Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
resp. na ÚPSVaR
@joannita Aha, dobre. Dcérku sme mali zvlášť NO, potom predosvojiteľskú a nakoniec osvojenie a tam mi povedali, že môžem ísť len s právoplatným NO na MD. Teraz nás CDR viac-menej donútilo podať kombinovaný návrh NO+predosvojiteľskú a kedže mi stále vraveli na súde, že nie je právoplatnosť tak som čakala. Možno je to v tomto prípade inak teda. Zajtra budem teda volať do soc. poisťovne a podám žiadosť o MD. Ďakujem za vysvetlenie a trpezlivosť 🙂
@joannita no, vtedy som to dosť zisťovala a musela som mať právoplatnosť 🤷🏼♀️ tak som to musela vykryť PN, ešte som frflala, že toto je nonsens, že dostaneš dieťa a nemôžeš ostať doma.
My sme dávali teraz návrh vo feb, pojednávanie (pravdepodobne NO) bol 7.3 takže keď to obvolám tento týždeň (good luck me) tak som ešte v lehote polroka (MD by sa mala vyplácať max polroka spätne tuším - dakde som takú info zachytila ale nie som si istá) tak snáď bude všetko OK.
@fowi nabehni tam, najdi si to na nete ten zakon a povedz im ze narok mas od vykonatelnosti ako vsetky ostatne matky. Take kauzy tu uz boli ze uradnicky nechceli uznat a ked baby pohrozili ministerstvom, zrazu vsetko islo. Nenechaj sa odbit, nic v zlom, ale ozaj velmi dlho cakas, ja si pamatam ze uz pred casom, mozno par mesiacov je to sme ti tu pisali ze mas narok od vykonatelnosti, preco teda stale cakas?
@joannita včera som bola osobne v sociálnej poisťovni a tri tetušky nezávisle od seba (jedna dokonca v PK čo som na ňu len kontakt dostala na pobočke) mi povedali, že musím mať právoplatnosť. Proste musím, vykonateľnosť sociálku nezaujíma, iba právoplatnosť. Takže som išla osobne aj na súd, nech mi vyznačia právoplatnosť ale ani to som nevybavila lebo naše uznesenie putuje z bohvieakého dôvodu od sudcu k sudcovi cez milión tajomníčok a ja neviem koho (keď mi to tam čítala kde všade to bolo skoro ma vykotilo) takže mi povedala, že si musím mailom požiadať o vyznačenie doložky právoplatnosti a to keď mi konečne príde tak môžem vybavovať MD. Takže som hneď včera poslala mail a zas čakám 🤷🏼♀️
@fowi pozri, ked mas taku smolu jednak na sud a na dokonca 3 sproste uradnicky, len tak cakat nemozes, ze sa to vyriesi, lebo prides o peniaze, ktore ti patria. Je nas tu ozaj vela, ktore ti tvrdime, ze sme matersku dostavali od prevzatia dietata.
Dajte sem pls niekto ten zakon, zober si ho so sebou, aj pripadne muza alebo joannitu 😁 a chod im to tam otrieskat o hlavu preboha, kym ti vyprsi ta lehota 6 mesiacov!! Sorry za tento ton, ale musela som.
Drz sa a pekny den vsetkym ❤️❤️
@joannita
@hariet dievčatá ďakujem za oduševnenie 😀 ja som si to nevymyslela, naozaj som sa pýtala a vravela som tej tetuš na okienku v soc. poisťovni kde sa riešia MD, že viem, že mám nárok odo dňa prevzatia dieťaťa (od vás - to som jej samozrejme nevravela, že MK 😅) ale tetuš mi tvrdila, že nie a že je to chybná info, ešte si to overovala hore na oddelení u tetušiek čo žiadosti spracovávajú. Navyše mi dala kontakt priamo na pani, ktorej mám poslať (keď to bude aktuálne) žiadosť o MD (netuším prečo mne v BA bude vyplácať PK ale to som sa čudovala už u staršej ale veď ok 😅 ) a tá mi tiež vravela, že jedine s právoplatnosťou lebo inak mi MD zamietnu.
Zjavne si to nevymysleli, lebo ja si pamätám, že aj pri staršej som musela dokladať právoplatnosť a aj
@corvina1 píše, že musela mať. Tak ja fakt neviem ako to v tejto republike chodí, že niekomu dajú a niekomu nedajú.
Ak ale niekde nájdete ten zákon tak si ho rada prečítam 🙂
@fowi https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2... par. 49, ods. 3, pism. g) Ja som to vybavila bez problemov na ustredi - Zahradnicka 153. Budova Slovanetu
@fowi dokladala som rozhodnutie sudu s vyznacenou vykonatelnostou a preberaci protokol z CDR. Urcite to podaj, nech ti to zamietnu oficialne a nie ze niekomu telefonovala. Ked ti to zamietnu, mozes sa odvolat.
Prosim vedel by mi niekto povedať koľko ste cca čakali na poloromske babo? Ďakujem
.@fowi
Ja som tiež pred 6 rokmi dostala takmer všetko na základe neodkladka a jeho právoplatnosť bola až o mesiac.
CDR pri prevzatí dieťaťa na základe NO (bolo vtedy len vykonateľné) vydalo Protokol o prevzatí dieťaťa, rodný list, zdravotnú kartu, preukaz do zdr. poist.
Soc. poist. (u nás je len malá pobočka), pýtala vypísanú žiadosť o materské (tú mi potvrdil zamestnávateľ, keďže som vtedy pracovala), Protokol o prevzatí, NO (a nepamätám si, či chceli aj rodný list?). A bez problémov priznali materské odo dňa prevzatia.
Aj ostatné príspevky (my sme pestúni) som hneď dostala od prevzatia... aj manžel daňový bonus v práci.
Len prídavky na dieťa dali až od právoplatnosti NO.
Takže konaj - v zákone sa nikde nepíše, že musí byť právoplatné NO... je tam podmienka, že ho "iný poistenec prevezme do starostlivosti na základe rozhodnutia príslušného orgánu" !!!!!!!!!
A keď nestačí im ústne vysvetliť, lebo majú "svoju pravdu", tak napíš na ministerstvo práce, majú na ich stránke formulár a dostanú to hneď.
A presne ako ti radia žienky - podaj žiadosť a aj keď zamietnu, ale bude podaná a môžeš sa odvolať. Ak ju odmietnu prevziať, pošli doporučene s kópiami všetkých dokumentov, ktoré treba priložiť. A musía ti odpovedať v zákonnej lehote (asi 60 dní) - odlož si samozrejme podací lístok z pošty.
@fowi určite sa nedaj tak ako ti žienky rádia. Ja som tiež mala ten istý problém. Vedela som, že nárok mám ( ale pre istotu ja sa tu v skupine uisťujem , žienky stále ochotne poradia za čo im ďakujem ). Ja som mala zas aj ten problém že aj CDR mi tvrdili že nárok nemám až po právoplatnosti. Do konca aj malého mi chceli dať až po právoplatnosti. Už som bola bezmocná a už som išla tvrdo a možno aj drzo? Čo u mňa vôbec nieje zvykom. Malého mi dali, ale bez ničoho. A na soc.poistovni som potrebovala preberaci protokol z CDR - ten mi dali až po právoplatnosti. Tak som to vyriešila tak, že som napísala cestné prehlásenie ( aj s pečiatkou ) a toto dala na soc. poisťovňu a doslava som si musela vydupat nech mi všetky tie papiere zoberú. Vieš čo sa stalo? Materskú mi schválili. Ešte aj tá.. z CDR sa mi smiala keď sme prišli doriešiť veci po právoplatnosti tak čo sedite zadarmo doma? A ja jej vravím nie poberám matersku. Skoro tam odpadla
Dievčatá, včera mi konečne prišla Doložka právoplatnosti (čo som žiadala v pon mailom ako mi pani na súde povedala), tak dnes mi to muži vytlačil a zajtra si tam idem dať buchnúť pečiatku a posielam do soc. všetko čo odo mňa chceli. Vraj je to v poriadku takže sa teším, že som (snáď) v cieľovej rovinke 😀 ďakujem vám všetkým za rady aj všetko ❤️

@fowi ano ked ti skonci klasicky RP tak zamestnavatela mozes poziadat o predlzenu RD (definuj tam zakon) cize 3roky od koncenia materskej. Tak to mame samozrejme iba my, co mame osvojene deti. Musi suhlasit. Budes uz ale bez prispevku a asi si budes musiet platit ZP.
Ale ved podla toho co pises....ty poziadaj o materku dovolenku s mladsim. Ved to ti super vyjde, skonci ti RD a RP s dcerou a hned potom poziadaj o materske s malym. Ako sme ti pisali uz viac x, nepotrebujes k tomu pravoplatnost neodkladka, ale len vykonatelnost. Ale zisti si ako to je, ci si nemala poziadat hned o matersku ako ste dostali dieta na neodkladne, aby ti ta materka neprepadla? Mozno trepem, ale nam hovorili ze musim potlziadat hned ako je NO vykonatelne.