icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

poppychor
17. jún 2022

@ckatka no my nemáme pestunstvo len osvojenie. Ale ďakujem za info skúsim sa popýtať.

ninquewen
17. jún 2022

@pellka no ziadne majetky sme vtedy nemali, takze len vyplatne pasky a danove priznania 🙂

krkavcia_mater
17. jún 2022

@kikuska_wedge ahoj, my sme tiez Ba kraj, Petržalka a cakame 2.5roka. Podmienky zdrave, do 6m, nezalezi na pohlavi a etniku. Akurat si robime aktualizaciu.. Bohuzial, mame problem s pani psychologickou na UPSVR, ktora nam naznacuje, ze nie sme vhodni 😔... a stale opakuje, ze sme sice zapisani boli, ale ona robi posudok novy a moze to byt inak.. Velmi sme z toho smutni obaja.. az s takou nechutou tam chodievame.
Chceli sme ist k inej psychologicke - neda sa..

rebekarebekova
17. jún 2022

@krkavcia_mater cozeee? A ako tu vasu nevhodnost odovodnuje?

11simca16
17. jún 2022

@krkavcia_mater len to nevzdajte! Písala som Ti správu.

krkavcia_mater
17. jún 2022

@rebekarebekova ze moj muz jej agresivne odpoveda. A ja jej hovorim, ze nie,.je uplne v pohode. Potom zacne mojho muza presviedcat, ze je nervozny. Na co jej povie, ze je v pohode. A ona, ze nie,.lebo vidi, ze je nervozny 🤦🏻‍♀️
Alebo ked jej muz odpovie 2-3 vetami, tak hovori, ze je to malo, ze ma rozpravat viac.
Alebo sme mali nakreslit nasu rodinu ako kruhy. A moj muz dal seba do stredu a po jednej strane mna a po druhej syna a bolo zle, že nas vnima oddelene. Ja som zas mala jeho bublinku vacsiu a aj to bolo zle, lebo, ze sme si rovnocenni 🙈🙈

joannita
17. jún 2022

@krkavcia_mater preboha, to je naozaj vystudovama psychologicka?? Ze co je nervozny?? Toto si ona nemoze dovolit povedat klientovi ze vidim ze ste nervozny 🤦‍♀️
Ja by som podala ztaznost na nu na ministerstvo, ved ona podla akych osnov preboha hodnoti uchadzacov?? O to viac ze vy ste pripravou uz raz presli predsa.
Nam v usmeve hovorili vzdy, ze niekto je proste tichsi a niekto ukecanejsi a to neznamena ze ti co nekecaju neprejdu. Tam sme mali skupinovky.

krkavcia_mater
17. jún 2022

@joannita Nam ešte každé sedenie pripomina, že detí je málo a žiadateľov veľa. Oni nehľadajú rodičom dieťa, ale deťom rodičov..
Stále je nespokojná s nami. Napr. mali sme napísať 10 dôvodov, prečo chceme dieťa. Že nam to dlho trvalo a že to mame vysypať z rukáva.. že tí, ktorí chcú dieťa to vymenujú do minúty. Chudák muž mal len 7 dôvodov. Ja som nemala medzi dôvodmi - poskytnutie domova, istoty (vôbec mi nenapadlo, že aj toto tam mám dať). 🤦🏻‍♀️
Muž je introvert, stále mu vyčíta, že malo rozpráva.
Odomňa chcela vedieť, že ako budeme fungovať, keď príde dieťa. Ja som jej povedala, že záleží od povahy dieťatka, od toho ako veci pôjdu. Že sa prispôsobime. Ona, že ale to musíte dodržiavať presný režim aké malo dieťa v profi rodine.. (No nie, dám mu úplne opačny 🤦🏻‍♀️)..
Ja sa tam cítim akoby so mňa robila neschopného debila. Pritom máme doma biologického syna, takže skúsenosti máme. Moj muž s ním ležal v nemocnici, keď mal syn 8 mesiacov a potom 1r2m a zvladol to uplne bravurne. Normalne sa so synom hrava, stara sa,.vie uvarit, upiect chleba.. nebije nas, netyra nas... no je introvert a fakt je tichy, ale to snáď nie je zlé.
Inak na to, že manžel je tichy, tak mu psychologička povedala, že ako sa chce rozprávat s osvojeným dieťaťom 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

krkavcia_mater
17. jún 2022

@joannita Sme v prvej päťke na dieťa. Máme kúpený kočík, nechané veci po synovi, kúpila som fľaše, nejaké mokačiky.... A nakoniec nás ani neodporúčia 😞

.

nikolas2011
17. jún 2022

@krkavcia_mater hlavne sa nevzdávajte!!!

joannita
17. jún 2022

@krkavcia_mater toto urcite ries, spoj sa s usmevom, navratom a konzultuj to s ich psychologmi, co si o tom myslia, ci postupuje spravne.
Ja by som to okamzite riesila, lebo ked vas neodporuci, asi nieje cesty spat....

krkavcia_mater
17. jún 2022

@joannita Psychologicka z Navratu sa chytala za hlavu. Chceli sme ist tam (po prvom sedeni na upsvar) ale pani, co nas ma na starosti povedala, ze to nemozeme. A ze je prekvapena, ze vobec s nami rozpravali, ked sme u nich nerobili pripravu. A ze sme prvi, ktori chcu zmenit paychologicku, ze doteraz nikto s nou nemal problem

kikuska_wedge
18. jún 2022

@krkavcia_mater dohodni si aktualizaciu v navrate alebo v usmeve, chod na Svoradovu do BA a poziadaj o zmenu subjektu. My sme tak ziadali ale naopak. Nechceli sme robit aktualizaciu v Navrate ale na upsvare a bez problemov nam vyhoveli. Bolo to teda ale pred zacatim aktualizacie, nie v jej priebehu. Ja som to dokonca vybavila telefonicky a emailom. Takze urcite sa to da.

berginkan
18. jún 2022

@krkavcia_mater urcite to ries, to bude nejaka…, och kristepane toto sa deje? a potom, ze sa ludua vzdavaju no necudujrm sa. jeden clovek toto predsa nemoze. mam nejake kontakty tak ak chces napis mi meno do spravy popytam sa na nu co je zac

janakjk
18. jún 2022

@krkavcia_mater fuuuha, toto my sme vôbec takéto nezažili...
Určite sa nenechajte znechutiť nejakou frustrovanou ženou...
O čo ťažšie prekážky, o to väčšie požehnanie vás čaká. Držím palce ❤️

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
jesienka22
Autor odpoveď zmazal
jesienka22
Autor odpoveď zmazal
joannita
18. jún 2022

@krkavcia_mater ja by som to riesila pisomne urcite a poziadala o zmenu subjektu z dovodu zaujatosti. Vysvetlila by som tam, ze dotycnej psychologicke prekaza ze muz malo rozprava, ale to predsa nemoze byt dovod nevyhovenia ziadatelov. A ze kedze ste presli 30 hodinovou pripravou, kde v tom nevideli problem, tak snad par hodinova aktualizacia vam nemoze znemoznit osvojenie. Nejedna sa predsa o nejake zivotne zmeny (ze by ste sa liecili na psychiatrii medzicasom, alebo nieco podobne vazne), ale ide tu len o subjektivny zaujaty nazor psychologa

tanuska28
18. jún 2022

@krkavcia_mater ja napr.by som sa bala riesit zaujatost atd...ja by som to riesila ze sa vam zmenila pracovna doba a nemozete chodit na tieto stretnutia a v navrate ci usmeve vam dali terminy co vyhovuju ... Predsa len na upsvare je ina pracovna doba. Kazdy mame inu povahu a aj za milym clovekom moze byt vela zleho a naopak....ak ty vies ze ste skutočne vhodni pre dietatko co to bude potrebovat chodte si za tym

tanuska28
18. jún 2022

@krkavcia_mater na druhej strane chapem asi aj psychologicku ze vas nepozna a ak muz agresivme odpoveda asi sa boji .... Sadni si s nou niektore sedenie a mozno o tom s nou pokecaj aky je ze je len introvert atd

rebekarebekova
18. jún 2022

@krkavcia_mater naozaj odpoveda agresivne?
To si len psychologicky vyfantazmagorovala, nie?
A popravde, ja by som sa mu ani necudovala, ked do neho rype.

Uz to tu niekto riesil, ze s nim mala psycho problem kvoli tomu, ze je introvert. Ci to tiez vy?

Padnute na hlavu. Drzte sa.

clovekoj
19. jún 2022

@krkavcia_mater Môžete si dať vypracovať aj ďalší psychologický posudok, na overenie vhodnosti pre pestúnstvo či adopciu a ten im doložiť do spisu a musia ho akceptovať. Ja som to tak mal. Aj keď som mal z UPSVaR dobrý posudok, odporučili mi doložiť ešte jeden nezávislí posudok, nakoľko som žiadal o pestúnstvo sám, aby mala moja žiadosť vyššie šance. Ja som mal našťastie oba posudku vysoko pozitívne, tak som na úrade našťastie nemal žiadne problémy.
Oni mi sami povedali, že musia poriadne preverovať žiadateľov, nakoľko ak majú viac neúspešných pokusov o pestúnstvo (že im pestúni vrátia po čase deti pre rôzne dôvody), tak z toho majú potom na úrade problémy u nadriadených. Tak ich z istej časti aj chápem.

tulipan43
21. jún 2022

@krkavcia_mater Tieto psychologičky, to je snáď zlý sen. AJ my sme po druhom sedení, čo sme mali aktualizáciu menili psychologičku za úsmev, lebo naša mala tiež problém nekonečný s mojím mužom.

tanuska28
21. jún 2022

Dievčata idem si k vam trosku po radu. Naša bio je vo vazeni a v nedelu prešlo 6 mesiacov odkedy napisala posledny list. Dnes mi volal niekto vraj z ich rodiny ze ako sa ma maly atd. Ze bio im dala kontakt. Volala som na urad panovi co je maleho kolizny zatial sa mi vsak neozyva tak som nervozna a neviem co mam cakat. Ci jej kontakt sa pocita aj takto vraj cez rodinu alebo ci to presvihla tu lehotu lebo 6mesiacov bolo v nedelu ale kym sme mi odpisali bolo asi 22....ci sa pocita aj datum kym prisiel nas spiatocny list ako kontakt.... Neviem kde sa mam teraz ozvat ze v akom to je stave....dakujem ak mate nejake postrehy z vasich situacii budem rada !

hariet
21. jún 2022

aj nasa psychologicka bola slabucka a hrozne vzdy nepripravena. Len sme to tam vzdy pretrpeli drziac sa za ruky. Rozpravala, ako sa tesi na dochodok a vnucatka a preslo uz x rokov a stale sa tam drzi 🙄

rebekarebekova
21. jún 2022

@tanuska28 podla mna sa nepocita cas vasej odpovede ale jej list + ozvat sa mal bio otec alebo bio mama.
Poziadala by som upsvar aby dal navrh na sud o zbavenie RP a osvojitelnost dietata..

berginkan
21. jún 2022

@tulipan43 inak hovori sa, ze vela ludi v tomto segmente su zatrpknute stare dievky...mozno aj ona bola

miriam439
21. jún 2022

@tanuska28 No, my máme pestúnsku a sme v osobnom kontakte so širokou bio rodinou dieťaťa (okrem bio rodičov, tí ho majú na háku). Podali sme na UPSVAR žiadosť, aby začali konanie o osvojiteľnosti. Nebol problém... preskúmali prečo sa rodičia neozvali (napr. kvôli vážnej chorobe...), ale keďže nemali vážny dôvod, tak upsvar dal návrh na súd a ten vyslovil osvojiteľnosť dieťaťa.
A súd aj upsvar vedeli, že sme v kontakte s jeho bio rodinou.
Aj zákon hovorí o bio rodičoch a 6 mes. lehote.

tulipan43
22. jún 2022

@berginkan naša veru bola 🙂