icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

jennifer130
10. sep 2022

@pellka ahoj unas bola vcera kontrola zo socialky.ideme robit pripravu na urade.uz sme aj boli u psychologicky podpisat papiere.a 26hozaciname robit prve hodiny.Ja som im volala a vpohode sa to pohlo😄.Sa tesim aj ked sme len na zaciatku.ale treba niekde zacat.Mame poziadavku na poloromske dietatko do 5rokov.Chcem Vas tymto poprosit ak si niekdo cita moje riadky.uz som davnejsie pisala len tak zo zvedavosti ci je tu niekdo s TN kraja co caka na take dieta.Aby som vedela ako sa to hybe dakujem velmi pekne.budem vdacna za kazdu spravu . . .

pellka
10. sep 2022

@sabina1996 na p.gulasovu mam kontakt s nou som vlastne aj Volala ked sme sa dohadovali ze idem na pripravu Ku nim… tak skusim sa ozvat na druhy tyzden ak sa neozvu do Piatku

pellka
10. sep 2022

@jennifer130 Aj ja sa uz tesim na pripravu cakam kazdy den telefonat ze kedy zaciname konecne .. uz to chcem mat za sebou my mame poziadavku romske alebo poloromske do 6 mesiacov
Kosicky kraj.

jennifer130
10. sep 2022

@pellka a uvas sa ako dlho caka na take dietatko?

pellka
10. sep 2022

@jennifer130 ja neviem nikto mi nepovedal citala som ze do 2 rokov .. ale kamosky zhodov okolnosti obe dostali romskych chlapcekov do pol roka necakali dlho obe jedna mala mesacneho druha 3 mesacneho

poppychor
10. sep 2022

@joannita od marca

poppychor
10. sep 2022

@kikuska_wedge nemám bojím sa toho žeby mi ho vzali a to by som nerozdychala. 😔

sabina1996
10. sep 2022

@pellka a mali osvojenie alebo pestunstvo?

pellka
10. sep 2022

@sabina1996 osvojenie obe

pellka
10. sep 2022

@sabina1996 a este som zabudla dodat mojej svagriny svagrina cakala 8 mesiacov tiez kosicky kraj osvojenie ma chlapceka zobrala si Ho domov ked mal chlapcek 3 tyzdne. Bolo to Minuly rok konkretne pochadzaju z Michaloviec cize.. citam ze to trva dlhsie ale v okoli baby co poznam dlho vobec na Romske necakali

sabina1996
10. sep 2022

@pellka tak z nášej skupiny pokial viem tak ešte nikto nemá dieťatko, ale je zas pravda že poniektory mali podmienky toxikologicke testy…atd.

kikuska_wedge
10. sep 2022

@poppychor rozumiem. Aj my sme to preto dlho odmietali

miriam439
10. sep 2022

@pellka Ale však je lepšie, keď sa pripravite na dlhšie čakanie a potom budete mať milé prekvapenie, keď vás oslovia skôr.
Ak sa budeš spoliehať na to, že sa vám podarí mať napr. do roka dieťatko, tak sa ti potom bude všetko vliecť dlho, a keď sa nepodarí do roka, potom vy budete iba zbytočne sklamaní a v napätí.
Je to veľmi ťažké, viem, ale radšej sa na to moc neupínaj, že to príde rýchlo, lebo to bude pre teba iba ťažšie to čakanie.

pellka
10. sep 2022

@sabina1996 z akej vasej skupiny ak sa smiem spytat ?

pellka
10. sep 2022

@miriam439 urcite to som si Povedala Hned.. je to o stasti necakam… ze budem mat doma dieta do roka to vobec naopak my sa stale snazime o Babo… skor sa budem sustredit Nato a uz ako osud zariadi 🙂

joannita
10. sep 2022

@poppychor vase poziadavky v Ba kraji momentalne minimalne tie 3 roky....

sabina1996
11. sep 2022

@pellka parí čo sme sa pripravovali na osvojenie

pellka
11. sep 2022

@sabina1996 prepac ja ze pripravu este nemas mi to nedoslo 😂

milionar
12. sep 2022

@miriam439
@kikuska_wedge
@santamonica
@rebekarebekova
@joannita
@berginkan
@marcelarefat
tak toto je odpoveď z ústredia:

Dobrý deň,
Ústredie, práce, sociálnych vecí a rodiny, odbor pomoci v hmotnej núdzi a štátnych sociálnych dávok Vám na Vaše podanie zasiela nasledovnú odpoveď:

Podľa § 2 písm. b) zákona č. 571/2009 o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o rodičovskom príspevku“) oprávnená osoba podľa tohto zákona je fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu.

Podľa § 3 ods. 2 písm. c) zákona o rodičovskom príspevku, dieťaťom je dieťa do šiestich rokov veku, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti tej istej osoby oprávnenej osoby.

Okresný súd uznesením zo dňa .01.2021 nariadil neodkladné opatrenie, ktorým uložil Centru pre deti a rodiny povinnosť odovzdať dieťa (nar. .06.2019) do Vašej a manželovej starostlivosti, s účinnosťou od vykonateľnosti tohto uznesenia. Uznesenie je vykonateľné .01.2021 a právoplatné dňa .03.2021.

Okresný súd rozsudkom zo dňa .04.2021 zveril dieťa do predosvojiteľskej starostlivosti Vám a Vášmu manželovi, s účinnosťou od .01.2021. Tento rozsudok nadobudol právoplatnosť a vykonateľnosť dňa .06.2021. Následne Okresný súd rozsudkom zo dňa .02.2022 rozhodol, že je dieťa od právoplatnosti tohto rozsudku osvojencom. Rozsudok nadobudol právoplatnosť dňa .03.2022.

V tomto prípade máte nárok na rodičovský príspevok najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti tej istej osoby oprávnenej osoby, teda najdlhšie tri roky od .03.2021.

Dúfam,že som to správne pochopila a potvrdili nárok na rodičovský. Preposlala som to našej milej pani úradníčke, tak som zvedavá, či sa vôbec ozve.

rebekarebekova
12. sep 2022

@milionar vdaka ze si napisala..
Ja to tiez tak chapem - vybojovala si. 🙂
Daj vediet co uradnicka.

gelinka75
12. sep 2022

je to smutne, ze clovek musi dokazovat niekomu na urade, naco ma podla zakona narok a o com by mali vediet, nestaci cim vsetkym si nahradni rodicia musia prejst

marcelarefat
12. sep 2022

@milionar gratulujem, šikulka. Možno aj ústredie daný úrad už aj oslovilo a poučilo. V mojom prípade to tak bolo, že na krajský úrad prišiel prípis ako sa počíta rodičovský príspevok u osvojenych deti.

joannita
12. sep 2022

@milionar perfektne 👏
Ta uradnicka nech sa prepadne od hanby pod zem.

santamonica
12. sep 2022

@milionar tak super, v mojom prípade ešte stále chvíľu bojovali a ze preveria si to oni. Natahovali to a nakoniec som uprosila pani z BA, nech im zavola ona osobne a bolo vymaľované.
Ale keď som o pár mesiacov potom potrebovala nejaké potvrdenie, tak mi milá úradníčka povedala, že stále si myslí, že nemám pravdu a len som si to nejako ''vyboxovala''. A to im pritom prišli z BA aj inštrukcie ako to je správne. Tak sa obávam, že v DS budú mať mamičky stále problémy.

berginkan
12. sep 2022

@milionar gratulujem!! super

tulinka85
12. sep 2022

Dievčatá , predosvojiteľské súdy máme za sebou a čaká nás už posledný súd na konečné osvojenie. O 2 mesiace to už bude 9 mesiacov. Nemáte niektorá vzor ako vyzerá žiadosť ? Veľmi by ste mi pomohli a stačí len tu žiadosť alebo aj niečo sa ešte k žiadosti doklada ? Ďakujem za každú radu a pomoc.

miriam439
12. sep 2022

@milionar V prvom rade som rada, že ti Ústredie potvrdilo, že máš, resp. máme pravdu.
Ale na druhej strane je to veľmi smutné, že my obyčajné laičky v týchto veciach, vieme toho viac, ako úradníčky na viacerých Upsvar (keďže nie si prvá, ktorá má s tým problém) a ktoré majú hrdo uvedené na dverách a menovkách svoj akadem. titul. A ešte sú aj platené za to, že nám často miesto pomoci dávajú chybné informácie a strpčujú nám život tým, že si tvrdo idú svoje, hoci nemajú pravdu. 😢

hariet
12. sep 2022

@miriam439 tak tak. Po vsetkych pracovnikoch CDR, psychologoch a ludoch zaangazovanych do procesov adopcie, ktori to tu chodia citat, by sa mohli pridat aj ony, nech sa cosi priucia😁

pellka
16. sep 2022

Joj ludia som nastvana 🥲 volala som teda ze kedy nam zacina ta priprava ( usmev ako dar kosice )
Tak ze nejake pary to zrusili koli chorobe ci co a ze cakaju a pravdepodobne to zacne az v oktobri 🥲 no mam obavy ze z oktobra bude november a ja budem cakat pol roka kym to len zacne a dalsia vec slubuju ze priprava trva max 3 mesiace 2 a pol som zvedava ci to tak aj bude 😫

andrea_82
16. sep 2022

@pellka my sme presne pre toto riešili prípravu takmer celý rok - skupinové sedenia sme mali vo februári a práve bola chrípková sezóna, tak nám to posúvali.