icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

marcelarefat
10. jan 2017

@tortelinka nie, ja som sa schvalne zamerala na tvar. Ale to je jedno. Su proste uzasni. Toto ma drzi pri zivote ked vidim ,ze to dlhe cakanie sa oplati.❤

fatma1
10. jan 2017

@tortelinka Krasni su..😘aj mne sa vidi,ze sa podobaju..a nie kvoli rovnakemu tricku

beka22
10. jan 2017

@tortelinka nádherné detičky. Určite máš doma veľkú radosť

sticker
leaa70
11. jan 2017

Baby, kde sa dava ziadost na adpopciu? A prosim vas do ktoreho veku si mozes adoptovat dieta? Je to nejako vekovo obmedzene?

joannita
11. jan 2017

@leaa70 nieje to presne obmedzene. V zakone sa pise nieco v zmysle, ze vekovy rozdiel medzi dietatom a rodicom musi byt primerany. T.z. ze napriklad 50 rocnej ti babatko nedaju, ale 40rocnej ano 🙂

joannita
11. jan 2017

@continental no, ked sme sa my dostali do zoznamu, nebolo podla mna este 250 ziadosti. Neviem presne na kolkom mieste sme boli hned po zaradeni, ale napriklad po 1 roku cakania sme boli na 120meste. T.z. ze v case zaradenia do zoznamu sme urcite neboli 250ti. Stale pribuda cakatelov, tym je sposobene ze sa caka stale dlhsie.
Ked sme robili pripravu, tak sa v BA cakalo rok a pol az 2roky maximalne. Teraz 3 roky. Kym sa ja dostanem na rad tak 3,5 roky. A ti po nas 4roky. Katastrofa 🙂

fatma1
11. jan 2017

Baby nestrasteee...my len teraz zaciname pripravu, v koncime, ked nas zaradia jun 2017...tak kolko budeme cakat?!! Sme z BA....poziadavky do 1 roka, bez rozdielu etnika, s beznymi detskymi chorobami....
Ahhhh

bosorkabb
11. jan 2017

@fatma1 vy budete čakať krátko mozno maximalne rok. Lebo mate bez rozdielu etnika. Čakacia doba dosť súvisí z požiadavkami na dieťa. Väčšina párov chce biele dieťa a tých je menej, preto čakajú dlhšie. A veľa žiadateľov ma odklad.

ellen2016
11. jan 2017

@fatma1 tak to bude do roka ak nemate preferenciu biele zdrave babatko. Baby s takymito poziadavkami su na cca 5-om mieste pri zaradeni.

fatma1
11. jan 2017

@bosorkabb
@ellen2016
dakujem dievcata za nadej ;)

ellen2016
11. jan 2017

@fatma1 sme "v tom" spolu. aj my cakame na bociana🙂

nana39
11. jan 2017

Ahojte dievčatá, neviete mi povedať ako je na tom PO kraj, všetko mi to príde akési divné. Zapísaný v zozname sme od júla 2013 a sme 56 v poradí ☹ . Nejak sa to vôbec nehýbe. Je tu niekto kto je pred nami - teda je skôr zapísaní? Ďakujem

nikadomi
11. jan 2017

Do roka max .. my sme 9mes čakali s takýmito požiadavkami 😉

fatma1
11. jan 2017

@ellen2016 k Vam prileti bocian skor, vy ste uz zaradeni ;)

marcelarefat
11. jan 2017

mary17 Ahoj. No ako to dnes dopadlo? Je to laska na prvy pohlad?

ellen2016
11. jan 2017

@fatma1 hej bude to skor, ale sme obidve teraz nedavno zaradene a obidve na prasky🙂 adrenalin je to teda poriadny🙂

yollanda
11. jan 2017

Ahojte! Kamoska je tiez v poradovniku. Uz si mala vziat dvojicky a zevraj prislo k omylu a dali ich niekomu inemu. A na sk sa neda tak spravit, ze vam dieta vynosi ina zena? Tak ako sa to bezne robi v zahranici?

yollanda
11. jan 2017

Alebo ze je dohoda s nejakou zenou, ze uda pri porode meno komu ho chce na adopciu dat?

nikadomi
11. jan 2017

@yollanda odpoveď na obe Tvoje otázky je nedá 😉

ellen2016
11. jan 2017

@yollanda v cechach sa to da...

kikuska_wedge
11. jan 2017

Dnes som zase šmírovala súdy pre BA kraj (nie že by som v práci nemala čo robiť 😂). A na najbližší mesiac je až 7 nových prípadov vyslovenia osvojiteľnosti. Začína sa to hýbať. Takže vám prvomiestovým čakateľkám želám, nech je medzi nimi aj tá vaša ratolesť. Ja dúfam, že medzi tými siedmimi sú už aj tie moje a že mi presne takto o mesiac zacingá telefón. 🙏 📱

fatma1
11. jan 2017

@yollanda
Da sa to...resp. nie je to zakonom zakazane a co nie je zakazane je povolene....tak isto je to aj v Cesku....ale, ci sa to realne deje, to neviem...

yollanda
11. jan 2017

Inak nechapem tie urady. Detske domovy praskaju vo svikoch a im to trva jak lacnemu sranie- pardon

leaa70
11. jan 2017

a kde sa dava ziadost na adopciu?

kikuska_wedge
11. jan 2017

@yollanda ale tie detičky nie sú právne voľné a veľmi málo z nás riskne najrpv pestúnsku. Ostáva otázne, či je to správne, že nie sú právne voľné. Na jednej strane je super ak sa podarí sanácia rodiny. Na druhej strane, ak sa nepodarí a dieťatko medzitým podrastie, je oneho minimálny záujem. Veď koľko z nás je ochotných prijať staršie deti.

kikuska_wedge
11. jan 2017

@leaa70 treba ísť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Oni ti dajú tlačivá, čo potrebuješ ako prílohy k žiadosti. A samotná žiadosť (spolu s tými prílohami) sa potom podáva na krajskom úrade práce.

yollanda
11. jan 2017

Pravne volne znamena, ze su tam odstrcene a stale ma nejaka krkavcia mater na ne narok? Raz ked nejakej rodine zoberu deti kvoli tyraniu, zanedbavaniu atd, by som im okamzite pravo zobrala

kikuska_wedge
11. jan 2017

@yollanda áno aj to to môže znamenať, alebo bola v rodine zlá finančná situácia, rodičia sú nevzdelaní, neschopní udržať si stabilné zamestnanie, nemajú zabezepčené bytové podmienky, rodičia sú drogovo/alkoholovo závislí, rodičia sú trestaní odňatím slobody atď. resp. sa viacero z menovaného vyskytuje súčasne. Je ťažko povedať, či sa takáto rodina podarí sanovať. Niekedy to proste len opustená, menej vzdelaná matka, nevie zvládnuť. Vtedy určite áno. Ale niekedy je to nemožné.

labudka
12. jan 2017

@kikuska_wedge - ty si aký špion, my čakáme na pestu sme prvý tak uvidíme. Inak som rozmýšlala, že po vianociah a novom roku je asi najviac detičiek, je to predsalen čas veľkého tlaku, stresu a prehodnocovania života.

kikuska_wedge
12. jan 2017

@labudka neviem či to súvisí s novým rokom. Lebo než sa detičky dostanú do ponuky musia prejsť súdnym konaním a to chvíľu trvá. Skôr je to tým, že od polovice decembra do polovice januára sú sviatky. Aj na úradoch a súdoch sú dovolenky, takže sa to tam nakopí a začiatkom nového roka je toho potom viac. Ináč aj do pestu som tam videla nejaké pojednávania na február.