Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@kikuska_wedge ďakujem , veľmi si mi pomohla. A prosím ťa, cca koľko sa máme pripraviť na čakanie ? Snáď do leta to bude.
Ahojte 🙂 žienky, máte info o trnavskom kraji (Dunajská streda) ako je to s čakaním na"biele" dieťatko do 8 mesiacov s ľahkým zdravotným znevýhodnením ?
Ďakujem vám <3
@tulinka85 my sme podavali v auguste a este nemame ani vytycene pojednavanie
@kikuska_wedge ano je uz pozbavena a nieje ucastnik konania, ale tam sa to uvadza skor z takeho informacneho charakteru, ze je to dieta rodicov tych a tych. Lebo zatial su to stale rodicia, aj ked su pozbaveni prav.
Aj v uzneseniach sudcovia vzdy napisali mena rodicov.....
Ale v konecnom dosledku sa mozno teda nic nestane ak tam uvedeni niesu....podla vasej skusenosti
Ahojte, žiadosť o osvojenie na súd musím podať až po uplynutí 9 mesiacov počas ktorých je malá v našej starostlivosti? Keďže rátam s tým, že súdu bude určitý čas trvať kým vytýči termín pojednávania rada by som to poslala skôr, ale neviem či môžem.
@lucinka299 mozes podat po cca 8 mesiacoch, cize 1 mesiac prwd ukoncenim 9 mesacnej lehoty. Teda podat mozes kedy chces, ale skor sa tym vibec nebudu zaoberat.
@joannita ok ďakujem krásne. Ešte mám dilemu aj v tom od kedy počítať tú 9 mesačnú lehotu. Mali sme neodkladne opatrenie a odvtedy máme malú doma. Predosvojitelsky súd bol o cca 2 mesiace neskôr. Ja to aj podľa zákona o rodine chápem, že od kedy ju máme doma čiže od termínu neodkladka, ale aj tu čítam, že každý súd to chápe inak...
@lucinka299 ano presne, kazdy sud to ponima inak. My sme podali pri oboch detoch 9m odkedy ich mame doma, cize od neodkladka.
Ahojte, neviete mi povedat aká je aktuálna dĺžka čakania v žilinskom kraji na rómske dieťa do 1 roku?
@luciskooo my mame tiez romske do 1 roka plus mame aj mensie zdravotne problemy - alergie, sluchove, zrakove postihnutie. cakame 15. mesiac, nie sme ani v polovici, pred 2 mesiacmi sme boli na 17. mieste ( zac8nali sme na 25. mieste). ale uz prestali poskytovat info o poradi na romske dieta, takze tak. takze este rok-rok a pol odhadujem. sme ZA kraj
@lucinka299 nie. My sme podavali o 3 mesiace skor a kludne sme mohli este skor. Je len dolezite, aby pojednavanie bolo vytycene az po uplynuti tych 9 mesiacov.
@janetinka27
@luciskooo dievčatá, nebude to ľahké, ale bude to dobrodružstvo!!!!
@yukki no veru som uz na to zvedava🙂
@kikuska_wedge áno tak super. Ja by som tiež najradšej poslala už tento mesiac...koniec februára bude 9 mesiacov od neodkladka...
@yukki toto dobrodružstvo s jedným takým už 4 roky žijeme ❤️ teší sa už veľmi na parťáka/ partacku len nejako je to už dlho
@janetinka27 áno práve pre to sa pýtam, lebo nám už nechcú poskytnúť info o poradí na rómske 🤷♀️ čakáme už tretí rok. V auguste sme boli na 10 mieste.
@lucinka299 my sme napríklad podali o nejaké 2-3 mesiace skôr ( keď som rátala od predosvojitelskej) tým že nás Spis sa presúval medzi krajmi plus som rátala že súdy budú pomalé. V septembri sme mali predosvojitelsku a súd o osvojenie sme mali v máji. Sociálna pracovníčka nás pri šetrení upozorňovala že pravdepodobne ten súd zrušia atď.... Všetko na šťastie ostalo tak ako malo, na súde sa pýtala sociálna pracovníčka že ešte neprešlo 9 mesiacov od predosvojenia. Sudkyňa jej vysvetlila že v zákone je "diera" nieje tam písané či tých 9 mesiacov sa má rátať od neodkladka alebo predosvojetlskej. Prečítala znenie zákona a vyjadrila sa, že ona bude rátať od neodkladka 9 mesiacov, pretože od vtedy máme malého aj reálne doma
@luciskooo ahoj, no to som teda prekvapena, ze tak dlho cakate a stale nie ste na rade. a ked cakate treti rok, kolko presne? my sme boli v auguste na cca 19. mieste na romske babo, cakali sme vtedy 9 mesiacov (povodne sme boli na 25. mieste)
@janetinka27 pisalo tu viac bab zo Za kraja, ze aj na romske cakaju velmi dlho, aj 5 rokov a viac.
@joannita tak zas uz 5 rokov sa mi zda privela, o tych pripadoch viem, ale myslim,ze v niektorom pripade menili poziadavky, ale aj tak to bolo dlho.
nam na priprave povedali,ze sa caka rok. co uz viem,ze je nerealne. teraz si mozeme volat len raz za rok,co je navyse uplne zbytocne, kedze poradie na romske uz nehovoria a to celkove cislo je pre mna bezvyznamne:/
@janetinka27 neviem, len pisem co tu pisali baby. Viem ze pisali niektore, ale tak mozno rok dozadu, ze na romske u vas cakali cca 5 rokov 🤷♀️
Ved aj v Ba sa na romske caka uz 2,5 az 3 roky, je to masaker, ale realita. A na priprave nam tiez natarali veci.... Ze budeme cakat na biele 2 roky a nakoniec boli z roho 4 roky.
A ze mozete volat raz za rok.....otrasny pristup uradnicok.
@janetinka27 aj v BA zo zaciatku hovoria celkove cislo ktore tiez mi nikdy nic nepovedalo, ale aspon som mala pocit ze som o sebe dala vediet, nieco som pre to spravila atd... 🙂 Volaj podla nna urcite ked nemas striktne poziadavky a ako som uz pisala urcite by som sla osobne nech ti daju ternin kedy by ti nachystali spisy deti presne podla poziadaviek ake mate. Vobec nic za to nedas. Kontaktuj aj napr.zilinsky usnev ako dar , navrat, ci by ti tiez neukazali spisy deticiek
@joannita ano a tie doby sa predlzuju. na druhej strane ten cas tak rychlo leti, ze tie roky cakania su za chvilu fuc
@tanuska28 musime sa s manzelom na to pripravit psychicky a ist tam
Ahojte,pridám sa k vám ani ja nerozumiem tie čakačky že toľko tu ženy píšu že dost čakajú niektorý a 4 roky ja ešte ani v zozname niesom zapísaná ale asi tiež mňa čaká to že budem veľa čakať na bábätko ale už nechajme bokom a chcem vám povedať ja som z východu a viete si predstaviť že koľko brali deti do domova od 2 rokoch až do novorodenca jednej pani asi 5 alebo 6 deti brali veľké si nechala a ostatných zobrali a druhá pani tiež zobrali novorodenca viem že mali dievčatko tiež zobrali no ja nechápem že nedali ani jednéj žene.
@janetinka27 v marci to budú tri roky 🤦♀️ no je to už dlho- nečakalo som to. Ale asi aj preto, že na prvé dieťa sme čakali iba 9 mesiacov (s rovnakými požiadavkami )

A tu si viete pozriet prislusnost sudov podla vasho bydliska. Spory civilne https://www.justice.gov.sk/sudy-a-rozhodnutia/s...