icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
14. jún 2017

@katkuz Dúfam, že im prémie dajú. Určite si ich zaslúžia, lebo zvládať tie davy ľudí, to asi nie je žiadna sranda. Ale ak by nám ich chceli spraviť ako odškodnenie skôr, nebola by som proti. Zbehli by sme do Rakúska na ⛰

mana85
15. jún 2017

@kikuska_wedge 👏👍💐 🌷 🌹 gratulujem 😁

My sme sa nechali odbiť pri vybavovaní pasu počas predosvojitelskej st. Že to potrebujeme súhlas k spracovaniu udajov a povolenie ! úradné osvedčené od bio-rodiny 🙊🙉🙈 aj sme sa im na policii snažili pomaličky a zreteľne vysvetliť že predsa biorodina je zbavena rod. Práv veď to maju aj v uznesení o predosvojitelskej starostlivosti , no ale že musí vybavovať ten čo je uvedený na rodnom liste . A vôbec aj povolenie k vycestovaniu by sme potrebovali od bio 😉 a to iste nam potvrdil i veduci na pasovom...O dva mesiace sme tam naklusali už s novým RL ...

bosorkabb
15. jún 2017

@kikuska_wedge fakt tiez Senec. No celé je to zvláštne. V marci s tym nemali žiaden problém. Možno om bola u inej tety ako ty.

ellen2016
15. jún 2017

My sme ziadali len s predbeznym (nebolo este ani pravoplatne) a dali nam ho bez problemov.BA

anettta
15. jún 2017

Caute baby tak k tym stresovym situaciam....pred tyzdnom nas volali k babatku. Novorodeniatko krazne vsetko ok, nadviazane puto, aj nase deti s nim uz boli. O pat dni mama stiahla suhlas s adopciou.
Povolila pestunstvo. Nechce si ho vziat ale nechce aby bol u nas chce aby bol v ustave.....A my nevieme ci do toho ist, prosim poradte nam co mame robit... ak nam ho vezmu po pol roku to nedame...hlavne nase dievcata to nedaju...co mame robit?

bibal123
15. jún 2017

@anettta to mi je luto :( nechapm ako tot moze robit bio matka .Moj nazor ja by som do toho neisla .Bala by som sa ,hlavne ked si predstavim ako mi dali malinku do ruk a potom by som mala zazivat stresy.Stacilo tych 6 tyzdnou neistoty. Osobne by som ja tuto situaciu nezvladla ,kedze matka bio takto uvazuje.

kikuska_wedge
15. jún 2017

@mana85 je to neuveriteľné. Tak ja som tam išla vyzbrojená informáciami a zákonmi, tak ťažko sa im oponovalo.

kikuska_wedge
15. jún 2017

@anettta neišla by som do toho

joannita
15. jún 2017

@anettta neviete ci ist do toho pestunstva? Adopciu matka uplne zamietla nie?
Ja viem pochopit tu matku, nechce sa vzdat dieta na vzdy ale chce ho asi vidat, preto zmenila rozhodnutie. Ale nechapem preco ponukaju deti ktore este niesu pravne volne?

anettta
15. jún 2017

@mana85 co to bolo? Nejde mi to otvorit

mana85
15. jún 2017

@anettta tento druhý link by mal ísť...

bosorkabb
15. jún 2017

@joannita deti bežne ponúkajú a právne volne nie su. My sme to mali rovnako. Lenže to vám hneď nepovedia. Malá má o chvíľu 10 mesiacov a právne volna este nieje,rieši sa to ale pri rýchlosti našich súdov je to na dlho. Čo si nezistis sama to nevieš. Takže nakoniec ideme do pestunstva a potom adopcia ked sa dotiahne pravna voľnosť.
Treba byť pripraveny aj na túto možnosť,ale neratat s tým že informacie ktoré poskytne úrad sú pravdive a kompletné. My sme sa veľa pýtali a preto vieme to čo vieme. A rozhodli sme sa tak ako sme povazovali za správne. Dôležité je poznať históriu bio matky a jej inych detí.

@anettta

erio
15. jún 2017

@bosorkabb ak sa smiem spytat, ako to chodi, ked mas urobenu pripravu na adopciu a das sa na pestu. Robi sa znova nova priprava alebo stacilo ak ste v zozname na adopciu, proste staci im jedna priprava a neriesia, ze vy chcete adopciu.

bosorkabb
16. jún 2017

@erio netreba novú prípravu. My proste namiesto predosvojitelskej budeme mat pestunstvo z ktoreho potom prejdeme po dorieseni veci na adopciu. Vraj sa to bežne robí. Lebo keby sme čakali kym sud rozhodne o pravnej voľnosti malej tak jedine na neodkladnom by sme museli fungovat a to sa nedá donekonečna. Naša bio matka ma 3 deti o ktoré nejaví zaujem a vraj je zase tehotná. Je to taká obyčajná jednoduchá žena ktorá sa nevyzna v právnych veciach a rodí každý rok vždy rovnaký scenár. Porodí ,opustí dieta v pôrodnici na 3 deň ho príde pozrieť a už sa neukaze. Sudne zásielky nepreberá takže nevie kde deti sú.

sentoza
16. jún 2017

@anettta tak ako pise bosorkabb, treba si zistit historiu matky a podla toho sa zariadit. Ak by som si to dieta uz zamilovala tak by som urobila vsetko pre to aby bolo stastne.

ellen2016
16. jún 2017

Nasa mala tiez nie je pravne volna ale vzhladom na matkinu minukost a fakt ze o babo neprejavila zaujem sme do toho isli, navyse sme sa sami rozhodli pre pestunstvo,aby sme urychlili proces.musim ale uznat,ze bez tu kolegyn a rad zo skusenosti dievcat by som bola stratena. Ked zena porodi,dostane na matrike vsetky info,co kde ako,ale nam nikto celistve informacie nepodava...su biomatky,ktore sa riadia pravidlom :"ked nie ja,tak nikto" a na to treba davat pozor.smutne,vzhladom na to,ze si ich pravdepodobne nikdy nezoberu naspat a prioravuju deti o naplneny zivot.

fatma1
16. jún 2017

@anettta To mi je luto:(((Z akeho si kraja,prosim?

anettta
16. jún 2017

Dievcata je to hrozne. Dnes sme sa s pani uradnickami dohodli ze to jednoducho nedame.... hrozne cela rodina smutime. Je to strasna zivotna skusenost. Maleho aj stiahli zo zoznamu, kedze vobec netusia ako sa mama nakoniec zachova. Mozno by sme to dali, keby nemame vlastne deti. Tie by stratu maleho potom co by bol doma neprezili v zdravi a tak sme ich museli ochranit. Je mi to hrozne hrozne luto. Jevto hrozna zivotna skusenost.

marcelarefat
16. jún 2017

@anettta Viem , ze ti je tazko ale mozno potom keby bol u vas a musel by odist, by to bolo omnoho tazsie. Treba sa za maleho chrobacika modlit, nech sa ma v zivote lepsie ako bol jeho start. Drz sa.

bosorkabb
16. jún 2017

@anettta ak to tak cítite tak ste sa rozhodli správne.

erio
16. jún 2017

@bosorkabb dakujem za odpoved. Tak to som nevedela, ze sa to da. To je super, ja som myslela, ze to nie je mozne. Nam hovorili na urade, ze sa to neda, tak sme trpli tu dlhu dobu az po pravnu volnost, co teda neskutocne trvalo. Dik za radu. 🙂

bosorkabb
17. jún 2017

@erio nemáš za čo. Ako dlho vám trvalo kým súd rozhodol o právnej volnosti?

lubka1709
17. jún 2017

Babenky idem si k Vám po radu.Chcem sa poinformovať.Ako to je vlastne su žiadatelia na adopciu čo maju už miminka doma len čakaju na rozhodnutie súdu kedy ich vyraduju z poradovnika až po rozhodnuti súdu?A uvediem priklad v poradovniku je 20 žiadateľov z toho 12 žiadateľov maju tie miminka doma a tych 8 žiadaťeľov stoja astale na jednom mieste lebo niesu poriešene ty žiadateľia pokial rozhodne súd.Je to taky postup?Šak súd ma stale čas.

bosorkabb
17. jún 2017

@lubka1709 pokiaľ ja viem žiadatelia su v poradovniku kym prebieha interakcia. Tuším su vyradený ak už prebieha hostovsky pobyt a podavaju neodkladne opatrenie. Čiže cca mesiac od kontaktu s dieťaťom. Ale možno záleží aj od úradníkov a kraja.

anettta
17. jún 2017

@bosorkabb my to mame tiez podla mna rovnako, ze sa z poradovnika vyradia ked sud rozhodne o neodkladnom a dieta ide domov.

joannita
17. jún 2017

@bosorkabb to akoze zavolaju ze mame pre vas dieta, my prejavime zaujem a opytame sa ci je pravne volne a oni nam nepovedia pravdu ci je alebo nieje?? To ako vazne?
Lebo ja urcite nechcem do toho ist ak nieje pravne volne. Myslim ze som si vytrpela uz dost za tych 10rokov co sa snazim o vlastne dieta a sklamanie typu Bio matka sa rozmyslela, uz vazne nedam.

joannita
17. jún 2017

@bosorkabb a kde sa daju vlastne zistit fakty ako to naozaj je? Ci sme odkazani na to co nam povedia uradnicky?

erio
17. jún 2017

@bosorkabb po 11 mesiacov pravna volnost, a v 9 tich na ju dali na hostovsky po riadnych peripetiach, pricom sme o nej vedeli od 3 mesiacov. Teraz uz mame NO, toto ako Vam nam nikto nepovedal, tak sme stale boli v neistote. Dobre vediet, ze je aj takato moznost.