icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

jesienka22
25. jan 2022

@miriamkaaaa hm, na to by museli tie uradnicky mat viac informacii o rodicoch. System nie je nastaveny tak, aby ich mali. Tomuto ja neverim. A je to skvele odovodnenie,pokial by islo o korupciu. :( Tym nijako nemyslim teraz spominany pripad.

tatiana198888
25. jan 2022

Ahojte,prosim vas taka zakladna otazka ale neviem to nikde najst.Potvrdenie o zdravotnom stave na sud,ake stare moze byt? Boli sme v decembri,ci mozem pouzit aj to alebo musim ist zase?

joannita
25. jan 2022

@miriamkaaaa aj toto sme tu riesili x krat. Nie, v tomto pripade, ked sa preskoci cojaviem 100 ucjadzacov to tak urcite nieje.
Tato formulka, ze hlada sa najlepsi rodic pre dieta a nie naopak, je len alibizmus.
Snad nechces tvrdit, ze 99 uchadzacov pred nimi neboli vhodni pre toto dieta? Akoze prechadzali jedneho po druhom, 99ks parov a zistili, ze ups, ano az tito 100 v poradovniku budu najlepsi? A prisli na to na zaklade coho? Fotky? Spisu a zakladnych informacii o dietati a ziadatelov? Na zaklade tohto sa urci, ze tychto 99uchadzacov sa nehodi k dietatu, ale tito stí ano?
Nie, ver mi. Nie.

ereska
25. jan 2022

@tatiana198888 my sme podavali na sud v juli a mali potvrdenie no na sud ktory bol koncom septebra som mala doniest este jedno potvrdenie o zdravotnom stave ale uz len maleho

bosorkabb
25. jan 2022

@janakjk to sa robí všade.

bosorkabb
25. jan 2022

@joannita nie presne ako píšeš ale sú žiadatelia ktorý sa preskakujú.
Je to fakt. Poznám ich dosť a nie nemali protekciu ani nikomu nič nedali.
Zaujímali sa o poradie, extra neriešili a nevyberali si. Pravdaže mali požiadavky ako zdravie,drogy a alkohol nie a podobne. Poloromske,biele.
Preskočili iných.
Ale ja tých ľudí poznám a sú super rodičia, sú iný ako niektorý iný žiadatelia. Ťažko sa to popisuje.
@janakjk sú prípady keď ani úradník netuší kto sú rodičia. Ak vedia tak len matku. Pri utajenom ani to nie.
Ak chces 100% istotu bieleho dieťaťa tak nechoď do adopcie. Adopcia je risk a nikdy sa nedozvies všetko.

bosorkabb
25. jan 2022

@tatiana198888 kľudne môžeš použiť to z decembra.

klaudiahu
25. jan 2022

Nerozculujem sa, my doprajeme a snáď bude čoskoro dopriate aj nám....len sa mi zdá ze to nie je fér...podľa informácií rovnaké požiadavky na dieťatko a rozdielne "poradie"
V apríli sme boli cca na 80 mieste a zrazu informácia ze oslovili niekoho ďaleko za nami. Som smutná, ale snáď sa toto pre niečo deje. Čo by mi pomohlo? Nepýtam sa len za seba ale aj za ostatných co im bolo "možno" ukrivdené...

janakjk
25. jan 2022

@bosorkabb ale ja hovorím o tom, že deti čo nám núkali boli rómske a aj nám ich núkali s tým, že vedia že sú rómske a núkali nam ich napriek tomu, že sme mali jasnú požiadavku iba biele..

A nie.... všetci to tak nerobia...

Pred šiestimi rokmi, keď sme čakali na malú, mala nás na starosti jedna pani úradníčka už staršia, tá nám nikdy nenukala dieťatko iné, ako sme mali v požiadavkách... Ešte sama nás vždy upozornila, keď som volala, či je niečo nové...že sú detičky, ale len rómske, tak vydržte, nebojte sa , príde to... Zrejme už bola skúsená, rozumná a vedela, že takéto veci sa majú riešiť na celý život a nie supnut dieťa nasilu niekde do rodiny..

Teraz keď sme čakali po 5 rokoch na druhé, už nás mala na starosti iná, mladšia úradníčka, zrejme ešte nemá skúsenosti s adoptivnymi rodinami, nakoľko jej bolo jedno aké máme požiadavky, aj tak nás oslovovala niekoľko krát s úplne inými detičkami..., Lebo ako ona sama povedala, ona to nerozdeľuje, lebo všetci chcú biele... A to nám nenukala len novorodenca z anonymného pôrodu, pri ktorom sa môžu skúšať tváriť že teda možno je biele, to nám boli nukane aj staršie detičky, pri ktorých bolo známe že nie sú...

A keď sa teda majú hľadať rodičia pre dieťa, a nie dieťa pre rodičov, tak práve by mali ísť podľa požiadaviek, majú ich jasne formulované v žiadosti o adopciu.. v opačnom prípade, takýmto skúšaním - možnou vezmú, možno nie... sa zbytočne naťahuje tým detičkám čas... A to je veľká škoda hlavne pre tie deti...

joannita
25. jan 2022

@bosorkabb ja viem, ved pisem to iste ako ty. Ja som nepisala o korupcii, aj teda viem aj o nej.
Viem ale ze sa preskakuju pary aj bez korupcie a ide skor o nahody.

marcelarefat
25. jan 2022

@jesienka22 mne sudkyňa pri poslednom súde zmenila aj meno. Bolo to v návrhu, že ho volám ináč ako mu bolo pridelené súdom. Potom na matrike vydali rodný list s novým menom aj priezviskom. Nič som neplatila za to. Myslím že ak menia na matrike meno tak sa to spoplatňuje. Par rokov dozadu to cinilo 5€ myslím. Takže zasa záleží všetko od sudcu, miesta súdu....

jesienka22
25. jan 2022

@marcelarefat Do 6 mesiacov po osvojeni je to myslim na matrike zadarmo.

bosorkabb
25. jan 2022

@janakjk viem ako systém funguje. Aj veci ktoré vedieť nechcem.
@joannita áno môžme to nazvať náhoda. Poznám aj takých ktorý čakajú dlho aj takých ktorý ich preskočili.
A tiež vieš že nie vždy všetko funguje ako má. Veď to poznáš.

kikuska_wedge
25. jan 2022

Normalne som sa zacala zamyslat nad tym, preco po 2,5 roku na romske babetko v BA kraji stale cakame a v poradovniku neustale klesame, namiesto aby sme stupali 🤔

marcelarefat
25. jan 2022

@jesienka22 neviem ako teraz, ale pár rokov dozadu sa zmena mena spoplatnovala.

tanuska28
Autor odpoveď zmazal
tanuska28
26. jan 2022

@kikuska_wedge my sme cakali na romske pestunstvo skoro rok, nasi známì o rok dlhsie s rovnakymi poziadavkami ....su to nahody asi, ale kazdopadne keby som cakala este raz, volam stale dookola na urad aj s tym ze chcem vidiet spisy ci naozaj ziadne romske dietatko tam nie je. Neukazali by nam ale aspon by som sa stale davala do povedomia. Nas chlapcek tam bol tri mesiace bez ponuknutia....oni su sikovne a mile, ale ked sme volali uz ohladom spisu nasho chlapca povedali nam ze este nejake spisy pohladaju aby sme.si vybrali. No mohli hladat aj skor....

tanuska28
26. jan 2022

@kikuska_wedge a ak si spravne pamatam tak vam nechceli uznat aktualizaciu ze vam deticky idu do prvej triedy a zle to budu znasat ??? A uz presli tri roky skoro 😀.... Niekedy som v šoku co uradnicky a kompetentni co maju vidiet do toho nevedia nič.

bosorkabb
26. jan 2022

@kikuska_wedge ešte stále čakáte? Ako dopadla príprava ( aktualizácia)?
No ja by som už volala na úrad že halloo.
Viem že také deti boli a vy ste dosť vysoko. Držím palce.

hariet
26. jan 2022

Ked citam tu oblubenu formulku, ze vyberaju najlepsich rodicov pre dieta a nie naopak, tak sa musim pousmiat s tym, ze ako asi tak tety mozu podla tych par info co maju o nas vyberat: tomuto dietatku vyberieme uspesnych vysokoskolakov s dvomi nehnutelnostami a tomuto budu stacit rodicia so zakladnym vzdelanim a minimalkou?🤓 Lebo este okrem bydliska, veku, stavu na ucte a zdravotneho stavu, zamestnania a zopar blabla od psychologicky nevedia uz o rodicoch nic. Takze tiez sa cudujem, ked sa poradovnik niekedy takto brutalne “ohyba”.

jesienka22
26. jan 2022

@marcelarefat na osvojenie je vynimka

kikuska_wedge
26. jan 2022

@bosorkabb aktualizacia v pohode. Spravili sme ju v Senci na urade. Je tam nova psychologicka. Mlada baba. Velmi mila.

bosorkabb
26. jan 2022

@kikuska_wedge a na akom ste mieste v poradovníku?

rebekarebekova
26. jan 2022

Ahojte, mozem radu?
Viem, ze ste to nedavno spominali, ale pre istotu este raz? Musi byt v navrhu na osvojenie spomenute nove meno?
Budeme menit aj krstne aj priezvisko. Resp. ak to tam nedame, nebude problem na matrike, ze len tak ideme menit identitu dietata?

A druha vec, to mi tak skripe v usiach. Mam vzor navrhu, len neviem ci je ok, ze niektore casti su pisane v 3. os pl, niekde 1. os sg/pl. Chapete, ze "navrhovatelia bla bla", potom zase "my".
Ma to zniet odborne ale aj osobne.

Dakujem za kazdu vzacnu radu.

jesienka22
26. jan 2022

@rebekarebekova Priezvisko ziadajte zmenit v navrhu. Meno na matrike by malo byt bez problemov, zakon to priamo riesi:

Zmena mena pri osvojení

§ 12

(1) Osvojitelia majú právo do šiestich mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o osvojení súhlasným písomným vyhlásením zmeniť osvojencovi meno, ktoré má zapísané v matrike,5) alebo mu určiť ďalšie meno. Ak ide o osvojenie osamelou osobou, toto právo má táto osoba.

(2) Ak je osvojenec starší ako 15 rokov, je potrebný na túto zmenu jeho písomný súhlas s jeho úradne osvedčeným podpisom.

(3) Zánik alebo zrušenie osvojenia nemá vplyv na meno osvojenca.

§ 13

(1) Zmenu zápisu mena osvojenca vykoná matričný úrad, v ktorého matrike je zápis o narodení osvojenca, na základe písomného vyhlásenia osvojiteľov o zmene mena osvojenca. Toto vyhlásenie môže prijať aj matričný úrad podľa miesta trvalého pobytu osvojiteľov, ktorý ho oznámi matričnému úradu podľa prvej vety.

(2) Vyhlásenie podľa odseku 1 musí obsahovať

a) meno, priezvisko, dátum narodenia a rodné číslo osvojenca,

b) miesto narodenia osvojenca,

c) nové meno osvojenca,

d) meno, priezvisko a dátum narodenia osvojiteľa,

e) označenie právoplatného rozhodnutia súdu o osvojení dieťaťa.

S tymi osobami v navrhu by som sa netrapila. My sme tiez tak mali.

rebekarebekova
26. jan 2022

@jesienka22 dakujem krasne. Z toho, co si poslala, ale nevyplyva, ze to musi byt aj v navrhu, ci?
Neviem ako to sformulovat (a kde to dat? Na koniec?) - ci "informovat" alebo ' ziadat" o zmenu?

joannita
26. jan 2022

@rebekarebekova meno by sa nemalo davat do navrhu, len priezvisko. Niektore baby tu pisali ze davali aj meno a bolo to ok, ale po spravnosti by malo byt v navrhu len priezvisko nove

aliziana
26. jan 2022

@rebekarebekova
My sme to dávali úplne nakoniec (pred podpismi) v takejto forme

rebekarebekova
26. jan 2022

@joannita
@aliziana daaaakujem aj za formulaciu. A na matrike teda krstne "bez nicoho" zmenim, hej?
Poplatky su mi jedno..

kikuska_wedge
26. jan 2022

@bosorkabb raz 5, raz 10, raz 15, raz 14. Skaceme hore dole