Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Áno, môže sa stať, že postupom času zistíš, že dieťa, bez ohľadu na farbu pleti, má nejakú mieru, stupeň, mentálnej retardacie. Že aj jeho rodičia mali. A že to jednoducho nijako posunúť nedokážeš. No aj tie deti potrebujú rodinu, aj s nimi sa dá pracovať a ľúbiť ich.
@pellka ako píše yuki. Farba pokožky nie je rozhodujúca pre to, aký bude človek. Ale choroby sú dedičné a môžu život ovplyvniť. Uvediem ti náš príklad. Biomatka nevyrastala v dobrom rodinnom prostredí a nemala ukončené stredoškolské vzdelanie. Informáciu o otcovi nemám. Deti sú každé iné. Syn je extra šikovný, má bez väčšej snahy samé jednotky. Dcérka v škole tiež prosperuje, ale u nej je to už viac vydreté. Má rečovú vadu, problém so zrakom, bojujeme s nadváhou. To ale neznamená, že by som ju ľúbila menej ako syna. Každá mama chce v prvom rade zdravé dieťatko, ale časom sa choroby ukázať môžu. Ale to sa stáva aj v biologických rodinách. Nemusím pre príklad chodiť ďaleko. Starí rodičia, mama aj ja sme vysokoškolsky vzdelaní, ale napr. brat mal poruchy učenia (dislexiu, disgrafiu, a iné dis) plus rečovú vadu. Dedičného charakteru to teda nebolo a stalo sa. Viem pochopiť tvoj strach, ale to prežíva každá mama. Či má dieťa biologické alebo osvojené.
@pellka to je od nej veľmi neľudské že takto posudzuje. Nenechaj sa odradiť. Tieto detičky si takisto šikovné ,keď sa s nimi pracuje,moji traja sú každý iný,synovi to ide v škole horšie ale napr spoločenské hry alebo skladať ťažké lego ,vie perfektne .A dcérky sú veľmi veľmi šikovné,starsia aj v škole a mladšia pôjde so škôlky a vidno u nej pokroky každý deň.
@pellka este sa s tym stretnes a priprava ti v tomto vela da. kamoska je teda dost nevhodna osoba do komunitneho centra…chudence deti
nie hlupost sa nededi. ani iq. boli tu rozne nazory a zvady, ale ked sa dietatu venujes, vidiet to. zial aj na “bielych” to vidno/pocut… yukki ti dala ten horsi pripad kde je to dane zdravotne to uz je ine
@pellka Ufff, no, pekné vyjadrovanie od niekoho, kto pracuje v komunitnom centre. Neviem či má aj adekvátne vzdelanie z pedagogiky, psychológie a sociálnej práce, ale takto by som to asi ani nedokázal povedať, aj keď chápem, na čo ona narážala.
Tu asi išlo o to, že v tejto komunite, kde ona pracuje, je väčší podiel detí, ktoré majú rôzne problémy s učením, sústredením sa, cielene pracovať a pod. Áno, štatisticky je to asi aj tak. Ak dieťa vyrastá v takejto komunite, kde je bežné užívanie alkoholu, fajčenie, fetovanie, dlhodobo nekvalitná strava, slabšia sociálna a zdravotná starostlivosť, kde už rodičia tohoto dieťaťa tak žili, tak je väčší predpoklad na to, že ak tá matka pila, fetovala, či užívala rôzne iné látky aj počas tehotenstva, tak je veľmi pravdepodobné, že to ovplyvní aj samotný vývoj dieťaťa. A áno, potom tie deti majú problém so sústredením sa, učením, motiváciou a často krát sú tam aj poruchy, či znížený intelekt.
Ak sa to dieťa dostane do adopcie, tak potom aj pri najlepšej snahe, láske k dieťaťu, pomoci, sa narazí na problém, ak sa začne povinná školská dochádzka a to dieťa to jednoducho nezvláda, lebo aj pri snahe rodičov, na to proste nemá kapacitu.
Potom je ale dôležité si uvedomiť, že aj napriek tomu všetkému, sa z dieťaťa dá vychovať dobrý a pracovitý človek. Skončí pri troche šťastia a snahy aspoň učňovské vzdelanie a pri dobrom vedení, sa uplatní aspoň v tom, čo ho baví.
Len často sa stretávam s tým, že s tým majú problém viac rodičia, ako to dieťa. Že prečo aj to moje dieťa nie je tak múdre a šikovné, ako tie iné.
Dakujem velmi pekne vsetkym za odpovede ukludnili ste ma najviac mi pomaha tato skupina musim priznat lebo zatial z okolia sa mi vela pochopenia nedostalo .. kamoska ako ste pisali narazala nato ze nevedia sa sustredit nechapu bezne jednoduche zadania mozno v buducnosti ak by dieta vyrastalo v normalnej rodine by mohlo byt manualne sikovne ak nie “ mudre “ ja som nikdy nikomu nepovedala ze
Ja ocakavam ze moje dieta bude lekar ani ja Nemam vysoku skolu zial aj Ked moje dieta k tomu samozrejme budem viest nech Ma peknu buducnost ale samozrejme nesnivam ze bude primar/ka
To je jasne velmi ma to zarazilo musela som to sem napisat a pocut nazor normalnych Ludi… veru kamoska to boh vie aka Nieje aj ked sa pozname strasne dlho tak… zial vobec nesuciti a nechape moju situaciu aj ked viem ze to co vravi ona je blbost vzdy pri takej reakcii rozmyslam vaham co ak ale ma pravdu? Vnutorna neistota strach? Sama Neviem opisat kazdopadne.. velmi pekne dakujem zajtra ma caka Prve sedenie v usmev ako dar a ja sa uz Neviem dockat… lebo vela z vas mi pisalo ze
Prave tato priprava ma nauci a dopomoze
Ako reagovat ci brat take reakcie ludi lebo strasne ma to vie vytocit sklamat az zneistit
@pellka pochybnosti budes mat stale, to je uplne normalne. Ides do niecoho noveho a nepoznaneho. Rozpravaj sa o tom s ludmi, ktori maju skusenosti ako napr v tom Usmeve. Pripadne sa nakontaktuj na niekoho, kto uz doma romske dieta ma, pripadne tu najdes vela praktickych info. Vela stastia.
Ahojte, je tu niekto z PO kraja?
Prosim vas, tie co ste mali pestunstvo a zbavovali bio rodicovskych prav, prisla k vam najskor navsteva z upsvr? Ak ano kolko potom od toho vytycili termin na zbavenie....??? Vdaka
@pellka ak chces trosku preniknut do romskej problematiky, odporucam podcast Odsudeni na neuspech, naozaj vyborne a putavo spracovana tema. Ja mam tiez 11 rocnu dceru a opak je skor pravdou, su to deti rovnako sikovne ako ostatne, samozrejme adoptovane dieta si cely zivot bude niest svoje traumy. Ale pre mna najkrajsie a najsikovnejsie deticky na svete so srdcom plnym lasky. Drzim palce
@pellka Ahoj, chcem sa podelit s tebou o moju skusenost. Mame takmer trojrocneho romskeho chlapceka. Z osady. Bio-mama je podla spisu mentalne zaostala, vraj na urovni 9 rocneho dietata. Babka podobne. Ked sme sa rozhodovali, ci si ho ako 5 mesacneho vezmeme, vela som si citala o mentalnej retardacii. A jedna z pricin (okrem genetiky, vplyvov pocas tehotenstva, ci poskodenia mozgu po porode alebo infekcnym ochorenim) je tzv. socialne podmienena mentalna retardacia. Ide o to, ze deti su zanedbavane, rodicia sa im nevenuju (zial samy nevedia ako), su casto podvizivene, nemaju stimuly atd. Nas syn ma starsiu sestru, ktora zije u pestunov a chodi do skoly pre mimoriadne nadane deti, lebo ma nadpriemerne vysoke IQ. Nas maly zacal rozpravat vo vetach pred 2 hym rokom a vsetci sa pozastavuju, ako perfektne rozprava na to ze je to chlapec, ktory nema este ani 3 roky. Je velmi kreativny, vie svoje detske knizky recitovat naspamat, ma vybornu dlhodobu pamat, orientacny zmysel... Samozrejme to este neznamena, ze nebude mat poruchy ucenia, poruchy spravania, mozno je hyperkinet, mozno bude ADHD, ale to su vsetko skor nasledky hlbokej a tazkej traumy, ktoru tieto deti zazivaju. So vsetkym sa da pracovat. Treba ratat s tym, ze pri tychto detickach je vacsia sanca, ze tam bude nejaky problem, ale s tym by vas mali na priprave oboznamit. No neznamena to, ze vsetky deti z osad zdedili mentalnu retardaciu. Vsetky vsak mali a maju tazky zaciatok a tie nase prijate, to mozu s nasou pomocou a laskou vsetko dobehnut. Drzim vam palce.
A na margo kamosky....nas cely cas od toho odradzala svokra, detska psychiatricka, lebo, ze presne tieto romske adoptovane deti ma kazdu chvilu v ambulancii. A pytam sa jej, ci ma viac tych adoptovanych romskych, alebo tych biologickych. No a samozrejme odpoved bola, ze biologickych (ktore maju narocne ci rozvratene rodinne, casto toxicke prostredie a rodicov s poruchami osobnosti).
Ahojte. Ak ste ziadali o prispevok pri zvereni boli u vas na setreni kvoli tomu? U nas boli dnes a prezerali co mame zabezpecene pre malu. Vyrozumela som to tak, ze ak sme malej veci uz zabezpecili, tak na co nam je prispevok. 🙄 Robili Vam ptoblemy pri vyplacani?
@kikuska_wedge neboli u nas, schvalili nam to hned v Senci
@tanuska28 toto je tiez Senec. Nerozumiem tomu ale ok. Ak nam to zamietnu, tak podam odvolanie do Bratislavy.
@kikuska_wedge normalne ti povedali ze ide o ten prispevok ? Neboli len kuknut malu ako ma zariadene ako sa ma ? Lebo ved narok mas zo zakona aj keby ste jej popredu kupili modre z neba
@kikuska_wedge myslis prispevok pri zvereni tych 800eur?
Nebol nikto u nas, len sme poziadali, predlozili dokumenty.
Mari sa mi ale ze sme mali narok az po predosvojitelskom sude.
Pokial splnate zakonom dane podmienky, urcite mate narok bez ohladu na to ci ste dietatu uz kupili vybavu. Nonsens toto 😃
Tiez sa mi to nezda, ze by toto bol dovod ich navstevy? 🤔
@kikuska_wedge ahoj, boli pred vyplateným. Chceli vidieť malého veci. Otvorila som im skriňu. Potom jeho postieľku. Nebola to kurátorka, ale pani ukázala preukaz úrad práce....Bolo nám povedané, že keby tam napíšu, že má novú postieľku tak nám ho nemusia schváliť...Príspevok. Podávali sme v auguste a vyplatili v decembri.Ale stále sa to mení.Nepatríme pod Senec.
@11simca16 @kikuska_wedge
ja to nechapem, to nedava logiku. Ked ma niekto dieta uz doma, je logicke ze ma kupenu postielku a vybavu. Mozno (pochybujem), by to malo opodstatnenie, keby chodila tato kontrola pred tym nez pride dieta, ked logicky clovek nemusi mat vybavu este nakupenu.
Ale, ak aj ma nakupenu vybavu, tak zas logika.... Nakupil ju asi z nejakych uspor, ktore mal odlozene na nieco ine, cize tie peniaze tak ci tak potrebuje spat.
Uplne som rozcarovana z toho, co toto sa deje.
Vy mate obe v pestunstve deti? Nemoze to byt tym?
@kikuska_wedge ahoj, ten príspevok sa schvaľuje.Tak nám odpovedala, keď som si jej dovolila povedať, že či to nedostaneme automaticky, lebo máme nárok. Ale u nás boli také v pohode baby.Napísali nejaky záznam a dali ti to prečítať?Príde rozhodnutie a treba sa odvolať .

@pellka
A nerómovia po kom zdedili hlúposť?
A po kom zdedí hlúposť jedno dieťa v rodine "čierna ovca", keď z ďalších x detí tých istých biorodičov vyrástli normálni ľudia?
Tvoj muž je róm, takže mal rodičov rómov, je hlúpy on alebo jeho rodičia?
Sa ti čudujem, že si sa vôbec pozastavila nad jej slovami...
Však jasné, že keď od malička vyrastajú v osadách, tak v tých podmienkach sa ťažko dá rozvíjať intelekt, keď sa im nik nevenuje.
Aj biele dieťa od rodičov s 5 VŠ diplommi by v zlom prostredí intelektuálne zakrpatelo... toľko môj názor.