icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bitalka
2. aug 2017

@letuskaaa ahoj 🙂 drzim palce, my uz sme toto vsetko absolvovali a sme zapisani od febr2017 v Ba kraji... na novorodenca tiez aj u nas cca 3 roky

letuskaaa
2. aug 2017

Dakujem, napodobne 😉 Zda sa, ze to bude dlhe cakanie, ale po pravde, ten cas tak rychlo leti, ze sa ani nenazdame 🙂

bitalka
2. aug 2017

@letuskaaa presne na to som myslela, ked som ti odpisala-ze ako nam rychlo ubehol ten rok (od nasho rozhodnutia. adoptovat doteraz)😉 a v porovnani s tym, kolko som cakala na tehotenstvo je to skoro nic...
my sme mali zatial velmi dobre skusenosti , ak s pani, ktora bola u nas aj so psycholologickou-ta chcela, aby sme si adoptovali ju 😂😂

nikola116
2. aug 2017

@bitalka ahoj a kde ste robili pripravu ? my zaciname v septembri cez usmev, chceme deti (aj surodencov) do 5 rokov verim ze setko pojde hladko a rychlo 🙂drzim palce nech mate coskoro aj vy drobca doma 🙂

bitalka
2. aug 2017

@nikola116 my sme si robili cez upsvar v Ba kraji, cez vikend sme vacsinou prec, tak nam vyhovovalo skor cez prac. tyzden.. drzim palce aj ja ✊️

nikola116
2. aug 2017

@bitalka super 🙂 my sme v maji ich kontaktovali a uz na upvsvar ze maju obsadene do konca roka :(tak sme sli cez usmev lebo navrat otvara az December 🙂 a prebiehalo to setko ok ? viete mi povedat cca co vsetko to obnasalo ?dakujem

vanesa1210
2. aug 2017

@zanetaqwe presne to by som aj ja chcela vedieť....a hned menim trv.pobyt.....tu u nas v ZA to je deeeeeees:( je to smutne ....neverím že sa deti nerodia ako rozpravaju......

wodanka
2. aug 2017

@zanetaqwe nezufaj, takáto situácia je už aj v TN kraji...na novorodenca sa čaká teraz 5 rokov...my s mm sme zapísaní už od júna 2013 a teraz sme 8. v poradí, s tým že od decembra sme sa posunuli o dve miesta...ak to bude napredovať takto pomaly aj naďalej, tak to máme ešte na ďalšie dva roky :(

mana85
2. aug 2017

@wodanka 5 rokov ? 😯 nam hovorili pri prvej čakačke v roku 2012 že 3 roky , neskutočne ako sa to predĺžilo 😕

wodanka
2. aug 2017

@mana85 veru predĺžilo, aj pani zo sociálky nám to potvrdila, že sa to stále predlžuje, detičiek je málo

dasah
3. aug 2017

#wodenka máš pravdu mi sme tiež z TN zapídaný od januára 2014 a sme na 15 mieste,od začiatku roka sme da neposunuli ani o jedno miesto

mana85
3. aug 2017

@wodanka hmm , keby sa zmení systém šlo by to rýchlejšie a viacero deti by sa dostalo do rodin , pomalé úrady či súdy " zapríčiňujú " že deti rastú a už neskôr nie su tak žiadané je hrozné ak snaha nájsť dieťaťu rodinu stojí na jednej úradníčke a jej ochote či neochote 😯 už pri prvom stretnutí po zaradení do NRS by mohlo stačiť nahodiť údaje o žiadateloch respektíve ich požiadavky na dieťa do PC a podla nich by sa sa našli aktuálne vysledky a teda vhodné deti , to by však tie údaje musel niekto aktualizovať a vkladať no v prvom rade konať rýchlo v uvoľňovaní detí , každý ma iné nároky na dieťa inú hranicu vekovú , zdravotnú , farebnú, no ak sa sám nesnaží vyhľadávať deti v zoznamoch tak čaká v jednom poradovniku na novorodenca .

A mnoho deti sa do zoznamu dostane neskoro stačí že matka nepodpíše papiere pri uteku z pôrodnice a nepreberá zasielky a hups 4 roky v prdeli alebo sa babička dieťaťa zaujima raz do roka o vnučku ak ide na lekarsku kontrolu do daneho mesta kde sa dieta nachadza v profi a poznám viacero podobných detí stratených v priestore nezáujmu...

simona2007
3. aug 2017

My sme z TN kraja,boli sme zaradeni v poradovniku 9mesiacov a zaciatkom tohto roka sme si domov odniesli nasu 2mesacnu princeznu 🙂 Je to nase slniecko <3

bosorkabb
3. aug 2017

@mana85 v tomto mas pravdu. Právne voľne deti nie su. Naša malá este nieje právne volna a to od je narodenia matka vobec nejaví žiadny záujem. Uz má 10 mesiacov a nič sa nedeje. Socialka podá na súd ten to zamietne a tak ďalej. Zatiaľ sme šli do pestu kym sa to nedoriezi. Ale koľko ľudí toto absolvuje? Proste zlý systém a práva dieťaťa a jeho záujmy nikoho nezaujímajú ved prečo aj. Pre nich je to len číslo spisovej značky nič viac nič menej. Včera sme boli na súde a pohlo sa to trochu,ale kto hájil záujmy dieťaťa doteraz? Kde sú jeho práva žiť v kompletnej rodine? Prečo mu tie práva nas súdny aparát berie?

zanetaqwe
3. aug 2017

@wodanka ďakujem za potešujúce slová,ale žilinský kraj teraz riešia a vybavujú rok 2011.Smutné.Ale na druhej strane,kto si počká,ten sa dočká.Ale nám šlo o to,kde sa tratia tie deti,čo sú s utajených pôrodov.....utajené v úvodzovkách,lebo tam musí niekto pracovať.

wodanka
3. aug 2017

@simona2007 to je super 🙂 som si vedoma toho, že keby máme požiadavku na akékoľvek dieťa bez ohľadu na etnikum, tak tiež by sme ho mali už doma

wodanka
3. aug 2017

@mana85 my sme aj boli na úrade pozrieť spisy detičiek, ale pracovníčka nam toho nevedela veľa poskytnúť a ani zodpovedať naše otázky čo sme chceli vedieť :(

bosorkabb
4. aug 2017

@wodanka a ake máte požiadavky na dieťa?

sofinkalv
4. aug 2017

ahojte. Je tu prosím niekto, kto mal dieťa v predsvojiteľskom a bio matka platila výživné? POtrebujem vedieť, či ste si mohli vybaviť materskú. Naša soc. poradkyňa mi povedala ,že mi to zistí, ale som nedočkavá 🙂 dakujem za ohlasy

bosorkabb
4. aug 2017

@sofinkalv neporadim ti,ale sa chcem opytat. Dieťa nieje pravne voľne ked bio platí výživné? Myslela som si že do predosvojitelskej môže ísť dieťa až keď je právne voľné.

anettta
4. aug 2017

@bosorkabb vyzivne matka plati iba v pripade ak ide dieta do pestunstva teda nieje pravne volne. Predosvojitelska sa riesi iba ak je dieta pravne volne.
Ak ide dieta do pestunsrva, matka plati vyzivne pestunom a pestuni mozu dostat matersku.
Takto to vysvetlili mne na urade.

bosorkabb
4. aug 2017

@anettta tak viem aj ja ale
@sofinkalv píše ze matka platí vyzivne a dieťa ma v predosvojitelskej. Preto som sa pytala ako to teda je. Lebo ja mam pestu zatiaľ kym mala nebude pravne voľná. Ale naša bio neplati vyzivne ani sa nezaujíma.

wodanka
4. aug 2017

@bosorkabb máme žeby sme chceli dieťa alebo súrodencov do 3 rokov, zdravé, "biele" (i keď som si vedoma, že toto nám nikto 100%ne nezagarantuje)

bosorkabb
4. aug 2017

@wodanka tak to máte celkom dobré požiadavky.

anettta
4. aug 2017

@bosorkabb prepac chcela som odpovedat
@sofinkalv 🙂

bosorkabb
4. aug 2017

@anettta v pohode 😉

11simca16
4. aug 2017

@anettta tak toto pravda nie je.Bio rodicia neplatia pestunom, ale uradu prac. a rodiny.

anettta
5. aug 2017

@11simca16 v pohode...ja sa nehadam, nam toto povedali na urade. A v podstate to bolo myslene tak, ze rodicia platia na dieta iba vtedy ak nie je pravne volne...
Ak sa dietata vzdali generalnym suhlasom tak neplatia nikomu nic.

11simca16
5. aug 2017

U nás dostala jedna rodina babo.Nevedela som, že majú podané na adopciu.Majú ho vraj dva týždne. Patríme pod Trnavu.

anettta
6. aug 2017

@11simca16 ahoj a odkedy su zapisani v zozname prosim ta nevies? Viem ze pred dvomi tyzdnami bol volny poloromsky chlapcek jakubko. Maju toho?