icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

poppychor
Autor odpoveď zmazal
djura
20. júl 2023

@corvina1 zdravím, bol nakoniec bez našej prítomnosti a prenás s úspešným rozsudkom. Práve podávame na súd žiadosť o úplne osvojenie. Už máte po súde?

Medzičasom sme zrušili našú účasť v poradovníku pre druhé dieťatko, tým sme uvolnili stav o jedno misto 😉

sabina1996
Autor odpoveď zmazal
laura1994
31. júl 2023

Ahojte, píšem sem lebo neviem na koho sa obrátiť. V septembri ideme do Štúrova, manžel by chcel vyskočiť pozrieť do Maďarska. Malého máme doma na NO , samozrejme že mu OP spravíme. Dali by sme preložiť do anglického jazyka prvu stranu súdneho rozhodnutia. Chcela by som sa opýtať či nemá niekto skúsenosť že či stačí preložiť do anglického jazyka alebo musí byť aj v maďarskom jazyku. A či nebude problém v tom, že malý už na OP bude mať meno , ale v súdnom rozhodnutí meno nemá ešte určené. Ďakujem

ellen2016
31. júl 2023

@laura1994 ahoj, podla mna staci v anglictine, ale osobne si myslim, ze to kontrolovat nikto nebude. my sme obleteli pol sveta (vsetci traja ine meno) a nikto sa nad tym nepozastavil ani nepytal, az nam to bolo zvlastne. ak vas aj zastavia, ukazala by som len OP a nasledne, ak by boli otazky aj prelozene neodkladko.

pellka
31. júl 2023

@ellen2016 ahoj a ako dlho mozete byt mimo Sr s dietatom ??

lucka1609
1. aug 2023

@laura1994 ahoj.
My máme malú v náhradnej osobnej a boli sme v Chorvátsku minulý aj tento rok.
Súdne rozhodnutie sme mali preložené len v angličtine a nikto to nekontroloval.
Na páse ma iné meno ako mame my s manželom.

pellka
1. aug 2023

@lucka1609 ahoj a ak idete na dovolenku… tak Musite niekoho kontaktovat … ze idete a nebudete na Slovensku?

andrea_82
1. aug 2023

@pellka my mame maleho na NO, pytala som sa na urade a povedali mi, ze jasne, ze mozeme cestovat, ze na zaklade NO na to mame pravo. Nepytala sa, v akom datume budeme prec. Keby som isla na dovolenku znova, uz by som im nedavala vediet.

zuzlicek44
1. aug 2023

@laura1994 ahoj,no ja si myslím to,že pokiaľ je na páse iné meno ako je v rozhodnutí súdu problém je.
V prípade kontroly,nehody v zahraničí ako dokážeš že je to vaše dieťa?
Jasne pás bude mať to je ok...ale tam bude iné meno ako na papieri zo súdu...to znamená že to môže byť aj úplne iné dieťa nie.?

Ani neviete ako nedajbože sa môže kadečo stat v zahraničí,aj keď len Maďarsko..jasne,väčšia pravdepodobnosť je že nie,ale vieš ako to chodí ...

pellka
1. aug 2023

@andrea_82 Ahoj a ked ste si priniesli dieta domov… boli u vas na kontrolu az tak ste niekam sli na dovolenku alebo oni sa hlasia vopred kedy pridu?

kikuska_wedge
1. aug 2023

Dievcata k tym dovolenkam je to tak, ze ak mate dieta zverene do nosky a predosvojitelskej, tak cestovat mozete, netreba to nikam oznamovat. Je vsak velmi vhodne aby ste sa uradne prelozenym rozsudkom vedeli v priapade potreby preukazat, ze ste jeho zakonny zastupca. Napr. pri poskytovani zdravotnej starostlivosti a pod. Ak cestujete s dietatom, ktore vam nie je sudom zverene (napr. neter, dieta kamaratky a pod.), je potrebne mat notarsky overeny suhlas od rodicov. Tento tyzden som za neho platila u notara okolo 2,50. Tlacivo najdete na stranke ministerstva zahranicnych veci. Uradny preklad je drahsi. V tychto pripadoch pozor aj na lokalne zakony, napr. v taliansku vyzaduje ubytovacie zariadenie aj suhlas rodica s ubytovanim v ich zariadeni. Treba sa na to vopred informovat.

andrea_82
2. aug 2023

@zuzlicek44 na dokladoch je ale aj rodne cislo. My tak mame NO s neuvedenym menom a vsetky doklady uz s urcenym. Na ziadnom urade doteraz problem nebol.

andrea_82
2. aug 2023

@pellka nie, zatial na kontrolu neboli. Boli tu uz ked sme sa stahovali, znova predtym, nez vydali neodkladne opatrenie a este pridu, ked budeme podavat navrh na predosvojitelsku. U nas sa ohlasuju dopredu, ved staci, aby sme isli kocikovat a zbytocne by sa prehnali.

zuzlicek44
2. aug 2023

@andrea_82 rozumiem. Potom si myslím aj ja že je to ok😉
Náš mal aj iné rodné číslo,tak zato moja reakcia...

laura1994
2. aug 2023

Žienky ďakujem vám veľmi pekne. Malého máme zatiaľ na neodkladne opatrenie. Meno nemal určené, ale v júni prebehol súd, kde už mal meno určené, čakáme ešte na papiere 🤦. Čiže stačí preložiť prvú stranu NO? Ďakujem pekne

fowi
2. aug 2023

@laura1994 my čakáme na papiere ohľadom mena od januára a furt nič 🙈 tiež nemal určené meno a v januári bol súd s určením mena

laura1994
2. aug 2023

@fowi to nemyslíte vážne 😯 môžem sa opýtať ktorý súd? My každu chvíľku tam vyvolávame vraj dnes by to už malo byť tak neviem 🤦

fowi
2. aug 2023

@laura1994 jemin, tak držím palce 🙏🏻 BA III takže po novom presunuté na BA II

lucka1609
2. aug 2023

@pellka ahoj.
Ako to myslíš?
V náhradnej osobnej keď sme mali malinku, sme nikoho nekontaktovali a ani po zvereni do poručnictva.
Išli sme len na 10 dní, takže je to v norme.
Keby chceme ísť na dlhodobý pobyt tak si myslím, že treba nahlásiť upsvaru(kurátorka)

nikitka2
4. aug 2023

PROSÍM VÁS, TIE CO STE BOLI NA RODICOVSKEJ DOVOLENKE OSVOJENEHO DIEŤAŤA, VIETE MI POVEDAT ZO SVOJEJ SKÚSENOSTI, KEDY MAM NASTUPIT DO PRACE CI V 3R DIETATA ALEBO OD UZNESENIA SUDU ZVERENIA DIETATA DO PREDOSVOJITELSKEJ STAROSTI? DAKUJEM.

andrea_82
4. aug 2023

@nikitka2 3 roky od prveho pravoplatneho sudneho rozhodnutia.

joannita
4. aug 2023

@nikitka2 rodicovsky PRISPEVOK budes dostavat 3 roky od pravoplatnosti prveho sudneho rozhodnutia (cize bud neodkladko, alebo predosvojitelsky sud).
Na rodicovskej DOVOLENKE (cize len voci zamestnavatelovi) mozes byt az 3 roky od skoncenia materskej dovolenky. Avsak stale plati to co pisem hore, takze v tomto pripade by si bola tu predlzenu dobu uz bez prispevku.

sabina1996
5. aug 2023

Dievčatá KE kraj… ako ste na tom s čakačkou prosim vás 🙏🏼🙂?

fowi
5. aug 2023

@joannita prosím a to ako funguje? Stále čakáme na súd so synom (od feb 🤦🏼‍♀️) ale v okt mi končí rodičovská s dcérou tak dovtedy neviem neviem či stihne prebehnúť súd a nadobudnúť právoplatnosť (to by súd musel byť v aug a teda zatiaľ nemáme žiadne info o ňom). Dcérka nastupuje v sep do škôlky, mohla by som ostať aj tak doma “na ňu”? To si musím niekde niečo podať asi že? Lebo som rozmýšľala, že prinajhoršom to vyriešim asi PN ale aj toto by bolo riešenie a asi aj lepšie. Toto je kvázi predĺženie rodičáku bez príspevkov? Či ako to funguje? Ďakujem

kikuska_wedge
5. aug 2023

@fowi a syma mate doma na hostovskom pobyte alebo na zaklade neodkladneho opatrenia?

fowi
5. aug 2023

@kikuska_wedge na neodkladko ale čo volám tak furt mi vravia na súde že ešte nie je právoplatnosť, už ma to dožiera lebo to trvá od feb 🙈 to volám už pomaly každý týždeň ale asi sa tam dovalím a vypustím na nich deti 😀 preto nám ani rodný list ani papiere ešte nedali z CDR

kikuska_wedge
5. aug 2023

@fowi na matersku dovolenku mas narok od vykonatelnosti neodladneho opatrenia, nemusi byt pravoplatne. Ak ti z CDR odmietli vydat rodny list tak kontaktuj upsvar nech zjednaju napravu. Nie je to ok. Mas predsa sudne rozhodnutie, ktore je vykonatelne dnom jeho vydania, na zaklade mas pravo prevziat dieta z cdr. A kedze je v rozhodnuti uvedene, ze ho zastupujes v beznych veciach, tak tu musia vydat aj jeho rodny list. Neviem odkial si, ci mas dalsie podmienky na vznik naroku na materske splnene. Ja som na zaklade NO, bez akychkolvek problemov vybavila matersku v den, ked som si dala vyznavit vykonatelnost.

andrea_82
6. aug 2023

@kikuska_wedge uplne tomu nerozumiem, ale v nasom pripade sme museli praveze riesit pravoplatnost NO. Pojem vykonatelnost mi v tomto pripade nedava uplne zmysel. Obidve strany sme sa museli vzdat prava na odvolanie, vyznacili nam pravoplatnost a az potom sme si mohli maleho zobrat z porodnice.

kikuska_wedge
6. aug 2023

@andrea_82 zavisi co mate uvedene v rozhodnuti sudu. My sme mali uvedene, ze cdr ma odovzdat dieta. Rozhodnutie je vykonatelne (postupuje sa podla neho) dnom jeho vydania. Tak je to ukotvene v civilnom mimosporovom poriadku. Nemusi byt pravoplatne. V inych "sporoch" (napr. trestnom poriadku) byva vykonatelnost rozhodnutia viazana na jeho pravoplatnost.