icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
8. máj 2023

@lubka1709 predlzeny rp, kvoli zdraviu dietata?

tecko28
9. máj 2023

@lubka1709 neskúmali, bio syn tak chodil a ja som aj pracovala

santamonica
Autor odpoveď zmazal
joannita
9. máj 2023

Baby, mna len zaujima a teraz nerypem ani nic, len fakt mi to nedava logiku 🙂
Ked ma dieta nepriaznivy zdravotny stav a matka pobera predlzeny RP kvoli tomu, nemalo by byt dieta teda doma a mama s nim?
Aky ma zmysel ten prispevok? Ja som myslela ze je to akoze "nahrada mzdy" obrazne poevdane, ked mama musi byt s dietatom doma.
Ja vam to doprajem, len fakt ma toto zaujima 😁

lubka1709
9. máj 2023
lubka1709
9. máj 2023

@joannita zo srandy si nikto nevybavuje predĺžený rodičak a posudzuje to posudkový lekár

rebekarebekova
9. máj 2023

Ahojte,
Mozete mi poradit s vyplnanim prihlasky do skolky?
Kolonky: otec.. matka.. iny ziadatel/zakonny zastupca.
Ako pestunska mama vyplnam posledne?
Aj ked bio-rodicia dietata su uz zbaveni RP a mala osvojitelna?
Ci mozem teda mamu a otca nevyplnit, hej?
Dakujeeem

rebekarebekova
9. máj 2023

@miriam439 nevies nahodou poradit, prosim?

aliziana
9. máj 2023

@joannita nie, ja som počula, že je to skôr kompenzácia za nadmerné platenie liekov či zdravotných pomôcok pre dieťa

aliziana
9. máj 2023

@rebekarebekova podľa mňa sa opýtaj priamo v škôlke, my sme vypĺňali matka/otec, aj keď bol v pestúnskej, ale naše prihlášky vyzerali +/- takto:

joannita
9. máj 2023

@lubka1709 ved ja nepisem ze zo srandy. Ja sa slusne pytam uplne nieco ine

joannita
9. máj 2023

@rebekarebekova ja by som to dala pod matka a otec

rebekarebekova
9. máj 2023

@aliziana
@joannita seba a muza mam dat pod Matka a Otec?

butterfly333
9. máj 2023

@juliagas na akom mieste ste teraz ako to vyzerá?

joannita
9. máj 2023

@rebekarebekova ano ja by som to dala tak

floriss146
9. máj 2023

Ahojte dievčence,viete mi poradiť?máme dieťatko doma na neodkladnom opatrení od marca .A ideme podávať na súd predosvojitelský návrh.Máme už nárok na kočíkové na ten príspevok?alebo až keď bude dieťatko osvojené ?

ninquewen
9. máj 2023

@joannita tak napriklad ked mi bude dieta chodit do skolky 2-3 dni v tyzdni na 3-4 hodiny doobeda, tak vratit sa do prace nemam ako, preto si vybavujem predlzeny rodicovsky. Pri prijatych detoch sa neodporuca aby chodili do skolky na "full time", mne psychologicka povedala, ze najskor od 4roch rokov a aj tie 4 hodiny ze je vela. Tak preto predlzeny rodicak.

joannita
10. máj 2023

@floriss146 kolko mesiacov malo dieta ked ste podavali navrh na neodkladne?

joannita
10. máj 2023

@ninquewen ok, ved kazdy ma nejaky dovod, ka sa nehadam, len sa pytam, lebo nevidim proste zmysel toho prispevku ked matka pracuje a dieta je v skolke.
Ale teda, ja neviem ani o tom ze by osvojene deti nemali chodit do skolky od 3 rokov, na priprave nam nikto nic take nehovoril, ani na aktualizaciach. Nam bolo odporucene byt s dietatom doma do tych 3 rokov to ano, ale potom uz nerobit nejaky rozdiel.

rebekarebekova
10. máj 2023

@joannita este ku skolke - asi blba otazka, ale aku "narodnost" mam dat?
Dieta je romske..

aliziana
10. máj 2023

@rebekarebekova daj podľa Vašej rodiny. Dieťa si národnosť nevie vybrať, ked bude dospelé, tak sa v sčítaní prihlási kam cíti

ninquewen
10. máj 2023

@joannita ja som to nemyslela nejak zle. Mozno to vyznelo, ze mam vycitavy ton, prepacte, pisala som to v rychlosti 😅
Nam to praveze v Navrate na priprave prizvukovali velmi casto. S tym ze pre dieta je fajn, ked sa postupne uci socializovat sa v kolektive, na kruzkoch, alebo na par hodin v skolke. A ak je to mozne, tak aby cely ten predskolsky vek bolo co najviac so vztahovou osobou.

rebekarebekova
10. máj 2023

@bosorkabb aku narodnost si davala prosim dcerke do skolkovej prihlasky?
Dakujem.

janetinka27
10. máj 2023

@ninquewen nam tiez nieco podobne povedali, ze napriklad ak pride dieta do rodiny vacsie, napriklad dvojrocne, tak do skolky nemusi ist hned v troch rokoch ako ine deti, ale matka s nim moze ostat sama doma, aby sa rozvijalo ich vzajomne puto. ale asi to zavisi aj od dietata.

joannita
10. máj 2023

@rebekarebekova slovensku urcite. Romstvo nieje narodnost, ale etnicita 🙂

joannita
10. máj 2023

@ninquewen asi je to tak nejak ako pise
@janetinka27 ze ked pride vacsie dieta, napriklad 2 rocne, tak je urcite pre neho lepsie aby bol co najviac s tebou.
Ked mas dieta od babatka ako my, vtedy to asi nieje az take urgentne...

miriam439
10. máj 2023

@rebekarebekova
Prepáč, čítam tvoju prosbu až teraz, tak odpoviem, ak ti to ešte pomôže.
Už nepamätám, ako som dávala na prihlášku do škôlky, ale teraz sme riešili prihlášku do školy - u nás teda najprv vyplníme elektricky a potom po akceptácii zo školy treba vytlačiť a podpísať.
Tak som dala voľbu, že sme zákonný zástupca č. 1 a 2. Odoslala a potom vidím, že hodilo matka a otec. Znova vošla do prihlášky, dala opravu a odoslala. A po akceptácii školou idem vytlačiť a znova otec a matka v pdf súbore. Už som nemenila a vytlačila to takto, lebo som už mala od školy pridelený kód a ním som sa mohla prihlásiť na termín zápisu do školy. Tak som potom na zápise do školy povedala, že mi to 2x prepísalo a že vraj sa s tým nemám zapodievať, že oni to vedia a že na rodnom liste vidia, že nie sme bio rodičia.
My sme na dedine a poznajú nás tu osobne. Ale povedala, že aj tak sa to všetko zakladá len do osobnej zložky dieťaťa.
Tak ale osobne si myslím, že ak tam máš voľbu, tak asi zvoliť radšej zákonný zástupca ako otec a matka. Ale to je len môj názor.

janetinka27
10. máj 2023

@joannita ano, tak, tykalo sa to vacsich deti, aby nesli prirychlo od novej mamy do skolky. od babatka je to asi prirodzenejsie, ze pojde do skolky ako ine deti.

aliziana
10. máj 2023

@joannita existuje aj romska narodnost

rebekarebekova
10. máj 2023

@miriam439 vdaka.. l