icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
3. sep 2024

@evkasus ano. Aj urcenie mena. Aj novy rodny list s menom. Zavolaj potom na urad a popros ich, aby dali take meno do navrhu, ako ju/jeho volate.

nikadomi
3. sep 2024

@evkasus ano. Meno aj priezvisko bude Neurčené. O akÿ úrad ide, v akom meste?

andrea_82
3. sep 2024

@evkasus nasmu synovi dali rodny list, kde mal vo vsetkych kolonkach uvedene "neurcene". Ani meno, ani rodicia. Zdravotnu poistovnu som si vybrala sama a tam som ho bola s neodkladnym opatrenim v ruke prihlasit ja. Na karticke mal meno Neuvedene Neuvedene. Urad riesil so sudom meno, islo to mimo nas, ale dali mu meno, ake sme chceli my a rovno aj nase priezvisko. Potom nam vybavili a poslali novy rodny list, s ktorym som do poistovne isla zase ja.

evkasus
3. sep 2024

@andrea_82 Ďakujem. Tak budem pripravená na všetky varianty podľa ochoty úradu.
Do poisťovne asi bolo treba ísť úplne hneď aby sa až po prihlásení mohlo ísť k pediatrovi, že?

andrea_82
3. sep 2024

@evkasus nie, u pediatra sme boli hned na druhy den, co sme ho doniesli domov, az potom som bola v poistovni. Vysetrili nas aj tak, nahlasili sme dodatocne.

janetinka27
3. sep 2024

@evkasus ahoj, my sme utajeny porod riesili v auguste a babo bolo na novorodeneckom, my sme isli hned na druhy den po telefonate zo socialky na krajsky urad pozriet spis, potom v ten den za babatkom na navstevu. Z navstevy urobila p.soc.pracovnicka nemocnice spravu, ktora sa prikladala k navrhu na sud 3v1. O par dni prebehol iny sud o urceni mena, kde babo dostalo nami vybrane krstne meno a nase priezvisko. Cize sme dostali rodny list uz s menom bez uvedenia rodicov na rodnom liste.
S rodnym listom sme vybavili zdrav.poistovnu, ktoru sme museli nahlasit uz vopred p.pracovnicke v nemocnici a uz vtedy sme museli nahlasit aj meno detskej lekarky (volala som detskej lekarke este pocas interakcii).
O par dni prebehol sud 3v1 (prebehla prva cast - neodkladne opatrenie), z ktoreho sme dostali uznesenie. S uznesenim sme isli do nemocnice, na zaklade ktoreho nam vydali babo domov.
Manzel si potom vybavil danovy bonus s uznesenim a rodnym listom a ja som bola v soc.poistovni poziadat o materske 28 tyzdnov tiez s uznesenim a rodnym listom. Ziadost zo socpoistovne mi musel este potvrdit zamestnavatel a vyplnenu som ju poslala na socpoist v sidle zamestnavatela s prilohou kopia rod.listu a kopia uznesenia.
na prvej poradni u detskej lekarky (musi sa ist hned na dalsi den po prichode dietata do domacnosti) sme boli az druhy den, co bolo babo doma, ja som si nevsimla v papieroch,ze sa musi ist do 24 hodin od prevzatia baba.
Este nas caka sud,ktoreho sa zucastnime aj my - urcenie opatrovnika dietatu, ktorym bude zrejme mesto (bod 2 z navrhu 3v1)
A potom dalsi sud, ktoreho sa zucastnime aj my bude predosvojitelska starostlivost (bod 3 z navrhu 3v1)
A ked budeme mat pravoplatne uznesenie z bodu 3 (ak som dobre pochopila),tak mozem poziadat o pridavky a prispevok pri zvereni dietata na urade prace. Prispevok som citala,ze patri dietatu ak bolo aspon 6 tyzdnov v ustavnej starostlivosti.ak nebolo,potom sa posudzuje prispevok podla potrieb (nie je samozrejmy)

andrea_82
3. sep 2024

@janetinka27 my sme pridavky a prispevok dostali hned, este na zaklade neodkladneho opatrenia.

janetinka27
3. sep 2024

@andrea_82 dakujem za info, bo toto nam nevedeli povedat, ze asi az s predosvojitelskou, takze poziadame aj my uz teraz🙂))

andrea_82
3. sep 2024

@janetinka27 prepac, teraz nad tym este uvazujem a vlastne musim doplnit, ze prispevok pri zvereni sme dostali, ked sme poziadali o predosvojitelsku. Bolo to este pred pojednavanim, ale navrh sme mali podany. Rodinne pridavky boli ale hned, tie si urcite poziadaj.

evkasus
3. sep 2024

@janetinka27 Ďakujem veľmi za obšírnejšiu správu. Tak to ste mali šťastie, že vám úrad pomohol podať 3v1. My to tak nemáme. Úrad podal žiadosť o neodkladné. My budeme podávať predosvojiteľskú. Všetko ostatné by malo ísť podľa mňa mimo nás.
My už sme raz prešli celým procesom ale vtedy to nebol utajený pôrod. Ale tiež sme brali dieťatko z pôrodnice. Vtedy nám úrad dal pri prevzatí dieťatka do rúk rodný list aj zmluvu so zdravotnou poisťovňou.
Inak aj my sme vtedy žiafali o príspevky aj prídavky a dokonca aj o jednorazový na základe neodkladného opatrenia. Vtedy som riešila materskú ale teraz nemám nárok, tak to mi odpadá.

floriss146
3. sep 2024

@janetinka27 tiež máme dieťatko z utajeného pôrodu a prebiehalo to podobne ako si písala.V našom prípade som ostala s maličkou v pôrodnici ,aby som sa naučila čo a ako ...zatiaľ sa na úrade vybavili potrebné zákežitosti a domov sme šli na neodkladné opatrenie.A zdravotnú poisťovňu ,už malo dieťatko vybavenú podľa bio matky.Že to podľa zákona tak prihlasujú.A bolo na nás či ostane tam, alebo ju prehlásime inde.

janetinka27
4. sep 2024

@andrea_82 dakujem, poziadam o pridavky a navrh mame 3v1, takze je uz podany aj na predosvojitelsku,len termin este nemame,tak skusim sa popytat aj na prispevok pri zvereni🙂

janetinka27
4. sep 2024

@evkasus nam velmi pomohli na urade, navrh napisali za nas a iba nam ho precitali, sami nam nadiktovali ake prilohy doniest a tie tam prilozili a odkontrolovali, pristup bol neuveritelne ochotny a mily. Asi je to teda vsade inak. Tesim sa s vami, ze uz mate druhe babo, urvite ste velmi stastni🙂

janetinka27
4. sep 2024

@floriss146 ahoj a navrh na predosvojitelsku ste si podavali sami abo to tiez zariadil urad? A s malickou si mohla v porodnici byt ubytovana?
Nam tiez bolo umoznene byt s nou na neonatologii, ale len navstevy - mohli sme chodit viackrat za den, ja som chodila za nou vzdy po praci do vecera, a tiez cez vikendy, vzdy nam ochotne vyhoveli,mali sme samostatnu miestnost, krmila som ju, prebalovala,sestricky mi ukazovali co a ako, vysvetlovali, vzdy nam nachystali mliecko, boli velmi ochotne.aj sa s nou hrali cez den, namontovali jej kolotoc atd 🙂 domov isla na 17.den a chodili sme za nou od 6.dna

ma5ma
4. sep 2024

Ahojte, v zozname sme dva týždne, dnes mi volali, majú pre nás deti,. po prvych tel.info sme sa rozhodli že ideme ďalej. Bud.tyzden sa dozvieme viac.

floriss146
4. sep 2024

@janetinka27 ahojky dokumenty nám tiež vyhotovili na úrade,boli sme veľmi spokojní s prístupom úradu aj nemocnice ❤️.Len som odbehla zaniesť tlačivá na súd.A áno bola som s ňou ubytovaná noc aj deň.Boli sme v Trenčíne na oddelení,kde boli predčastnistka,aj keď naša nebola predčastnistko.

evkasus
5. sep 2024

No nás poslali s malou domov s tým, že si zdravotnú poisťovňu aj predosvojitelskú + zmenu mena máme vybaviť sami. V Dôvere pani, že musí preveriť na centrále lebo nechápala, že je bez mena. Takže nemáme ešte zmluvu a čakáme.

evkasus
9. sep 2024

Dievčatá, posledné týždne tu mám veľa otázok. Ale ešte jedna. Má aj manžel - náhradný otec nárok na 2 týždne otcovskej dovolenky po narodení doeťaťa? Či iba biologickí otcovia majú?
Malú máme doma na predbežné opatrenie iba pár dní a prišla k nám priamo z porodnice.
Na infolinke soc. poistovne mi bolo povedané, že nie aj keď úradníčka si najskôr nebola istá. Či ste náhodou niekto podobné neriešili.

laura1994
9. sep 2024

@evkasus vraj nie.

floriss146
9. sep 2024

@evkasus tiež nám tú otcovskú neuznali,podali sme aj odvolanie ale nepochodili sme 🤷.Tiež sme si priniesli bábätko rovno z pôrodnice.A všetky tie vybavovačky a zháňačky ,to si vyžaduje čas.A hlavne v takom prípade keď máte požiadavku od 0-3 rokov.Tak vopred nemáte možnost ,až tak si nachystať čo bude potrebné.To ozaj za pochodu a preto si myslím ,že tá otcovská dovolenka im právom patrí.Čo si bežne rodičia chystajú celé mesiace,my to musíme stihnút za pár dní.Vedia čo to zažili.

ma5ma
10. sep 2024

Ahojte , dnes sme boli na určenom úrade v BA pozrieť spis a fotky detičiek. A povedali sme ÁNO.
Súrodenci až z BB kraja takze za nimi vycestujeme.
A mne sa splní sen, túžba. Budem 7 Mama 🥰

skeblicka777
10. sep 2024

@ma5ma super 🙂, aj keď diaľka, zvládnete to. ❤️

skeblicka777
10. sep 2024

Napadla ma taká vec, keď chodíte pozerať spisy detí, pozeráte celé 20 minútové video? Moja otázka je čisto zo zvedavosti, lebo mne sa zdá, že tých 20 minút je zbytočne veľa, hlavne pri bábätkách, ktoré len spia a papajú.

ma5ma
10. sep 2024

@skeblicka777 my sme video dnes nemali len fotky a deti sú 5 a 3r

kattyb
10. sep 2024

@skeblicka777 my sme mali len fotky , správu z nemocnice a od psychologičky

janetinka27
10. sep 2024

@skeblicka777 mali sme 3-4 fotky a precitali nam spravu z nemocnice

andrea_82
10. sep 2024

@skeblicka777 my sme videli asi len jednu fotku, aj to akosi zle, lebo nesla dobre otvorit v pocitaci. Ziadne video nam neukazovali. A maly na tej fotke vyzeral uplne inak, ako v skutocnosti. Takze osobne stretnutue je vzdy lepsie.

majka0573
10. sep 2024

@evkasus môže byť doma .a aj z dieťaťom na materskej.

majka0573
10. sep 2024

@ma5ma dobrý .Aj ja som chcela 3. Roč. Dievčatko si osvojiť,a nakoniec mi povedali ,že mi odporúčajú profi rodiča .a to po tých sedeniach psych. Oni všetko robí to ,že nechcú dať deťom príležitosť o nových rodičov. 25 ročná psych .poučuje 50 ročnú skúsenú ženu . Tak som jej napísala že ako to riešia ,keď jednému pánovi ponukli dve deti ,ani sedenia nemal. To je zaujímavé. Ocervenela.tak potom čo .

kikuska_wedge
10. sep 2024

@skeblicka777 my sme mali aj vela fotiek, aj vela vela videi. (To zavisi od PNR kolko doda upsvaru. Minimum by malo byt 10 fotografii a jedno video nie starsie ako 3 mesiace.) Tie videa sme nepozreli vsetky, nestihli by sme to. Ale PNR ich dala malej aj na kluci, tak sme si to dopozerali doma, ked uz bola nasa.