icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

laura1994
7. jún 2017

Ahojte. Tak v piatok ideme na 1.pripravu na upsvar. Ako prebiehalo vaše prvé stretnutie?

lenka2905
8. jún 2017

@laura1994
My sme sa na prvom stretnutí najskôr porozprávali o tom ako bude prebiehať celá príprava, približná osnova toho, čo máme spolu prebrať...potom boli otázky o tom prečo sme sa rozhodli pre adopciu, čo nás k tomu priviedlo, aké bolo rozhodovanie...a potom sme hovorili iba o nás...kde sme sa spoznali, koľko sme spolu, čo sme prežili, aký je náš vzťah, atď...nič komplikované 🙂 neboj sa 🙂...držím palce😉

zuzanka99
8. jún 2017

@laura1994 Ja som bola predvečerom na prvom sedení tiež na UPSVaR. Akože bola som nemilo prekvapená. Začali mi vykladať, že si to mám rozmyslieť lebo tie deti sú choré a narušené a neviem čo ešte a že sa mi to ani neoplatí lebo detí je málo a čakacia dobe cca 5-6 rokov... Nemala som z toho dobrý pocit. Neviem či sa chceli len uistiť že si to nerozmyslím alebo čo... Hádam na teba tak nevybehnú... Uvidíme teda ako bude prebiehať ďalšie spoločné stretko. Väčšinou sa ma teda vypytovali ako by som riešila situácie a domácnosť a také podobné veci... Potom daj info ako si dopadla a držím palce 🙂

laura1994
8. jún 2017

@zuzanka99 ja keď som bola úplne prvý krát sa len informovať, aké papiere mi treba. Tak tá pani bola veľmi milá... Povedala nám, že je to na nás, ale že ona by si určite žiadala novorodenca, pretože to sa nedá opísať ten pocit, že je to niečo krásne. Že sa síce čaká 4 roky, ale stojí to za to. No tak uvidíme čo zajtra.. ale možno aj preto bola ku mne lebo keď som chodila na strednú tak som u nej mala prax a pamätala si ma

laura1994
8. jún 2017

@lenka2905 no nám to už pani približne vravela. Keď sme sa boli informovať, že čo nám všetko treba. Tak uvidíme zajtra

nikola116
8. jún 2017

ahojte maminky, mam otazocku ci mi viete pls poradit, najma maminky co ste uz mateadoptovane ratolesti v starsom veku od 3 rokov, ze ako je to pls kym este neprebehol sud ci mozu deti nastevovat skolku alebo az po prideleni deti sudom co je teda najskor po 9 mesiacoch, caka nas priprava v usmeve v septembri a mame poziadavky na deti do 6 rokov a aj surodencov, volala som na urad a pani mi len o prispevku stale hovorila ale ked som sa jej pytala ci mozu ist deti do skolky pripadne do skoly ak dostaneme aj starsie ako 6 rokov tak mi povedala ze ano ale radsej by som keby ste mi vy ktore ste tym realne presli povedali vasu skusenost velmi pekne dakujem. krasny dnik

kikuska_wedge
8. jún 2017

@nikola116 Naši majú 3 a 5 a už na základe predbežného rozhodnutia o predosvojiteľskej starostlivosť sme ich teraz v máji prihlásili. Sme prijatí a 4.9 nastupujú. Naozaj ale odporúčam, aby boli chvíľu doma. Najprv som si myslela, že ich dáme už na konci tohto školského roka, ale s odstupom času som rada, že sme tak neurobili. Potrebujú si v prvom rade zvyknúť na nový domov.

nikola116
8. jún 2017

@kikuska_wedge áno to chápem určite chceme byt s nimi doma len som chcela vedieť možnosti lebo tiež nie je dobre ich odizolovat od škôlky Bo školy kvôli zdĺhavým úradom Atd ;) ďakujem cca tak približne to chceme urobiť aj my ak teda to pôjde všetko ako má ;) a teda u vás všetko Ok ? Teším s vami ;) ďakujem za rady ;)

kikuska_wedge
9. jún 2017

@nikola116 u nás všetko v najlepšom poriadku 🙂

laura1994
9. jún 2017

Ahojte. Tak prvé sedenie dopadlo dobre. Najbližšie nás cakaju nejake 3-4 hodinové psycho testy. Každý po samom. Viete niekto na čo sa pripraviť?

bosorkabb
9. jún 2017

@laura1994 nato sa pripraviť nedá. Treba sa poriadne vyspať,byť pozitivne naladený. Budu vam ukazovat take machule a musite povedat co tam vidíte a kde. Ďalšie testy su klasika otazka a na vyber odpovede.

laura1994
9. jún 2017

@bosorkabb ďakujem za odpoveď .. som si aj myslela, že niečo také to bude :D

bosorkabb
10. jún 2017

@laura1994 fakt nic hrozné. Ja som sa bála a nakoniec to bolo v pohode.

anettta
10. jún 2017

Kocky prosim vas aku ddhu dobu ma mama na rozmyslenie, ked po porode podpisala suhlas s adopciou? Dakujem za odpovede

bibal123
10. jún 2017

@anettta 6 tyzdnov ododna podpisu

mana85
11. jún 2017

@anettta tak pokiaľ ju nezbavia rodičovských práv "naša" podpísala pred pôrodom , po pôrode a až o 3 mesiace mala súd kde jej vzali rod.prava my sme boli pred ňou na súde ako svedkovia že malý je u nás v starostlivosti od jeho 8 dní čí ho niekto kontaktoval sa pýtali a keď sme tam vypovedali tak som sa spýtala či si to môže rozmyslieť a že áno , ale že väčšinou sa ani nedostavia . Ľudia ten pocit bezmocnosti a strachu sa nedá popísať ale tak volala som po súde kurátorke a že sa vzdala aj odvolania ...A prutom sudkyňa mmu vravela že tam sa odvolať už nemôže, na hlavu postavené...

maninka1974
11. jún 2017

po novom to je 2mes od nar si to može rozmysiet ....bolo to 6t

labudka
11. jún 2017

Ahojte tak prvá interakcia za nami, ďakujem za rady čo zobrat, ja veľmi odporúčam bublifuk, deti ho miluju a musia s vami nadviazat kontakt ked chcú bubliny, a taktiež sme zobrali hudobnú hračku ktorú bolo treba natiahnut tiež s pomocou druhej osoby

bosorka31
11. jún 2017

Ahojte dievčatá neviete náhodou ako je na tom Bratislava?

amoenussa87
11. jún 2017

Neveriiiiim ze konecne je ta blba priprava uz za nami.... Priprava trvala presne 6 mes. 😡👎 TT kraj

santamonica
11. jún 2017

ahojte dievcata, my cakame uz vyse dva roky....ked som sa pred polrokom pytala na tu obnovu pripravy po dvoch rokoch na upsvar, povedali mi, ze nam pride od nich dopis s vyzvou.......malo to byt v maji.....nic neprislo, takze cez tyzden tam idem.....volat nechcem, lebo ktovie kto to zas zdvihne.....neviete ako to je, preco nam nic neposlali? dakujem

amoenussa87
11. jún 2017

Ahojte neviete ako stoji Trnavsky kraj na adop?

karkana
11. jún 2017

,,,,,,,,,,určite chod osobne,,,ja som sa hned obj. na sedenie ,ked sa blížili 2 roky,,,,,,😉

lubka1709
12. jún 2017

@santamonica to aj nam tvrdili že zašlu papiere a nezaslali musela som si to odsledovať som zvedava či pošlu na druhy rok

anettta
12. jún 2017

@bosorka31 v BA sa aktuane caka cca 3,5 roka na bieleho zdraveho novorodenca

miciatko
12. jún 2017

Ahojte, casto to tu citam a nielen tak,ale uvazujeme o adopcii dietata. Chcem sa spytat tie ktore ste mali moznost nakuknut do zozamov deti, nachadzaju sa tam pravne volne deti od 6 rokov? Chceme si adoptovat dieta starsie ako 5 rokov. Dakujem za odpoved

kikuska_wedge
12. jún 2017

@miciatko My sme mali záujem o súrodencov do 6 rokov, zdravé, bieleho etnika a v zozname neboli žiadne deti. Preveroval mi to upsvar aj Návrat. Iba rómske viacčlenné súrodenecké skupiny. Museli sme teda čakať.

bodka4
13. jún 2017

@lubka1709 Prosim ta aky si kraj? Lebo aj nas caka aktualizacia. Myslela som ze ju budeme mat v aprili. No neozvali sa, tak som volala v maji a povedali ze poslu, lebo sa to posunulo od aktualizacie z pred dvoch rokov, a uz je jun a stale nic neprislo. Ci tam teda mam volat alebo ist osobne, lebo v lete asi nebudu robit aktualizacie.

jajuskajana
13. jún 2017

Ahojte baby, môžete mi prosím poradiť. Pokiaľ bola malá u nás na hostovskom pobyte bola som na PN.. po 6tich mesiacoch sme dostali právoplatné rozhodnutie o neodklnom opatrení pestunskej starostlivosti. S právoplatným rozhodnutím som išla do soc. poisťovne požiadať o materskú. Tetula si niekam zavolala a povedala že ja budem mať nárok na materskú až keď budeme mať dieťa adoptovane a poslala ma na upsvar vybaviť si rodinné prídavky. Samozrejme som po čase zistila že nárok na materskú mám, len problém je v tom že mi nikto nevie povedať aky dátum mám napísať do žiadosti o materskú. Mala by smo napísať dátum od kedy je malička u nás a materská nám bude doplatena ale keďže v tomto obdobi som bola PN a nemôžu nám za jedno obdobie vyplácať dva príspevky,PN a materskú tak nám len doplatia ten rozdiel medzi PN a materskou.Preto som sa nechcela spýtať či ste všetky pri žiadosti o materskú pisali dátum od kedy ste sa začali o detí starať.My by sme chceli napísať na žiadosť dátum napr.od budúceho mesiacaa tým by s to všetko vyriešilo ale na upsvar mi nevedia vôbec povedať či to tak môžem spraviť.

marcelarefat
13. jún 2017

@jajuskajana No k tomu ked pojdes vybavovat matersku na soc. poistovnu budes musiet dokladovat, rozsudok sudu, tam musis mat vytycenu pravoplatnost a vtedy nadobuda pravoplatnost , ty od toho datumu ides na matersku. Potom musis dokladovat rodny list dietata a od zamestnavatela potvrdenu ziadost o matersku, tam ti on tiez napise ten datum kedy bola vytycena pravoplatnost rozsudku. Ja som to teraz tak riesila. Mne veduca nemocenskeho odd. povedala, ze keby sa mi krizila PN a materska, tak by sa musela spatne zrusit PN a vyrovnali by sa nemocenske davky a Pn, to by spravili a doplatili ten rozdiel. Takze ak ti nevedia pri okienku povedat, tak si pytaj veducu. Inak si dones kopie dokladov co som ti pisala + original, budu si to porovnavat. A neviem ci som aj odovzdavaci protokol Z DeD nedokladovala. A este treba zaniest rozsudok aj na zdravotnu poistovnu, teraz je to od maja nove, treba hlasit zverenie dietata.