icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

anettta
17. máj 2017

@jajaaaaa a ty mas tiez pestunstvo? My tiez premyslame. Nam na urade povedali ze aj na romske dietatko budeme cakat rok :( aktualne cakame uz pol roka. Tak sme zacali premyslat o pestunstve

zuzanka99
17. máj 2017

@jajaaaaa Aha 🙂 Ja mám v tom ešte zmätok trochu. Teraz čakám kým na UPSVaR skončí so psychologičkou skupinka, ktorá začala vo februári a potom už začínam ja... V podstate mi prišlo z BB z kraja, že som zaradená do evidencie a môžem začať s prípravou 🙂 Aj ja som si inak podávala žiadosť koncom februára 😉

jajaaaaa
17. máj 2017

@anettta ja pestunstvo zvazujem, uvidim, co mi da priprava ...

fatma1
17. máj 2017

Ahojte dievcata.......Prosim, ktore su tu cakatelky z BA a boli ste teraz nedavno zaradene do paradovnika (rozumej zaradeni tento rok) a chcete male babatko do 6 mesiacov max bez rozdielu etnika, cize aj romske..
Mozem sa opytat ako ste na tom? Kolko cakate uz?
Pytam sa preto, lebo my budeme zaradeni do poradovnika o par dni.
Dakujem vopred za odpovede ;)

bosorkabb
17. máj 2017

@fatma1 ja som bola zaradena 22.12.2016 ( dúfam že nevadí) som BA kraj a poziadavky ako ty. Malinku už mám doma od marca. Koncom januára nam volali že majú pre nás dieťatko a vo februári už sme ju mali doma na hostovsky pobyt.Čakali sme na ňu mesiac od zaradenia do poradovnika.

jajaaaaa
17. máj 2017

zaujimali by ma ziadatelky v BA, co maju poziadavky 0-5 a aj surodencov. najdu sa take?

fatma1
17. máj 2017

@bosorkabb Ahoj ;) o tebe viem, teba tu registrujem, uz sme si viac krat pisali ;) ale dakujem aj tak ze si mi napisala a opat dodala nadej, ze nasa letna dovolenka, ktoru mame od zac. jula +3 tyzdne uz nebude, resp. bude, ale budeme uz riesit nasu malinku ;))

anettta
17. máj 2017

@bosorkabb vidis my mame rovnake poziadavky a cakame uz pol roka a vraj este pol roka budeme. A sme tt kraj...stale to nechapem :(

anettta
17. máj 2017

@fatma1 a kde ste robili pripravu?

fatma1
17. máj 2017

@anettta Ahoj. Robili sme cez UPSVaR u psychologa pre BA IV..najprv to vyzeralo vselijako, ale nakoniec super.. a Vy?

anettta
17. máj 2017

@fatma1 my sme boli v usmeve v ba

juliakocka
17. máj 2017

....a ako dlho by som čakala od podania žiadosti za novorodencom - respektíve bábätkom , podmienka dievčatko, biele, žiadny cigán ? som z vých. slovenska

bosorkabb
17. máj 2017

@fatma1 podľa mňa to príde rýchlo ale to vám určite hovorili aj na príprave.
@anettta vo vašom kraji asi tety nie su také rýchle ako v BA.

kikuska_wedge
17. máj 2017

@jajaaaaa my sme tak mali. Od zaradenia sme na drobcov čakali 9 mes. Boli sme druhí v poradovníku.

moniq
17. máj 2017

Krásky dnes sme sa konečne dočkali a už aj na papieri je psáno, že sme otec a matka nášho úžasného synčeka....
Pre všetky len tolko - vydržte a nedajte sa odradiť nikým a ničím 😉

marcelarefat
18. máj 2017

@moniq Ten je užasný. Gratulujem.

klara333
18. máj 2017

Da spravit priprava predtym, ako poziadam o zaradenie do poradovnika? Mysleli sme s manzelom, ze by sme sa vedeli lepsie rozhodnut, ci do toho ist alebo nie. Neviem, ako su tie pripravy vedene, ci vobec spravne premyslame, ci by nam to pomohlo. A deti su priradovane k nahradnym rodicom podla kraja? Ak som z BA, hladaju mi dieta v BA, ak z NR, tak odtial? Alebo je nejaka celoslovenska databaza deti a postupne odchadzaju do rodin? Dakujem!

sentoza
18. máj 2017

@moniq prekrasny chlapcek, prajem vela radosti

hariet
18. máj 2017

@klara333 ahoj, ono to tak funguje, ze vas zaradia az po priprave - takze ak pocas pripravy zistite, ze do toho nechcete ist, nic sa nedeje. Ale aj po zaradeni ak si to rozmyslite, len ich informujete, aby vas vyradili. Na druhu otazku neviem odpovedat a zaujima to aj mna. 🙂

klara333
18. máj 2017

@hariet bola si uz na takej priprave? ako to priblizne prebieha, su to prednasky, alebo sa riesia modelove situacie, formou zazitkovych cviceni...

hariet
18. máj 2017

@klara333 my na zacatie pripravy cakame...zial, psychologicka, u ktorej sme si vybrali pripravu je uz 2 mesiace PN.. ☹ Pripravu mozes absolvovat u psychologicky prislusneho uradu alebo v obcianskom zdruzeni Navrat alebo Usmev ako dar. Tam to prebieha skupinovo a mas moznost sa stretnut aj s inymi parmi. U psychologicky su to sedenia, kde sa preberaju rozne temy, modelove situacie, ulohy...tak asi, ako si to popisala aj ty.

beka22
18. máj 2017

@moniq zlatíčko krásne moc gratulujem

fatma1
18. máj 2017

@moniq Nadhernyy je😍...moc gratulujem....kolko ma?

nikadomi
18. máj 2017

@klara333 tak príprava sa dá spraviť, až keď požiadate o osvojenie 😉 Podáte žiadosť, doložíte potvrdenia (lekár, príjem, dotazník, žiadosť -všetko na upsvar vysvetlia). Následne vás z úradu navštívia, následne možete začať príprav.
Zoznam žiadateľov ná každý keaj svoj a prioritne sa detičky umiestňujú vrámci kraja (ak si BA, dieťatko by si mala mať BA). Výnimkou sú detičky, kroré sa vo svojom kraji nepodarí umiestniť, vtedy sa ich spis posúva aj do ostatných krajov, kde sa mu hľadá nová rodinka. My sme napr. z BA a máme chlapčeka z PO 😉

nikadomi
18. máj 2017

@klara333 a ako spomínala vyššie tuším hariet 🙂 kedykoľvek, pri ktoromkoľvek kroku viete od adopcie odstúpiť.. tu nieč nie je definitívne ;) pokiaľ teda ešte neprebehne definitívny súd o osvojení 😉 Ak by čokoľvek, pýtaj sa..

klara333
18. máj 2017

@nikadomi navstivia sa ohlasene z uradu? Vcera sme sa s muzom smiali, ze nas namatkovo doma snad ani nenajdu 😀

fatma1
18. máj 2017

@klara333 Anoo, zavolaju Vam dopredu a dohodnete si termin kedy pridu..nie je to prepadovka ;)

ckatka
18. máj 2017

@klara333 jasne ze to nie je prepadovka - ved dnes ked ludia pracuju a tety na urade robia od 8 do 4,... tak jasne ze by nikoho nikdy nenasli doma... to by ste sa mohli pol roka nahanat...

klara333
18. máj 2017

@ckatka ked som zacala chodit do prace po materskej a deti sli do jasli, prisla nam kontrola znenazdajky, ci su deti ozaj v jasliach a my v robote. Bola to uplne ina situacia, ale preto ma napadlo, ci nechodia nahodou neohlasene, aby videli, ako rodina funguje bezne nepripravene 😀

jajaaaaa
18. máj 2017

@kikuska_wedge ano ano, to ma naplna optimizmom 🙂 Mali ste bez rozdielu etnika, ci biele deticky?