Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@sabina1996 ved ja som ti pisala ze podajte 9m od NO. My sme tak 2x podali s 2 detmi.
Prinajhorsom vam to len budu ratat 9m od predosv. Ale urcite nic nezamietnu.
Koliznej sa nepytaj, oni sami nevedia aka je prax..
@sabina1996 a mas teda 2 mesiace medzi NO a predosvojitelskou? Tak to s kludom podaj. Ak by vam vytycili pojednavanie skor, ospravedlnite sa a poziadate o odrocenie
@sabina1996 My sme pri prvom mali pojednávanie predosvojitelske v septembri ( NO bolo v júni ) , súd o osvojenie sme mali v máji. Kolízna nám vravela, že sudkyňa to zamietne lebo sa ráta 9 mesiacov od predosvojitelskej a nie od NO. Prišli sme na súd kolízna povedala že ešte neprešlo 9 mesiacov od predosvojitelskej. Sudkyňa jej rovno povedala v Tom štýle nech ju nepoučuje, že ona vie čo má robiť. Pozrela sa na nás usmiala sa a vraví v zákone nieje napísané že či od NO alebo predosvojenia, riadne sa staráte o dieťa od NO čiže tých 9 mesiacov podľa mňa už dávno splnených bolo.
Teraz pri druhom iný súd, iná sudkyňa nám vravela nech si podáme návrh na osvojenie 9 mesiacov od kedy máme malého doma, čiže podľa mňa väčšina sudcov to ráta od kedy sa o dieťatko staráme a nie od predosvojitelskej.
My sme si malého brali domov 7 júna. Čiže v marci bude 9 mesiacov. Asi už koncom februára pošlem návrh na osvojenie.
@kikuska_wedge nevieš mi prosím poradiť, že či návrh na osvojenie môžem poslať skôr ako 9 mesiacov od NO? Lebo však kým vytýčia termín tých 9 mesiacov bude splnených
@laura1994 samozrejme mozes podat skor. Ide o to, aby to bolo splnene ku dnu pojednavania, nie ku dnu podania
Baby ale to je priniest si domov "cudzie" dietatko?
Je to tazke? Su tie deticky niecim ine? Nemyslim romske, ale biele. Vsetky vas obdivujem, je to naaadherne....kiez by som mala odvahu.
@derdia ake cudzie? Boli moje od prveho pohladu a dotyku. Podla mna je to ako pri porode, tiez je to rande na slepo.
@kikuska_wedge aj som si myslela, ale radšej sa aj opýtam, ďakujem pekne 🙏🙏🙏
Ešte sa Vás chcem spytat ako to je keď mu chceme zmeniť meno? Robí sa to už na osvojiteľskom súde už? Alebo až potom? Ďakujem 🫶🏼
@kikuska_wedge myslela som totak, ze aj s originalom je to tazke tie zaciatky. Tak ze ci to je niesim narocnejsie...chcela by som velmi pre dcerku 6 rocnu, kamosku, ja som mat vtedy nemohla a bola som chora... Ja by som chcela troj stvor rocne.
@sabina1996 áno, my sme už do návrhu na osvojenie dávali návrh na zmenu mena a priezviska.
Baby su aj 2.5 a 3 rocne deti v ponuke?
@sabina1996 robi sa to az po osvojitelskom sude. Ako pojdete vybavit novy rodny list, date aj zmenit meno.
@derdia cely adopcny proces je tazky a zdlhavy. Na 3 rocne dieta majoritneho etnika sa v zavislosti od kraja caka 2 az 10 rokov. Vychova adoptovaneho dietata zo sebou prinasa vyzvy, ktore pri biologickom dietati neriesite. Pri starsom dietatku uz mozu byt pritomne rozne traumy, ktore je potrebne spracovat a zahojit.
@joannita ja sa neviem vyjadrovat v tejto teme. Prepacte.
Ani nie ze kamosku, teda aj to, ale mame sa fajn, mame vela priestoru doma, byvame v super stvrti... Chcela by som to dopriat dietatku, ze pride a bude nasou sucastou.
Proste jemu darovat novy zivot a ono by darovalo novy zivot nam.
@derdia jasne ja chapem, my adoptivne mamy sme mozno len trosku haklivejsie na urcite vyrazy 🤪☺️
Ja neviem ake je to byt biologickou mamou, ale ja svoje deti lubim tak ze si ani neviem predstavit lubit niekoho este viac.
Kazdopadne adopcia je dlhy proces, trva roky, ale skusit to mozete urcite. Musite byt manzelia, urobit pripravu a potom uz len cakat roky v poradovniku...
@derdia my máme doma jednu nádhernú rómsku dievčinu a jedného bieleho šuhajka. Pri oboch to bola láska na prvý pohľad, to som ani pri mužim nezažila 😅 ale odvtedy verím na lásku na prvý pohľad. Sú to moje deti a dala by som za nich život, ako hovorím mojím deťom, nie je dôležité byť u maminky v brušku lebo tam sú deti krátko ale v srdiečku lebo tam ostanú navždy ❤️
Ale poviem Vam vsetkym jedno, ja viem, ze ste maminky, prave maminky♥️
Ved deticky su rozne, jedno take, druhe take... Kazde ine. Ako aj my. Krasne je zit laskou, a milovat. A davat a dopriat... Je to nadherne♥️♥️♥️
Blíži sa V a l e n t í n, ale aj Národný týždeň manželstva.
Vždy je priestor rásť vo vlastnom vzťahu a obdarovať najvzácnejšieho človeka vo vašom živote. Nebojte sa odhodlane vytvoriť kultúru adopcie, pretože na svete je toľko opustených, osamotených detí.
Všetci tí, ktorí sa otvárajú (alebo sa už otvorili) prijatiu života cestou adopcie,
svojím šľachetným a krásnym postojom spoznali hodnotu života,
nie len svoju ale aj týchto nechcených detí.
@andrea_82 citim to uplne rovnako. Dokonca aj ja zabudam, ze som ju neporodila .. niekedy mam pocit, ze som rodila 2x 🙂
Tak veru, jedno ado, neskor bio a milujem ich rovnako prevelmi, priam pri tom prvom to bolo este intenzivnejsie stretnutie❤️ tohto sa netreba vobec obavat.
Ahojte,
s manželom máme absolvovať prípravu v TT - úsmev. Už čakáme na začiatok prípravy 5 mesiacov, 2 krát ho odložili. Zvažujeme zmenu, na úrad v Piešťanoch.
Absolvoval niekto prípravu v úsmeve? či máme radšej čakať.
Ďakujem
@kinyo3112 my sme to absolvovali minulý rok v Piešťanoch na upsvar a bolo to super pani psychologička bola veľmi milá príjemná.
@kinyo3112 my sme síce v KE pred par rokmi to bolo čakali 5 mesiacov
@butterfly333 Mňa by zaujímalo, ako prebiehala príprava? My sme v upsvar TT, ale za mňa teda....mala som úplne iné očakávania... ze to bude reálna príprava... máme zatiaľ 10 hodín za sebou, ale za mňa zatiaľ sklamanie...
Preto ma zaujíma, ako to prebieha inde.
Ďakujem ;)

@sabina1996 My sme podali 9 mesiacov od NO. Dokonca nam to tak aj uradnicka poradila. Vacsina sudcov to akceptuje podla mna. Ved ide o to, aby dieta bolo 9 mesiacov realne vo vasej starostlivosti.
My sme mali predosvojitelsky vo februari, navrh na osvojenie sme podali v maji a v juli bolo osvojenie. Nebojte sa.