Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@andrea_82
@janetinka27 A tam kde pisem aku mame predstavu o dietati mam napisat vsetko vek zdravie ake choroby moze mat atd..?
@pellka ano, tam sme tiez napisali priamo, ake dieta nas zaujima, ale to je len vstupny dotaznik, takze tie predstavy sa potom pocas pripravy mozu zmenit. takze ak tu napisete, ze si predstavujete dieta takto konkretne, tak ono sa to neskor vsetko moze vyvinut inak. na konci pripravy sa potom napise taka zaverecna sprava a tam napisu, ake dieta ste si nakoniec vybrali 🙂
@janetinka27 aha a ja tu stresujem strasne co dat aby sme sa pochopili spravne a ci nieco nezabudnem a podobne 😀 dobre dakujem za odpoved.
Napr. Akú mám predstavu o dieťati: chlapec, biely alebo polorómsky, vek do 3 rokov, môže mať slabé zdravotné oslabenia - okuliare, alergia, ... . Opíšte vaše predstavy o tom, aké dieťa ste ochotné prijať.
@janetinka27 a este jedna otazka ta otazka podtym
Nechapem co tam napisat.. ci sme schopny prijat dieta s jeho identitou atd akoze co tym myslia nechapem ziadame romske / polo romske .. nemame problem s nicim len chceme
Zdrave babo ziadame 0-6mesiacov co tam napisat? Ved asi tu nemaju ja neviem dieta z ameriky ze jazykove barieri alebo neviem ako to myslia
Tam môžete uviesť že budete akceptovať, ak žiadate aj o rómske dieťa, jeho rómske korene a kultúru, nebudete mu brániť sa identifikovať s jeho etnikom ak bude mať záujem stretávať sa s jeho biologickou rodinou, náboženstvom jeho rodiny a pod.
Tento dotazník je asi všeobecný, aj pre adopciu, aj pre pestúnstvo, tak niektoré otázky sú asi viac šité na pestúnstvo, ako napr. táto otázka.
A niekto žiada o staršie dieťa, napr. aj do 6 rokov, alebo starších a to dieťa už má isté väzby, možno chodí do kostola, v škole na náboženstvo, do nejakej komunity, venuje sa napr. tancu a pod. Či by ste v tomto prípade to boli schopní akceptovať, alebo nie (napr. že by ste mu nedovolili chodiť do kostola). Ale to vy nebudete riešiť, nakoľko máte záujem o bábätko.
@pellka Nič až nie, ale skôr niečo všeobecné, že nakoľko žiadaš o bábätko, rómske či polorómske, tak budeš s rešpektom a citom pristupovať k jeho rozhodnutiu sa identifikovať s jeho etnikom, nebudeš mu v tom brániť a budeš rešpektovať jeho voľbu v oblasti náboženstva, záujmov a pod. Niečo také všeobecné.
Neviete ci sa da o pridavok na dieta ziadat aj spatne?
Dieta sme dostali na konci maja a teraz idem ziadat o pridavok..... T. Z. Dostanem ho uz za maj, alebo az odkedy ziadam?
@joannita Treba overiť, ale stále by malo platiť nasledovné:
Môžem o prídavok na dieťa požiadať aj so spätnou platnosťou?
V niektorých prípadoch môže dôjsť ku pochybeniu, keď napríklad zabudnete zaslať potrebné doklady v prípade štúdia v zahraničí alebo pri iných situáciach. Ak sa na to príde, môžete požiadať o spätné vyplatenie prídavkov na deti až so šesťmesačnou platnosťou.
Dakujem vam 🙏
@joannita Tu sú všetky informácie. Je tam aj žiadosť a myslím že na jej 5-tej strane, je presne uvedené, čo všetko treba k žiadosti doložiť.
@joannita Len taká malá poznámka, možno o tom vieš, ale ak náhodou nie... hádam to rovnako platí aj teraz, nechce sa mi hľadať v zákone, ale pred 5 r. sme dostali prídavky len od mesiaca, v ktorom nadobudlo neodkladko právoplatnosť (teda nie od vtedy, ako sme prevzali dieťa z DeD).
@pellka Ak myslíš tú otázku o právach dieťaťa, tak tam sa nedá uviesť všetko z nich, ale asi by som napísal to, že "Budem zohľadňovať záujmy dieťaťa pri všetkých mojich rozhodnutiach a budem sa mu snažiť vytvoriť pocit domova kde bude prijímané také aké je a bez diskriminácie".
Práva dieťaťa hovoria toho veľa, ale hlavné z nich je to, že prvoradým záujmom má byť záujem dieťaťa, že nesmie byť diskriminované, že dieťa má právo na rodinu, meno, vzdelanie, náboženstvo, .... .

@pellka ahoj, musite to napisat vlastnymi slovami, my sme to pisali s manzelom kazdy za seba a teda manzel nema basnicke crevo a potrapil sa, ale nakoniec to bolo velmi fajn 🙂