Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@sasenka4
Chcem niečo napísať k tomu, čo riešite.
Ale neviem, či si to pamätám na 100% presne, ale napadlo ma to, keď čítam, čo riešite.
My máme dieťa v pestúnskej, takže až tak neriešim utajenie bio rodičov (ale zasa neroztrubujem to, kde netreba).
Tiež som pred rokom kvôli škôlke menila trvalý pobyt malého, samozrejme na našu dedinskú matriku som dala kópiu RL so zatretými údajmi jeho BIO rodičov. A nakoniec, tam som sa dozvedela, že pani matrikárka má prístup k údajom jeho bio rodičov na internete, lebo ona má prístup k evidencii obyvateľov SK.
Takže zrejme aj tu platí tá známa veta: "všetko je na webe". 😎
@sasenka4 a preto je najlepsie sa zobrat a ist si to vybavit osobne, aj ked je to na druhom konci republiky. Spravite si vylet, ved Kosice su krasne 🙂)
Ano na vasej matrike budu mat asi k tomu pristup, ale tym ze tam neprides vybavovat to, tak im neprides do rany a nebudu riesit ze aha to je ta, co ma dieta od xy.
@joannita ano, asi to tak aj spravime, ze pockame na posledny sud, nevieme este kedy bude, ci vobec do konca roka na daju termin na pojednavanie a pojdeme opat do Kosic. Takze okrem skolky ten TP nemusim riesit teraz, ano? napr. co sa tyka smeti a tak. Ked tak by som im spatne zaplatila, ak by nieco ziadali. Ale teda kym nemame novy RL tak sa mi tam nechce s nimi moc riesit.
Ahojte nahodov niekto z kosickeho kraja kto caka na romske babo? Hybe sa to nehybe ake su cakacky? Ked vy ste tu z celeho slovenska len KE kraj bieda nikto nikdy sa neozve 😁☹️
@joannita uff tak to riadne dlho. Asi to podáme už aj my čím skôr keď sú také dlhé čakacie lehoty. No prajem vám, nech vám rýchlo vytycia termín, nech už to máte za sebou 🙂 ešte otazocka, keď chceme ísť s malým do zahraničia, okrem pasu myslíš, že treba aj preložené uznesenie o predosvojeni? Že tým že má iné meno tak pás asi nestačí, či?
@kikuska_wedge cooo? Vas je doma uz 7?
To co ako preco?
V kazdom pripade vela sil a lasky prajeeem. 🥰😍
@rebekarebekova mam +2 deti ako profimama. Dakujem je to narocne, najma tieto zaciatky. Ale zvladame to prekvapivo dobre. Urcite sa uplne zladime. Momentalne som to vsetko pobalila a sme na horach na chate. Tieto spolocne zazitky nas rychlejsie zblizuju. Deti si uzivaju prazdninovy miernejsi rezim, ohen v krbe a do vcera aj sneh. Hrame spolocenske hry, karty, jeme piate cez deviate, prekrikujeme sa. No je veselo.
@kikuska_wedge no wauuu, znie to uzasne.
Nevedela som, ze robis aj profi.
A teda obdivujem, nechapem ako to cele zvladas. :(
@kikuska_wedge mal tam byt 🙂
@rebekarebekova len teraz som zacala, nakolko mi bude o par dni koncit materska s malou. Je to sice narocne, ale viem, ze to ma zmysel. A mam doma skveleho muza a 2 velkych pomocnikov. Bez nich by som to isto nezvladla.
@ivka26101993 mi cakame 3 rok a staaaaaaaale nic nic nic tiez nam povedia raz tak a raz tak..
Ahojte. Ešte mám jednu otázku ohľadom kartičky poistenca. Mala je poistená od narodenia vo VsZP a keďže teraz chodí kartička poistenca automaticky rodičom bola poslaná bio matke. Ta si ju neprevzala a nám povedali že až kým nebude mat naše priezvisko tak nám ju nemozu vydat. Že nám musí stačiť rodné číslo na ktoré sú lekári povinní ošetriť 🤷♀️ ako ste to mali vy ? Pri synovi sme mali kartičku od začiatku- aj ked dali nám v DeD.
@luciskooo to je uplna hlupost. Chod na inu pobocku vszp aj so sudnym rozhodnutim. Musia ti ju vydat. Zase len dalsia "mudra" uradnicka.
@luciskooo ahoj, my sme mali ten istý "problém" . U nás na pobočke dokonca stratili súdne rozhodnutie, rodný list malého.... My sme kartičku poistenca mali, ale potrebovali sme eú. U nás som nič nevybavila, nakontaktovala má nakoniec nejaká pani ( už nepamätám či Michalovce alebo Trebišov ) veľmi, veľmi milá pani a do týždňa som mala kartičku doma.
@joannita my sme si ju brali z pôrodnice takze kartičku nemali, bola zaslaná bio matke
@bosorkabb
@kikuska_wedge vsade chodíme so sudnymi rozhodnutím - ale niekomu to proste nestačí🤷♀️ tápajú a radšej to spravia takto
No vďaka teda pôjdeme to skúsiť ešte raz.
Ahojte prosím vás TT kraj chodili ste niekto na prípravu na upsvar do Piešťan robia sa aj tam tie psychotesty?

@sasenka4 tak potom mozes zaciernit tie udaje o bio rodicoch. Ak to potrebujes kvoli skolke. Normalne mena, datumy ich narodenia atd zacierni poriadne fixkou. Ked budu mat s tym problem, skus im to vysvetlit ze su to citlive udaje.
Rodny list sa vybavuje na matrike v meste, odkial pochadza dieta. Takze ak nepochadza z rovnakej dediny, vase uradnicky nic nemusia vidiet.
Da sa to poriesit aj na dialku, ze poziadate u vas o rodny list a oni si to medzi sebou nejak poriesia a vtedy by mozno? mali pristup k udajom aj oni (niesom si ista) a trva to teda aj dlhsie.
My sme ale sli priamo do mesta kde sa syn narodil (2,5 hodiny cesty) a tam sme si to poriesili na pockanie. Sudne rozhodnutie sme ani nepotrebovali, nakolko sud automaticky posiela uznesko na matriku.