icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

ivka3901
6. mar 2022

Ahojte tak baby no už mám z toho guláš no nepotešili ste tak to vyzera ozaj nadlho a už sa nedokažeme ani tešiť bo to tak vyzera, že malý dojde sám domov 😥😥😥😥😥

joannita
6. mar 2022

@ivka3901 musite vydrzat, kazda si tymto prechadzame. Je to narocne, ale uz ste blizko ciela tak nevesaj hlavu 💪

ivka3901
6. mar 2022

No šak pýtame sa, zaujímame len už stale nové info a všade inakšie už sa aj doma s mužom vadíme už sme nervozny z toho všetkého 🤔🤔🤔🤔🤔🤔

miriam439
6. mar 2022

@ivka3901 Poviem ti jednu vec - keď sme my išli do tohto procesu, bola som blbá či naivná??? ako husa. Ani som len netušila, na čo všetko máme nárok, kde čo vybaviť... samozrejme, že všetko bolo na mne, manžel nič neriešil, len pindal, že hlúpy systém, koľko byrokracie a on sa na všetko môže vykašľať...
Ale ja som dieťatko chcela tak veľmi, že som bola odhodlaná ísť aj cez mŕtvoly a zvládnuť všetko aj sama. A stále som mala toľko šťastia, že som natrafila na niekoho, kto poradil, pomohol a hlavne, ani neviem akou náhodou som našla túto skupinku dobrých duší... veľa som sa tu dozvedela, potom chytila do rúk zákony a študovala ich.
Čítať a chápať zákony (a uplatňovať ich v praxi) som musela aj predtým v práci, tak som v tom bola dosť zbehlá.
A tak, som veľmi rýchlo prišla na to, že úradníčky veľmi často nechcú/nevedia pomôcť a tak som sa vždy dopredu pripravila, keď som išla niečo riešiť.
A vieš čo mi ešte veľmi pomohlo?
Že ja som si tu zistila veľmi veľa info od žien priamo z praxe a potom niekedy aj na úrade použila formulu, že viem, že inde na Slovensku sa to takto dá urobiť.
Takže píšem ti to na povzbudenie, nie si jediná, čo na začiatku tejto cesty nič nevie, len sa pýtaj, nedaj sa odradiť úradníkmi a príď si po rady aj tu... ako to už ktosi vyššie písal - podarilo sa nám spoločne "vybaviť" nejeden príspevok, na ktorý údajne nie je nárok.
Veľa šťastia prajem a nevzdávaj sa!!!

hariet
6. mar 2022

@ivka3901 my mame tiez maleho z utajeneho, prve neodkladko nam zamietli, ale druhe sme podali presne ked mal 8 tyzdnov (co je lehota do ktorej sa moze prihlasit bio) a sudca to potom schvalil. Kolko ma presne maly?

ivka3901
6. mar 2022

@hariet malý mal už 3 mesiace

juliagas
6. mar 2022

Ahojte neviete niekto nahodou ako sa posuva Trnava?

ivka3901
6. mar 2022

@miriam439 ďakujem krásne len ako som písala čím je viacej ľudí do toho zainteresovaných aj naši znamy chcú pomôcť bo vidia ako sa trápime je veľa ľudí zlých, neprajných, závistlivých, zvedavých a už moc ľuďom neverím tak každý inak 🤔🤔🤔🤔🤔

indiankaindi
6. mar 2022

@ivka3901 ak môžem poradiť, treba volať, volať a volať. Na súd - ak čakáte na právoplatnosť, vyvolávajte tam, či už to nie je možné (niekedy sudca povolí právoplatnosť o deň-dva skôr a vtedy vám ju už môžu vyznačiť). Treba ich neustále otravovať. Keď budete čakať na pojednávanie, treba volať, zisťovať, ktorý sudca to má, volať jeho asistentke a neustále tlačiť na to, aby vytýčili čo najskôr pojednávanie. Samozrejme nie drzo alebo s naštvatím, normálne ľudsky, slušne, ale neustále sa vypytovať. Ja som číslo na súd vedela aj o polnoci z hlavy, po hlase som už poznala aj tetu spojovateľku a vedela som ktorá úradníčka mi to tam chytila. A efekt má aj veta, že ďakujem za info, ozvem sa teda o pár dní..... Držím palce.

miriamkaaaa
7. mar 2022

@juliagas to by aj mna celkom zaujmalo….

juliagas
7. mar 2022

@miriamkaaaa no ja som volala niekedy v januári na konci a povedali mi ze od decembra neboli ziadne deti na adopciu… ani jedno

tulipan43
7. mar 2022

@ivka3901 držím palce, my sme presne kvôli tomuto prístupu, či zo strany súdu, DED či kolíznej pred tromi rokmi odmietli odtiaľ dieťaťko a ako vidím nič sa tam nezmenilo.

ivka3901
7. mar 2022

@tulipan43 jáj no keby sme vedeli aj my tak asi za malým nejdeme len sme nemali tušenia čo nas čaká 🤔🤔🤔🤔🤔🤔

ivka3901
7. mar 2022

@tulipan43 jáj no keby sme vedeli aj my tak asi za malým nejdeme len sme nemali tušenia čo nas čaká 🤔🤔🤔🤔🤔🤔

tecko28
7. mar 2022

@tulipan43 len treba podotknut, ze vy ste to mali aj dost daleko, @ivka3901 je z rovnakeho kraja

ivka3901
7. mar 2022

@indiankaindi no my nemôžme volať bo nam nikto nič nepovie kedže to nebolo o nas to bolo uvolnenie na adopciu pravne volný

indiankaindi
7. mar 2022

@ivka3901 tak potom naháňať a otravovať toho, kto to môže overiť. Kurátorka, detský domov, ktokoľvek.

ivka3901
7. mar 2022

@indiankaindi no to ano tam sa pýtam, ale rozprávajú nam bludy oni nevedia čo mi vieme oni to naschval zdržujú

bosorkabb
8. mar 2022

@indiankaindi rovnako aj u nás 😂mne už volala aj súdna úradníčka sama. Až vtipné mi to bolo. Ale efekt to splnilo.

tanuska28
8. mar 2022

@ivka3901 CDR by vam malo dat dieta na hostovsky pobyt aspon na dva tyzdne aj ked neodkladko nie je, potom ho tusim budete musiet vratit na 5 dni ? Nepamatam si presne...a zase si mozete dat hostovsky k vam. Ak sa to bude natahovat na sude prilis dlho skuste zavolat Navrat alebo Usmev ako dar a povedzte situaciu..nam to pomohlo

joannita
8. mar 2022

@tanuska28 vela cdr dava hostovsky az po padani navrhu ziadatelov na sud. Nam sa to stalo uz v 2 domovoch

tecko28
8. mar 2022

@tanuska28 cdr Komárno hosťovské nedava

indiankaindi
8. mar 2022

@bosorkabb áno, aj u nás to bolo tak, že súdna úradníčka mi sľúbila, že mi nejaké papiere orazítkuje a hneď pošle - prišli v ten deň, kedy ich už mohla orazítkovať, my sme ich čakali až neskôr :D
@ivka3901 myslím, že naschvál by to nerobili, nemajú tým čo získať a zase také zlomyselné nie sú podľa mňa ani tie úradníčky. Proste ich musíte naháňať, pretože pokiaľ nepociťujú tlak, tak sa do toho nehrnú. Ja si myslím, že pri nás sa už ráno budili s mojim menom na perách, čo som im toľko vyvolávala. A šlo to

tulipan43
8. mar 2022

@tecko28 možno, ale keby neboli robili caviky tak do toho určite ideme 🙂, nevadí takto sme spravili radosť niekomu inému 🙂 dúfam.

tulinka85
8. mar 2022

Dievčatá, ak máme schválenú predosvojiteľskú s právoplatným rozhodnutím..na čo mám už momentálne nárok...ako prvé žiadam materskú až potom rodičovský a rodinné prídavky ? Aký je prosím Vás postup ? Deti 2,5 a 5 rokov...ďakujem za radu a pomoc...

ivka3901
8. mar 2022

@tulinka85 presne teraz riešime aj my teda zachvílu budeme ako dlho vám trvalo lež vám súd odklepol predosvojiteľskú??? Bo my sme teraz tak, že malý je teraz už pravne volný v piatok ideme vypísať žiadosť, navrh neodkladné a čakať na stanovenie vytíčenie súdom???

kattyb
8. mar 2022

@ivka3901 my sme podávali v apríli ,neodkladne sme mali 17.5 a predosvojitelsky súd v októbri.

laura1994
8. mar 2022

@ivka3901 my sme mali neodklane opatrenie v máji a predosvojitelsky v októbri

djura
8. mar 2022

@tulinka85 ak ste pestúni zatiaľ tak aj opakovaný príspevok , a opakovaný jednorázový príspevok

modryyyy
8. mar 2022

@ivka3901
V Komárne sa na termin pojednávania na predosvojenie čaká pár mesiacov. Žiaľ, túto informáciu Vám nepovedia ani pracovnici v CDR ani na UPSVaR. Hoci o tom vedia, nechcú vás sklamať. Nechcú Vám oznámiť, že Vaše milované dieťatko sa k Vám dostane možno ako 6.mesačné, možno aj skôr alebo neskôr. Prajem, aby sa k vám dieťatko dostalo čím skôr. Tiež sme to zažili, nikto nám nepovedal, že budeme tak dlho čakať, radšej hovorili že nič nevedia. Osobne by som bola radšej, keby nám to na rovinu povedali.