icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

janetinka27
13. júl 2022

@pellka ahoj, musite to napisat vlastnymi slovami, my sme to pisali s manzelom kazdy za seba a teda manzel nema basnicke crevo a potrapil sa, ale nakoniec to bolo velmi fajn 🙂

andrea_82
13. júl 2022

@pellka tiež by som sa nehrala na nejaké "aby to nevyznelo zle". Veď si to nechaj prejsť hlavou, napíš, čo cítiš ty.

pellka
13. júl 2022

@andrea_82
@janetinka27 A tam kde pisem aku mame predstavu o dietati mam napisat vsetko vek zdravie ake choroby moze mat atd..?

janetinka27
13. júl 2022

@pellka ano, tam sme tiez napisali priamo, ake dieta nas zaujima, ale to je len vstupny dotaznik, takze tie predstavy sa potom pocas pripravy mozu zmenit. takze ak tu napisete, ze si predstavujete dieta takto konkretne, tak ono sa to neskor vsetko moze vyvinut inak. na konci pripravy sa potom napise taka zaverecna sprava a tam napisu, ake dieta ste si nakoniec vybrali 🙂

pellka
13. júl 2022

@janetinka27 aha a ja tu stresujem strasne co dat aby sme sa pochopili spravne a ci nieco nezabudnem a podobne 😀 dobre dakujem za odpoved.

clovekoj
13. júl 2022

Napr. Akú mám predstavu o dieťati: chlapec, biely alebo polorómsky, vek do 3 rokov, môže mať slabé zdravotné oslabenia - okuliare, alergia, ... . Opíšte vaše predstavy o tom, aké dieťa ste ochotné prijať.

pellka
13. júl 2022

@janetinka27 a este jedna otazka ta otazka podtym
Nechapem co tam napisat.. ci sme schopny prijat dieta s jeho identitou atd akoze co tym myslia nechapem ziadame romske / polo romske .. nemame problem s nicim len chceme
Zdrave babo ziadame 0-6mesiacov co tam napisat? Ved asi tu nemaju ja neviem dieta z ameriky ze jazykove barieri alebo neviem ako to myslia

pellka
13. júl 2022

@clovekoj dakujem 🙂

andrea_82
13. júl 2022

@pellka ja to chápem tak, že či by ste napríklad s rómskym dieťaťom riešili jeho pôvod, či by ste mu približovali ich kultúru, zvyky...

clovekoj
13. júl 2022

Tam môžete uviesť že budete akceptovať, ak žiadate aj o rómske dieťa, jeho rómske korene a kultúru, nebudete mu brániť sa identifikovať s jeho etnikom ak bude mať záujem stretávať sa s jeho biologickou rodinou, náboženstvom jeho rodiny a pod.
Tento dotazník je asi všeobecný, aj pre adopciu, aj pre pestúnstvo, tak niektoré otázky sú asi viac šité na pestúnstvo, ako napr. táto otázka.

clovekoj
13. júl 2022

A niekto žiada o staršie dieťa, napr. aj do 6 rokov, alebo starších a to dieťa už má isté väzby, možno chodí do kostola, v škole na náboženstvo, do nejakej komunity, venuje sa napr. tancu a pod. Či by ste v tomto prípade to boli schopní akceptovať, alebo nie (napr. že by ste mu nedovolili chodiť do kostola). Ale to vy nebudete riešiť, nakoľko máte záujem o bábätko.

pellka
13. júl 2022

@clovekoj takze tam nemam davat nit kedze ziadame o babätko?

clovekoj
13. júl 2022

@pellka Nič až nie, ale skôr niečo všeobecné, že nakoľko žiadaš o bábätko, rómske či polorómske, tak budeš s rešpektom a citom pristupovať k jeho rozhodnutiu sa identifikovať s jeho etnikom, nebudeš mu v tom brániť a budeš rešpektovať jeho voľbu v oblasti náboženstva, záujmov a pod. Niečo také všeobecné.

pellka
13. júl 2022

@clovekoj dakujem 🙂

joannita
14. júl 2022

Neviete ci sa da o pridavok na dieta ziadat aj spatne?
Dieta sme dostali na konci maja a teraz idem ziadat o pridavok..... T. Z. Dostanem ho uz za maj, alebo az odkedy ziadam?

clovekoj
14. júl 2022

@joannita Treba overiť, ale stále by malo platiť nasledovné:

Môžem o prídavok na dieťa požiadať aj so spätnou platnosťou?
V niektorých prípadoch môže dôjsť ku pochybeniu, keď napríklad zabudnete zaslať potrebné doklady v prípade štúdia v zahraničí alebo pri iných situáciach. Ak sa na to príde, môžete požiadať o spätné vyplatenie prídavkov na deti až so šesťmesačnou platnosťou.

tanuska28
14. júl 2022

@joannita ano aj mne na urade povedali 6mesiacov spatne

berginkan
14. júl 2022

@joannita ano. aj ja som ziadala dokonca az skoro tych 6mes a vyplacaju spatne ale musi to byt max 6 co ty mas

gelinka75
14. júl 2022

@joannita ano da sa spätne

joannita
14. júl 2022

Dakujem vam 🙏

joannita
14. júl 2022

@gelinka75
@berginkan
@tanuska28
@clovekoj
Pls co k tomu potrebujem dolozit?
RL, pravoplatne uznesko a co este?

clovekoj
14. júl 2022

@joannita Tu sú všetky informácie. Je tam aj žiadosť a myslím že na jej 5-tej strane, je presne uvedené, čo všetko treba k žiadosti doložiť.

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

joannita
14. júl 2022

@clovekoj na 5 strane? Nevidim tam strany....

clovekoj
14. júl 2022

@joannita
V tom odkaze sú informácie.
Nájdete si časť Žiadosť o prídavok kde sa dá vypísať tlačivo elektroniky, alebo stiahnuť, či si ho pozrieť.
Potom vám ponúkne ktoré konkrétne.
Otvoríte si ho a na str. 5 sú k tomu informácie

miriam439
14. júl 2022

@joannita Len taká malá poznámka, možno o tom vieš, ale ak náhodou nie... hádam to rovnako platí aj teraz, nechce sa mi hľadať v zákone, ale pred 5 r. sme dostali prídavky len od mesiaca, v ktorom nadobudlo neodkladko právoplatnosť (teda nie od vtedy, ako sme prevzali dieťa z DeD).

joannita
15. júl 2022

@miriam439 ano asi mas pravdu, tiez si to myslim....

pellka
16. júl 2022

@clovekoj ahoj prosim ta neporadis mi prosim s tymto? Budem ti velmi vdacna vobec neviem co napisat

clovekoj
17. júl 2022

@pellka Ak myslíš tú otázku o právach dieťaťa, tak tam sa nedá uviesť všetko z nich, ale asi by som napísal to, že "Budem zohľadňovať záujmy dieťaťa pri všetkých mojich rozhodnutiach a budem sa mu snažiť vytvoriť pocit domova kde bude prijímané také aké je a bez diskriminácie".
Práva dieťaťa hovoria toho veľa, ale hlavné z nich je to, že prvoradým záujmom má byť záujem dieťaťa, že nesmie byť diskriminované, že dieťa má právo na rodinu, meno, vzdelanie, náboženstvo, .... .

clovekoj
17. júl 2022

@pellka A ak na tú poslednú, tak tam je to úplne individuálne. Tam treba uviesť ďalšie informácie, ak nejaké sú, ktoré by hrali vo vás prospech a nie sú zodpovedané v inej otázke.
Ale tá môže byť aj nezodpovedá, ak nie sú žiadne ďalšie dôležité informácie.

pellka
17. júl 2022

@clovekoj dakujem pekne 🙂 pekne vies vsetko vysvetlit