icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorkabb
6. nov 2017

@gorcsova napísala si že by sa nemali ponúkať. A to znamená podľa teba teda čo?

iivviikk
6. nov 2017

A aj dakujem každemu kto mi dodal odvahu ist do adopcie od bio narkomanky bol to sice utajeny porod ale to jedine nam vedeli povedat,maly nam robi len radost na svoj vek je velmi šikovny a mudry. Samozrejme mali sme strach aj tu som si pytala rady a podporu, ale sme si povedali ako možme vediet že ak by sme mali bio,že by bolo zdrave, Alebo ak by sme si vzali dietatko ktoreho rodicia boli tip top že aj ono by bolo. To nevie nik.
A možem povedat že nas netrapia ani obyčajne anginy,naposledy minuly rok v zime mal sopel.

anettta
6. nov 2017

Aj my sme si vzali dievcatko narkomanky...na co si mame dat pozor, co mame sledovat??? Kocky co mate skusenosti...
Teda zatial je uplne ok, jedine ju trapi mierny hypertonus, ale je velmi malinka zatial...
No a o odsudeni tychto deti - ak by mi niekto teoreticky povedal jej anamnezu a opytal sa ma ci chcem take dieta, povedala by som nie.
No po skusenostiach a po mnohych precitanych pribehoch o tyzhto detoch sme si povedali, ze ich nebudeme odsudzovat...deti za to nemozu...

A tak ked nam na urade ponukli nasu Hanku ja som nechcela vidiet ani fotky, nechcela som citat ani papiere...
Chcela som ju iba vidiet...a ked som ju uvidela lezat v postielke v porodnici, vedela som ze je nasa...
Necitala som ziadne papiere...nic...bolo mi to jedno...iba som vedela ze musi ist co najskor domov aby mohla byt nosena, lubena a aby citila ludske teplo.
A musim povedat ze je to najvdacnejsie dieta zo vsetkych nasich troch...place iba ked ju nieco boli, ked mala presne mesiac zacala na nas rozpravat a usmievat sa...je to najkrajsie dieta na svete pre nas...
A mama jej do vienka nalozila dost - heroin, pervitin, hepatitidu c a ktovie co vsetko...
Zatial iba viem, ze je hodna lasky, polozila by som za nu zivot, viem ze sa boji byt sama a hola, neznasa to a preto ju musime tulit aj ked sa kupe.

Toto vsetko ma naucilo jednu vec, adopcia sa neda robit rozumom, adopciu treba zit srdcom ❤

A to neodsudzujem niekoho kto povie zeby sa nedokazal postarat o take alebo take dieta...isteze by sa dokazal on postarat, len strach z toho co ho moze stretnut je vacsi. A to nieje nic zle...je to praveze odvaha povedat nie a urcite sa to nikomu nehovori lahko...

Kazdy ma pravo urcovat smer vlastneho zivota ☺

erio
6. nov 2017

@anettta krásne si to napísala, gratulujem k dieťatku a cez všetko máš aj velke šťastie, že ju máš odmalička, nakoľko bezpecne priputanie je veľmi dôležité. Je smutné ako tieto deti končia vo viacerých profirodinach, mnohé v medzištátnych osvojeniach ale už dosť neskoro. Čo je tragédia, horšia ako drogy v prenatálnom vývine. Držím palce, nech ste šťastní.🙂

mana85
7. nov 2017

@anettta 😘😘😘 krásne od srdca napísané 👍😊

tarrra
7. nov 2017

Kočky zo ZA kraja, ja sa tiež pridám...patrím pod ZA kraj, ale niesom priamo zo Žiliny. Neviem, či sme mali šťastie, ale :
1. čakali sme veľmi krátko - najmä vďaka voľným podmienkám/polorómske, do 3 rokov, súrodenci.../, od 08/2015-03/2016
2. boli sme na úplnom konci poradovníku
3. ponúkli nám detičky zo Skalice, vraj sme poslední oslovení pred ponúknutím na medzinárodnú adopciu...
4.pani na UPSVaR ZA bola mladučká a naozaj veľmi veľmi milá, ústretová a tešila sa s nami...
Takže ja nemôžem povedať pol slova na žilinský UPSVaR. Celkovo som bola veľmi príjemne prekvapená, ako to všetko pekne ide... Naopak, v tej Skalici sme si zažili svoje...Som rada, že už tam nikdy nemusíme ísť...

juliet86
7. nov 2017

Kocky ka len chcem povedat ze ste vsetky super!!!! Ja mam znamych co maju deti surodencov od narkomanky v pestunstve a tie deti su uplne zazracne. Dokonca aj tyrane boli chudatka. Ponechane v tme same... och ja nechapem preco niektori ludia zarodia deti a niektori ktori by dali modre z neba nie..

mkatkam
7. nov 2017

Baby mohli by ste mi povedat aké sú nevýhody ak by som chcela dieťatko do 5 rokov? Vidím že väčšinou si dávate do 3 rokov.chapem,že je to lepšie čím je dieťa mladšie,dieťa si menej pamätá,možno rýchlejšie si zvykne. Ale mám už 37 rokov ,tak mi príde,že kľudne aj 4-5 ročné,mozno aj ak by boli dvaja súrodenci.

paris1110
7. nov 2017

kocky neda mi neprispiet do vasho rozhovoru aj ked pisem malinkokedy 🙂 neda mi vsak nereagovat. Nechapem ako moze niekto zovseobecnit, ze dieta narkomanky by nemalo byt ponukane na adopciu. Jedna vec je pokial, si konkretny clovek na to netrufne, to plne chapem, druha preco plosne brat detom sancu na lepsi zivot! Moj drobcek je dieta narkomanky, a keby len to... Do vienka mu toho dala statocne. A viete co? Je to jeden uzastny inteligentny chlacek, ktory svojou mudrostou a prespekulovanoustou "precika" vsetky ostatne deti. Diagnostikovali mu vsak uplne ine ojedinele geneticke ochorenie, pre ktore mu odumieraju svaly. Nieco co je len zhoda okolnosti ku ktorej može a nemusi prist ak sa nahodou stretnu dvaja prensaci tejto choroby. Na Slovensku je asi 10 deti s touto chorobou... Vsetky majú svojich milujucich biologickych rodicov. Mame obrovske statie ze ho mame. Je to vynimocny chlapec a drogy a podobne veci nezanechali na nom ziadne stopy. Z vlastnej skusenosti vam mozem povedat ze aj dieta narkomanky moze byt uzastne a inteligentne. Maly ma 2 roky a vie scitavat golocky do 10 a prave sa ucime spoznavat pismenka, miluje Simpsonovcov. Ako nejmensie dieta na SLovensku zacal ovladat elektricky vozicek! Vacsieho bojovnika som nikdy nevidela... Podla lekarov sa nemal dozit dvoch rokov. Takze uz mame mesiac k dobru 🙂 a verim ze ich bude ešte velmi vela. Skutocne sa nebojte deticiek koli predsudkom! Oni vam daju tolko, kolko date vy im. S jednymi je treba pracovat viac a s inymi menej ale kazde jedno ma v sebe obrovsky potencial ktory je treba rozvijat... Ale deti narkomanov nemusia byt vobec poznacene! kazde jedno adoptovane dieta si nesie zo sebou traumu ze jeho zivot sa zacal odmietnutim najblizsej osoby, ktoru povazovalo za svoj svet a podvedome si to budu pamatat vzdy ale to neznamena ze z nich nemozu vyrast uzastne a inteligentne bytosti 🙂 nechcem nikoho urazit, skor posmelit tych ktory v tom nemaju jasno...

mata71
7. nov 2017

👍🙏❤

zuzanka99
7. nov 2017

Babulky. Mám otázku. Isto už miliónkrát položenú. Skúšala som ju hľadať medzi tými 803 stranami 🙂 Tak predsa ju ešte raz položím: Keď som už zapísané v zozname čakateľov, kde zistím koľká v poradí som? (na UPSVaR v mojom meste alebo na krajskom UPSVaR)... a tiež spomínali ste tu niektoré,k že keď človek chce môže požiadať o nahliadnutie do spisov. To tiež v mieste bydliska či na kraji? 🙂 Ďakujem veľmi krásne vopred

bosorkabb
7. nov 2017

@zuzanka99 ak si už zaradená, poradie ti povedia na určenom úrade čo je kraj vlastne. Tam sa dá požiadať aj do nahliadnutie do spisov.

bosorkabb
7. nov 2017

@paris1110 si určite silná a dobrá duša 👍🌹

luccy234
7. nov 2017

Ženy napíšem aj ja niečo k téme.
Moja krstná si adoptovala 14 mesačné dievčatko, taktiež ju porodila narkomanka. Po narodení mala malá hepatitídu B alebo C to už neviem presne ale bola dlho v nemocnici.
Dnes už má 15 rokov a je mi ako mladšia sestra. Je zdravá a nikdy ju ani žiadne zdravotné problémy netrápili.
Od malička ale bola veľmi citlivá, ale to vekom prešlo.
Je to krásna mladá slečna a dúfam že ju v živote čakajú už len samé pekné chvíle 😊

avogiles
7. nov 2017

@mkatkam je uzasne adoptovat si aj vacsie dietatko, iba ze do 3 rokov sa lepsie naviaze. Ale zalezi aj od povahy. Vyhoda vyssieho veku je, ze vies, ci nema dietatko nejake zdravotne problemy a ides do takeho viac vedomeho rozhodnutia. Urcite treba spolupracovat so psychologom a pri laskavom a pokojnom vedeni s hranicami to je dobre 🙂

avogiles
7. nov 2017

@tarrra to je uzasne 🙂 my mame podobne kriteria. Ta mladucka uradnicka je ta druha. Stastie, ze ste ju mali. A deturence su ako na tom?

zuzanka99
7. nov 2017

@bosorkabb aha uz chapem. Zajtra teda skusim zavolat do BB... dakujem ti velmi pekne. Velmi si mi pomohla ;)

karkana
7. nov 2017

@zuzanka99 o nahliadnutie do spisov som aj ja už dávnejšie otravovala, ale neuspela som, že do akých?:nechápali, čo chcem, ,v iných krajoch sa dá v našom nie,,,ale opýtaj sa,,ak sa niečo zmenilo,,,,,ale sa nečaká nejak dlho tak vydrž radšej 😉,,,aj ked Ti povedia určite, že detičky nie sú

mkatkam
7. nov 2017

@avogiles dakujem

bosorkabb
7. nov 2017

@zuzanka99 nemáš za čo. Hlavne si zisti históriu bio matky. A pozorne čítaj spis. Ak budeš niečo potrebovať kľudne mi napíš poznám tam ľudí a môžem sa popýtať.

tarrra
7. nov 2017

@avogiles ja myslím že super😀nadobudli pocit istoty a všetko si to užívajú...Sú veľmi šťastní a spokojni-tak ako my🙂

laura1994
7. nov 2017

Ahojte. My sme zapísaní od 1.8.2017 boli sme na 173.mieste. včera manžel volal tak sme sa posunuli o 2 miesta. Baby ako to je s tým nahliadnutim do spisov? Mám len do Prešova zavolať a im povedať že by sme chceli nahliadnuť do spisov a kedy by sme mohli prist? Ďakujem pekne za odpovede

iivviikk
7. nov 2017

@laura1994 Ahoj my sme volali pani že by sme chceli nahliadnut do spisov a dohodli sme sa s nou že kedy, ukazala nam jeden ževraj ostatne nie su podla požiadaviek ktore sme zadali to bolo po zapisani par mesiacov,viac nam neukazala aj ked sme volali tak nam povedala že nemaju nič nove. To trvalo dva roky volala som každe 2-3 mesiace, potom sme oslovili Usmev ako dar a tam sme si nasli nase dietatko,co ma velmi prekvapilo ked nam v usmeve povedali že najprv mali jeho spis na urade a až ked ho tam neumiestnili tak šiel k nim.

bosorkabb
7. nov 2017

@laura1994 tak by to malo fungovať. Len v spisoch sú vadsinou vadsie deti, rómske alebo súrodenecké skupiny.
Potom k dispozícii majú spisy aj v Návrate a úsmev ako dar. Skus aj tam zavolať a popýtaj sa.

kikuska_wedge
7. nov 2017

@mkatkam Ahoj my sme si adoptovali tiež staršie detičky 3 a 5 ročné. Neviem prečo je zvyčajne ohraničovaný vek do 3 rokov. U nás bezproblémové pripútanie. Náročnejšie je to v tom, že staršie dieťatko už rozmýšľa a treba viacej vysvetľovať a možno to chce aj trošičku viac času, ako pri menšom. Obrovskou výhodou je, že staršie dieťatko sa už vie vyjadrovať, takže hneď máš spätnú väzbu. Neľutujem ani chvíľu, že sme sa takto rozhodli. A ako bonus k tomu, sme čakali iba 9 mesiacov.

macka2017
7. nov 2017

kocky prosim vás, ktorú inštitúciu odporúčate na prípravu v BA? Návrat, úsmev ako dar alebo ich psychológov na upsvare?

zuzanka99
7. nov 2017

@karkana ja mam ziadost na pestunstvo tak dufam ze to nebude ako pri adopcii. Na urade ked som koncila pripravu mi povedali ze mozno do Vianoc uz budeme rozrasteni. Uvidime teda 🙂
@bosorkabb super. Dakujem. Som zvedava co mi zajtra oznamia. Nevies mi ale poradit ako sa vola ta pani co to ma na starosti?

marcelarefat
7. nov 2017

@anettta až sa mi slzy tlačia do očí. Krásne, moc ti to prajem, veď ty to vieš. Buďte šťastné, zaslúžite si to.

bibal123
7. nov 2017

Ahojte baby 🙂 Tak ododnes sme pravoplatny rodicia .Cely proces trval od zapisu po osvojenie 426 dni .Je to nadherny pocit radosti ,ze sme uz aj papierovo tak ako mame byt otec a matka uz ziadne neznamy dnesnym dnom 🙂

beka22
7. nov 2017

@bibal123 srdečne gratulujem 😘