icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
7. jan 2024

@djura blahozelam 🥳🥳🥳

pellka
8. jan 2024

Ahojte ak sa tu najde niekto
Kto Mal babo po narodeni bez Mena
Tak ako dlho trvalo
Vydat rodny list po tom ako bolo meno dietatu pridelene sudom?
Su tam aj nejake pravoplatnosti
Lehota a podobne alebo ako?
My mame rodny list kde krstne meno je neurcene

Cize nam budu po prideleni mena
Vydavat novy rodny list len by ma zaujimalo ako dlho to trva
Dakujem.

kikuska_wedge
8. jan 2024

@pellka u nas to trvalo 4 mesiace. Ale zavolala som kuratorke, ze ake by sme chceli meno a rovno take navrhla. Nemuseli sme potom menit.

nikoleta177
9. jan 2024

Ahojte 🙂
Potrebovala by som poradiť.
K 1.4 mi konci rodičovský príspevok (3 roky od prvého rozhodnutia sudu). Na rodičovskej dovolenke ale mozem ostat az do 1.9 - ale bez príspevku.
Ak budem doma tych 5 mesiacov bez prispevku a nasledne niekedy na konci roka alebo o rok nastupim na materskú dovolenku a naslednu rodičovsku dovolenku s druhym dieťatom, budem mať narok na ten vyšší rodičovský príspevok? Ak nie, mala by som narok ak by som si sama platila socialne poistenie počas tych 5 mesiacov?
Ďakujem 😚

floriss146
9. jan 2024

@kikuska_wedge ďakujem za info ,už sa na tom pracuje 😃

pellka
Autor odpoveď zmazal
fowi
11. jan 2024

@pellka náš malý nemal meno a keď sme si ho brali už mal podaný návrh na súd tak sme mu rovno meno vybrali. Prišiel k nám v dec, v jan mal súd o pridelení mena a nový RL bol až v aug 🙈 ja som sa k nemu dostala až v okt lebo to už som neriešila cez CDR ale naháňala na miestnom úrade…ale snáď budete mať väčšie šťastie 🤞🏻

bosorkabb
11. jan 2024

@pellka kamoška čakala 6 mesiacov.

djura
11. jan 2024

@nikoleta177 si požiadajte o predlžený rodičak 🙂

ii9
11. jan 2024

Ahojte, môžem sa opýtať ako prebieha predosvojitelsky sud? Ako dlho trvá? Hľadala som tu k tomu príspevky, našla som z roku 2020 tak nieco aktuálne by mi bodlo, ďakujem

andrea_82
11. jan 2024

@ii9 sudca precital navrh, vymenoval vsetky prilohy, co sme k nemu dali. My sme povedali, ze sa chceme o neho starat, kolizna povedala, ze dieta chodi k lekarovi, je o neho postarane, ma vytvorene podmienky. Cca pol hodinka a isli sme domov.

ii9
11. jan 2024

@andrea_82 ďakujem veľmi pekne za info a ta kolízna bola u Vás? Pýtam sa preto lebo u nás ešte nikto nebol… aj keď na uznesení vidim že mame pridelenú nejakú kolíznu

andrea_82
11. jan 2024

@ii9 ano, boli pozriet

ii9
11. jan 2024

@andrea_82 ďakujem za info

kattyb
12. jan 2024

Ahojte ,malinkú máme od 8 mich mesiacov ,teraz má 3,5 roka a dostáva sa do obdobia ,že sa začína vypytovať na bábätká v brušku a podobne. Pýtala odo mňa foto kde je ona v mojom brušku ....a keď som sa jej snažila vysvetliť ,že ona v mojom brušku nebola ,tak to nezobrala moc dobre a plakala.Akoby to vôbec neprijala a je odvtedy veľmi citlivá na túto tému.Stale hovorí že bola u mňa v brušku a chce vidieť fotku keď bola úplne malé bábätko.Takú fotku mám ,ale ona plače prečo som na tej fotke neni aj ja.Mame aj tú knižku, ktorú odporúčajú čítať pre osvojené deti ,tam mi plakala ,že zajačikova mamina sa o neho nemohla starať.Čo by ste mi poradili ,mám jej otázky ignorovať a nechať to keď bude staršia?Najradšej by som jej povedala ,že bola u mňa v brušku aby bola šťastná ,aj keď viem že to nemôžem .Ale ťažko mi je pozerať sa na ňu aká je z toho smutná 😢

magimary
12. jan 2024

@kattyb možno keby si jej nateraz povedala, že sa narodila v tvojom srdiečku, lebo si po nej veľmi túžila, hoci bola v brušku inej tety, že by to nateraz zabralo...
môžeš jej vysvetliť, že srdiečko je sídlo lásky, preto si navzájom ukazujeme/posielame srdiečka a preto je možno ešte dôležitejšie ako bruško...
to, že nevie prijať, že Zajačica sa nevedela starať o svojho zajačika, je skutočne smutná okolnosť, takže je adekvátne, že plakala-treba jej uznať tento pocit, ako správny, ale aj tento príbeh sa asi končí šťastne (nepoznám ho), lebo o zajačika sa postarala nová mamička, ktorá to krásne vedela a svojho zajačika milovala najviac na svete a pod.
A ak by to aktuálne aj tak stále ťažko niesla, tak sa k tomu nejako extrémne nevracaj... iba v momentoch, keď Malá sama vyšle signál...
Dôležité je, že to v sebe má, že vie ako to je... a hoci to možno na istý čas vytesní, aj tak je dôležité, že už o tom vie od mala... a že sa dá na tom v budúcnosti, keď bude zrelšia, na tom stavať...

nikoleta177
12. jan 2024

@djura bola som odniesť ziadost na urad s posudkom od klinickeho psychológa a pediatra a nezobrali to odo mna lebo ze treba posudok aj od detského psychiatra... Ze inak to nema zmysel podať lebo komisia to neschváli. Termin u psychiatra máme az 8.3.

kikuska_wedge
12. jan 2024

@kattyb krasne ti to napisala Mary. Neboj sa jej porozpravat vas vlastny pribeh. Aka si bola smutna, ze ju nemas, ako si sa na nu tesila, co si jej ako babetku kupila, ake bolo vase prve stretnutie, ako ste si ju priviezli domov. (Nasi v tom pribehu milovali detaily, hlavne mala si fixovala pyzamko. Dodnes ho ma po 7 rokoch v skrini a opatruje ho ako oko v hlave.) Ukaz jej pri tom prvu spolocnu fotku. My ten den kedy prisli domov, oslavujeme aj s tortou, kolko rokov sme uz rodina.

fowi
13. jan 2024

@kikuska_wedge aj my oslavujeme srdiečkoviny, naša 4,5r vie, že nebola v mojom brušku ale moje srdiečko jej patrí celé. Lebo v brušku sú bábätká len chvíľu ale v srdiečku ostanú navždy ❤️ malý je ešte moc malý ale snáď to po vzore staršej sestry tiež tak pekne prijme 🙏🏻

ellen2016
13. jan 2024

@kattyb odporucam urobit jej Knihu zivota a primerane veku pridavat na deji😊

djura
14. jan 2024

@nikoleta177 to je šialené naozaj, ja som dostala synka ked dovrsil 3roky a RD mi dali "automaticky ", chcem povedať bez akýchkoľvek posudkov... preto som myslela že vrámci nejakej ľudskosti to "ľahšou" cestou schvaľuju adorodičom.

Veľmi Vám držím prsty ❤️🙏❤️

djura
14. jan 2024

@kattyb synovi čítame knižku o zajačikovi, tiež sa pýtal na bruško ... povedali sme že unás bol v srdiečku...v brušku bol inom... vysvetľujeme že silno naše srdiečko túžilo byť sním a jeho srdiečko túžilo byť snami, preto sme spolu.
Fotku bábätka tiež pýta žiaľ sme spolu až od tretieho roku života, sám si vybral bratrancovú fotku babätka a tvrdí že to bude jeho fotka...
*povodnu matku nenegujeme, snažíme sa neutrálne... aby nemal pocit nechcenosti ale zas aby nas aj raz neobvinil že kôli nám je to tak... všetko veľmi citlivo samozrejme- ako to dopadne vám poviem tak o 25rokov keď ho ožením 🙏❤️

krkavcia_mater
14. jan 2024

@kattyb mne povedali dve maminy co su profy aj maju osvojene dietatko, že to deťom veľmi ubližuje, keď im to povedaliaj primerane veku. Jedna uz ma 15 a ta nechce ani pocut, ze je adoptovana, tak jej nepripominaju.. hovoria, ze ano si nasa.. toto mas po tatovi, si cela ako tato.
Druha je maličká 4 ročná, tej to nepovedali vôbec ešte, lebo je taká info pre dieťa rana.
Nám na priprave tiež hovorili, že musia vedieť od začiatku.. ale je to ťažké

tulinka85
16. jan 2024

Ahojte skupinka, dnes sme sa už konečne oficiálne rodičia, posledný súd za nami a sú naši čertíci naši... Strašne sa tešíme , držíme všetkým prsty, čo najkradšie čakanie a zároveň ďakujem za každé tady a povzbudenia, ktoré som dostala v tejto skupinke.... 🙏🥳🥰

kikuska_wedge
16. jan 2024

@tulinka85 z celeho ❤ vam gratulujem. Ste neskutocne krasna rodinka 🥰

bejulik
17. jan 2024

Ahojte, žienky z Prešovského kraja, neviete náhodou čo je s pani Hažírovou z kurately?
Dakujem.

bosorkabb
17. jan 2024

@krkavcia_mater lenže to dieťa sa to raz dozvie a je lepšie keď od vás ako od cudzieho človeka. Tie knihy života sú na toto super. Nejde o to hovoriť to neustále a pri každej príležitosti. Ale dôležité je to občas vytiahnuť. Naša má knihu života od začiatku, začiatok knihy je o jej narodení, príchodu k nám, bio matke a ďalej je to ako klasický album. Sama sa rozhodne kedy a skadiaľ chce listovať.

laura1994
17. jan 2024

@bejulik ahoj, čo by s ňou malo byť?

bejulik
17. jan 2024

@laura1994 tak dnes mam info, že tam už nepracuje

kattyb
17. jan 2024

@magimary
@djura
@kikuska_wedge
@fowi
@ellen2016 Ďakujem vám pekne za rady ❤️ Tú knihu života to niekde kúpim ?