Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@nelinka1212 aha. My sme BA kraj, čakáme na romske dievčatko do 6 mesiacov.
dievcata ak ma dieta do pol roka ako dlho trva kym nam ho daju domov?
@bibal123 u nás pomohla bio dcéra keď sme boli pozrieť malého tak nám povedali že sa ešte raz stretneme a podľa toho nám ho dajú domov mne vošli do očí slzy bolo mi ľúto ale dcéra začala prosiť a plakať že chce bračeka domov tak pani riaditeľka súhlasila že miesto stretnutia si máme doniesť autosedačku lebo nám ho dajú domov. Od vtedy sme spolu a MÁME NAJDOKONALEJŠIU DVOJKU a jeden za druhého by aj dýchali. A dcéra je schopná obetovať všetko abu syn bol spokojný. Moc ich ĽÚBIM😍
@joannita zalezi to dost od toho ako rychlo pracuje sud. My sme mali sud o predbeznom opatreni ( pri babatkach) do tyzdna ako sme boli pozriet maleho v porodnici. Potom bol sud o pozbaveni rodicovskych prav bio rodicov = dieta sa stava pravne volne. To bolo cca do 2mesiacov od predbezneho. Potom ako bol pravne volny =vhodny na adopciu, sme hned podavali navrh na predosvojitelsku. My sme ale mali komplikacie, lebo maly sa narodil v inom okrese a teda prve 2 sudy boli tam ako sa narodil aj ked sa to snazili poslat do nasho mesta, ale OS to vratil na rozhodnutie KS nazad lebo nespravne previedli spis, takze sa nam to predlzilo zbytocne o pol roka! Kym si to sudy pohadzovali medi sebou. Takze sud o predosvojitelskej sa este konal (termin vytycili zrazu do mesiaca) v meste ako sa maly narodil a sudca ako ospravedlnenie nam napisal, ze predosvojitelska starostl. sa bude pocitat odo dna kedy nam bol zvereny predbeznym opatrenim. Takze sme hned mohli ziadat (uz to bolo 9mes) o osvojenie. Navrh sme podavali v aprili a sud o osvojeni sa konal teraz v decembri. Cele to trvalo od momentu kedy sme maleho prvy krat uvideli az po posledny sud rok a pol.
Ale podla toho ako je napisany zakon o rodine sa predosvojiska starostlivost rata od kedy vam bolo dieta zverene a vy sa o neho starate na vase naklady. Cize lehota 9mesiacov, kym sa moze podat navrh na osvojenie by sa mala ratat uz od predbezneho opatrenia, kedy vam dieta daju domov a vy sa o neho starate.
@joannita ako som spomenula vyssie zalezi od toho ako rychlo pracuje sud. Mali sme skusenost ze v malom meste boli terminy vytycene od podania navrhu do mesiaca, ale v nasom krajskom meste to trvalo pol roka. Museli sme pisat este ziadosti o vytycenie pojednavania, aby sme ich akoze popohnali.
@joannita rok a pol som písala
@grasska aj ja som mala ten pocit. Z 2 miesta sme sa posunuli na piate potom na 7 a boli sme rok a pol v poradovbíku naviac. Po čakaní 5rokov a 3 mesiace sme dočkali nášho pokladíka. Neskutočne sa teším. Naše prvé vianoce vo štvorici a som zvedavá čo bude robiť pri stromčeku. Je to malé šidlo tak už aby to bolo
@iivviikk ano posledny sud bol v nasom meste, kde sme aj podavali navrh, hned po tom ako sa to uradne prenieslo uz konecne spravne z mesta narodenia do nasho mesta, kde sme maleho prihlasili k trvalemu pobytu. Tiez nam navrh spisovali na upsvar. Tak drzim palce nech necakate prilis dlho! Ono po 3mesiacoch sme pisali ziadost o vytycenie terminu, aby sme sa pripomenuli, ale ak raz toho maju vela neurychli sa to...
Dievcata prosim Vas, je normalne, ze na romske babetko sa caka rok? aku mate skusenost prosim Vy?
@bodka4 ,ahoj tiež sme volali do Žiliny ako sa to pohlo,no je to posledne mesiace zakliate a stojíme skoro na mieste.Čakáme už 5 rokov a viac a stále sme niekde na 7 mieste.Takže počítam,že sa čakacia doba v Žilinskom kraji dostane do rekordu na čakaciu dobu na 6 rokov.

@continental ahoj je to choré to čakanie nepochopím ako to robia nášho malého sme dostali 1/2 ročného a dovtedy bol v ústave ale biomama podpísala papiere v deň pôrodu tak nerozumiem prečosa to takto dlho predlžuje.
@beka22 ahoj.To nemyslíš vážne,však?to fakt nedáva logiku......
@continental
@beka22 ono sa to taha aj tým že sudy nerobia tak akoby mali , pokial dieta nema súdom potvrdenu osvojitelnost, tak sa to vlečie, a nie každy ded dá dieta na hostovský pobyt do rodiny ...
@continental kedže aj v našom kraji idú detičky aj po známosti,čiže nás predbehli, určite aj vo Vašom sa to deje😒potom len čakáte čakáte,,,smutné

My z BA,romske babatko,zapisany November,3-tie miesto.....