Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@bosorkabb no a odovzdavaci protokol z DeD si dostala na zaklade coho? mne dali az po vyznacenej pravoplatnosti. dovtedy bol maly v rezii ich, az potom som mala narok na matersku. Albo iny kraj, iny mrav?
@bosorkabb @jajuskajana @marcelarefat muž si bol vybavovať rodičovskú a stačila im vyznačená vykonateľnosť na predbežnom rozhodnutí. Ala na rodinné prídavky, chceli mať vyznačenú na predbežnom rozhodnutí aj právoplatnosť. Našťastie mal môj tatino cestu do mesta, kde bol súd, tak nám to dal opečiatkovať. Okrem toho ešte požadovali aj rodné listy detí. Zo všetkého aj originál aj kópiu. Prevzatie z DeD nikto neriešil.
Ahojte. Neboli ste teraz niektorá vybavovať pasy? Stačia mi rodné listy detí a právoplatné rozhodnutie súdu o predosvojiteľskej?
@kikuska_wedge mne vraveli az ked bude mat nase mena v rodnom liste,ked som sa bola na urade pytat. Dufam,ze mi dali spravnu info
@bibal123 ja viem tiez tak, ze musi mat priezvisko, nestaci ci predosvojitelska. musis mat uz osvojenie.
a kocky kam s papierom zo sudu ked schvalia neodkladne? ako prve zamestnavatelovi? on mi vyda potvrdenie na nastup na MD? a potom kam s tym? a ked mame do 6 mesiacov, kedy dostaneme ten jednorazovy prispevok? dakujem
ak idete na matersku tak treba aj papier o prevzati do osobnej starostlivosti
Pri rodicovskej netreba
a pas moze ziadat aj buduci osvojitel cize aj pri predosvojitelskej starostlivosti a aj pestun ...
aj ked nie ste v RL dietata ako rodic ..
@bibal123 to sa mi nezdá. Aj na stránke majú, že môže žiadať budúci osvojiteľ. Ja som len chcela vedieť či nejaký špeci doklad netreba priniesť okrem rozsudku.
@kikuska_wedge my sme davali myslim este potvrdenie o trvalom pobyte z mestského uradu
plus rodny list a rozsudok s pravoplatnostou
@loginexistuje no moc si ma s tým potvrdením nepotešila. Naši ešte majú starý trvalý pobyt a nechce sa mi tam chodiť na mestský. Máme to dosť od ruky.
@bibal123 určite stačí predosvojiteľská
@kikuska_wedge ja som prihlasovala v Senci a nemusela som ist na povodny oni mi to tam vybavili ... prehlasili mi pobyt v REGOBe ale teda to trva par dni nez sa to objavi v systeme.
@kikuska_wedge no pekne mali sme ist do Prahy k rodine .A na zaklade info z uradu sme ani pas nevybavovali .Ze mna nenapadlo to sem napisat :(
@kikuska_wedge no u nas pozadovali vyznacenu pravoplatnost. A to som niekolko x si vsetko obvolala s veducou soc. poistovne.
@marcelarefat ono je asi aj rozdiel medzi materskou a rodičovskou, lebo je to iný úrad. V každom prípade je dobré, ak sa na rozsudku dá právoplatnosť vyznačiť. Je potom po problémoch.
@marcelarefat ďakujem ti za rozsiahlu odpoveď 🙂 @bosorkabb @kikuska_wedge baby ďakujem za odpovede
@anettta Ano prve k zamestnavatelovi, potom socialna poistovna a potom este urad prace , tam rodinne pridavky + jednorazovy vybavis. Este zdravotna poistovna, tam KP + nahlasenie dietata, ze ho mas v starostlivosti. Vsade budes musiet dokladovat rodny list dietata, neokladne rozhodnutie.
@marcelarefat poslali mi to poštou prvou triedou a datum tam daval DeD. Malu som si prevzala u profi. Asi fakt plati iny kraj iny mrav. Na materskej som od 3.3 a vtedy bolo vydané neodkladne.
@kikuska_wedge ja som pas vybavovala hned v marci a stacil rodny list dieťaťa a neodkladne uznesenie. Pas nám nez problemov spravili.
Ahojte. Nás ešte len čaká toto všetko vybavovanie, podanie na súd 2v1 a mám z toho už teraz nervy a kŕče. Ale naše dve pusinky za to stoja ♥♥
@marcelarefat 🙂
@sofinkalv Neboj , zvladnes. Presne, deti dokazu robit zazraky. Posuvaju v pred a pre ne urobis aj nemozne. Ja som na to sama a zvladla som to. Takze zeny ziaden strach. Ja vam to stale hovorim: My zeny sme silne!!!
@marcelarefat Jasnééé 🙂 ďalší týždeň si už dovču zoberiem v robote, nech v klude môžeme vybavovať a musím dať ešte jednu skúšku 😀
ahojte my sme mali vcera u nas pani z uradu ohladne prostredia pre buduce deticky a musim povedat ze boli uzasne naozaj skvele pani-sme kataster Senec velmi milo som bola prekvapene, ste tu niekto kto zacinate pripravu v septembri cez Usmev ako dar ? krasny den vsetkym
@bibal123 @anettta @loginexistuje @bosorkabb Dnes sme boli teda vybavovať tie pasy. Vzhľadom k našej situácii som čakala problémy, veď predsa len nie sme bežný prípad a takéto prípady tam asi denne nemajú. Ale čo dnes zažil muž, by som fakt nečakala. Prišiel tam povedal čo potrebuje, vysvetlil situáciu a predložil doklady. Pani za okienkom ho odbila, že o pasy požiadať nemôže, lebo nie je rodič. Vysvetlil jej, že je budúci osvojiteľ a o pasy požiadať môže. Pani si to telefonicky preverila. Pýtala po ňom rozsudok. Ukázal jej právoplatné rozhodnutie súdu. Pani trvala na tom, že potrebuje rozsudok, rozhodnutie nestačí. Manžel jej vysvetlil, že od zmeny legislatívy už súd nevydáva v týchto veciach rozsudky len rozhodnutia. Nepomohlo. Keďže si trval na svojom tak si pani privolala vedúcu. Tá tiež potvrdila, že požiadať nemôže a na manželovu otázku, že kto teda pasy vybaviť môže, odpovedala, že BIOLOGICKÝ RODIČ. V tomto momente manžel pochopil, že to nemá zmysel, poďakoval sa a odišiel. Poviem vám, že mali z pekla šťastie, že tam bol on a nie ja. Na spoločnom obede mi to porozprával. Verte mi, že som musela predýchavať. Keď som to strávila, začala som situáciu riešiť. Kontaktovala som nadriadený orgán, ktorým je ministerstvo vnútra. Tam ma prepojili na strašne príjemného a ochotného pána. V kľude som mu situáciu opísala, prejavila emaptiu k nevyškoleným pracovníčkam oddelenia a poprosila ho o pomoc a radu, ako mám postupovať. Pán sa rozčúlil ešte viac ako ja a povedal, že okamžite zabezpečí, aby nás vybavili. Do pol hodiny mi volali z polície, že môžem prísť, že nemusím čakať v rade a že ma vybavia. Za čo som im fakt vďačná, lebo tam bolo toľko ľudí, že automat už ani lístky nevydával. Po vyriešení drobných komplikácii s informačným systémom sa moje deti šťastne posadili do kresla, nechali sa vyfotografovať a víťazoslávne sme odišli. Okrem kolkov čo som platila za pasy, som deťom po ceste domov, za odmenu, že to vydržali kúpila aj kolky ozajstné. PS: Absolventom procesu osvojenia by mali okrem rozsudku dávať certifikáty o zvládaní stresových a konfliktných situácií, asertivity, empatie a hlavne titul trpezlivý občan)
@kikuska_wedge bože hrozný zážitok. My sme nemali najmenší problém. Dokonca neodkladné nebolo ešte ani právoplatné. U nás sú asi dobre vyškolený pracovníci.
@bosorkabb ale my sme asi rovnaké pasové - Senec. Tiež som to nechápala, že to u teba išlo tak hladko a my sme si toto zažili.
@kikuska_wedge Dakujem za vysvetlenie budem uz mudrejsia . Vazne skoda pre mna ,ze sem som to nenapisala a mohla som vediet .Skoda toho ,ze tam kde by to mali vediet tak vlastne nevedia vobec :(
@kikuska_wedge fuha, no klobuk dolu pred tvojou chladnou hlavou a empatiou 😀 napriek tomu, ze to v tebe vrelo ☺ tety maju asi po premiach a predpokladam, ze na pasy nebudete cakat mesiac 😁 a po tejto skusenosti si zapamataju ako maju v takychto pripadoch postupovat.

@jajuskajana
@marcelarefat ja som na materskej odo dna vydania neodkladneho. Právoplatnosť vôbec neriešili. Pozreli uznesenie o neodkladnom,prefotili,rodny list dietata,odovzdavaci prototol z DeD a papier s práce. Spadam pod BA.
Na UPSVaR chceli pri vybavovaní pridavkov na dieťa neodkladne opatrenie s peciatkou pravoplatnosti.
Na soc.poistovni nie.