nad tým, že čo ak nepôjde všetko ideálne, rozprávali sa o tom, prešli si aj otázkou čo ak by prišli zdravotné problémy či iné problémy, nemali by sme potom výčitky, neľutovali by sme to a pod.
Ono aj tu platí, že ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Ak už vopred, budete pripravení na to najhoršie, všetko vopred závažite, neodradí vás to, tak potom aj keby náhodou niečo z toho nastalo, tak si poviete, že ste vedeli o tom a rátali aj stým že by to mohlo nastať, tak sa s tým dokážete ľahšie vyrovnať a riešiť to.
@joannita nechcem strašiť, ale my sme tiež počkali kým matka bola pozbavena práv, napriek tomu ju pozvali k neodkladku a o rok a pol aj k predosvojitelskemu /tá istá sudkyna, ta istá chyba z jej strany, vôbec ju to netrápilo/, matke poslali všetky naše udaje👍. Potom sme sa presťahovali do iného okresu, k osvojeniu už ju nevolali, no a potom sme zistili, že biomama pár mesiacov pred posledným súdom zomrela a notár v rámci dedičného konania rozposlal list jej rodine s našou novou adresou, malého novým menom atd. Akože neviem, čo si mám o tom myslieť, celé zle. Nastastie, nič sa zatiaľ neudialo a my sme sa z toho listu dozvedeli, že malý mal ešte aj mladšieho súrodenca, ale myslím si, že by sa to malo v prípade adopcie riešiť ináč, čo sa týka ochrany osobných udajov.
@clovekoj no z toho jej postu to tak nevyzera. cituje to dost jasne, takze tento tvoj pohlad beriem ale nepride mi, ze je to co pise to o com ty hovoris... a este k tomu, ze skoro kazdy sa s niecim boril - tiez pracujem v tomto sektore a nie je to tak. kazda rodina sa niecim bori, aj biologicke deti vedia riadne komplikovat veci. toto naozaj vyznieva ze vzdy tam je nieco - nie je. a ked si zoberiem moje okolie mam tri kamaratky s vacsimi aj malym dietatom a zatial ze vobec nic..
@berginkan Len pri bio to beries podla mma inak. Podla mna je fajn ist do adopcie s tym, ze som uzrozumeny s tym, ze nech sa deje co sa deje, som pripraveny dat tomu dietatu domov. Tj nielen dufat, ze mne sa to nestane. To iste dufame kazdy, ale proste byt zmiereny aj s tym, ze to nemusi byt "zili stastne (a bezproblemovo) az kym nepomreli". Vychovavat dieta nie je lahke (teda minimalne niektore typy deti) a ked sa ti pridruzi k tomu, "takto som si to nepredstavoval; ma zle geny", tak to moze byt peklo pre vsetkych. Deti potrebuju bezpodmienecne prijatie. To je tazke aj u bio deti, ked k tomu pridas pochybnosti o adopcii, tak to nie je dobre pre nikoho.
@liduska_haa my sme si adoptovali novorodenca, domov prišiel ako 16 dňový.. vzťah sa vyvíjal úplne prirodzene.. nechápem tu vašu prípravu.. kde ju robíte?
@santamonica ano toto si pamatam ze si tu pisala, ale tak to by sa potom kazdy musel bat ze sa toto stane. Pri prvom dietati sme cakali na pozbavenie a matke nic neslo.
Bohuzial vo vasom pripade je to smutne ze sa to stalo...
Ahojte,ideme písať žiadosť o osvojenie.Mam tam už hneď spomenúť aj zmenu mena?To sa rieši pri jednom pojednávaní?
@joannita nie, jasne, ze sa každý nemusí báť, my sme mali na toto ozaj smolu. Zasa sme mali veľké šťastie na DD a ľudí okolo toho celého, takže tým sa to vyrovnalo. Po pravde, keď som zistila, že malého biomama zomrela, tak som si aj poplakala, prišlo mi to ľúto z ľudského hľadiska, ešte keď mala aj ďalšie babo, no jej život bol asi dosť smutný prípad. Malý bude mať čoskoro 4 roky, takže už sa pýta na veci, chceme mu všetko v rámci veku povedať, teda aj to, že bruskova mama je v nebicku. Dúfam, že to pôjde dobre, je veľmi vnímavý a citlivý.❤

@striga8658 juuuj tak to ma picne ked nam znova odrocia uz odrocene 🤨 ja uz v robote som to oznamila, nahradu za mna hladaju a teraz toto.
A vy ste cakali na pozbavenie az potom ste podavali navrh?
Ale super vam to dopadlo 🙏