icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

janetinka27
7. feb 2023

@bejulik no u vas je to podobne strasne ☹️ verim,ze sa coskoro dockate

bejulik
7. feb 2023

@janetinka27 áno, myslím, že v prešovskom kraji sa čaká najdlhšie.

poppychor
7. feb 2023

Ahojte dnes som volala do BA a ide to celkom dobre. Na poloromske dieťatko ,osvojenie sme na 70 mieste 🙂čakáme od minulého roku mája.

joannita
7. feb 2023

@poppychor asi som pesimista, ale mne to pride, ze to praveze ide strasne pomaly 😏

janetinka27
7. feb 2023

@berginkan asi tomu naozaj nerozumiem. chapem,ze u deti sa nevie,ci budu pravne volne o tyzden alebo o rok a ze je pre ne dobre ist hned do rodiny.a je dobre,ak v tej rodine zostanu aj nadalej, aj ked budu pravne volne. ale v podstate potom kazde dieta, ktore este nie je pravne volne, sa moze dostat prave k pestunom a nakoniec byt u nich adoptovane. zrejme vacsina deti zacina tak,ze nie su pravne volne, tym padom aky vyznam ma cakat roky v zozname cakatelov na osvojenie, ked tie deti ostanu vlastne u pestunov uz navzdy.
mozno len cakam,ze je na to nejake riesenie, ale v podstate neviem ake. neviem, mozno je to zanedbatelny pocet deti, ktore nakoniec ostanu u pestunov adoptovane.len ten zoznam na osvojenie sa hybe strasne pomaly a snazim sa pochopit preco.

joannita
7. feb 2023

@janetinka27 tak kazde zas nie. Ja myslim ze pri osvojeni vacsina matiek podpise v porodnici ze sa ho vzdava, tam je teda predpoklad jasny.
Tie deti ktore idu najskor do pestunstva, aj s perspektivou osvojenia, tam sa vacsinou na nieco caka. Cize nieje to to iste si myslim...

janetinka27
7. feb 2023

@joannita myslela som tym kazde, ktore nie je pravne volne, vacsina deti (ale asi to je inak ako si myslim, neviem,len sa domnievam)

joannita
7. feb 2023

@janetinka27 ani dieta, pri ktorom matka podpise suhlas v porodnici, nieje pravne volne. Musi prebehnut najskor sud

janetinka27
7. feb 2023

@joannita rozumiem, taketo dieta teda ide kam?

andrea_82
7. feb 2023

@janetinka27 malo by ist k profi rodicom.
Inak, ja si myslim, ze v ZA je zle nastaveny cely system. Uz len to poskytovanie info o poradi - ja mozem volat v TN aj kazdy mesiac a vzdy mi ochotne povedia poradie. To nie je prikazane "zhora", to su rozhodnutia Ziliny.

kikuska_wedge
7. feb 2023

@janetinka27 rozdiel je v tom, ci sa robi sanacia rodiny alebo nie. Kedze je v zaujme dietata vyrastat v biologickej rodine, tak sa zacne rodina sanovat. Ak sanacia nie je mozna, lebo biologicky rodicia nechcu, nejavia o dieta zaujem, tak sa sanacia ukonci a dieta ide do nahradnej starostlivosti. V takomto pripade sa dieta ponuka do pestunskej starostlivosti. Caka sa na zbavenie rodicovskych prav, dovtedy je dieta v pestunskej a ked sud vyda rozhodnutie o osvojitelnosti, pestuni mozu poziadat o predosvojitelsku starostlivos, resp. o osvojenie. Ak ale napr. biologicka matka podpise suhlas, sanacia sa nerobi a dieta sa rovno ponuka do nahradnej starostlivosti. T.j. aj ked sud este nerozhodol o zbaveni prav, ponuka sa dieta uz v ramci ziadatelov o osvojenie. Oproti minulosti sa sanacia rodiny robi uz skoro vzdy. V minulosti o tom rozhodoval upsvar - socialna. Teraz to robia vzdy. Dokonca sa teraz uz stava, ze sanaciu nariadi priamo sud. Preto sa deti viac ponukaju do pestunstva a poradovnik na osvojenie sa vyrazne spomalil. Treba si uvedomit aj casove hladisko rozhodovania sudov. V pripade, ze sa jedna o dieta z utajeneho porodu alebo so suhlasom je predpokald, ze kuratorka poda rovno navrh na zbavenie prav a vyslovenie osvojitelnosti. Sud to zvycajne rozhoduje neodkladne, lebo o dieta nie je postarane. Ak sa jedna o opacny pripad, sud rozhodne o umiestneni dieta do CDR. Az po uplynuti lehot sa da navrh na zbavenie prav a vyslovenie osvojitelnosti. Tu plati prislovie iny kraj, iny mrav. Niektoremu sudu to trva par mesiacov, niektoremu aj viac ako rok.

kikuska_wedge
7. feb 2023

@janetinka27 odpoved na tvoju otazku k dietatu z porodnice je, ze sud s najvacsou pravdepodobnostou rozhodne do 7 dni formou neodkladneho opatrenia a dieta pojde rozvno z porodnice k osvojitelom. Ale moze sa stat, ze lehotu nedodrzi a dieta bude v porodnici dlhsie, lebo bez sudneho rozhodnutia ho nemozu prepustit.

joannita
7. feb 2023

@janetinka27 take dieta ide k buducim osvojitelom na neodkladne opatrenie (riskuju ale ze kym neprebehne pozbavovacka, tak im dieta mozu vziat) , alebo caka v profi rodine, kym prebehne sud o pozbaveni prav bio rodicov a osvojitelia si az potom podavaju navrh na sud (cakaju hlavne preto, aby bio rodicom nesli ich udaje)
V istom obdobi v podstate vsetci riskuju ked beru dieta domov, ze bio sa este ozve, aj ked podpisala suhlas s adopciou. Ale dieta vtedy docasne do pestunstva nemusi ist. My sme to tak mali pri oboch detoch

janetinka27
8. feb 2023

@andrea_82
@kikuska_wedge
@joannita
dakujem vam za vysvetlenie, odpovede si ulozim, lebo je to vela info naraz. budem sa snazit pre to nefrustrovat. a mozno skor zacat nejako riesit komunikaciu s upsvar (predtym sme mohli volat kedykolvek a vzdy to bol ochotny rozhovor). lebo si pripadame ako vycleneni z procesu, pridu mi potom tie slova o psychologickej aj realnej priprave na dieta a o jeho ocakavani nejake zbytocne,ked komunikacia s uradom viazne a clovek nevie na com je. myslim,ze by to mohlo fungovat lepsie,je to ludska zalezitost,tak by ten pristup mohol by tiez "teplejsi".dakujem vam🙂

berginkan
8. feb 2023

@janetinka27 a ja nemam co dodat. baby vsetko napisali. vas urad je extremne zly, zacala by som tam. viacere uz to zazili a kazda bojovala za seba lebo tie vase uradnicky su tu na pretrase furt. drzim palce

poppychor
8. feb 2023

@joannita nemyslím si pani povedala že to vidí na rok 24 alebo začiatok 25. To ubehne rýchlo 😊😊 ale tiež hovorila že je veľmi málo detičiek že vedsinou idu do pestúnskej.

anina1211
8. feb 2023

@janetinka27 My sme z porodnice brali hned domov,trvalo to sedem dni. Hned som mohla ist na matersku,sud mi hned dal vykonavatelnost. Ale matka podpisala papiere hned po porode. Mala sest tyzdnov na rozmyslenie. Som zo Zilinskeho kraja.

nikitka2
8. feb 2023

@anina1211 aj my sme mali takto isto, bez problemov, zo Za kraja

joannita
8. feb 2023

@poppychor nam pani pri kazdom telefonate hovorila ze "este tak rok" nakoniec z toho boli 4 roky. Ale to nic proti nim, ved oni nemozu vediet kolko deti bude....
Neviem ako dlho cakate uz 🤷‍♀️ tie 3 roky pocitaj urcite. Aha uz citam ze od maja, no tak pred letom 2025 zhruba, to zas az tak nesekla 🙂

xavi6
Autor odpoveď zmazal
pellka
11. feb 2023

Ahojte nahodov niekto kto caka na romske babo Ke kraj ?? Najde sa tu niekto kto vie cca poradie cakaciu dobu?

djura
13. feb 2023

Ahojte,
Informačné okienko:
TT kraj
- aktuálne majú k dispo deti len na pestúnsku starostlivosť (aké neviem),
- na osvojenie šli za január-február 2 bábätká...
***Nepýtali sme sa ale medzirečou nás informovali že na bábo rok treba počkať ❤️

evkasus
13. feb 2023

@djura A odkedy čakáte, ak sa môžem spýtať?

djura
14. feb 2023

@evkasus môžte, my sme čerstvo zapísaný práve.

rebekarebekova
18. feb 2023

@djura uz mate starsieho chlapceka, ze? Ako sa vam dari?

djura
19. feb 2023

@rebekarebekova áno máme, ani meviem čo mám napísať... žijeme si svoj sen doslova... mám obavy ako budeme riešiť/zvládať novú situáciu keď k nám príde ďalší člen rodiny (myslím to bežne derské ziarlenie alebo tak...) .
Dúfam že to prebehne rovnako dobre 🙂 pri synkovi vôbec nemám pocit akoby sme boli spolu len 2roky ale príde mi úplne prirodzene ako keby sme boli spoluv"odjakživa"❤️

djura
19. feb 2023

@rebekarebekova a vám ako sa darí s detičkami?

berginkan
19. feb 2023

@djura da sa nato pripravit. urcite si to nastudujte ak ste tak uz nespravili. vela veciam sa da predist

djura
19. feb 2023

@berginkan nespravila som... viete mi odporučiť nejakú konkrétnu literatúru?

berginkan
20. feb 2023

@djura fu my sme mali pozicane z navratu, skusim si spomenut. ak ste nerobili na urade pripravu, tak vam iste pomoze to vase zdruzenie. vyborne je O detoch na FB tam to bolo parkrat tiez aj ked o bio detoch ale to sa nevylucuje…