icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

ma5ma
26. aug 2024

@skeblicka777 Ďakujem. No snáď nam “nenájdu” dieta na druhom konci SK. Lebo take interakcie s väčšími deťmi budú problém . No veď uvidíme .

oktober3
26. aug 2024

Dobrý deň.
Možno to tu sem nepatrí. Ale aj tak skusim
Moja sestra v mladosti otehotnela. Porodila dievčatko.
"Malá" ma práve zajtra 27.8.2024 plnoletosť. Ma 18 rokov.
Narodila sa 27.8.2006 v Žiline.
Určite je tmavšej pleti, jej otec je z latinskej Ameriky.

Bolo to tazke obdobie. Moja mamina sa ju už X snažila nájsť - chcela si overiť, že sa má dobre a či netreba pomôcť.
Ja som tiež pár krát pátrala, tu na koníku a čítala diskusie, aj keď, myslím, že rodičia by sa nám nikdy neozvali a plne to akceptujeme.

Adopcia bolo sestrine rozhodnutie. A bolo ťažké sa s tým vyrovnať zo strany celej rodiny.

Každopádne, veríme, že sa má dobre ❤️
A možno raz bude pátrať po svojom pôvode a tieto slová bude čítať.
Len by sme aspoň chceli vedieť, že je v poriadku 🙏❤️

andrea_82
27. aug 2024

@oktober3 v Ziline by som skusila kontaktovat Navrat, oni maju skusenosti s tym, ako najst rodicov, resp. dieta. Ak je uz plnoleta, moze po rodicoch patrat aj ona sama a rozhodnut sa, ci vas chce spoznat.

oktober3
27. aug 2024

@andrea_82 ďakujem moc za pomoc.
Pozerala som koník, googlila som, či na FB alebo niekde niečo nenájdem. Že by sa tam mohol nechať aspoň odkaz.
Sestra bola vtedy ozaj mladá. Ja sama mám 30rokov.
Nech aj to dievčatko, vie o svojom pôvode. Možno aj že prečo je tmavšia a má možno aj kučeravé vlasky.
Určite ma nejaké otázky.

Bolo by to už potom na nich, ako by sa na to cítili

ja1986
28. aug 2024

Ahojte, príspevok pri narodení dieťaťa 830€ už neplatí pre deti, ktoré idú na adopciu?

ryskka
29. aug 2024

@oktober3 prepac nemyslim to v zlom ale naco je toto dobre? dievcatko ma Urcite milujucu rodinu..

naco jej je uz teraz ked je dospela vysvetlovat ake ma korene a hlavne po tolkych rokoch jej len tak prist do zivota a urobit v nom zmetok ? chapem vasu stranu no keby sa mne alebo mojmu synovi ozvala biologicka rodina
po tolkych rokoch mne ako Matke by sa to vobec nepacilo keby ze je moj syn uz dospely jasne ze by som rozhodnutie nechala na nom no 18 rocny clovek sa moze povazovat za dospeleho na papieri ale dospely realne este nieje cize moze aj zareagovat boh vie ako
a zbytocne jej to moze ublizit pomotat hlavu ak je
tmavsia posmechi mozno v skolke a skole ak nejake boli uz ma za sebou a teraz jej to uz moze byt jedno si Myslim

no ja by som ju nechala si zit svoj zivot a zistila max ci ma rodinu ci bola adoptovana ten cas.
ak ano niet sa coho obavat zije ako kazde ine dieta

laura1994
29. aug 2024

@ja1986 ahoj ak sa nič nezmenilo príspevok pri zverení by mal byť stále 829 a nárok je Max do pol roka dieťaťa

oktober3
29. aug 2024

@ryskka preto sme čakali, kým bude plnoletá a bude sa chcieť ozvať sama.
Je to na jej rozhodnutí.
Ona sa s matkou učíte nestretne, nakoľko sestra ostala žiť v latinskej Amerike a žije tam doteraz.
No moju maminu to celý život trápi, že nevie, či sa jej prvá vnučka ma dobre a či je zdravá.
Chápem že je to ťažké pochopiť, avšak, niekedy len to vedomie, že mala krásny domov, je to najviac, po čom túži. Odpadol by jej veľký balvan so srdca

andrea_82
29. aug 2024

@ryskka ja si zase myslim presny opak. Nas syn je z utajeneho porodu a mna dost trapi, ze mu nikdy nebudem vediet povedat nic o jeho biologickej rodine. Neviem si predstavit byt na jeho mieste a nemat tu moznost nevediet, odkial pochadzam a kde su moji surodenci.

evkasus
29. aug 2024

Tiež si myslím, že treba mať súcit a pochopenie ako k dieťaťu tak aj k biologickej rodine. Ak je to v zdravých medziach a správne načasované, nebrániť spoznaniu identity.
My máme o rodine nášho synčeka veľa info a považujem to za obrovský benefit pre neho do budúcna ale aj pre nás.

joannita
29. aug 2024

@ja1986 je to prispevok pri zvereni, nie pri narodeni a stale plati samozrejme....
Max ale do 6m dietata musite podat navrh na sud.

joannita
29. aug 2024

@ryskka tak zas ja si myslim ze pre adoptovane dieta je dobre ak vie ake ma korene, vacsina ado deti ich chce poznat, je to pre nich zasadny moment, ktory dokaze ovplyvit ich dalsi zivot....je to pre nich akesi "oslobodenie sa"
Kedze je dospela, moze sa sama rozhodnut ci chce spoznat bio rodinu, alebo mat aspon vedomie o nich. Ja na jej mieste by som bola statsna keby som vedela, ze aspon stara mama a teta mali zaujem.

@oktober3 ja vam drzim palce, chapem tvoju mamu ze sa trapi. Ak sa vam podari najst ju, chodte na to ale velmi opatrne, asi najlepsie cez jej rodicov. Bude to pre nu urcite sok a stale je tu moznost (aj ked v dnesnej dobe asi minimalna) ze nevie ze je adoptovana a v tom pripade by kontaktovanie jej napriamo urobilo viac skody...

oktober3
29. aug 2024

@joannita netuším, ako ju nájsť.
Pýtala som sa tu si pred tromi rokmi pod iným nickom , a povedali mi, že to by keď tak jej matka zistila..
Ale ako vravím, ona roky žije tam. Na Slovensko ani nechodí.

Moja mamina ma 60 rokov. Myslí na ňu stále. Ešte aj v ten deň keď som tu písala, mi volala, že dnes má 18 rokov a že možno nás ona nájde.
Avšak, podľa mňa sestra dala utajený pôrod, takže ona nás vie nájsť asi len tak, ako to robím teraz ja.
Že sa narodila v daný deň a že to bolo v Žiline a že je určite tmavšia.
Jej otec mal ale modré oči - ja som jednu jeho fotku videla. Takže viem, že urcite je veľmi krásna, nakoľko aj sestra je žena, neštandardne pekná.

Skúsim hľadať niekde, kde by možno aj ona sama hľadala a nechať jej tam odkaz.
Možno raz bude chcieť vedieť viac

joannita
29. aug 2024

@oktober3 opravte ma niekto ak sa mylim, ale mam pocit, ze zakon je postaveny tak, ze pravo dietata poznat svoj povod je NAD pravo matky byt utajena aj po dovrseni dospelosti.
Takze myslim si, ze ked to dievca bude chciet a pride na matriku ci relevantny urad, musia jej poskytnut udaje o matke a otcovi.

Ja by som ju na tvojom mieste, ako som uz spominala vyssie, urcite nekontakzovala napriamo (ak ju najdes) lebo ako som pisala, MOZNO NEVIE ZE JE OSVOJENA.
To naozaj nerob, lebo ak to nevie a dozvie sa to od teba, sposobis jej fakt obrovske problemy ktore si nevies ani len predstavit a nieze nebude chciet spoznat vas, ale zavrhne aj svojich adoptivnych rodicov.

oktober3
29. aug 2024

@joannita ak je to teda tak , tak aj tak ju nenájde. 15 rokov sa volá inak a žije mimo SK.
Otca určite neuviedla, bola to pár týždňova láska. Ten chlapec ani nevedel, že bude otcom a doteraz to isto nevie...🙈

A samozrejme. Keby sa nám podarí nájsť údaje, kontaktovali by sme rodičov.
Ja mám už 30 ( vtedy som mala 12nast) ,
Sama mám dve dcéry. Viem, aké to môže byť ťažké
Čo sa týka osvojenia, určite musí tušiť, že je iná... Len možno to typuje na rómsky pôvod a nie na hispánsky.
Maminu skôr trápilo to, či je zdravotne dobre.
Sestra má celý život epilepsiu. Ale to asi a aj musela uviesť do papierov.

andrea_82
29. aug 2024

@joannita ak matka dala utajeny porod (neviem, ako dlho je tato forma porodu na SR zavedena), tak ani na matrike ani urade nevedia, kto bola matka. Spis z porodnice je zapecateny a ulozeny na ministerstve zdravotnictva. Tiez si nie som ista, ci je viac pravo dietata na zistenie rodicov alebo pravo matky zostat utajena.
Ak rodila normalne a dala dieta na adopciu, tak by jej adoptivni rodicia mohli poznat jej meno, malo by byt uvedene v jej povodnom rodnom liste.

oktober3
29. aug 2024

@andrea_82 googlim, a od 2005 sú články z ministerstva

Ona rodila v 2006
A určite využila túto možnosť

mata71
30. aug 2024

@oktober3 ahoj, ja súhlasim s tým čo napisala @ryskka .... ma svoju rodinu , ty si nou neni nie som zástancom takých vyhladávačiek @ryskka pekne si to napisala .presne ako ja citim.

ma5ma
30. aug 2024

Ahojte chcem sa opýtať (zrejme pestunov skôr) ale ako to prebieha keď vám už určený úrad zavolá
že majú dieťa , dávajú “vždy” len jedno k nahliadnutiu alebo viacej deti podľa vašich požiadaviek ?
Vysvetlim -
mame v žiadosti o pestunstvo - dievčatka dve
(aj súrodeneckú skupinu) , rómske , 0-6 rokov.
A pani na úrade povedala že nám zavolá “v októbri/novembri keď sa jej do ruk dostane spis nejakého dievčatka.
A keď to dievcatko “odmietnem” tak znovu čakám “tri mesiace” na ďalší spis keď sa jej dostane pod ruku ?
Viem že je to od prípadu k prípadu iné, no keďže mame take širšie voľnejšie požiadavky bola som v tom že tých deti je viac .

yukki
30. aug 2024

Dieťa má právo poznať svoju biologickú rodinu pokiaľ samo chce, a má právo poznať pravdu o svojom pôvode v každom prípade.

kikuska_wedge
30. aug 2024

@ma5ma ak ti momentalne nedali ponuku, tak takuto sestersku surodencku skupinu nemaju. Pani na urade ten cas odhaduje, na zaklade jej skusenosti, ako casto jej chodia nove spisy. Inac je to zhoda nahod. Deti v CDR nejdu na zaciatku hned do pestunstva. Zvycajne v tychto pripadoch prebieha najprv sanacia rodiny. Az ked je sanacia neuspesna, tak poda CDR navrh na zaradenie do evidencie. A to az vtedy ak je uz sudne nariadena ustavna starostlivost, lebo naprv su deti umiestnene na neodkladne opatrenie. V lepsom pripade prebehla uz nejaka neoficialna komunikacia medzi CDRkom a urcenym uradom. Mohli spolu debatovat ake deti budu mat na umiestnenie a priblizne kedy. V horsom pripade ti povedala statisticky udaj. Napr. u nas v CDR sme takuto sestersku dvojicu za 2 roky ani nemali. Zmiesanu ano. A potom viacpocetne. Cize aj ked sa ti zda, ze mate volnejsie poziadavky, to pohlavie to predsa len limituje.

ma5ma
30. aug 2024

@kikuska_wedge Ďakujem za objasnenie a odpoved

ma5ma
30. aug 2024

@kikuska_wedge My mame požiadavky nielen na súrodenecky pár dievča chlapec ale aj dve dievcata v nepribuzenskom vzťahu .
Viem že dievčat je menej ako chlapcov. Tak do konca roka snáď sa ozvú.

majka0573
2. sep 2024

@5katarina7 pekne dievčatko. Koľko ma .

evkasus
3. sep 2024

Duevčatá môžem poprosiť o radu?
Utajený pôrod, zajtra berieme z nemocnice ale pani z úradu je mimo prácu a zastupujú ju. Trošku zmätok. Rodný list zatiaľ bez mena.
Návrh na určenie mena dáva úrad???
V zdravotnej poisťovni nám ju zaregistrujú aj s rodným listom bez mena???
Musím sa vopred pripraviť, lebo zastupujúce sa snažia iba zorientovať.

nikadomi
3. sep 2024

@evkasus určenie mena ide mimo vás, taktiež kartička poistenca. Všetko rieši úrad zatiaľ. Aj potom po súde o určení mena nový rodný list aj poisťovňu rieši úrad.. aspoň my sme to tak mali..

evkasus
3. sep 2024

@nikadomi Ďakujem. Kiež by to tak bolo. Zastupujúce kolegyne nie sú tak zorientované.

evkasus
3. sep 2024

@nikadomi A kartičku poistenca je zdravotná poisťovňa schopná vydať aj bez určeného mena? Iba na základe prvého rodného listu?

kikuska_wedge
3. sep 2024

@evkasus nasa nemala meno ale mala priezvisko. Na rodnom liste aj karticke, mala namiesto mena Neurcene

evkasus
3. sep 2024

@kikuska_wedge Ďakujem. A tú prvú kartičku ti vybavil úrad?