Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@sabina1996 to zavisi aky kraj. My v BA cez 3 roky
@kikuska_wedge my sme momentálne 2 v KE kraji… len tak informačne sa pýtam. Lebo pani čo nás má na starosti tvrdí te poloromskych deti sa veľa nerodí…
Ahojte ak si niekto zmeni kriteria z polo romskeho na romske a je v zozname cakatelov uz vyse 3 rokoch automaticky ide na 1 miesto na romske alebo podla coho sa vlastne potom zaraduje a dostava to poradie ? Dakujem
Je tu prosím niekto z Prešovského kraja, kto čaká na biele bábätko a je na prvých 10 miestach?
Ďakujem.
Ahojte podelte sa ak si spominate kedy vam volali ze maju pre vas dieta tento hovor si predstavujem kazdy den no zaujimalo by ma ci volaju len rano ci volaju aj v nestrankove dni a vikendy kedy bol ten vas? 🙂
@pellka u nás podobne, volala som o poradie na akom mieste sme aj nám povedala nejaké väčšie číslo /nepamätám aké/ a asi vycítila môj smutný hlas v telefóne tak začala : počujete, my máme v ponuke súrodeneckú dvojicu, či sa neprídeme aspoň pozrieť na spisy , išli sme a už sme takmer dva roky rodina ❤️. A presne v tento deň mi zomrela moja mamka 😪. Ja to beriem ako dar od mamky. 🙏
@pellka ahoj, zavolali nám 29.3.2021 o 14:55
Že čo je unás nové, či sa niečo zmenilo , že máme prevás chlapčeka či by sme prišli pozriet spis?
Ja: o 25minut sme uvás
Ona: oj nie to už mi konči pracovná doba, 🙂 pridite ráno na 8hod
Ja: ok ...(prebdená noc...)
Ráno 6:15sme parkovali pred budovou Upsvarsr a čakali ... 🙏❤️🙏
Dakujem vsetkym velmi pekne.. za odpovede
Ja som si hlupo Myslela ze volaju Len rano… 🤭😆 dobre vediet Ze to tak nieje
Uz sa tesim az vam sem napisem aj ja kedy volali a ako to boli neviem sa dockat no nejako Kosicky kraj stoji a ja zacinam cim dalej tym viacej pochybovat ze to bude este tohto roku cakame na Romske babo
0-6mesiacov
Dievcata, som uz 3 mesiace na materskej. Ideme podavat navrh na predosvojitelsku, ku ktoremu treba potvrdenie o prijme. Davali ste len potvrdenie zo socialnej poistovne alebo si mam pytat papier este aj z roboty za posledny rok?
Baby ahojte, prosím vás. Potrebujem poradiť. Manžel pôjde na materskú s malým 4 mesačným synčekom kedže chceme byť pár mesiacov doma obaja a uňho je to výhodnejšie a ja som živnostník. Snažím sa vyrátať materskú aby sme vedeli orientačne s čím rátať ale každý mi povie inak. Muž je zamestnaný v tej istej firme už 5 rokov. Plat na zmluve má stále rovnaký, poviem príklad 1300 eur. Rovnako aj "základný plat". Avšak nikdy nemal takýto plat na páske. Každý mesiac mal výjazdy, prémie, nadčasy atď, čiže na výplatnej páske sa pohybujeme medzi 1600-1800 eur mesačne. Z čoho sa ide rátať materská ? Pretože ma presviedčajú, že z hrubej mzdy, čiže základného platu čo je na zmluve. Ale to sa mi nechce veriť, keďže zdaňuje predsa aj bonusy, prémie a výjazdy. Povedzte mi ako sa to rátalo vám ? Ďakujem vám 🙂
@ivka26101993 podla mna to bude ratat docialna poistovna z toho, z coho odviedol odvody. Oni predsa jeho zmluvu nevidia.
@ivka26101993 tiez mam zakladnu zlozku a pohyblivu, ratalo sa mi to z celej sumy.
@andrea_82 ďakujem ❤️
@joannita ďakujem ❤️
@ivka26101993
Hovoria vám správne, materské sa mu bude rátať z hrubej mzdy.
Ale vy zrejme zle chápete tento pojem - lebo to nie je len základná mzda. Hrubá mzda je celková mzda - teda základná zložka + nadčasy + prémie + rôzne príplatky (napr. za nočné, sviatky...)
Je to konečná suma, pre poisťovne je to vymeriavací základ, z ktorého sa odvádza poistné.
A ak si dobre pamätám, tak ak požiada o materské teraz v 2023, bude sa mu to rátať z hrubých miezd z roku 2022. Ak požiada o materské v 2024, tak rozhodujúce obdobie na výpočet výšky materského bude r. 2023.
Je to riešené v zákone o sociálnom poistení.
@miriam439 áno to viem 🙂 na úrade mi povedala, že z hrubej mzdy, ktorá je písaná v zmluve a nie na páske. Čiže som rada, že to bude z normálnej odpracovanej a odvedenej 🙂 áno z predchádzajúceho roku. Ďakujem za pomoc a potvrdenie
@ivka26101993 No to celkom aj verím, že takýto blud mohli na úrade vypustiť z úst, však tu už vieme svoje o vedomostiach niektorých úradníkov po celom Slovensku.
Ale nebojte sa, zaručene to bude podľa reálnej výšky jeho HRUBEJ MZDY podľa výplatných pások a nie podľa prac. zmluvy.
Zamestnávateľ mu pravdepodobne robil za min. rok Ročné zúčtovanie dane, resp. mu vydal aspoň Potvrdenie o zdan. mzde - takže podľa tohoto tlačiva si môžte overiť, akú mal celkovú hrubú mzdu za celý rok 2022.
Ako som už písala predtým, jeho hrubá mzda je pre soc. poist. vymeriavací základ na platenie poistného a zároveň je to aj suma, z ktorej sa potom počítajú jednotlivé dávky soc. p.
Všetko to rieši zákon
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
materské je riešené od § 48
Ešte taká vec - ak by mal manžel príliš vysoké hrubé mzdy, tak sa môže stať, že sa ho dotkne § 55 odst. 2 a tým pádom nebude mať materské také vysoké, ako by sa jednoducho % vyrátalo z jeho reálnej hr. mzdy.
@ivka26101993
Teraz som si všimla, že ste písali aj to, že na páske má brutto mzdu do 2000 € mes, takže § 55 odst. 2 sa jeho nedotkne.
Ak mi správne našlo potrebné údaje, tak to by musel mať HM nad 2400-2500 mes, aby sa ho dotkol § 55 odst. 2 zák. o SP
Píšem to už len pre upresnenie, ak by podobné niečo riešila niektorá iná žienka zo skupinky.

@laura1994 wow, tak toto je story 🙈 my máme našťastie super tetule v CDR 🙏🏻