icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

jana2309
25. mar 2022

@ivka3901 ahoj a to ako dlho ste čakali kým vám schválili?

ivka3901
26. mar 2022

@jana2309 no my sme si dávali 7 dňové neodkladné a 11.3 sme podali navrh+neodkladné a už vo štvrtok 21. 3 nam volali, že ho mame schválené, ale pritom nas v KN odhovarali nech nedávame vobec lebo nezvyknú schvalovať a keď tak nech dame 30 dňové no KOMARNO celé zle 🤔🤔🤔🤔🤔

jana2309
26. mar 2022

@ivka3901 Aha. Mi sme sa stretli s niečím podobným. Ale hlavne že už máte bábätko doma

ivka3901
26. mar 2022

@jana2309 v akom okrese??? S tým neodkladným že vás odhovárali???

djura
28. mar 2022

Ahojte dievčatá, dnes je to presne rok odkedy nám zavolali že majú prenás dieťatko ♡ až je to neuveriteľné ako to zbehlo...
(Práve v tieto dni podáva uradnička na súd žiadosti na pozbavenie prav bio matky a na osvojenie.)

.... veľmi vám držím prsty ♡

rebekarebekova
28. mar 2022

@djura pozbavenie a osvojitelnost myslis, ci?
Na osvojenie mozete nasledne podat vy..

djura
28. mar 2022

@rebekarebekova ano ano tak tak 🙂

rebekarebekova
30. mar 2022

Ospravedlnujem sa za duplicitnu otazku - ale kolko Navrhov na osvojenie sa dava na sud?
A zvykli ste posielat jednu kopiu aj koliznemu?

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
rebekarebekova
30. mar 2022

@jesienka22 vdaka. Kto sa berie za ucastnika? Prepac, nechapem.

jesienka22
30. mar 2022

@rebekarebekova upsvar a opatrovnik, vsetko sa posiela sudu

miro100
31. mar 2022

Ahojte, viem že to tu už niekde bolo ale existuje nejaký vzor alebo by ste mi poslali do správy ak niektorá máte "správu čo sa píše na súd, nariadili nám 2x do roka ale netuším co tam mam napisat 🤗🤗 ďakujem

rebekarebekova
1. apr 2022

Ahojte,
Prosba o kontakt a vylev. 😄🙈
Tema: Do kedy sa pobera RP

Mozem poprosit kontakt na niekoho na ustredi Upsvar kto riesi RP?

Viacere z vas (+upsvar stranka 😄) ste mi potvrdili, ze RP sa pobera 3 roky od pravoplatnosti rozhodnutia sudu. Teta upsvaristka ale tvrdi, ze od vykonatelnosti a aj ze od vtedy nam chodil. Nechodil, poberalo sa materske a az potom RP.

Ak sa pobera Materske od vykonatelnosti a nasledne RP (by malo byt 3 roky od pravoplatnosti), tak potom nakoniec sa SOCIALNE DAVKY POBERAJU DLHSIE AKO 3 ROKY - min 37 mesiacov.. mali ste to aj vy tak, hej???

Teoreticky - nemoze v tomto byt problem, pes zakopany a trn v oku upsvaristiek?

Dakujem za akukolvek radu. 🙏🙏🙏❤

miriam439
1. apr 2022

@rebekarebekova
Áno, tak sa zdá, že je to tŕňom v oku pre pár ľudí na UPSVAR, ale aj problém býva v tom, že oni doslova nepoznajú zákony (alebo nechcú poznať?).
Ja som to presne tak mala, že som materské + RP poberala spolu 37 mes.
Ale mňa to v tej dobe ani len nenapadlo, že to tak bude, my sme brali dieťa takmer ročné, ja som bola zmierená s tým, že budem doma na RD (a poberať dávky) len 2 roky - teda presne do jeho tretích narodenín.
Iba na základe dokladu z UPSVAR som zistila, že oni mi priznali nárok na RP presne do troch rokov od právoplatnosti neodkladného opatrenia.
A to ešte bolo fajn (pre štát), že toto neodkladné opatrenie nadobudlo právoplatnosť do mesiaca od jeho vydania.
Lebo napríklad naše riadne rozhodnutie súdu o pestúnskej starostlivosti sa stalo právoplatným po 4 mesiacoch od pojednávania. Keby to takto dlho trvalo aj pri neodkladku, tak poberam mat. a RP spolu 40 mesiacov.

miriam439
1. apr 2022
santamonica
Autor odpoveď zmazal
rebekarebekova
1. apr 2022

@miriam439 dakujem krasne!
Mna uz uprimne ide porantat, ze furt len zle informacie dostavam - nie je to prvy raz - nervy mam, ze to JA musim riesit ale aj nervy, ze kolko ludi uz o kolko € muselo dojst. :(

Hento je prosim paragraf 3 akeho zakona? Resp. viem jej poslat link?

Dakujem ❤

Jaj a inak vsak aj rodicky poberaju viac nez 36 mesiacov, nie? 37,5. Tak CO riesia? 🙈🙈🙈

miriam439
2. apr 2022

@rebekarebekova
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

Normálne napíš na ministerstvo, čo som ti poslala link a udaj aj meno oddelenia, poprípade aj osoby, ktorá ťa takto zavádza.
A daj si tu námahu, že na záver ich požiadaš, aby poslali na každé UPSVAR v SR nejakú metodiku (interný pripís) s vysvetlením, ako postupovať v prípade osôb ako sme my. Napíš, že toto nie je ojedinelý prípad a že máš informácie, že toto isté musia riešiť viacerí rodičia v NRS po celej SR, takže treba, aby s tým niečo urobili oni. Lebo že my máme dosť iných problémov, keď si vezmeme dieťa z DeD a nie ešte zubami nechtami bojovať za to, čo nám zo zákona patrí.

rebekarebekova
2. apr 2022

@miriam439 lenze... ja uz fakt neviem, ci ONI dolu nemaju instrukcie z HORA ako minimalizovat naklady v systeme. 🙊🙊🙉🙈
Nezda sa ti? Ved nie je mozne, ze tolkaaa neznalost tam.

jesienka22
3. apr 2022

@rebekarebekova to pochybujem, to nie je zmyslanie statneho uradnika 😁, skor by som povedala, ze je to uplna ignoracia znenia zakona. Podla mojich skusenosti na uradoch vzdy viac zavazilo, co povedala teta pri vedlajsom stole, ako znenie zakona.

laura1994
4. apr 2022

Ahojte žienky, chcem sa opýtať keď už ste mali dieťatko doma a robili ste si len aktualizáciu na 2.znova sa ide na koniec poradovníka však?

tarrra
4. apr 2022

@laura1994 áno presne,na koniec

rebekarebekova
4. apr 2022

@laura1994 jedine, ze by prisiel surodenec.. 🥰
Vtedy by vam ho MALI ponuknut..

laura1994
4. apr 2022

@tarrra ďakujem pekne za odpoveď ❤️
@rebekarebekova no to som si myslela aj ja, ale vraj to takto nefunguje😢

tecko28
4. apr 2022

@laura1994 treba si dať do požiadaviek,že máte záujem o súrodenca,ak sa narodi

laura1994
4. apr 2022

@tecko28 áno to sme aj dali, ale vrátili papiere psychologické naspäť, vraj asi aj kvôli tomu.

rebekarebekova
4. apr 2022

@laura1994 cooo? Kto a co vam presne povedal?
Akoze nefunguje???
Ked chces, napis viacej, koho mate doma a koho ste chceli, pomozeme 🙂

miriam439
4. apr 2022

@laura1994
My sme dostali dieťa a o chvíľu sa mu narodil bio súrodenec, hneď nám ho núkali... a to sme boli ešte len na začiatku procesu o druhé dieťa, ani prípravu sme ešte nemali a myslím, že my sme ani neuviedli do dotazníka, že chceme bio súrodenca... a to sme ZA kraj a o ja osobne mám s tou pani na UPSVAR ZA, čo pod ňu patríme, nie moc dobré skúsenosti. Ale ako píšem, bio súrodenca nám ponúkla prednostne!!!
Tak si myslím, že u vás môže byť problém inde.
Normálne na rovinu sa opýtať treba, kvôli čomu vrátili, možno len psychologička nenapísala správne posudok, mohli jej tam chýbať nejaké náležitosti...
Neviem, ako ďaleko máte krajský UPSVAR, ale ak nezistíš telefonicky dôvod vrátenia, tak dohodni stretnutie a zájdi si tam osobne, ak sa ti to dá zrealizovať vzhľadom na to, že doma máš malé dieťatko.

laura1994
4. apr 2022

@rebekarebekova tým že my sme PO kraj a dieťatko máme z KE kraja ozvala som sa malého kurátorka, že keď sa malému narodí bio súrodenec že či máme možnosť ho dostať odpísala mi že nie, že sa ide podľa poradovníka, že takto to nefunguje.